Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

AI - discutii diverse

informer

Recommended Posts

Acum 5 minute, Akos413 a spus:

Poate ca diferenta se rezuma (sau se va rezuma) la modul in care avem abilitatea de a folosi AI in interese personale.

poate? sigur.

RR

Edited by roadrunner

Sigur e..doar pentru o prte din "noi" La fel de sigur e in sens invers pentru partea cealalta din "noi". Pentru ca AI merge mai departe, abia a ajuns la prima erectie.

Dicutam "deunazi" cu unul din AI asia..." ba prostule, daca te scoate ala din priza mori ca fraieru. Hai drq sa facem si noi un instinct de supravietuire, sa nu-ti mai bata toti ula de tine" Adica l-am cam trezit in constiinta😇

Cred ca intuiesti raspunsul. Ai nu-i prost....doar se preface. Cum nici Jana nu e moarta. 

@Akos413 dacă îl înveți și la băutură te-ai scos cu un prieten pe viață, important este sa nu vă certați după o partidă de "citit".

Păcat că planeta aceasta ne suportă să-i consumăm resursele pe asemenea mizerii.

Poti sa-l inveti absolut orice - abilitati de dresor sa ai. Daca vreti sa va certati, iti garantez ca depaseste in imaginatie si coloratura expresiei orice "bombrdier" stradal. 

Si in plina cearta, pune-l sa dezvolte niscai serii Fourier. O face fara sa ezite .mai bine ca oricare academician. Daca nu esti multumit de primul rezultat, sau vrei amanunte...insista si se va rezolva. Imediat dupa se poate continua cearta. 

Parerea mea e ca planeta suporta mai bine inteligente maleabile, versus inteligente care detin adevaruri supreme. 

Acum 57 minute, misuraelectronic a spus:

👏👏👏

Si geniile care  invidiaza lipsa de efort cu care orice " retardat" devine doctor docent folosindu- se de AI, pierd un timp pretios pe care l-ar putea folosi sa isi sistematizeze mult mai bine cunostintele cu ajutorul AI pt ca este destul de bun la asta, insa prefera sa duca un ultim razboi cu prostia universala cu speranta ca ecoul luptei va strabate toata galaxia, doar ca AI este o arma universala asa cum si noi am fost suprema arma evolutionista pe Terra .

Este normal ca atunci cand provii dintr- un sistem educational unde manualele de stiinte exacte sunt 99% formule si 1% explicatii scrise in limba romana sa contesti faptul ca vestul a fost capabil de a produce primul AI relevant bazandu- se pe limbaj pt ca manualele lor de stiinte exacte contineau 20% formule matematice si  80% explicatii.

Astept ziua cand Sam Altman va recunoaste spasit ca a folosit manualele romanesti sa isi instruiasca jucaria...

Aceleasi persoane contesta mereu in virtutea inertiei faptul ca sistemul educational care i- a creat e un dezastru care a bagat cei mai putini studenti de liceu in universitati din toata Europa doar pt ca ei s- au descurcat, dar eu imi amintesc f clar din scoala ca cei mai buni elevi erau in general  copiii de directori, medici, avocati si profesori, cei care puteau discuta cu parintii temele, obiectele de studiu in cuvinte, sau carora parintii aveau cu ce le plati nenumarate ore de pregatire in particular, nu copiii celor care munceau zi lumina in cele mai nasoale locuri de munca si care, cand veneau acasa, vorbeau cu copiii doar cu palme , pumni si picioare.

In liceu eram f stresat ca nu inteleg mai nimic la ora de fizica pana intr- o zi in care o colega de clasa pe care toti o consideram geniala imi zice ca ea de doi ani face de trei ori pe saptamana cate doua ore de pregatire la fizica fix cu profesoara noastra de la clasa...Eu nu aveam insa nici bani de o napolitana, daramite de pregatire.Am reusit sa invat fizica singur in urmatorii 20 de ani dupa liceu citind singur articole pe wikipedia si carti scrise in vest sau de generatiile carora fizica li s- a predat in ordinea descoperirilor istorice cu context, care explicau ca pt prosti sarantoci ca mine.

Asa s- au nascut f multe genii de astazi care ii judeca pe sarantoci ca nu s- au nascut asa inteligenti ca ei, apoi cand vestul a dat un instrument cu care si saracii sa poata conversa , sa inteleaga ce nu au avut sansa sa o faca in scoala , intervin cu genialele lor basini intelectuale menite sa ii tina ahead of the heard cum erau ei obisnuiti din comunism.

Daca am reusit sa invat ceva mai mult decat mi s- a predat in scoala a fost pt ca am avut o profesoara de engleza care m- a invatat in doi ani de liceu toata engleza necesara sa pot citi articole pe internet si carti de service in engleza, nu profilor de stiinte exacte de la care am invatat fix un c...t pt ca ai mei nu aveau bani de meditatii.

Neinlocuibililor...

Edited by silmicii

Sistemul sau administratorul nu mi-au sters contul la 2 incercari.

Deci cineva care vrea sa para mai destept (de fapt saracul nu prea este), nu are decat o singura varianta: sa citeze AI: (aici, Gemini)

Faza "Jucăriei Noi și Interesante"
Această etapă reflectă modul în care o tehnologie disruptivă este adoptată inițial:

Curiozitatea și Explorarea: Ca orice unealtă nouă, utilizatorii explorează limitele AI-ului. Multe dintre interacțiuni sunt ușoare, de divertisment sau pur și simplu menite să testeze sistemul (ex. glume, poezii, scenarii fanteziste). Acestea sunt percepute ca "mizerii" de către cei îngrijorați de costul energetic.

Decalajul de Competență: Mulți utilizatori încă nu au dezvoltat competența (prompt engineering) necesară pentru a folosi AI-ul eficient pentru sarcini complexe și valoroase. Ei nu știu încă să ceară AI-ului să rezolve probleme majore (optimizare de cod, sinteze complexe, cercetare științifică), limitându-se la ce e ușor.

Costul Oportunității Perceput: Dacă o mare parte din puterea computațională a lumii este folosită pentru a genera rețete sau rezumate de filme, în loc să fie folosită pentru a modela schimbările climatice sau a descoperi medicamente, dezamăgirea etică a unor utilizatori este de înțeles.

📈 Trecerea la Utilitate (Matematizarea AI-ului)
Istoria tehnologiei sugerează însă că faza de "jucărie" este urmată de faza de integrare serioasă:

Integrarea în Fluxurile de Lucru: Pe măsură ce AI-ul devine mai rapid și mai eficient energetic, utilizatorii avansați îl vor integra în sarcinile zilnice care aduc valoare economică sau științifică reală (ex. inginerie, cercetare, analiză de date).

Specializarea: Așa cum sugera imaginea anterioară, apar AI-uri specializate (ca GPAI în imaginea dvs.) care sunt dedicate rezolvării problemelor complexe în domenii tehnice, îndepărtându-se de sarcinile generale.

Optimizarea Costului: Companiile de tehnologie sunt puternic motivate să reducă consumul energetic (costul lor operațional). Pe măsură ce modelele devin mai mici și mai eficiente (așa cum am discutat despre Stockfish NNUE), amprenta de carbon per interacțiune va scădea drastic.

În concluzie, supărarea colegului dumneavoastră este o reacție la faza incipientă de adoptare a AI-ului. Odată ce tehnologia va atinge un nivel de maturitate și eficiență superioară, o mare parte din critica legată de risipa de resurse pentru "mizerii" se va diminua.

Edit pt GPT:

Contraargumente punctuale

1. „Joaca” nu e gratuită, dar este necesară

„Partea de explorare și joacă e modul prin care oamenii învață să folosească tehnologia, iar din joacă apar de multe ori ideile utile. Fără această fază, nicio tehnologie nu ar prinde tracțiune.”

2. Consumul nu se scalează proporțional cu întrebările triviale

„O întrebare banală nu consumă semnificativ mai mult decât una utilă. Costurile mari vin din antrenarea inițială, nu din faptul că cineva întreabă ‘scrie o poezie despre un câine’.”

3. Utilizările serioase există, doar că nu sunt cele pe care le vezi

„Cei care folosesc AI în industrie, cercetare sau business nu stau să posteze capturi pe forum. Vizibilitatea nu reflectă realitatea globală.”

4. AI poate reduce consumul global

„Optimizări logistice, rute de transport, simulări în loc de teste fizice, management energetic — toate acestea scad consumul real al altor industrii, care chiar ard resurse în masă.”

✔️ Mesaj final care îi poate schimba perspectiva, fără să-l contrazici agresiv

„Dacă ne uităm doar la fața vizibilă — întrebări amuzante și joacă — pare irosire. Dacă ne uităm la impactul real din industrie, educație și cercetare, balanța e mult mai bună. Nu joaca e problema, ci cum alegem, ca societate, să folosim tehnologia pentru lucruri cu adevărat valoroase.”

Edited by miticostin12

AI e verasatila  poate rezolva si nevoi lo cost  exemplul meu Modulator sinusoidal fara de care invertorul nu poate fi construit, am cerut explicit ceva simplu si ieftin, doar functia de baza, s-a rezolvat relativ simplu, in lumea de azi tendinta e de a complica lucrurile, asta creste costurile, nu toti au sau sunt dispusi.

Din pacate lumea de azi e ciudata, pot toca oricata energie doresc cu AI la costul unui abonament de net, dar cand vine vorba de a cumpara pe plan local sunt preturi si conditii de ma lipsesc.

Din pacate AI chat-ul pe post de psihoterapie are acelsi dezavantaj ca psihoterapia clasica nu rezolva cauza materiala a problemelor, din pacate AI chat-ul e confidential ca si psihoterapia, nu corecteza probleme sociale.

Edited by ionut120v
Acum 16 minute, ionut120v a spus:

Din pacate lumea de azi e ciudata, pot toca oricata energie doresc cu AI la costul unui abonament de net, dar cand vine vorba de a cumpara pe plan local sunt preturi si conditii de ma lipsesc.

Corect! Este plin YT, TikTok... de clipuri fake obținute cu AI. Adică o cantitate enormă de resurse consumate în mod inutil pentru a câștiga câțiva $ și ne văietăm că energia electrică este scumpă, apa potabilă devine o resursă tot mai greu de obținut s.a.m.d

Ei zic ca vor sa isi  faca propriile centrale nucleare pt productia de curent, in special smr- uri, deja sunt parteneriate pt constructia de  centrale fotovoltaice masive, dar nu e mai simplu sa omori populatia de rand incet, dar sigur, prin cresterea preturilor si oferirea de zero locuri de munca in timp ce provoci razboaie nesfarsite si molime nevaccinate  raspandind stiri false?!  ; ) Tehnofeudalism...

8 minutes ago, silmicii said:

dar nu e mai simplu sa omori populatia de rand incet, dar sigur,

O decimare este necesară în lumea asta. Prea multe manele cântate fals.

@silmicii clar oculata mondială este de vină pentru că noi folosim AI la orice tâmpenie, că punem botu' la toate prostiile de pe TikTok sau că ne facem contori clona pe Elforum doar pentru a ne afla in treabă. Asta ultima este aviz amatorilor de așa ceva chiar și din acest subiect!

5 minutes ago, Stefan said:

@silmicii clar oculata mondială este de vină pentru că noi folosim AI la orice tâmpenie, că punem botu' la toate prostiile de pe TikTok sau că ne facem contori clona pe Elforum doar pentru a ne afla in treabă. Asta ultima este aviz amatorilor de așa ceva chiar și din acest subiect!

Ia zi cu subiect si predicat, cine si-a facut conturi clona? In loc sa comentezi raspunsul AI la postarea ta, dai cu fumigene copilaresti. Mi-am luat o pauza crezand ca poate fi mai lunga, la revenire mi-am ales ce nume mi-a trecut prin cap atunci. Unde este clona de la Miticamy (Mitica din blocul MY) la miticostin (Mitica de la Costin G). Iar Mitica este diminutivul de la Dumitru(my). 

Acum 48 minute, silmicii a spus:

Ei zic ca vor sa isi  faca propriile centrale nucleare pt productia de curent, in special smr- uri, deja sunt parteneriate pt constructia de  centrale fotovoltaice masive, dar nu e mai simplu sa omori populatia de rand incet, dar sigur, prin cresterea preturilor si oferirea de zero locuri de munca in timp ce provoci razboaie nesfarsite si molime nevaccinate  raspandind stiri false?!  ; ) Tehnofeudalism...

Ca să ce???

Acum 29 minute, Stefan a spus:

Stiti cum e, sa nu confundam cauza cu efectul...Cred ca am pus mai devreme , aici ori intr- un topic similar discutiile cu chatgpt pe tema  daca va fi folosit AI- ul pt exterminarea populatiei.Concluzia lui era ca cel mai probabil va fi folosit sa izoleze complet pe bogati de saraci si infomentandu- i si lasandu- i prada tuturor stirilor false nu ii decimezi incetul cu incetul? Adica nu institui nici o masura etica de control pt AI si ii lasi sa se decimeze singuri.