ionutdragos Posted May 14 Share Posted May 14 Va salut. Am cumpărat de la vechituri o plita cu inducție nefuncțională, am verificat puntea redresoare și IGBT-ul, constatând că sunt arse.Am verificat tot ce se poate verifica...Când pun noul IGBT, acesta se arde in momentul in care pun tigaia pe plita. Original a fost H20R1203, eu am avut FGH60N60SMD, acesta l-am folosit. Am măsurat pe placa, nu am găsit alte componente defecte, tensiunile de 5V și 18 V sunt prezente. Văzând că totul ar putea fi bine, am măsurat condensatorul care oscilează împreună cu bobina de inducție. Acolo am găsit ceva diferente, dar nu devalorizat, cum m-aș fi așteptat, ci de o valoare mai mare decât scrie pe condensator. Orice sugestie este binevenita. Ce sa mai verific, pentru a repara aceasta plita? Multumesc https://postimg.cc/gallery/NHmkbth Link to comment
cristi7521 Posted May 14 Share Posted May 14 Prima recomandare ar fi sa folosesti IGBT-ul pus de producator sau echivalent. Ai folosit IGBT de 600V acolo unde producatorul a pus de 1200V, eu cred ca acesta este motivul pentru care s-a ars IGBT-ul. Link to comment
misuraelectronic Posted May 14 Share Posted May 14 (edited) Acum 1 oră, ionutdragos a spus: Original a fost H20R1203 ... este absolut obligatoriu ca sa montezi igbt-uri care stiu Vce maxim de minim 1200v ... plitele cu inductie moderne deja merg pe 1300v , am intilnit multe chiar si pe 1350v ... asa ca , igbt-uri care pot doar 600v nu au ce cauta in asa ceva ...la sudura merge ceea ce ai montat tu , insa la plite cu inductie niciodata never-ever ... PS... saracul tranzistor FGH etc ... a murit degeaba in secunda 1 -- maxim -- si n-a apucat sa inteleaga de ce i se intimpla tocmai lui o asemenea nedreptate ... Edited May 14 by misuraelectronic Link to comment
ionutdragos Posted May 14 Author Share Posted May 14 (edited) Mulțumesc de raspunsuri. O să cumpăr IGBT-uri potrivite, am înțeles, m-am gândit că fiind la o intensitate a curentului de 60 A, este mult mai bine. Oricum nu aveam altul.... mi-au rămas după ce am cumpărat mai multe pentru un invertor de sudura. Am o întrebare: din punct de vedere al tensiunii, chiar acel condensator este inscripționat cu 275V. Nu ar trebui sa plesneasca acel condensator? După puntea redresoare ar trebui sa avem 230*1.41= aproximativ 320V. Am un tester, tot chinezesc, cu care am testat tensiunea IGBT-ului înainte de montaj, a dat în jur de 750V Edited May 14 by ionutdragos Link to comment
validae Posted May 14 Share Posted May 14 Acei 275V de pe condensator sunt exprimați în tensiune alternativă.A cărei valoare de vârf e de circa 380V. Referitor la tensiunea de lucru a tranzistorului, acesta lucrând cu o sarcină inductivă (bobină), este supus unor tensiuni de autoinducție ridicate, care îl solicită mai mult chiar decât curentul de lucru. Plus că de multe ori neglijăm puterea maxim disipată, adică tensiunea de lucru înmulțită cu curentul, care luate fiecare separat pot fi mai mici decât valorile maxim suportate. Dar produsul lor depășește puterea maxim disipată.... Link to comment
ionutdragos Posted May 14 Author Share Posted May 14 (edited) Mulțumesc tuturor de raspunsuri. Daca pe condensator scrie 8 uF 10%, este ok sa aibă 9.5 uf, depășind astfel și toleranță de 10%? Când aleg un IGBT, cat de mult poate diferi Ciss, între IGBT-ul inițial și IGBT-ul care vreau să-l pun?. De exemplu, vreau sa aleg H30R1602, are Ciss 2540pF și Vcesat 1.8 V. Inițial H20 R1203 are Ciss 1503pF și Vcesat 1.48 V. Deci s-ar deschide mai repede decât cel de 30A și 1600V. Se poate înlocui cu ăla de 30 A? Edited May 14 by ionutdragos Link to comment
cipriyan123 Posted May 15 Share Posted May 15 Pune.l pe cel original,nu vezi că are capacitate mai mică și saturație mai mica.? Nu stau sa caut datele,dar sigur igbt.ul original este și mai rapid. Care sunt timpii tdoff,tdon...??? Link to comment
misuraelectronic Posted May 15 Share Posted May 15 Acum 14 ore, ionutdragos a spus: De exemplu, vreau sa aleg H30R1602 ... din punctul meu de vedere , dupa ce am studiat comparativ 12 parametri importanti pt ambele tale tranzistoare , am gasit asa ... acesta din ultimul citat are 5 plusuri si 3 minusuri fatza de originalul din plita ta cu inductie ... la capitolul minusuri avem asa ... Ciss typic , si fall time typic si la 25 de grade , dar si la 175 de grade ... concluzia mea este ... daca il ai cumva deja pe acesta pe stoc , atunci va merge perfect ca si echivalent pt originalul tau ... daca nu il ai fizic deja , atunci eu nu as merge pe aceasta solutie , pt ca STRICI ORZUL PE GISTE ...nu ai nevoie acolo de un igbt de 1600v , care precis este mai scump decit fatza de unul de 1200 ...1350 volti si nici cei 312w fatza de 310w ai originalului nu sint ceva de speriat ... sincer , eu as merge pe un igbt de 500w ... Link to comment
ionutdragos Posted May 15 Author Share Posted May 15 (edited) Multumesc pentru răspunsuri. Acum 10 ore, misuraelectronic a spus: eu as merge pe un igbt de 500w ... Care este acela, care sa poată fi condus de circuitul de comanda al porții? Acolo an totem_pole cu 2 tranzistoare cam firave, 2N3906 și S8050. Poate că aș putea să le schimb cu BD130 și BD140….. Problema o vad așa...daca pun același IGBT că și original, nu fac nimic, pentru că cel original s-a ars odată, împreună cu puntea redresoare si siguranța... Daca pun unul mai puternic, nu poate fi deschis repede de tranzistorii de comanda, avem pierderi in comutatie, așa că dacă se deschide lent ..se va arde și asta... Speram să găsesc defect condensatorul care oscilează impreuna cu bobina de inductie, astfel avea motiv și IGBT-ul sa se ardă...dar acel condensator pare bun Edited May 15 by ionutdragos Link to comment
ionutdragos Posted June 2 Author Share Posted June 2 (edited) Am înlocuit IGBT-ul cu H25R1202, acum plita funcționează, dar am o problema cu afișajul. Am acolo un led driver IC marcat cu EUP_KY_F și afișajul led marcat cu HGC403HRK-1, nu am găsit data sheet informații despre acestea. Poate pot înlocui acel led driver cu ceva din sera CDB sau poate alt echivalent care îl găsesc. Cum pot proba afișajul in sine, că să găsesc ce este defect, acesta sau driverul? Edited June 2 by ionutdragos Link to comment
validae Posted June 2 Share Posted June 2 Afișajul cu leduri e foarte improbabil să fie defect, dacă afișajul nu e comandat direct de controller ci de un driver dedicat, atunci e driverul defect sau nu are alimentare.Dacă e comandat direct din controller, nu prea ai ce-i mai face. Link to comment
ionutdragos Posted June 2 Author Share Posted June 2 Este comandat de driverul ăla pe care scrie EUP_KY_F. Nu am găsit informații despre acest CI Link to comment
validae Posted June 2 Share Posted June 2 Urmărește traseele de alimentare și vezi dacă mai primește alimentare acel driver. Apoi, prin excludere poți afla care sunt pinii de date și de comandă.Se poate verifica apoi simplu dacă ai semnal multiplex pe pinii de date, cu o simplă cască.Dacă ai alimentare și semnal multiplex, driverul e defect.Afișajul se verifică simplu, cu o sursă de 3V și un rezistor de limitare înseriat, circa 220 Ohmi.Se dă fie plus fie minus comun după tipul de afișor (catod comun sau anod comun) și cu celălalt fir atingi pe rând segmentele, care trebuie să se aprindă dacă afișajul e bun. În afară de afișor, restul ledurilor indicatoare se aprind ? Vezi cine le comandă și pe ele. Link to comment
nel65 Posted June 2 Share Posted June 2 (edited) Acum 18 ore, ionutdragos a spus: afișajul led marcat cu HGC403HRK-1 Ai mancat o cifra ,este HGC4033HRK-1 ,pe siturile rusesti se vorbeste ca ar avea si registrele de deplasare incluse in el.Pdf ...nicaieri! Cel mai bine demontezi si vezi daca poti sa aplici ce zice Validae. LE Un exemplu de utilizare a afisajului HGC4033HRK-1 din plita cu inductie ALASKA IC-1800 In poza in coltul din dreapta jos ,se mentioneaza разрядный 7-ми сегментый индикатор с драйвером adica (cu google translate) Indicator cu 7 segmente și driver Si cam asta e cu afisajul asta! Edited June 2 by nel65 Link to comment
ionutdragos Posted June 2 Author Share Posted June 2 (edited) Mulțumesc pentru răspunsuri, într-adevăr, plita mea este ALASKA. Pe cipul meu nu scrie SN 74 H....., scrie doar EUP_KY_F In afara de afișor, mai am câteva leduri care se aprind. Am incercat sa fac o poza cu plita în funcțiune în care se vede cum arată afișajul. In partea stângă a plitei funcționează ok, in schimb partea dreapta nu... Plăcile de comanda nu sunt la fel, deci nu sunt interschimbabile. Ar fi posibil deasemenea sa dezlipesc afișajul și să-l probez in partea care functioneaza... Deasemenea am câteva circuite logice, de exemplu MMC4511 sau alte circuite din seria CDB. Dar nu știu ce este acel EUP_KY_F Edited June 2 by ionutdragos Link to comment
Recommended Posts