Blacksmith Posted June 26 Share Posted June 26 Salutare ! Mai baieti... Voi nu v-ati saturat de amarata de superdioda, inventata in epoca preistorica si care nu stabilizeaza nici pe dracu ? Cand eram eu mic, ma uitam la filme SF cu RoboCop, a caror actiune se petrecea in viitor, in 2025. Timpul a trecut si viitorul a devenit prezent, dar inca mai punem superdioda si acum in amplificatoarele noastre. Chiar nu om fi in stare sa facem un circuit care sa tine bias-ul finalilor exact la valoarea setata, indiferent de temperatura si de orice ? Uite, sa luam ca exemplu schema asta, cu etaj final standard si superdioda blestemata. Aveti vreo idee cum am putea face un circuit de stabilizare pentru bias ? Ma gandeam... daca am putea sa monitorizam curentul pe rezistentele din emitorii finalilor si apoi sa facem un circuit cu operational, ceva, care sa modifice bias-ul... Dar treaba e ca, curentul prin rezistentele din emitor variaza o data cu semnalul util... Si atunci, cum faci diferenta intre bias si curentul util ? Link to comment
silmicii Posted June 26 Share Posted June 26 Daca vb de viitor, probabil te referi deja la trecut...clasa D nu are nevoie de bias deloc... In fine ...joaca-te: https://www.edn.com/the-class-i-low-distortion-audio-output-stage-part-2/ Link to comment
Blacksmith Posted June 26 Author Share Posted June 26 Poate ca nu o avea clasa D nevoie de bias, dar eu intrebasem de clasa AB. Ai vreo idee la casa AB ? Si o chinui eu in simulator pana iese... Treaba e ca nu stiu de unde sa incep... Am vorbit cu AI-ul dar se pare ca nu se pricepe la electronica, in general... De cautat pe google, nici nu stiu dupa ce cuvant cheie sa caut... Am cautat "Bias Servo" si imi da rezultate pt "dc servo"... Link to comment
dumitrumy Posted June 26 Share Posted June 26 Revin cu o a saptea varianta de autobias. Fac asta nu pentru ca n-ar functiona varianta a sasea ci pentru ca nu-mi dadea pace complexitatea ei. Pentru a face o comparatie ea se afla aici: Principiul de functionare este acelasi. Pe scurt: pentru a determina curentul de repaus se folosesc tensiunile de pe emioarele (sursele) tranzistoarelor (mosurilor) de putere. Aceste tensiuni sunt de +-35mV (in cazul meu) pentru o valoare a curentului de repaus de cca 160mA (0,035V / 0,22 ohmi=,16A unde 0,22 ohmi este valoarea rezistentei din emitoarele (sursele) finalilor). In cazul in care se doreste valoare mai mica al curentului de mers in gol se alege o rezistenta mai mare, astfel incit sa avem cateva zeci de milivolti. Valoarile mici ale acestor tensiuni reprezinta de fapt provocarea in realizarea unui autobias stabil. La primele variante am incercat sa folosesc comparatoare integrate. Nu a fost ok din cauza faptului ca nu aveau viteza de raspuns suficient de mare. A urmat o varianta unde am trecut pe comparator cu tranzistoare dar in prealabil am amplificat semnalul ca sa am niste praguri rezonabile. Aceasta varianta (in postarea de mai sus) functioneaza ok dar este nitel cam comlex... Asa ca am reluat proiectarea bazindu-ma pe o schema de comparator cu tranzistoare pentru a prelucra semnalul brut de +-35mV. Acest comparator are o viteza foarte mare de raspuns din cauza topologiei alese si pentru ca (foarte important !) nu am permis ca nici unul din tranzistoare sa intre in saturatie. Totodata am folosit tranzistoare perechi (doua intr-o capsula) pentru o imperechere cat mai buna. Deci, avem doua comparatoare cu cate doua intrari. Unul compara tensiunea pozitiva de pe rezistenta din emitorul (sursa) de sus cu o referinta pozitiva (in cazul meu +35mV) iar cealalta tensiunea negativa de pe cealalta rezistenta din emitor (sursa) cu -35mV. Rezulta patru situatii. 1. Tensiunile de pe rezistente sunt amindoua mai mici in modul decit referinta. 2. Sunt ambele mai mari in modul ca referinta. 3 si 4. Una e mai mare si cealalta e mai mica. Pe noi ne intereseaza numai cazul 1 si 2. In primul caz curentul de repaus este mai mare decit cea dorita si in cazul 2 este mai mica. In primul caz trebuie sa scadem curentul de repaus si in celalat sa-l crestem. La iesirea comparatoarelor avem deja semnale logice. Pentru a determina sensul in care trebuie modificat curentul de repaus trebuie sa folosim o functie logica sau-exclusiv. Aici am adus o contributie proprie realizind aceasta functie cu doar doua mos-uri, unul p si celalalt n. Astfel, ca in functie de starea de iesire a comparatoarelor se va incarca sau se va descarca un condensator de 10u. Tensiunea de pe acest condensator comanda (prin intermediul unui comparator) un optocuplor care va realiza reglajul propriu-zis al curentului de repaus. Link to comment
Blacksmith Posted June 26 Author Share Posted June 26 (edited) Ok, sa o luam pe rand... Am intrat pe link-ul care mi l-ai trimis si ma duce la ultima postare dintr-un topic cu 100 de pagini. Nu este nici o schema postata de tine acolo. E doar unul pe nume Akos care pare ca vorbeste singur acolo... Deci nu inteleg care este schema despre care vorbesti. Sigur e link-ul corect ? Apoi... Ceea ce ai descris aici are o schema desenata, sau e doar la nivel de idee ? Edited June 26 by Blacksmith Link to comment
cristi7521 Posted June 26 Share Posted June 26 (edited) Schema este in postarea din 26 iunie 2024 Se pare ca exista si o alta varianta postata in 20 august 2024 Edited June 26 by cristi7521 Link to comment
dumitrumy Posted June 26 Share Posted June 26 (edited) Acum 58 minute, Blacksmith a spus: E doar unul pe nume Akos care pare ca vorbeste singur acolo Nu vorbeste singur, transmite informatie dificila pt. multi. De aceea nu sunt participanti, si nici "zgomotecii" nu au indraznit sa se faca de ras. *************************** ******************* EDIT: nu stiu daca schema este asta Edited June 26 by dumitrumy completare continut 3 Link to comment
roadrunner Posted June 26 Share Posted June 26 Acum 48 minute, dumitrumy a spus: Nu vorbeste singur, transmite informatie dificila pt. multi. De aceea nu sunt participanti, si nici "zgomotecii" nu au indraznit sa se faca de ras. exact definitia la vorbeste singur. (nu gandeste, cugeta) RR Link to comment
dumitrumy Posted June 26 Share Posted June 26 Foarte multi au participat la inceputuri, la generalitati. *********************** Akos: Postat Decembrie 15, 2018 In seria nesfarsita de amplificatoare (evident de inalta performanta !) va propun si eu un amplificator. George: Postat Decembrie 15, 2018 (editat) Stiu demult schema lui Edmond Stuart. In sfarsit vad si pe cineva care are curajul si entuziasmul sa construiasca acest amplificator (cu ceva modificari). Mult succes. vijelie02: Postat Decembrie 16, 2018 Frumos proiectul, dar intreb o chestiune: la acea putere de 1kw oare mai are importanta distorsiunea de 0,001 sau chiar de 1% ? Raimond: Postat Decembrie 16, 2018 1ppm=0,0001% La amplificatoarele domestice, cu puteri de pana in 100w, acest nivel de distorsiuni incepe sa se scufunde in zgomot ( asta daca consideram zgomotul unui aparat construt corect, fara greseli). gsabac: Postat Decembrie 16, 2018 Schema prezentata in simulare este de natura sa trezeasca pasiunea pentru un amplificator ceva mai complex, dar prezentat atractiv, Shambala: Postat Decembrie 18, 2018 Topicul va ramane curat pt ca merita. Bebelu: V-as ruga respectuos daca doriti sa ma ajutati si pe mine cu specificarea exacta a pieselor care formeaza reteaua bootstrap si sa imi explicati rolul acesteia si principiul de functionare. Pare un upgrade foarte interesant fata de schema domnului Stuart. vlad228: Postat Decembrie 21, 2018 Felicitari pentru realizarea practica. Abia astept impresiile despre sunet. clausnc: Postat Decembrie 21, 2018 Nested feeback, Vas in configuratie de baza comuna, bootstrap alimentari si buffer mosuri , toate se regasesc intr-o alta schema de suflet. Difera defazarea intrare/ iesire care e zero si configuratia nediferntiala cu tot ce decurge de aici ca si compensare/reactii. simson: Postat Decembrie 24, 2018 Am intrat pe acest topic in urma convorbirii cu userul Akos...tot stau si ma minunez cum se discuta la nivele de 0,0......1% THD , aparate capabile sa masoare aceste miimi de THD .....................si altii. Dudi a vazut la sfarsit, cand proiecta diferite variante. Acolo era liniste, la acea zona m-am referit. 1 Link to comment
Blacksmith Posted June 26 Author Share Posted June 26 Dumitru, in primul rand eu am crezut ca tu ai facut acest circuit, de asta nu intelegeam de ce nu apar postarile tale acolo. Dar tu copiasei textul de la postarea lui Akos... Ce sa mai zic... Am vazut ca se vorbeste de "nano-secunde", de "fereastra de masurare", nu inteleg absolut nimic... Se pare ca iar m-am bagat in ceva care ma depaseste... Poate ca ar fi timpul sa ma retrag din electronica si sa-i las pe cei care se pricep cu adevarat sa faca ceva. Link to comment
dumitrumy Posted June 26 Share Posted June 26 Pai nu te supara, eu am invatat de pe forum (de la altii dar si dorind sa contribui cu ceva), mai mult decat stiam inainte. Si aveam 55 cand am intrat, tu ai 40+. Le cam vrei pe toate odata! Ia subiectul catinel, scrie si in privat d-lui Akos si pas cu pas trebuie sa ajungi la o solutie. Cristi si Radu sigur te vor ajuta, simulari stii sa faci, unele pot sa le fac eu. Akos a luptat cu 7 variante (sa vezi numai ce osciloscop are), si sigur dansul este inginer electronist. A facut o sursa LLC de putere mare doar cu ajutor de pe forum,si asta foarte rapid. 1 Link to comment
roadrunner Posted June 26 Share Posted June 26 Acum 39 minute, Blacksmith a spus: nu inteleg absolut nimic... Se pare ca iar m-am bagat in ceva care ma depaseste... Poate ca ar fi timpul sa ma retrag din electronica si sa-i las pe cei care se pricep cu adevarat sa faca ceva. @Blacksmith face parte din procesul de invatare, toti ne lovim la un moment dat de asta facand ceva ce n-am facut pana in momentul respectiv. Tu decizi cat de tare vrei sa te bagi in chestii complexe si cat de confortabil te simti acolo. (totusi timpul nostru e limitat pe pamant) Link to comment
mihaiaurul Posted June 26 Share Posted June 26 3 hours ago, Blacksmith said: Am vazut ca se vorbeste de "nano-secunde", de "fereastra de masurare", nu inteleg absolut nimic... Se pare ca iar m-am bagat in ceva care ma depaseste... Nu prea cred ca ești depășit din moment ce acum studiezi și ESP32. Să nu-mi spui că nu ți-a trecut prin cap să folosești un uC care să facă un BIAS-servo ! Link to comment
silmicii Posted June 27 Share Posted June 27 Acum 11 ore, mihaiaurul a spus: Nu prea cred ca ești depășit din moment ce acum studiezi și ESP32. Să nu-mi spui că nu ți-a trecut prin cap să folosești un uC care să facă un BIAS-servo ! Noroc cu AI- ul ca asa devenim toti experti in programare din doua click- uri si 3 romane: Moara cu noroc, Fratii Jderi si Descult... Intrebarea e de ce te- ai cazni sa reinventezi electronica analogica solid state dupa 70 de ani de evolutie.Ma uitam la circuitul ala a lui Aksa si ma gandeam in cat timp as putea doar sa il reproduc fara sa gandesc tot ce face...Au fost multe topologii de acel gen incercate in diversi monstri de- a lungul vremii, dar realitatea e ca totul pleaca de la boxele pe care le ai...Daca ai boxe sensibile nu ai ce face cu un circuit de ala, iar daca ai ceva complet insensibil gen b&w seria 800 constati ca nici tractorul nu e de ajuns sa il impinga corect. Din pacate majoritatea dintre noi avem boxe nepotrivite cu camera de auditie si prea putin conteaza in acest caz ce amplificatoare folosim... Link to comment
Blacksmith Posted June 27 Author Share Posted June 27 @dumitrumy ati inteles vreunul cum functioneaza schema ? Ca as avea cateva intrebari... Ma refer la asta: Deci in partea stanga pare ca exista 2 conectoare (SV3, SV4). Se alimenteaza cu +/-15V, apoi exista 3 intrari, care banuiesc ca 2 din ele vin de pe rezistentele din emitoare, iar celalalt e mijlocul unde se unesc cele 2 rezistente (iesirea audio). Am inteles corect pana aici ? Apoi in partea de jos a SV4 exista 2 semnale care, logic ar trebui sa fie de comanda. Eh, unde se duc aceste 2 semnale in ampliful meu ? Link to comment
Recommended Posts