Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led pozitie


Guest luci4uta
 Share

Recommended Posts

Guest luci4uta

Salut. Mi-am achizitionat niste leduri aftermarket pt vw golf IV 2001. Problema e urmatoarea. Primul lor de leduri, a fost cu 2 rezistente a cate 220 ohm fiecare. dupa cateva luni au cedat. am incercat si cu 100 si cu 63 si au cedat dupa cateva zile. Mentionez ca soclul contine 6 leduri legate cate 3 in serie. Imi poate spune si mie o valoare optima a rezistentei? Curentul masinii fiind de 14 V. Multumesc

Link to comment
Share on other sites

330 de ohmi e o valoare sigura.Calculul e cam asa:- tensiunea maxima in instalatia electrica 14,4V (poate ajunge si la 14,8, dar nu la orice masini si nu in orice conditii)- tensiunea pe un led alb 3,2V, deci pe 3 este 9,6V- rezulta ca pe rezistenta mai raman 4,8V- curentul maxim prin leduri si rezistenta 16mA- rezulta valoarea rezistentei de 4,8V/16mA=300 ohmiConform obiceiurilor chinezesti, ledurile vin fortate la maxim (20mA) si asta socotit la valori ale tensiunii sub cele maxime debitate de un alternator ca lumea.Tu trebuia sa maresti valoarea rezistentei, nu sa o scazi :)

Link to comment
Share on other sites

Ca sa nu mai modifici nimic la kitul respectiv monteaza un stabilizator de 12V si scapi de belea. E cea mai buna metoda dupa parerea mea, mai ales daca intentionezi sa modifici borduri/console a/c etc. Am facut asta pe un cielo si functioneaza ireprosabil de cateva luni incoace :yawinkle:

Link to comment
Share on other sites

Pentru outdoor LED-urile sunt mai putin fiabile decat becurile. Chiar daca in catalog scrie ca functioneaza mai mult, realitatea demonstreaza contrariul. Cel putin deocamdata. LED-urile nu rezista la temperaturi extreme si/sau la tensiuni mecanice, vibratii, etc.Am si eu un coleg care si-a scos becurile de la numar si si-a pus LED-uri. De firma si in acelasi soclu pe care il avea becul. Dupa aproape o luna si-a pus la loc becurile, ca se plictisise sa tot schimbe LED-urile.

Link to comment
Share on other sites

Ba as putea sa te contrazic :)Problema electrica pe care o au ledurile "de firma" (ca veni vorba, de care firma? :d ) ce ajung pe la noi este... doua:- ledurile sunt de proasta calitate - din dorinta de a fi cat mai iefine sau de a scoate cat mai mult profit, mizand pe faptul ca un bec e in ultima instanta... consumabil- sunt fortate sa dea cat mai multa lumina, de regula la curentul maxim, ceea ce, intr-o incinta inchisa de mici dimensiuni cum este de exemplu o lampa de numar, conduce inevitabil la ambalare termica si... gataIn ceea ce priveste aspectul mecanic, nu exista motive ca un led sau un ansamblu de leduri montat ca lumea pe placuta lor sa sufere de vibratii. Evident, exista si exceptii, exclusiv legate de montura [email protected] te plictisesti de incercari de reparare si vrei ceva "de-a gata" sau "kit", da-mi de stire (dar lipsesc pana joi).

Link to comment
Share on other sites

NU vrau sa modific partea electrica a masinii :smt001 !

Daca pui leduri si rezistente deja se cheama modificare :yawinkle: Stabilizatorul il pui tot langa leduri intre ansamblul leduri-rezistenta si circuitul electric al masinii cu rol de mentinere constanta a tensiunii la iesire; este un integrat de dimensiuni ~1x1cm (daca ii tai tabla de care se poate prinde radiatorul, altfel are ~1x2cm), pret: 1 leu. Vrei sa tot schimbi leduri...go ahead. Vrei sa functioneze calumea, do as i said :yawinkle: Ce se aplica aici zicala "dai un leu dar stii ca face" :weedman:
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines