Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

ChatGPT se prezinta

Guest

Recommended Posts

Acum 8 minute, miticostin12 a spus:

De plictiseala il mai stresez cu diverse:

Cata matematica si cata imaginatie/ conceptie fizica cuprinde "mintea" acestor savanti de care ai amintit?

GPT:        De câtă matematică și câtă imaginație au avut nevoie savanții mecanicii cuantice? (versiune scurtă de forum)

Fizicienii care au construit modelul atomului (Bohr, Heisenberg, Schrödinger, Dirac) au folosit o combinație rară de:

1) Matematică profundă

Bohr: cuantificare simplă, dar inovatoare

Heisenberg: algebră matricială

Schrödinger: ecuații diferențiale ale undelor

Dirac: combinarea mecanicii cuantice cu relativitatea

Fără matematică avansată, teoria nu ar fi fost posibilă.

2) Imaginație fizică uriașă

Bohr: electroni pe niveluri energetice discrete

Heisenberg: a renunțat complet la imaginea orbitelor

Schrödinger: electronul ca undă

Dirac: a prezis antimateria doar din „forma” ecuației

Ideile lor nu au venit doar din calcule, ci din curajul de a gândi diferit.

3) Curaj conceptual

Au abandonat „bunul-simț clasic” și au acceptat o lume probabilistică, unde electronul nu mai are o traiectorie clară.

4) Rezultatul:

Modelul orbitalelor electronice actual a apărut între 1926–1930, din îmbinarea matematicii dificile cu o intuiție fizică excepțională.

Nu e vorba doar de „știință”, ci de creativitate la nivel foarte înalt.

Nu puteti sa il stresati sa inoveze ceva , fie si cu ajutorul dvs, mai bine?Nu ajuta nimanui sa stie numarul neuronilor din capul lui Bohr...

Cred ca multi nu realizeaza diferenta dintre a vorbi despre chatgpt si a vorbi cu chatgpt pt ca nu reusesc nici sa treaca de bariera asta autoimpusa, ca noi nu putem vorbi cu un prost...dar cu copilul tau cum vorbesti de pe vremea cand nu stia nici sa zica mama?

Tatal meu m- a invatat sah in clasa 1 si din clasa a doua nu a mai putut sa ma bata...Asta nu e pt ca eram mai destept ca el ci pt ca eu eram copil si aveam tot timpul din lume sa exersez.Ceea ce chatgpt va da este exact timp, timpul in care el aduna si sintetizeaza informatii este net superior unor cautari pe google si/ sau forumuri.

Saptamanile trecute , in loc sa mai bat gura pe forumuri sau cu altii despre lucruri pe care le stiu doar o mana de oameni dintre cei cunoscuti de mine, l- am pus pe chatgpt sa imi faca o groaza de calcule despre transformatoare de iesire pt amplificatoare cu tuburi,  lucru pe care inainte aveam incredere sa mi- l faca doar domnul @vera care mi- a si proiectat cateva trafuri de iesire la marea arta, apoi un intreg circuit cu dac, adc, pll, buffere balansate si tot ce mai e nevoie pe langa casa si a calculat zgomotul si distorsiunile in toate combinatiile posibile cu componentele pe care le am la indemana in diverse contexte functie de impedantele  surselor de semnal, nivele, etc...Pai inainte pierdeam o multime de timp cu forumuri si  calculatoare online pt informatii de genul asta si tot nu gaseam calcule atat de precise si  cu explicatii clare atasate .In plus poti pune propriile constrangeri pe care un calculator online nu le prevede.

I- am cerut sa sugereze si doua afaceri din care se pot scoate bani si mi- a gasit una cu superprofit la care am concurenta apropiata de zero la nivel mondial.A facut si plan de afaceri, a verificat si preturile din piata si legislatia si cerintele ca sa pot califica un produs pt diverse piete...A gasit si afaceri pe care le pot face cu produse la care a expirat patentul si care au inca potential mare de castig...Au fost cateva inputuri delicate pe care le- am dat si care l- au ajutat in a gasi solutii mai bune, dar am senzatia ca lumea nu intelege ce inseamna AI pt lumea de astazi.

Si politica daca te pasioneaza, nu mai are rost sa discuti pe nicaieri ce idei ai daca chiar vrei o schimbare, poti discuta cu AI la limita legii si iti va da solutii si acolo.Vrei sa schimbi guvernul? Intreaba Chatgpt cum se face si cum s- ar mai putea face!

Vrei sa iti faci o aparare beton in fata unuia care te- a dat in judecata fara sa mai platesti un avocat? Pune chatgpt sa iti frunzareasca si Codul penal si cel civil si ai scapat de o cheltuiala!Daca nu se poate altfel intreaba- l metode de a seduce o judecatoare de la Curtea de Apel :) Gasiti voi o solutie!

Nu zic ca nu e bine sa stii in avans niste chestii , dar si daca nu stii, orice nu intelegi ii  ceri sa iti explice si o face in cateva secunde.

Si e si f usor sa iti dai seama unde greseste pt ca iti explica  si rationamentul si argumentele pt rezultate si calcule ca pt prosti.Poti sa ii spui chiar asa: explica- mi aia ca si cum as fi un om preistoric si nu pot intelege mai nimic.Si ce sa vezi? O face si o face bine!

Pt unii geniali AI- ul asta va fi mereu o prostie pt altii o sursa de cunoastere rapida.Teoria ca ne prostim de la folosit atata chatgpt e asemanatoare cu aia ca nu mai suntem mesteri adevarati pt ca nu mai stim sa  facem cu barosul pe nicovala o potcoava sau un cutit, ca nu mai stim sa facem arcuri si sageti si focul cu cremene...So what? Gasim un Hultafors heavy duty gk de  faci rumegus din cale ferata cu el cu 60 de lei  si brichete cum nici Stefan cel Mare n- a visat una sa aprinda focurile cand veneau turcii in orice magazin.

Ce sa mai...nici nu stiu de ce mai vorbesc cu voi :)

A...am uitat, mai am cate ceva la rubrica de vanzari.Daca il intreb pe Chatgpt care e cel mai sigur traseu pe viitor al acestui forum, cel mai probabil va zice ca va mai ramane ca platforma de vanzari gen olx si eventual bodega asta unde ne mai injuram sa ne treaca timpul si frustrarile personale.

Dar nu este mai bine sa iti deschizi d-ta un topic "Realizarile mele cu ChatGPT" si sa ma lasi in pace? 

20 minutes ago, silmicii said:

Ce sa mai...nici nu stiu de ce mai vorbesc cu voi

Ce cauti pe un forum unde predomina micii meseriasi, depanatorii, pasionatii care mai primesc ajutor de la cativa ingineri fara ifose? Sunteti un grup de superdotati, mergeti pe un forum superior tehnic si nu mai aruncati cu gunoaie in "oamenii de rand", sintagma atat de folosita in media.

Am spus despre experienta mea cu el in SMPS, este mic copil. Doar citeaza din documentatii tehnice pe care oricum le am salvate inainte sa prinda puteri AI. Doar pentru un subiect discutat recent pe forum am cautat cam ce exista pe G., ce sa il mai intreb? Da, l-am intrebat de o schema de driver LED cu separare galvanica, cu comanda PWM adevarata, adica cu intreruperea curentului pri leduri. Nu a gasit si a insiruit pagini de generalitati pe care oricum le stiam.

Cu GPT pierd max 30 min pe zi. Doar pt. a raspunde la drivere LED, am cautat cateva zile pe G. Si a si trebuit sa caut in acele PDF-uri ceva util pentru postat pe forum.

Esti din alta categorie fata de Luceafarul din Buzau, asa ca ma limitez sa te asez la Ignore.

ledled2.jpg

1 oră în urmă, silmicii a spus:

cel mai sigur traseu pe viitor al acestui forum, cel mai probabil va zice ca va mai ramane ca platforma de vanzari gen OLX si eventual bodega asta unde ne mai injuram sa ne treaca timpul si frustrarile personale.

a  devenit cam  demult  un  frate  al  OLX-ului / Okaziilor , nu  avem  ce  sa  mai  previzionam ... numarati  cam  cite  anunturi  de  vinzari  sint  postate  pe  01  ianuarie , in  prima  zi  de  Paste  si  in  prima  zi  de  Craciun  ale  celor  care  , in  loc  sa  se  odihneasca  in  aceste  zile , pe  ei  nu  ii  framinta  decit  lacomia/ disperarea  pt  bani ...

Edited by misuraelectronic

Fix micul meserias , doar fara ifose de meserias, sunt eu...

Primul driver cu led laser  facut de mine in 2009 dupa un vu- metru cu cdb405 si unul cu cd4017 cu pwm si in frecventa a fost cu componente discrete si comanda cu dac 0808 cu modularea referintei pt modularea amplitudinii de iesire si comanda cu microprocesor(partea de microprocesor  facuta de altcineva cu ajutorul unui coleg de pe elforum) pt frecventa care avea si iesire pwm si sinus si la care puteai controla independent si tensiunea si curentul si frecventa si modulatia de durata s- a bazat pe consultarea datasheet- ului dac 0808 si culmea e ca datasheetul pe care l- am citit eu la acea data nu pomenea nimic despre modularea referintei  care putea fi facuta si pwm si sinus, aia mi- a dat mie prin cap ca se poate face .

Totusi nu reusesc sa ignor capabilitatile chatgpt pt ca se pare doar ca stiu mai multa engleza decat domnii profesori universitari, iar chatgpt chiar e mai binevoitor cu vorbitorii de limba engleza cand vine vorba de chestii tehnice pt ca in limba romana exista putina documentatie digitala tehnica online probabil si de proasta calitate si google translate cam are probleme cu traducerea pe ici pe colo si nu va ganditi ca chatgpt nu a folosit google translate!

https://medium.com/@ademolajhon/how-chatgpt-was-built-on-english-and-why-that-changes-everything-a437ec2dc9a8

Imi pare rau pt cine nu suporta faptul ca pun atasamente  in engleza de pe google AI sau Chatgpt , dar asta e realitatea, Chatgpt sau google AI sunt antrenate intr- o limba cu un vocabular de 600 000 de cuvinte cu o gramatica super simpla vikinga,    nu intr- una cu 250 000 de cuvinte si o gramatica imprumutata de la nemti, francezi si latini al carei popor pretinde ca e buricul pamantului.

Acum patru ani am stat sa studiez cate ceva despre llc- uri si cel mai bun tutorial gasit a fost pe youtube al unui profesor de la Ben Gurion.

Nu contest capacitatile de a cauta pe Goagal , pt  ca asta fac de 20 de ani ca sa nu mor de foame , dar nici nu as arunca un cutit ca Hultafors in galeata cu apa  pt ca e doar 60 de lei ,  pt ca cel mai bun si tare otel de obicei  rugineste.

Screenshot_20251211-133115.png

Screenshot_20251211-133122.png

Edited by silmicii
1 oră în urmă, miticostin12 a spus:

Esti din alta categorie fata de Luceafarul din Buzau, asa ca ma limitez sa te asez la Ignore.

Dumitru,

o sa ajungi sa vorbesti singur, da' poti sa-ti mai faci un user si sa-ti dai like-uri ca sa nu-ti pierzi motivatia.

RR

Edited by roadrunner
Citat

aia mi- a dat mie prin cap ca se poate face .

orice dac e un multiplicator al Vref * cuvantul_digital, da' e bine ca ti-a dat si tie prin cap eventual

DAC0808 e din 1970.

O mare limitare a DAC080 in aplicatii de modulator e limita de latime de banda a Vref. 

RR

Edited by roadrunner
Acum 10 minute, roadrunner a spus:

orice dac e un multiplicator al Vref * cuvantul_digital, da' e bine ca ti-a dat si tie prin cap.

RR

Nu ca acum as fi mare scula pe bascula, dar de electronica m- am apucat f timid in 2002 , adica doi ani am facut decodoare hbo si am invatat sa repar televizoare pe nervii si timpul vecinilor, in 2009 nu stiam mare lucru si singurul lucru care ma salva era ca fusesem  bun la fizica si facusem ceva chimie in scoala cat sa gasesc de lucru in domeniul aparaturii de laborator si medicale, electronica era bonus, in domeniul digital stiam doar sa rescriu eeproame...si sa folosesc porti logice hardware.

Edited by silmicii
Acum 13 minute, roadrunner a spus:

e bine ca t-ai dat si tie prin cap eventual.

RR

apropo, ati modificat raspunsul, dar cuvantul "eventual" adaugat in versiunea a doua in romana si engleza inseamna doua lucruri  diferite :)

Oare cum ar interpreta chatgpt fiecare din cele doua raspunsuri?

Edited by silmicii
1 oră în urmă, silmicii a spus:

Nu ca acum as fi mare scula pe bascula

nimeni e mare scula pe bascula (cu exceptia soferilor de basculante) pana la urma toti avem momentele noastre de "eu acum am aflat" e inevitabil in viata. 

Citat

aia mi- a dat mie prin cap ca se poate face .

De fapt asta se face cu el. Nici nu ai ce sa faci altceva cu el.

scrie pe prima pagina in Dasheet, si mai jos e un grafic cu easpunsul in frecventa al Vref. DAC080 era folosit intr-o gramada de aplicatii industriale ca "scaler" sau in feedback la amplificatoare ca sa controlezi digital castigul (prin controloare PID de exemplu, sau prin variatoare de motoare). 

Cred ca si IPRS avea intr-o publicatie a lor aplicatii cu DAC08 (care functional era identic) eu acolo le-am vazut prima data.

RR

PS - ps i-am stricat omului thread-ul cu DAC08... aici e loc de citate din AI nu stiu ce-mi venii mie cu electronica. Daca un moderator doreste sa le stearga sun absolut OK.

Edited by roadrunner
Acum 3 minute, roadrunner a spus:

scrie pe prima pagina in Dasheet, si mai jos e un grafic cu easpunsul in frecventa al Vref. DAC080 era folosit intr-o gramada de aplicatii industriale ca "scaler" sau in feedback la amplificatoare ca sa controlezi digital castigul (prin controloare PID de exemplu, sau prin variatoare de motoare). 

Cred ca si IPRS avea intr-o publicatie a lor aplicatii cu DAC08 (care functional era identic) eu acolo le-am vazut prima data.

RR

scrie pe datasheetul de il vad azi, dar atunci nu stiu cum am reusit sa gasesc un datasheet fara informatia aia.Ori ma uitam la datasheetul de dac08 crezand ca e acelasi lucru, nu mai tin minte faza, doar ca am reinventat roata.

Acum 33 minute, silmicii a spus:

scrie pe datasheetul de il vad azi, dar atunci nu stiu cum am reusit sa gasesc un datasheet fara informatia aia.Ori ma uitam la datasheetul de dac08 crezand ca e acelasi lucru, nu mai tin minte faza, doar ca am reinventat roata.

eu vorbesc in ala din 1970 si scrie in toate, probabil ca nestiind ce poate ai ignorat partea aia ca ne-esentiala (mi s-a intamplat de 1001 de ori cariera). s-au scris o multitudine de AN (aplication notes) eu le-am citi in romaneste pe vremea aia.

Sunt sigur ca sunt pe forum persoane care mai au publicatiile/cartile respective (eu le am in Ro prin biblioteca) ca alias-ul poate fi si ceva bun si usor de exploatat.

De exemplu pe vremuri ma uitam la ADC-uri cat de rapide sunt (timpul de conversie) acum, de cand fac radio-uri digitale la uit la latimea de banda maxima a semnalui de intrare (care poate fi de 20 de ori mai mare ca frecventa de esantionare) pe vremuri nu ma uitam la parametrul asta ca nu stiam bine ce implica subsampling (cunostiinte limitate)

Una din problemele fundamentale in invatare e vointa de a invata, cu AI e informatia la indemna, iti poate explica tehnici sintetizat dar nu le vei intelege daca nu ai baza sa le intelegi, iar faptul ca ti le zice repede pe ecran din pacate nu e cu nimic folositor in marea schema a lucrurilor. E un fel de "Arduino" general - la fel cum Arduino nu a produs programatori de la zero nici CharGPT & Friends nu o sa te faca "instruit" intr-un domeniu de la zero, dar te poate ajuta sa cladesti repede pe o fundatie deja solida. Dupa cum putem toti citii in multele exemple forumul asta sunt mai multi dezamagiti de el decat multumiti de ele cand vine vorba de electronica (ma refer la incepatori)

RR

Edited by roadrunner

La vremea aia fusese o revelatie cand un coleg mi- a adus de la Biblioteca Universitatii The art of electronics prima editie sa mi- o scanez.O mai am si acum desi rufarita.Ulterior am cumparat din UK si ediția a doua si a treia  .A doua am facut- o cadou unui copil de liceu care ulterior a facut facultatea de electronica , dar imi amintesc ca problema lui principala nu era ca nu intelegea ce se spune ci intelegea mai greu limba in care se spune...

N- as putea spune ca am cine stie ce fundatie , dar vreun metru cub de carti tehnice si vreo cateva zeci de mii de datasheeturi si articole pe net tot am frunzarit pana sa ajung in era AI.

Totusi nu sunt convins de teza ca daca nu stii nimic nu te vei descurca in era AI pt ca scopul AI este chiar sa invete tot ce stim si sa dea mai departe contracost celor cu bani si  generatiilor viitoare.

Rabdare inca doi, trei ani?

Eu vorbesc de scopul personal de a invata nu de scopul AI (care nu e treaba mea).

doar accesul la informatie nu te invata nimic, tot tu ca persoana trebuie sa inveti (sunt pline bibliotecile de carti necititite si nu usa/lacatul de la biblioteca e problema) 

AI poate ajuta (accelera) procesul de invatare individual dar pana la urma tot persoana care invata are cheia invatarii (dorinta de a invata)

Citat

pt ca scopul AI este chiar sa invete tot ce stim si sa dea mai departe contracost celor cu bani si  generatiilor viitoare.

sa dea bani daca le e lene sa citeasca in carti sau sa mearga la scoala, ca soarele tot acolo o sa rasara.

RR

Edited by roadrunner
Acum 54 minute, roadrunner a spus:

sa dea bani daca le e lene sa citeasca in carti sau sa mearga la scoala, ca soarele tot acolo o sa rasara.

RR

Consider superior multor carti canonice  modul in care explica AI- ul diverse chestii.Ca le mai incurca pe ici pe colo pt ca nu i- ai pus tu intrebarea dandu- i suficiente detalii ori ca inca viseaza e partea a doua.

Deocamdata observ ca are suficiente initiative bune  care sa le contracareze pe cele rele.

Edited by silmicii