Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampă LED cu intensitate luminoasa variabila

Dudi Pistolaru

Recommended Posts

Vreau sa construiesc un bec LED, 5-8W 3000K, la care sa pot varia intensitatea luminoasa. Dar comandat cu tensiune 12V DC variabila, nu PWM, pentru ca nu vreau flicker. Si as mai vrea sa fie cat mai eficient posibil... Pentru inceput, as vrea sa inteleg o chestie. De obicei, cand se pune un LED intr-un circuit, se foloseste o rezistenta serie. Dar aici sint puteri mari si se pierde o parte din energie in rezistenta aia, deci scade eficienta. Din cate am inteles un LED nu poate functiona fara acea rezistenta serie, pentru ca, chiar daca ajustezi tensiunea perfect pentru intensitatea luminoasa dorita, orice variate mica a tensiunii produce variatii mari de curent... Si atunci ce e de facut ? Mai sint alte optiuni ? Am auzit ca se mai vorbeste despre "driver LED". Cred ca un fel de sursa de curent constant... Dar ma gandesc ca aceasta sursa de curent constant ar trebuie sa fie cumva in comutatie, ca altfel inlocuim o rezistenta in care se disipa energie cu un tranzistor in care se disipa aceeasi energie, si n-am facut nimic. Exista asemenea "drivere" in comutatie, care sa mearga udeva pe la 12V si sa pot ajusta eu (eventual cu un ESP32) curentul pentru LED-uri ?

Da' tare le mai complici. Ia pune un PWM de la 400kHz în sus, eventual și cu un mic condensator de filtraj și să vezi dacă mai ai flicker. O sursă de CC reglează curentul tot printr-o rezistență sau un tranzistor MOS. Dacă vrei pierderi foarte mici pe rezistența folosită la măsurarea curentului, pui o rezistență de valoare mică urmată de un AO. Sunt surse DC-DC un pic mai complicate care au randament care poate depăși 98% doar pentru că merg la frecvente mai mari și știu să recupereze energia rămasă în bobină sau transformator.

Un driver LED mai întâi măsoară curentul prin LED (sau dă un anumit curent fix) apoi mărește tensiunea până se ajunge la curentul programat. Nu-l interesează dacă te un led sau 100 leduri în serie dar la reglajul tensiunii sunt anumite limitări și nu poți pune oricât de multe leduri vrei. Iar dacă nu se ajunge la curentul setat, totul se oprește.

Acum vreo câțiva ani au apărut niște becuri LED foarte mult simplificate care au un driver alimentat direct la rețea și care scoate o tensiune de 400-500V pentru leduri. Și aici dacă nu se ajunge la curentul setat din cauza ledurilor uzate, becul se oprește. 

Există surse care reglează doar tensiunea de ieșire fără să țină cont și de curent. Ele știu doar să mențină o tensiune constantă la ieșire indiferent de puterea consumată. Dacă consumi mai multă putere decât pot da și nu au nici un fel de protecție, scot mai puțin sau mai mult fum.

Edited by cimitavita

Neata.

Intradevar driverele pentru led-uri (COD-uri) in general sunt surse in comutatie cu iesire de curent constant. Dar am vazut si modele listate ca putere constanta.

Pe piata se gasesc drivere care au posibilitatea de a le controla curentul de iesire cu ajutorul unui divizor rezistiv, a unei tensiunii 0-10V, semnal PWM sau control digital (DALI de exempli).

Posibil ca cei de la mean well sa aibe ce-ti trebuie, aveau ceva miniatural cu alimentare de la 9V si control pentru curentul de iesire.

PS: recomand orcuia care se apuca de iluminat cu led-urii sa citeasca ce a postat sesebe si Dxxx in legatura cu alegerea led/COB-uriilor si a racirii.

Spor

Edited by stryx

Exact de asta am avut nevoie in urma cu ceva zile, o sursa de lumina ambientala, 3000K, cateva sute de lumeni, am vrut un CRI cat mai mare.

Am gasit o banda LED cu CRI 95:

https://www.tme.eu/ro/details/spe-112-95ww-24/surse-de-lumina-benzi-cu-led-uri/fose/

Un dimmer PWM 12-24V :

https://www.conexelectronic.ro/iluminat-cu-led-uri/25956-dimmer-banda-led-524v-dc1000w-90a-telecomanda-radio.html

Am adaugat o sursa Brick de 24V/1,5A si o sina de aluminiu H:

https://www.leroymerlin.ro/produse/profile-fier-aluminiu-alama-pvc/955/profil-h-aluminiu-brut-13-x-22-x-1.5-mm-l-1-m/182268?gclsrc=aw.ds&gad_source=1&gad_campaignid=19646179600&gbraid=0AAAAADwsS178YRQ6NCEoxFDRm9Y1hBTB4&gclid=EAIaIQobChMIqtaXoai3kAMVn5GDBx0F-SzVEAQYASABEgLFC_D_BwE

Rezultatul, o sursa de lumina dimmabila 50...1200lm, CRI-95, nu se incalzeste nimic, are telecomanda 433MHz, lumina e super, mai ales la intensitate maxima(doar la maxim CRI-ul e de 95).

Este foarte greu "sa faci lumina" in rubrica de leduri...

Subiectul asta este din start abordat gresit - bazat pe cunostinte sau convingeri inexacte, si nu cred ca am nici posibilitatea, nici talentul, sa lamuresc pe toti...

Dar o sa incerc sa lamuresc punctiform unele aspecte gresit interpretate:

1.

comanda rezistiva / PWM / sau in tensiune a dimmingului este exact ce se spune.

INSA ce se spune se refera numai la forma semnalului de comanda - care este total altceva decat forma de unda a curentului care pleaca spre led.

Deci eu pot sa comand dimmimgul PWM, cu un tren de impuluri cu factor de umplere variabil... dar tensiunea care pleaca spre led sa fie PERFECT continua.

Defapt asa face ORICE driver normal de leduri.

Daca driverul are 3 modalitati de comanda (adica 1.PWM, 2.rezistiv si 3.in tensiune) prin oricare dintre modalitati eu pot comanda si 30% din putere si 100% din putere.

Daca luam un exemplu ar insemna ca la 30% am tensiune de 30V si 1A // iar la 100% am tensiune de 33V si 3A - insa tineti cont ca driverul nu regleaza decat curentul de 1A si 3A, tensiunea pe leduri este numai o consecinta a curentului reglat.

2.

rezistenta serie NU EXISTA in nici o schema de alimentare corecta, care implica driver led.

Ca exceptie se poate sa existe niste mici rezistente de echilibrare, care nu au nici o functie de limitare a curentului, doar imperecheaza catenele puse in paralel. Evident ca asa ceva nu exista daca nu sunt mai multe catene in paralel.

Cunoscatorii or sa-mi spuna ca exista intotdeauna Rs, intr-adevar dispusa in serie, Rs fiind traductorul de curent (rezistenta de sesizare) - da, adevarat, dar iarasi pe ea cade tensiune neglijabila, si in sine nu limiteaza curentul, doar il citeste.

Deci tipologia normala este priza -> comutator -> driver -> led peste tot numai doua fire, deci fara nici o rezistenta serie.

Driverul citeste in permanenta curentul prin led (folosind Rs amintit mai sus), il compara cu ce este programat (deci aici vine un semnal de la circuitul de dimming) si apoi comanda tranzistoarele de comutatie sa mearga mai slab sau mai tare  ->  deci functionarea este in bucla inchisa si astfel curentul de iesire este constant, si este in mod clar nu numai redresat ci si filtrat, asa ca la iesire este curent constant "perfect". Chiar daca are un usor riplu... (oricum insesizabil in lumina emisa).

Intr-adevar orice driver are in interior blocuri functionale care fac PWM, poate si PFM, dar la iesire, dupa redresare, intotdeauna exista condensator de filtraj, deci acolo este curent continuu.

3.

pentru carcotasi:

Ma refer exclusiv la instalatiile de iluminat decente, cu driver dedicat leduri, in curent constant si cu tipologia mentionata mai sus: priza -> comutator -> driver -> led

Exista si solutii INdecente, cu bezi led, cu rezistente serie incluse si care se alimenteaza in tensiune constanta - la astea chinezul iti livreaza circuit de dimming PWM cu iesire de putere.

Asta chiar da spre leduri un tren PWM, cu flicker frumos.

Adica foloseste la iluminat solutia care merge bine la filetanta cu acumulator... poate si pentru vreo improvizatie de iluminat decorativ.

Asa-ceva nu este insa pentru iluminat spatii de locuit, atat ca efect fiziologic cat si ca eficienta si deci cost.

4.

"banda led cu CRI 95"

Daca este banda led normala, cu rezistente serie incluse si alimentare in tensiune constanta - este o absoluta absurditate.

De ce sa nu dai bani in plus pentru alimentare CC si sa ai ceva si cu randament corect, oricum banii ar fi mai bine cheltuiti, chiar daca nu iti raman bani decat pentru CRI80 din cauza ca driverul costa ceva...

Dar sa pui la instalatia asta dimmer care sta pe circuitul de curent continuu, deci singur este PWM, si sigur produce flicker, si paraziti...

Ma rog, nu sfatuiesc pe nimeni.

Chiar daca frecventa PWMului este mare si ochioscopic nu sesizezi nimic, totusi de obicei ai efecte fiziologice, oricum mai mari decat daca treci de la CRI95 la CRI80.

Nu tocmai...acel dimmer din link-ul pe care l-am pus este cu mosfeti, nu cu triac, niciun fel de flicker la frecvente deranjante.

Varianta COB+SCC nu aveam cum s-o iau in considerare, singurele COB-uri cu CRI peste 90 sunt cele cu LED-urile in  serie, care necesita sursa de curent constant in regiunea 30...38V:

https://www.tme.eu/ro/details/28004552/diode-led-de-putere-albe-cob/tridonic/sle-09mm-1200lm-930-r-adv8/

Dimmarea fiind obligatorie, atentie.

Care este driverul minune care ar permite COB-ului de mai sus dimmarea intre 10 si 100%?

Acum 1 oră, Dxxx a spus:

INSA ce se spune se refera numai la forma semnalului de comanda - care este total altceva decat forma de unda a curentului care pleaca spre led.

Deci eu pot sa comand dimmimgul PWM, cu un tren de impuluri cu factor de umplere variabil... dar tensiunea care pleaca spre led sa fie PERFECT continua.

Defapt asa face ORICE driver normal de leduri.

Din pacate nici marii producatori nu respecta mereu regula asta. Unele drivere din seria LDD de la meanwell aru comanda in pwm iar iesirea "urmareste" semnalul primit. Cel mai bine ar fi sa se verifice datasheet-uriile.

Acum 11 minute, Spitfire a spus:

Dimmarea fiind obligatorie, atentie.

Care este driverul minune care ar permite COB-ului de mai sus dimmarea intre 10 si 100%?

Sunt foarte multe drivere care respca cerintele, dar trebuie stiuta tensiunea de intrare, cea de iesire cirentul maxim si orcw alta variabila.

Astea de exemplu: https://www.meanwell.co.uk/led-drivers/dc-dc-led-drivers/ldds-h-series

Sau daca se doreste direct de la priza: https://www.meanwell.co.uk/led-drivers/constant-current-led-drivers/0-10v-dimmable/idlc-45-series

Acum 4 ore, Dxxx a spus:

Chiar daca frecventa PWMului este mare si ochioscopic nu sesizezi nimic, totusi de obicei ai efecte fiziologice, oricum mai mari decat daca treci de la CRI95 la CRI80

Si cand privesti la un ecran (telefon, monitor, tv, etc) la ce efecte fiziologice trebuie sa te astepti? Ca in acest caz rata de refresh e mult mai mica fata de frecventa unui PWM utilizat pentru o banda LED.

Eu nu inteleg nedumeririle voastre: cu un osciloscop verifici exact forma de unda care merge spre led.

Daca PCBul poate fi verificat, este si mai simplu: pe iesire exista un condensator mare sau mai multe in paralel, semn ca la led ajunge curent continuu si nu impulsuri.

"Driver de led" implica ca exista control de curent / nu de tensiune, deci ce rost ar avea sa discutam driver + banda led?

Driverul are direct in sarcina ledul, si de cele mai multe ori este vorba de tensiuni gen 36V, pentru ca in COB exista catene de 12 jonctiuni in serie.

Driverul il ALEGI incat tensiunea pentru COBul tau sau pentru combinatia de COBuri sa fie in zona centarala a domeniului de tensiune. Ai COB de 36V poti folosi driver de 24-40V, dar si de 16-80V etc. 

Daca ai 3 COBuri de 36V in serie trebuie ca domeniul de tensiune al driverului sa acopere 108V, cu rezerva si in plus si in minus.

Drivere exista de toate valorile de tensiune, eu am unele care incep la 2V, dupa cum altele ajung pana la 450V.

Majoritatea driverelor cu dimming au capabilitate intre 10 si 100%, dar unele mai smechere merg intre 2 si 100% - oricum unitatea de dimming este intrinseca driverului, nu este vorba de ceva extern, si totdeauna la iesire este curent continuu.

Comnda dimmerului, tot uzual este: Dali, rezistiv, tensiune sau PWM, unele au doar o singura modalitate, altele accepta mai multe, sau toate.

@Spitfire "dimmer din link-ul pe care l-am pus este cu mosfeti, nu cu triac"

Toate dimmerele care stau in tensiune joasa continua sunt cu Mosfeti, nici nu au cum sa fie cu triac... sunt exact la fel ca un controller de turatie de la sculele cu baterie.

La sculele respective este OK, dar nu nemaipomenit pentru lumina, pentru ca in cazul luminii vei avea alimentare cu un tren de impulsuri PWM, chiar daca nu este sesizabil datorita frecventei mari.

Nu recomand - atat timp cat exista si solutia cu curent continuu. Nu pentru iluminat.

Nici macar la backlightul de la ecranele laptopurilor nu ai alimentare in impuls, iesirea este redresata si filtrata.

CRI de 94 si 95 exista la COBuri pe care le am in cutia de depozitare - deci ce spui tu nu are suprt de nici un fel.

Imi mentin parerea ca ai ales cat se poate de prost, puteai sa faci o solutie mai buna, probabil chiar mai ieftina...

In plus am mari indoieli cu faptul ca banda ta are CRI95, pentru ca nimeni nu face o struto-camila inutila -> daca doresti ceva cu CRI bun, atunci doresti si alimentare buna si eficienta, deci te duci la driver si curent constant.

Adica cred ca daca ai COB de la o firma credibila foarte probabil ca daca spune CRI95, chiar are 95 sau mai bine / daca iei o banda oarecare care zice CRI95, probabil ca in realitate este mai putin.

Exceptie poate sa faca ceea ce este asemanator dar se numeste "bagheta LED" si care uzual este configurata fara rezistente de alimentare, deci este defapt echivalenta cu un COB si se alimenteaza EVIDENT in curent constant - am in posesie asa-ceva si am si folosit, au leduri Osram cu CRI95 si totul este credibil, insa costul este peste al unui COB echivalent. Lungimea este insa fixa, ale mele au cam 50cm.

@nelu F - ziceam "Nici macar la backlightul de la ecranele laptopurilor nu ai alimentare in impuls" desi unele mai vechi intr-adevar merg cu semnal PWM aplicat ledurilor, sau filtrarea nu este suficienta si partial trec si impulsurile, oarecum atenuate.

Este OK relativ pentru un ecran, dar nu pentru iluminare, mare diferenta.

@Dxxx Nu incerc sa v-a atac sau sa v-a dau lectii, incerc doar sa ofer explicatii la ce am scris mai sus in topic. 

In postul anterior am zis de unele drivere din seria LDD care are control si iesire in pwm.

Mai exact ar fi asta: https://www.tme.eu/ro/details/ldd-700l/convertoare-dc-dc/mean-well/

In datasheet la pg5 gasim asta:

ldd.png

Alt exemplu de driver alimentat la priza si cu iesire in pwm: https://www.tme.eu/ro/details/idpv-25-12/surse-de-alimentare-pentru-led/mean-well/

Tot in datasheet dar la pg 3 avem dovada incrimanatorie: IDPV.png

Totusi la daca se alege la filtrele de cautare ale magazinului "flicker free" gasim cam la accelasi pret fara probleme si driverele serioase de care zice @Dxxx, exemplu: https://www.tme.eu/ro/details/odlc-45a-1400/surse-de-alimentare-pentru-led/mean-well/

Datasheet pg4:

ODLC.png

De problema LDD-700L-ului stiu de la un proiect de pe discord unde autorul a intampinat probleme la filmare din cauza flicker-ului.

Ultimele doua drivere au fost doar primele exemple gasite la o cautare rapida pe magazin.

Edited by stryx
Acum 23 minute, Dxxx a spus:

@nelu F - ziceam "Nici macar la backlightul de la ecranele laptopurilor nu ai alimentare in impuls" desi unele mai vechi intr-adevar merg cu semnal PWM aplicat ledurilor, sau filtrarea nu este suficienta si partial trec si impulsurile, oarecum atenuate.

Este OK relativ pentru un ecran, dar nu pentru iluminare, mare diferenta.

Eu m-am referit la rata de refresh a imaginii (frecventa cadrelor), nu la cum se face iluminarea ecranului. In cinematografie a fost acceptata rata minima de 24 Hz, sub care efectul de palpaire (flicker) este deranjant. Este periculoasa aceasta palpaire a ecranului modern vs cea data de comanda cu PWM a LED-urilor? Ce efecte fiziologice are?

Intreb despre pericolul de mai sus si in legatura cu faptul ca pe vremea monitoarelor CRT se recomandau ochelari cu strat de protectie impotriva radiatiilor produse de ecran. Cand ecranele LCD au devenit dominante si mai ales cele cu iluminare LED (CCFL-ul apunand), pericolul nu a trecut si se recomanda ochelari cu strat de protectie la lumina albastra. Culmea ca pentru iluminatul cu LED nu se recomanda ochelari cu strat de protectie.

Exista studii care stau la baza acestor avertizari?

Acum 27 minute, nelu F a spus:

Este periculoasa aceasta palpaire a ecranului modern vs cea data de comanda cu PWM a LED-urilor?

Sunt persoane care sunt afectate, flicker-ul poate provoca oboseala general, iritarea ochiilor sau dureri de cap. Eu sunt imun, dar cunosc pe cineva care sufera din cauza flicker de la monitor sau becoled-uri.

Acum 27 minute, nelu F a spus:

Culmea ca pentru iluminatul cu LED nu se recomanda ochelari cu strat de protectie.

Exista studii care stau la baza acestor avertizari?

Asta pentru ca ochelarii au deja protectia acum. In urma cu 10 ani trebuia ceruta si platita extra, acum platesti ca sa ti-o elimine.

Culmea e ca sunt intrebat mereu de oftalmologi daca stau mult la PC sau lucrez cu lumina artificiala deoarece ochii dau semne specifice de oboseala.

Stratul respectiv protejeaza impotriva UV si a luminii albastre, dar nu are nici un efect conta flicker-ului.

Edited by stryx
Acum 7 minute, stryx a spus:

Stratul respectiv protejeaza impotriva UV si a luminii albastre, dar nu are nici un efect conta flicker-ului.

Eu am vrut sa fac o paralela intre pericolele ce pot fi generate de cele doua fenomene:

- flicker in cazurile iluminat si vizionarea pe ecrane, pe de o parte,

- iar pe de alta parte de lumina albastra (emisa de LED-uri) in cazurile iluminat ambiental si backlight ecran.

De ce pericolul se manifesta doar intr-unul din cazuri? 

Adica e nociv sa am iluminat cu o sursa (LED) de lumina cu flicker insesizabil (frecventa mare), dar nu e periculos privitul la un ecran luminos cu flicker cauzat de refresh-ul imaginii (cu frecventa mult mai mica). Dupa cum e nociva lumina albastra produsa de LED-urile pentru backlight, dar cea generata de iluminarea ambientala cu LED nu este.

Cand mi s-au propus lentile cu protectie la lumina albastra (contra cost) am intrebat daca prin filtrarea/ blocarea luminii albatre nu se denatureaza culorile. Raspunsul a fost: 🙄

Exista studii care stau la baza acestor temeri?

PS. Nici nu vreau sa pomenesc aici de tampenia promovata de multi in legatura cu pericolul reprezentat de tehnologia 5G fata de predecesoare.

@stryx probabil ca ce driver ai pus tu chiar asa face - nu pot sa-ti zic de ce exista asa ceva si care este aplicatia.

Oricum este exceptie "pe piata" probabil pentru ceva haudiofili in domeniul led, unde uleiul de sarpe este ceva de dorit...

Sau poate unii nu suporta lumina daca nu exista si ceva posibilitate de efect stroboscopic...

Ce pot sa-ti spun este ca toate driverele care au trecut prin mana mea intentioneaza sa dea spre sarcina curent filtrat, fara componenta de impulsuri, ceea ce sigur este valabil pentru majoritatea, nu stiu daca exceptiile sunt 1 la suta sau unul la zece mii.

Deci sunt sigur ca driverele din seria LDD sunt exceptia.

Este oarecum situatie similara cu pistoanele automobilelor care au miscare de translatie 99.99%... cu exceptia lui RX-8 unde pistonul este rotativ.

On topic: nu confundati iluminarea cu perceptia unei imagini... chiar daca este vorba de lumina in ambele cazuri una este refreshul cadrelor pe ecran, si alta este iluminarea globala si de lunga durata a intregului ambient.

Oricum imaginile "normale" adica cele care nu sunt special destinate sa provoace crize epileptice, nu schimba toti pixelii de 24 ori pe secunda... defapt pe asta se bazeaza si mare parte din algoritmii de comprimare a imaginilor video...

1 oră în urmă, nelu F a spus:

Adica e nociv sa am iluminat cu o sursa (LED) de lumina cu flicker insesizabil (frecventa mare), dar nu e periculos privitul la un ecran luminos cu flicker cauzat de refresh-ul imaginii (cu frecventa mult mai mica)

Schimbarea imaginii pe ecran lcd nu se face cu oprirea totala a sursei de lumina ca in cazul surselor de lumina, deci nu mai apar "salturiile" de energie radianta ca in cazul surselor de lumina cu flicker. Deci retina nu e bombardata cu nivele foarte mari de lumina (in intervala scurte) cum in cazul surselor de lumina, daca tin bine minte (posibil sa ma insel) fix nivelul foarte mare de varf a luminii era daunator in ciuda faptului ca creierul e incapabil sa-l perceapa.

Cand mi s-au propus lentile cu protectie la lumina albastra (contra cost) am intrebat daca prin filtrarea/ blocarea luminii albatre nu se denatureaza culorile. Raspunsul a fost: 🙄

Din pacate afecteaza culoriile, dar foarte putin. Daca nu activezi intr-un domeniu unde acuratetea culoriilor conteaza (editare foto/video, tipografie, arte plastice, etc) pur si simplu creierul poate face corectia fara probleme incat sa nu observi diferentele. Un geam simplu ieftin modifica mai mult culoriile decat filtrul UV, lentilele ochelariilor ca si cele din obiectivele foto sunt facute dintr-o sticla speciala care nu modifica nuantele precum sticla obisnuita folosita la geamuri.

Exista studii care stau la baza acestor temeri?

Sunt studii care demonstreaza efectele daunatoare ale UV-ului si luminii "albastre" dar si ale iluminarii in impulsuri (flicker). Din pacate nu am link-urii catre surse de incredere. Cand am citit despre subiect a fost doar pentru cultura generala, deci nu am pastrat link-uri.

Nu stiu daca exista sau nu studii fata de "flicker-ul" provocat de catre refresh-ul monitoarelor, banuiesc ca au fost facute ceva cercetari dar nu am fost si nici nu sunt curios de subiect.

Se gaseste totul pe net, atat dovezi/studii pro cat si contra "teoriei" efectelor nocive ale surselor de iluminat asupra omului. Depinde doar daca sunteti dispus sa credeti, dovezi care sa sustina punctul orcui de vedere o sa se gaseasca.

Eu prefer surse de lumina flicker free doar pentru a nu-mi mai bate capul cu setariile camerei foto cand fac vre-o poza sau o tin pe functiea de filmare pentru webcam.

Acum 19 minute, Dxxx a spus:

Deci sunt sigur ca driverele din seria LDD sunt exceptia.

Pana sa dau de cazul cu LDD-ul de pe discord nu m-am gandit sa verific in datasheet cum este influientata iesirea de catre semnalul de control. Ca si dumneavoastra am crezut ca toate driverele decente au iesire in curent constant indiferent de tipul semnal-ului de comanda. Sincer sper ca aia sa fie exceptia, dar tot o sa verific datashee-uriile ca sa nu am surprize.