Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Forward vs LLC raspunsul Chat GPT

ionut120v

Recommended Posts

Am in sistemul solar DC/DC uri izolate forward, mizurile se incalzesc tare chiar daca am marit frecventa, castigul cu reducerea magnetizarii a fost anulat de cresterea pierderilor cu frecventa, un transformator mai mare are inductanta de scapari mare asta insamna multa putere reflectata in trazistorii din primar, nu bine.

Am intrebat AI daca e vreun castig prin trecerea de la forward la LLC, iata rasunsul.

Yes — in many cases, switching from Forward to LLC can significantly reduce transformer core losses, and from your description, you’re a strong candidate for trying LLC. Let’s break this down clearly for your situation.

✅ Core Loss: Forward vs LLC — Fundamental Difference

FeatureForwardLLC

Magnetizing currentDiscontinuous / squareContinuous / sinusoidal

Flux waveformTrapezoidal or triangular, with sharp edgesSmooth sine wave

Switching modeHard switchingSoft switching (ZVS, ZCS)

Core loss behaviorStrongly affected by harmonicsLower due to low harmonic content

Flux biasOften has DC bias due to reset behaviorSymmetric flux (no DC bias)

• Replies 15
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• ionut120v

10

• dumitrumy

3

• iop95

1

• maxente

1

Top Posters In This Topic

Posted Images

Daca ai ocazia,pune un traf de curent in primaru sursei hard sw cum e acum, si ai sa vezi ce mizerii ai in curent la comutarea tranzistorilor. O sa iti pui mainile in cap.

Prima mea sursa in comutatie a fost un hard sw. A mers ok si dupa multi ani am zis sa o transform in soft sw, dar inainte sa o modific am pus un traf de curent sa vad de curiozitate ce e acolo. Dezastru total !

Daca tensiunea pe traf era ok ca forma si cu foarte mici ciocuri aparute in sarcina, curentu era pur si simplu dezastru. Am pus o poza si pe forum dar nu mai stiu exact pe unde.

Am purces la construirea unei LLC,astea se controleaza in frecventa, am 2 LLC functionale autooscilante controlate cu amplificator magnetic patent Sony, dar pentru puteri mari cu curent mare in primar nu este potrivit.

Din pacate stiu sa fac traful pentru LLC intr-un singur fel, fie din doua miezuri E-E si E-I identice din care iau un E lung si unul scurt sau din doua miezuri E-E tai unul din ele astfel incat sa obtin un E lung din bucati.

DSCN3189.JPG

Am primit un calcul de la chat gpt pentru traful asta EE 59 n90 cu 2 cm extensie cu intrefier la mijlocul primarului, 2 mm 14 spire in primar 30 in secundar 15 nf condensator pentru 150 kHz frecventa, la sarcina nominala 3Kw tensiune de iesire 340 v v bus 150 v full bridge.

🔌 Conductor Sizing (Litz, 0.2 mm strand)

SectionStrands NeededCopper Loss

Primary160 strands0.94 W

Secondary71 strands0.88 W

Total Cu Loss–1.82 W

pierdere in miez 1,4 w pierdere in cupru 1,82w pierdere totala 3,2w.

O sa-l incerc intai cu control manual al frecventei plec de la 300 Khz cu o sarcina medie, un lucru bun la LLC perderi mici in sarcina usoara la forward traful se incalzeste cam la fel in gol si in sarcina datorita pierderilor in miez.

Am cerut  si primit un calcul si pentru traful existent pe forward 2x5 litz 8awg/ 2x5 litz 8awg EE70 n 90 la 100 Khz factor de umplere full v bus 150 v asta merge aproape la saturatie, miezul se incinge pe la 80 de grade.

✅ Comparison to LLC Design

FeatureForward EE70LLC EE59 (your build)

Core loss~2.3 W~1.4 W

Copper loss~0.2 W~1.8 W (at 3 kW)

Flux density273 mT89 mT

Total loss~2.5 W~3.2 W (at 3 kW)

Thermal Rθ~24 °C/W (confirmed)Similar in open frame

Thermal marginAcceptableAcceptable

Pierderi in cupru/miez sub 0.1%?! Povesti de chat...

LLC nu e ok la variatii mai mari de 15-20% tensiune intrare. Pentru variatii mari intrare, PSFB sau DAB.

Posted (edited)

Piederea totala in trafo pe forward la 1,5 kw e in jur de 10 w, personal am incercat LLC la 150 si 300v merge la ambele nu optim, dar merge.

In cazul meu bateria LFP are tensiune practic constanta, la panouri o tin constanta prin bucla de reactie.

PSFB seamana cu forward  factorul de umplere e facut din defazaj, a o face ZVS e alta mancare de peste, nu e la indemana mea, LLC e natural ZVS.

Edited by ionut120v

In cazul meu phase shift e  cam tot aia cu forward deoarece ale mele opereaza mai tot timpul la factor de umplere full (unda continua).

DAB am gasit doar un demo, 

https://www.ti.com/lit/ug/tidues0e/tidues0e.pdf?ts=1751378744979&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

E o carca de bani, acum cu taxele lui Trump e si mai scump, dor maniacii cumpara asa ceva.

Posibil sa fie pe unele modele de Tesla, OBC, dar nu am de unde face rost.

Incerc si LLC, daca nu e mare smecherie va fi singura din portofoliu.

Azi am desfacut si eu un traf LLC de la un monitor CRT Sony de 21 inch.

Mon-Son-21.png

Are acceasi geometrie cu cele facute de mine, de acolo m-am inspirat, Sony a mai facut tot la inceputuri cu trafo cu miezuri egale cum sunt majoritatea celor de azi.

Tind sa cred ca la putere mare e mai buna geometria unun miez EE normal deoarece cuplajul scade cu cresterea dimeniunii miezului

Poate sa-mi spuna si mie cineva daca e corect asta?

⚡ Quick Reference: Lopen/LshortL_{\text{open}} / L_{\text{short}}Lopen/Lshort Ratio

Lopen/LshortL_{\text{open}} / L_{\text{short}}Lopen/LshortCoupling Coefficient kkkL<sub>r</sub>/L<sub>m</sub> RatioInterpretation

1.1 – 1.30.70 – 0.770.30 – 1.0Very loose coupling → high L<sub>r</sub>, often too much leakage for LLC

1.4 – 2.00.78 – 0.860.2 – 0.5⚙️ Ideal for LLC operation — well-balanced L<sub>r</sub>/L<sub>m</sub>

2.0 – 4.00.86 – 0.930.05 – 0.2Strong coupling → might need added spacing to increase L<sub>r</sub>

> 4.0> 0.93< 0.05Very tight coupling — LLC may lose soft switching (acts more like hard switching converter)

Inductanta cu secundarul in gol ar trebui sa fie dublul celei cu secundarul in scurt ???

DSCN3190.JPG

Salut am o gramada de trafo ferita de la invertoare si de la surse de calculator este pacat sa le arunc la gunoi daca prezinta interes ma poti contacta,numai bine.

Acum 1 oră, ionut120v a spus:

Inductanta cu secundarul in gol ar trebui sa fie dublul celei cu secundarul in scurt ???

S-a discutat asa mult despre LLC pe forum si este atata documentatie pe net.....

Acum 12 ore, nasturica a spus:

Salut am o gramada de trafo ferita de la invertoare si de la surse de calculator este pacat sa le arunc la gunoi daca prezinta interes ma poti contacta,numai bine.

sunt interesat caci am unde le pastra 

Posted (edited)

spune  ca lr/lm ar trebui sa fie 6 (4-8)

Lopen/ Lshort ar trebui sa fie 7 pare mai rezonabil decat 2

Edited by ionut120v
Posted (edited)

Hai d-le, ca la o singura cerere de LLC pe Google apar cel putin 10 documentatii de la cele mai mari firme de componente active care sunt interesate sa-si vanda produsele.

https://www.google.com/search?q=llc+series+resonant+dc+dc+converter&sca_esv

Luam pe primul:

https://www.infineon.com/dgdl/Application_Note_Resonant+LLC+Converter+Operation+and+Design_Infineon.pdf?fileId=db3a30433a047ba0013a4a60e3be64a1

llc5-1.jpg

llc5-2.png

EDIT: si de la ce s-a plecat--LC serie simplu

LC5-1.png

Edited by dumitrumy

Lucrurile facute la plezneala chiar merg, iata traful facut pe doua miezuri EE70 are cuplajul potrivit pentru LLC, masuratorea este la 76800 Hz quartz, shuntul 1 ohm curentii sunt in mA acelsi numar ca tensiunea in mV

Oscilograma 1 tensiunea de excitare, oscilograma 2 curentul prin primar cu secundarul in scurt, oscilograma 3 curentul prin primar cu secundarul in gol.

Tensiunea de excitare 2 v efectiv curentul cu secundarul open 40 mA curentul cu secundarul short 280 mA raprtul e fix 7 cum spune in documentul citat de @dumitrumy.

DSCN3192.JPG

DSCN3191.JPG

20161223_075143.jpg

20161223_075043.jpg

20161223_075022.jpg