antonvasileeee Posted October 4, 2025 Share Posted October 4, 2025 (edited) Google spune la fel ca tine .. Sorry. Faceti calorifere din hartie de orez . Vor fi mai usoare . Edited October 4, 2025 by antonvasileeee Link to comment
mihaiaurul Posted October 4, 2025 Share Posted October 4, 2025 5 minutes ago, antonvasileeee said: Faceti calorifere din hartie de orez . Da. Ideal ar fi ca între agentul termic și mediul care trebuie încălzit să nu existe alt material. Link to comment
Ion_Bumbu Posted October 4, 2025 Share Posted October 4, 2025 (edited) Aveți tabelele aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tabel_cu_capacități_termice_specifice Ca să aduci apa la 99C de la aceeași temperatură cu oțelul ai nevoie cam de 9 ori mai multă energie la aceeași masă bineînțeles. Ca să depășesti 100C mai ai nevoie și de căldura latentă de vaporizare... Daca apa n-ar avea căldura specifică mai mare decăt a oțelului...am căli doar in aer poate, nu de alta da și aerul are ccifra căldurii specifice mai mare decit a oțelului...cam dubla! Șocant da' asta e fizica! Edited October 4, 2025 by Ion_Bumbu 1 Link to comment
mihaiaurul Posted October 4, 2025 Share Posted October 4, 2025 9 minutes ago, antonvasileeee said: Google spune la fel ca tine .. M-a preocupat stocarea energiei in diverse moduri. Problema la apă (care are cea mai mare căldură specifică) este că nu este prea ușor să o încălzești la temperaturi de peste 100 0C. Link to comment
antonvasileeee Posted October 4, 2025 Share Posted October 4, 2025 Peste 100grd e vapori sau sub presiune mare ,ce variante ai luat in calcul ? Cu ce recipienti ? De ce ai face asta ? Este nerentabil economic . Link to comment
mihaiaurul Posted October 4, 2025 Share Posted October 4, 2025 (edited) 46 minutes ago, antonvasileeee said: De ce ai face asta ? Este nerentabil economic . Pentru că nisipul (de exemplu, care este foarte ieftin) are capacitatea de stocare de 5 ori mai mică. Sunt totuși pe piață soluții cu stocarea energiei în nisip din cauza costului și a temperaturilor foarte mari la care poate fi adus. Dar ne depărtăm de subiectul topicului. Edited October 4, 2025 by mihaiaurul Link to comment
doru3160 Posted October 4, 2025 Author Share Posted October 4, 2025 Acum 2 ore, PINTI a spus: Va salut Eu folosesc de 24 de ani fostele calorifere care au fost instalate de constructor in 1988 (bloc nou). Sunt calorifere din fonta cu doua coloane pe element, cu dimensiunile de60x14x10 cm https://imgur.com/a/0rItlWf Modelul asta îl folosesc și eu, cu excepția celui de la baie. Și ale mele au fost curățate in 99 când am montat prima centrală. Apa după 2...3 ani de funcționare e limpede ca cea care curge la chiuvetă. O vad in fiecare an când aerisesc la început de sezon. Chiar daca nu e cazul, toamna fac o aerisire dar nu prea am aer adunat în calorifere. Am fost tentat la un moment dat sa le schimb cu aluminiu, dar la instalație din cupru cred că îmi făceam de lucru și am renunțat. Link to comment
BRANCA Posted November 16, 2025 Share Posted November 16, 2025 doru3160.Am văzut târziu topicul...De departe cea mai bună soluție sunt caloriferele de fontă,ce au,clar,o durată de viață mult mai mare decât cele de tablă de oțel sau de aluminiu.Ia să te uiți cam cât garantează producătorii "tăblărăile". Şi eu am făcut prostia,ca şi alții,să desființez caloriferele vechi.Regret şi acum,mai ales că erau corect calculate şi erau şi puse pe poziție.În fapt şi cele vechi de fontă erau calculate pentru o temperatură a agentului termic în jur de 50-55⁰ C. Ca relativ dezavantaj ar fi inerția termică la încălzire,dar aceiaşi inerție ar avea-o şi la răcire... Link to comment
doru3160 Posted December 2, 2025 Author Share Posted December 2, 2025 Mulțumesc pt păreri. Cred că o să le mai păstrez o vreme pe cele vechi, mizand pe faptul că de cele mai multe ori, mai bine e dușmanul binelui. Mă gândeam că din experiența de zi cu zi, ar fi ceva avantaje la folosirea tablelor. Am în vedere economia de gaz, pt că la confort termic nu are rost să insistam. Dimensionate corect, toate radiatoarele oferă confort termic. Link to comment
merck Posted December 2, 2025 Share Posted December 2, 2025 Banuiesc ca ai centrala cu condensare, deci am intrebat AI-ul: 1. Conductivitate şi răspuns termic Aluminiu: conductivitate termică mare → transfer rapid al căldurii, timp de răspuns scurt. Cerinţă importantă pentru condensare: poţi lucra cu temperaturi de retur mai mici şi radiatorul încălzeşte repede locuinţa. Oţel (panou): conductivitate moderată, răspuns destul de rapid (mai lent decât aluminiul, mai rapid decât fonta). Fontă : conductivitate mai mică, mare inerţie termică — se încălzeşte şi se răceşte greu. 2. Cantitate de apă (inertie hidraulică) Aluminiu: volum de apă mic → se încălzeşte rapid, se consuma mai puţină energie la schimbări de sarcină. Oţel: volum mediu. Fontă: volum mare → păstrează căldura mult timp dar crează retur mai cald în exploatare din cauza inerţiei, ceea ce scade condensarea. 3. Temperatura de retur (efect asupra condensării) Pentru condensare eficientă vrem retur cât mai mic. Aluminiu (sau radiatoare mari/mai eficiente) permite asta; fonta din contră menţine retur mai ridicat şi reduce perioada în care centrala condensează. Dacă vrei maximizarea randamentului unei centrale în condensare: alege radiatoare cu schimb mare de suprafaţă şi volum redus de apă — în practică calorifere din aluminiu sau panouri convectoare din oţel moderne. Ele permit temperaturi de retur mai scăzute şi răspuns rapid la termostate/termoregulator. Dacă preferi compromis între durabilitate şi stabilitate termică: radiatoarele din oţel (panou) sunt o alegere bună. Evită fonta dacă principalul obiectiv e eficienţa în regim de condensare; e potrivită dacă vrei inerţie mare (ex. loc cu fluctuaţii mici) sau estetică clasică, dar reduce timpul în care centrala funcţionează în mod condensant. P.S. Ai mei si-au pus centrala nu mult dupa aparitia acestora pe piata (a fost o intreaga aventura). Din start am zis (si am cumparat din banii mei) ca trebuie calorifere din aluminiu (nu era pe vremea aia AI-ul). Astazi caloriferele arata impecabil desi au trecut de mult de perioada de garantie (10 ani dadea italianul si fiecare calorifer avea certificat de garantie in ambalaj insa Romstal a scazut la 5 ani ca sa doarma bine noaptea). Link to comment
doru3160 Posted December 3, 2025 Author Share Posted December 3, 2025 E prea mare deranjul pt calorifere din aluminiu. Instalația e făcută din cupru și e complicat sa evit coroziunea galvanică. Mă îndoiesc să ducă 5 ani caloriferele din aluminiu cuplate la țevi din cupru. Iar cele din tablă, am destule cazuri știute când au ruginit și corodat înainte de termen, plus că mai și trosnesc în funcție de montaj. Link to comment
draku Posted December 3, 2025 Share Posted December 3, 2025 Am in casa calorifere din tabla montate acum 10 ani si nu au nici cea mai mica urma de rugina. Nici macar cele din baie. Nu trosnesc decat daca la instalare nu s-a pus un fel de izolator de plastic (se vinde impreuna cu caloriferul) intre suportul din perete si cel de pe calorifer, care sa asigure alunecarea lina a celor doua table una pe alta cand caloriferul se dilata si cand se contracta. Link to comment
manolo Posted December 5, 2025 Share Posted December 5, 2025 In mod sigur ai centrala proprie. La 03.12.2025 la 20:03, doru3160 a spus: E prea mare deranjul pt calorifere din aluminiu. Instalația e făcută din cupru și e complicat sa evit coroziunea galvanică. Mă îndoiesc să ducă 5 ani caloriferele din aluminiu cuplate la țevi din cupru. Iar cele din tablă, am destule cazuri știute când au ruginit și corodat înainte de termen, plus că mai și trosnesc în funcție de montaj. Daca intre teava si calorifer ai montate robinete nu se produce coroziune galvanica. Link to comment
Tavi Posted December 5, 2025 Share Posted December 5, 2025 Am schimbat vara asta 3 calorifere de fonta cu unele noi de tabla Au mai ramas 2 de fonta neschimbate Cele de fonta desi au 25 de ani de cand au fost curatate genereaza caldura mai buna decat cele de tabla noi Cel mai greu a fost sa scap de unul din caloriferele de fonta , dupa o luna au venit niste tigani care l-au rupt in doua sa il poata cara , avea 200 si ceva de kg Daca nu ar fi atat de grele , as prefera pe cele din fonta dar ptr cazurile cand se intampla ceva si trebuie schimbat un calorifer prefer pe cel din tabla Link to comment
Ovidanie Posted December 5, 2025 Share Posted December 5, 2025 De ce ar fi un avantaj un volum mic de lichid în instalație? Pentru un reglaj mai precis și mai rapid al temperaturii agentului termic? Link to comment
Recommended Posts