Craciun Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 (edited) Salut, I-am cerut lui ChatGPT sa imi calculeze si deseneze o schema de polarizare a unui tranzistor NPN cu divizor rezistiv. A calculat corect dar de desenat nici impuscat nu vrea sa puna cele 4 rezistente, pune doar 3, cand ii zic de fiecare data imi multumeste ca i-am atras atentia si ca am dreptate dar cand pune schema din nou tot 3 rezistente pune.. E varza, nu stiu cum se bazeaza Dudi pe el in ceea ce face... BR/Daniel Edited May 22, 2025 by dragostalpau titlu necorespunzator Link to comment
Stefan Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 ChatGPT nu are modele antrenate special pentru electronică și mai ales pentru design. Nu e varză doar că încă nu-i ce am vrea noi să fie, mai are și probleme (halucinează), are destule lipsuri, recent chiar au eliminat un update care-l făcea prea lingușitor și multe altele dar din punctul meu de vedere este un pas extraordinar pe scara progresului tehnologic. Ieri de exemplu am rezolvat o problemă de rețelistică in câteva minute, fără GPT probabil dura câteva ore până căutăm diverse informații / sfatui și pentru a le pune în aplicare / testa. Nu cred că Dudi se bazează în totalitate pe ChatGPT, doar ii cere anumite sfaturi dar și acestea trebuiesc trecute prin raționamentul uman. Cum în electronică aveți o mulțime de unelte dar niciodată nu vă bazați orbește pe ele așa trebuie procedat și cu AI-ul. Link to comment
Craciun Posted May 18, 2025 Author Share Posted May 18, 2025 (edited) Salut @Stefan Mai rau e ca imi confirma ca trebuie 4 rezistente si zice cum sunt conectate dar in schema pune doar 3...:) Cu astfel de erori nu vad cum poate fi folosit de producatorii de cipuri. BR/Daniel Edited May 18, 2025 by Craciun Link to comment
Guest Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 Trebuie pus exact cum a fost cererea ca sa ne dam cu parerea. Link to comment
Ovidanie Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 Acum 13 minute, Craciun a spus: Cu astfel de erori nu vad cum poate fi folosit de producatorii de cipuri. În proiectare și producție nu folosesc unelte de astea, generice. Link to comment
Craciun Posted May 18, 2025 Author Share Posted May 18, 2025 (edited) Salut @dumitrumy Pai i-am spus sa imi calculeze si sa imi deseneze o schema cu polarizarea unui tranzistor NPN cu divizor rezistiv, si-a ales el VCC=12V si tranzistorul si curent IC=1mA... Uite ce a zis ultima oara: Schema corectă trebuie să aibă: R₁ = 100 kΩ — de la VCCV_{CC}VCC la bază R₂ = 18 kΩ — de la bază la GND R_C = 5 kΩ — de la colector la VCCV_{CC}VCC R_E = 1 kΩ — de la emitor la GND Revin imediat cu versiunea corectă — toate 4 rezistențele în poziții clare. Dar inca nu a desenat schema , si stau de 5-6 min.. Inca n-a desenat schema se pare ca i-am dat prea greu :)) BR/Daniel Edited May 18, 2025 by Craciun Link to comment
Stefan Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 Depinde ce model folosești, mie mi-a desenat cu toate cele 4 rezistoare și totul a durat câteva secunde atât că rezistorul din baza spre alimentare e poziționat greșit. In producție nu se folosește Chat-ul, există aplicații dedicate cu API-uri care "comunică" cu AI-uri special antrenate pentru respectivele sarcini. De exemplu, în Visual Studio au integrat Copilot dar tot îți atrag atenția că pot exista erori și că este doar un ajutor și nu un înlocuitor. Link to comment
Guest Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 1 oră în urmă, Craciun a spus: Pai i-am spus sa imi calculeze si sa imi deseneze o schema cu polarizarea unui tranzistor NPN cu divizor rezistiv, Aceasta cerere nu implica neaparat 4 rezistente, exista numeroase scheme cu emitorul la masa. Mie mi-a desenat in cateva secunde, dar nu grafic. +24V | Rc = 4.0k | +----> Ieșire audio (prin C de cuplaj) | C | |/ Vin --> B BC171B |\ E | Re = 200Ω | GND Divizor: +24V | R1 = 150k | +---- B | R2 = 8.2k | GND Link to comment
Craciun Posted May 18, 2025 Author Share Posted May 18, 2025 (edited) Salut @Stefan Cum adica ce model folosesc? ala free de la chatgpt.com .... PS: Uite ce a pus asta la ultima schema cand zicea ca pune cele 4 rezistente corect: Cum ziceam e Varzaaa !!! BR/Daniel Edited May 18, 2025 by Craciun Link to comment
MarianBal Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 Alta: ce diferente sunt intre tuburile el95 vs pl95 Tuburile EL95 și PL95 sunt ambele tipuri de tuburi electronice utilizate în amplificatoarele audio, dar există câteva diferențe importante între ele, în principal în ceea ce privește utilizarea, specificațiile și caracteristicile lor tehnice. Tipul de aplicare: EL95 este un tub de putere destinat în principal pentru aplicații de amplificare audio și pentru circuite de putere medie. Se găsește adesea în amplificatoarele audio de mici dimensiuni, cum ar fi cele pentru aparate audio de consum. PL95 este similar cu EL95, dar este în general mai puternic și destinat pentru aplicații de amplificare mai mari sau de tip profesional. Se poate întâlni adesea în circuite de putere mai mare și poate fi utilizat pentru amplificatoare mai robuste sau circuite de radiofrecvență. Puterea de ieșire: EL95 are o putere de ieșire de aproximativ 2,5–4 wați (în funcție de configurație), ceea ce o face potrivită pentru amplificatoare de mică putere. PL95 oferă o putere de ieșire mai mare decât EL95, în jur de 6–8 wați, ceea ce o face mai potrivită pentru amplificatoare cu cerințe de putere mai mari. Tensiunea de filament: Ambele tuburi au o tensiune de filament de 6,3 V, dar pot avea cerințe diferite de curent, ceea ce influențează circuitele de alimentare. Diferențe în construcție și fiabilitate: PL95 este în general mai robust și mai rezistent la condiții de funcționare mai dure datorită destinației sale mai profesionale. Poate avea o durabilitate mai mare în comparație cu EL95. EL95 este mai adesea întâlnit în aplicații de amatori sau în echipamente mai puțin exigente din punct de vedere al fiabilității. Utilizare în radiocomunicații: PL95 este uneori utilizat în echipamente de radiocomunicații, în special în transmitatoare sau amplificatoare de semnal RF, datorită performanței sale mai bune în acest domeniu. EL95, pe de altă parte, este mai des întâlnit în echipamente audio și în aplicațiile de amplificare mai simple. Pe scurt, PL95 este o variantă mai puternică și mai robustă decât EL95, fiind utilizat în aplicații cu cerințe de putere mai mari și mai durabile, în timp ce EL95 este destinat mai mult amplificatoarelor de mică putere și utilizărilor de consum mai puțin intensive. ai gresit mai sus. el95 are tensiunea de filament de 6,3 v iar pl95 are 4,5 v Ai dreptate, îmi cer scuze pentru greșelile din răspunsul anterior! Într-adevăr, EL95 are tensiunea de filament de 6,3 V, în timp ce PL95 are o tensiune de filament mai mică, de 4,5 V. Această diferență poate afecta tipurile de surse de alimentare necesare pentru fiecare tub. Mulțumesc pentru corectare! Dacă ai nevoie de mai multe detalii sau clarificări, sunt aici! Link to comment
Dudi Pistolaru Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 Acum 3 ore, Craciun a spus: nu stiu cum se bazeaza Dudi pe el in ceea ce face... E simplu. Inteligenta artificiala functioneaza bine doar cu inteligenta naturala care intelege limitarile AI si nu ii cere mai mult decat poate (deocamdata), si care stie cum sa filtreze raspunsurile primite. Link to comment
Craciun Posted May 18, 2025 Author Share Posted May 18, 2025 Salut Dudi, Cand AI nu stie sa transpuna din fraze intr-o schema desenata eu nu ma voi baza pe ea ever.... BR/Daniel 1 Link to comment
roadrunner Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 (edited) Acum 23 minute, Blacksmith a spus: E simplu. Inteligenta artificiala functioneaza bine doar cu inteligenta naturala care intelege limitarile AI si nu ii cere mai mult decat poate (deocamdata), si care stie cum sa filtreze raspunsurile primite. nu-i mai simplu sa citesti dintr-o carte de specialitate sau sa iei sfaturi de la cei consacrati in domeniu si nu mai trebuie sa filltrezi nimic? RR Edited May 18, 2025 by roadrunner 1 Link to comment
Craciun Posted May 18, 2025 Author Share Posted May 18, 2025 (edited) Salut, Dupa ce i-am spus a n-a oara ca a gresit imi zice ca am depasit limita gratuita de generare imagini si ca daca vreau sa continui sa platesc. O porcarie AIul asta, nu il voi folosi ever... BR/Daniel Edited May 18, 2025 by Craciun 1 Link to comment
Guest Posted May 18, 2025 Share Posted May 18, 2025 Acum 1 oră, Craciun a spus: Cand AI nu stie sa transpuna din fraze intr-o schema desenata eu nu ma voi baza pe ea ever.... Pune d-le COPY dupa intrebarea pusa, ce este asa greu? Trebuie sa ii dai un punct de sprijin de la care sa plece, nu o intrebare asa generala. Link to comment
Recommended Posts