Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

protectiile utile sau nu?


Guest lucian capraru

Recommended Posts

  • Replies 39
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest silvones

Depinde ce tip de protectii. De exemplu ar fi inutil sa pui protectie la alimentare inversa la un amplif care nu va fi folosit decat in casa. Dar intr-adevar protectia la scurt pe iesire si protectia termica pot salva o gramada de bani pentru finali. Iar pentru utilizatorul neavizat sunt absolut necesare. Ca sa nu distrugi tweeterele ar mai trebui si un indicator de clipping - pentru cine da tare :twisted:

Link to comment
Guest VOLtaGE

daca inchizi circuitul intr-o cutie nu-i necesar decat o protectie la suprasarcina, si aia nu-i mai mult de unul-doua rezistoare depinde de cum alegi sa le pui!

Link to comment
Guest VOLtaGE

Adrian_pintea knows ...la pornirea si oprirea statiei difuzoarele primesc niste suturi puternice chiar si la cele in clasa B. Faptul ca p-MOS-ul se deschide mai incet ca n-MOS-ul(in cazul mosfet) sau ca filtrajul celor doua alimentari nu este tocmai simetric, se intampla sa ai mici neplaceri. Pentru amplifuri in clasa B o varianta constructiva vad sa fie montarea unui condensator de 1-2uF pe cele doua porti ale finalilor pentru o deschidere lenta si mai putin zgomotoasa a lor...

Link to comment

Asa cum au spus si altii, depinde pentru ce folosesti amplificatorul dar si de puterea sa.Vorbim aici de amplificatoare dicrete, cele integrate ( care se respecta cat de cat au cel putin o protectie termica ) :La cele mici < 10 W nu prea se justifica protectii, poate cu exceptiacelei la supratensiuni la iesire ( datorate in general sarcinilor inductive ).La cele de valori mari ( zeci de W ) ar mai trebui o minima protectie la supracurent e indicata pentru a nu distruge finalii dar si difuzoarele.Protectiile pentru boxe sunt , incepand de la aceste puteri, binevenite.La amplificatoarele de puteri mari ( sute de W ), schemele de protectii mai complexe se justiifca, datorita valorilor implicate ( perechi de finali, difuzoare ), deci nu ar trebui sa lipseasca nici una din cele de mai sus.

Link to comment

protectiile sunt uile in ORICE amplificator...dar....nu vei vedea protectii prea multe/complicate intr-un amp de cativa W...costurile....si la amp de sute de W ele sunt indispensabile, mai ales cele de scurt pe iesire, si prot termica...iar cele pt inversarea polaritatii de alimantare, sau s\cele de supravoltaj...parerea mea e ca nu prea au rost...adica daca ampul e intr-o cutie, NU AI CUM sa inversezi polaritatea la alimentare(asta daca nu le schimbi intentionat) iar cazurile care tensiundea din prize(220) creste, ca sa creasca si tens de alim la amp-ul final, sunt ff rare(exceptie daca fulgera pe priza,cumva, caz in care oricum nu mai scapa amp-ul...) deci...dupa parerea mea...nu sunt necesare

Link to comment

Protectiile termice se folosesc intensiv in integrate ... asta pentru ca nu prea se pot integra rezistente de putere si de valori mici care se pun de obicei la protectiile la supracurent de iesire ....

Link to comment
Guest silvones

Are cineva o schema de protectie termica, sau un circuit de pornire pentru un cooler? Vreau sa fac un amplificator cu STK402-070 si nu vreau un radiator prea mare, ma gandesc sa folosesc un cooler de procesor. As vrea un circuit care sa intrerupa ventilatorul la temperaturi acceptabile (cand integratul nu disipa mult). A folosit cineva asa ceva? Ce se foloseste, termistor sau alt tip de senzor de temp.?

Link to comment
Guest silvones

Ma gandesc la un cooler de procesor cu o rez. termica in jur de 0.7-1 gr/W. Asta cu ventilatorul pornit. Daca o capsula de STK tine pana la 125 gr., si modelul meu, disipa maxim in jur de 60-70W, cred ca la volum mic, acelasi radiator s-ar descurca sa disipe 10-20W cu ventilatorul oprit. Cat poate sa creasca rezistenta termica daca se opreste ventilatorul???

Link to comment
Guest lucian capraru

inca o intrebare,bineinteles eu am raspunsul,dar vreau sa vad pe ale voastre sa imi dau seama daca gandesc bine.cum se face ca cu toate protectiile pe care le au amplificatoarele(adica termica,supraputere,suprasarcina,temporizare)ele se defecteaza mai intodeauna pe finali?nu ar trebui o statie care are protectii sa nu se strice niciodata?ganditiva bine inainte de a da un raspuns.

Link to comment
Guest silvones

Daca statiile n-ar avea moarte, producatorii din ce ar mai trai? :lol: :lol: :lol: Serios acum, cred ca intr-un amplificator, tot greul il duc finalii deci e normal sa se defecteze cel mai des. Ce altceva sa se strice, un tranzistor de mica putere sau o rezistenta? Putin probabil.

Link to comment
Guest narcis1983

salut baietipai daca o i-au noua din magazin si mai dau si un pumn de bani(sa zicem 150 euro - 2*150 w) pe ea ar trebui sa aiba, nu?cel putin tiu minte ca intr-o seara s-au atins putin firele intre ele( + cu -)si a inceput sa palpaie asa sa se auda intrerupt ca si cum as deconecta si asa conescta la loc firele si nu a patit nimic statia si nici boxele. asta inseamna ca are ceva protectie nu? :lol: :lol: :lol: salutare :wink:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines