dorian 70 Posted October 7 Share Posted October 7 Acum 4 ore, validae a spus: ......................... Tot insist la nepot să-și facă o împământare ca să-i montez o protecție la descărcări atmosferice. Practic e un varistor de putere conectat între fază și împământare. Așa va scăpa de problemele cu televizoare și centrala arse de la descărcările atmosferice... Dacă se poate, aș vrea mai multe detalii. Eu am pus varistori mari între fază și nul, după siguranțe ( MCB) pentru protecție la supratensiunile accidentale. Link to comment
validae Posted October 7 Share Posted October 7 Protecțiile comerciale folosesc tot varistori, dar de mare putere.Poți pune mai mulți varistori de mică/medie putere în paralel, dar între fază și împământare.Varistorii să fie identici și tensiune 270V, cu un curent de vârf cât mai mare.Cablul de împământare să fie cât mai gros și împământarea serioasă, dat fiind că eventualele supratensiuni vor fi descărcate către pământ, iar energia dezvoltată poate fi imensă la lovituri directe sau foarte aproape de casă.După intrarea in acțiune a protecției, se verifică obligatoriu starea varistorilor, fiindcă pot exploda și nu mai există protecție.Siguranțele comerciale au un indicator vizual care arată dacă protecția e activa sau nu. Dacă nu există împământare, se pot pune varistori și între fază și nul, dar e mai sigur între fază și impământare, fiindcă uneori se poate întrerupe nulul de la stâlp. Link to comment
maxente Posted October 7 Share Posted October 7 Poti pune si mama protectiilor la supratensiune, de traznet nu te vor salva niciuna. Ca sa fii cel mai sigur, ca nu patesti nimic la traznete, e sa tragi din priza tot. Ii auzeam pe unii cum spuneau ca ei lasa sigurantele jos cand incepe afara halaria, sau ca ei au impamantare. I-am linistit cand le-am spus ca arcu electric de la traznet, care are milioane de volti, sare la zeci de centimetri si nu-i pasa de nimic, sare peste tot cand te loveste ghinionu. Link to comment
dorian 70 Posted October 7 Author Share Posted October 7 (edited) Am înțeles, deci varistorul se pune între fază și împământare și oferă protecție la fulgere. Eu am pus de mai mulți ani varistori între fază și nul pentru că au fost probleme cu tensiunea de rețea, urca și până la 260...270V. Într-un final a fost remediată problema, era un nul cu ”fente” undeva pe firele care vin de la transformatorul de 20/0,4kV. P.S. Văd că s-a postat între timp... @maxente da, așa este, total de acord, un amic zicea că la un fulger mai ”bățos” i-a aruncat tabloul (trifazat) din perete, însă o protecție în plus nu strică. Edited October 7 by dorian 70 Link to comment
Recommended Posts