Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor plita inductie

ionutdragos

Recommended Posts

Va salut.

Am cumpărat de la vechituri o plita cu inducție nefuncțională, am verificat puntea redresoare și IGBT-ul,  constatând că sunt arse.Am verificat tot ce se poate verifica...Când pun noul IGBT, acesta se arde in momentul in care pun tigaia pe plita.

Original a fost H20R1203, eu am avut FGH60N60SMD, acesta l-am folosit.

Am măsurat pe placa, nu am găsit alte componente defecte, tensiunile de 5V și 18 V sunt prezente. Văzând că totul ar putea fi bine, am măsurat condensatorul care oscilează împreună cu bobina de inducție. Acolo am găsit ceva diferente, dar nu devalorizat, cum m-aș fi așteptat, ci de o valoare mai mare decât scrie pe condensator.

Orice sugestie este binevenita. Ce sa mai verific, pentru a repara aceasta plita?

Multumesc

https://postimg.cc/gallery/NHmkbth

IMG-20250513-152731.jpg

• Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• ionutdragos

8

• validae

4

• misuraelectronic

2

• cristi7521

1

Prima recomandare ar fi sa folosesti IGBT-ul pus de producator sau echivalent. Ai folosit IGBT de 600V acolo unde producatorul a pus de 1200V, eu cred ca acesta este motivul pentru care s-a ars IGBT-ul.

Posted (edited)
Acum 1 oră, ionutdragos a spus:

Original a fost H20R1203 ...

este  absolut  obligatoriu  ca  sa  montezi  igbt-uri  care  stiu  Vce  maxim  de  minim  1200v ... plitele  cu  inductie  moderne  deja  merg  pe  1300v , am  intilnit  multe  chiar  si  pe  1350v ... asa  ca , igbt-uri  care  pot  doar  600v  nu  au  ce  cauta  in  asa  ceva ...la  sudura  merge  ceea  ce  ai  montat  tu , insa  la  plite  cu  inductie  niciodata  never-ever ...

PS... saracul  tranzistor  FGH etc ... a  murit  degeaba in  secunda  1 -- maxim --  si  n-a  apucat  sa  inteleaga  de  ce  i  se  intimpla  tocmai  lui  o  asemenea  nedreptate ...👽

Edited by misuraelectronic
Posted (edited)

Mulțumesc de raspunsuri.

O să cumpăr IGBT-uri potrivite, am înțeles, m-am gândit că fiind la o intensitate a curentului de 60 A, este mult mai bine. Oricum nu aveam altul.... mi-au rămas după ce am cumpărat mai multe pentru un invertor de sudura.

Am o întrebare: din punct de vedere al tensiunii, chiar acel condensator este inscripționat cu 275V.  Nu ar trebui sa  plesneasca acel condensator? După puntea redresoare ar trebui sa avem 230*1.41= aproximativ 320V. 

Am un tester, tot chinezesc, cu care am testat tensiunea IGBT-ului înainte de montaj, a dat în jur de 750V

Edited by ionutdragos
validae

Acei 275V de pe condensator sunt exprimați în tensiune alternativă.A cărei valoare de vârf e de circa 380V.

Referitor la tensiunea de lucru a tranzistorului, acesta lucrând cu o sarcină inductivă (bobină), este supus unor tensiuni de autoinducție ridicate, care îl solicită mai mult chiar decât curentul de lucru.

Plus că de multe ori neglijăm puterea maxim disipată, adică tensiunea de lucru înmulțită cu curentul, care luate fiecare separat pot fi mai mici decât valorile maxim suportate. Dar produsul lor depășește puterea maxim disipată....

Posted (edited)

Mulțumesc tuturor de raspunsuri.

Daca pe condensator scrie 8 uF 10%, este ok sa aibă 9.5 uf, depășind astfel și toleranță de 10%? 

Când aleg un IGBT, cat de mult poate diferi Ciss, între IGBT-ul inițial și IGBT-ul care vreau să-l pun?. De exemplu, vreau sa aleg H30R1602, are Ciss 2540pF și Vcesat 1.8 V.

Inițial H20 R1203 are Ciss 1503pF și Vcesat 1.48 V. Deci s-ar  deschide mai repede decât cel de 30A și 1600V.

Se poate înlocui cu ăla de 30 A?

Edited by ionutdragos

Pune.l pe cel original,nu vezi că are capacitate mai mică și saturație mai mica.? Nu stau sa caut datele,dar sigur igbt.ul original este și mai rapid. Care sunt timpii tdoff,tdon...???

Acum 14 ore, ionutdragos a spus:

De exemplu, vreau sa aleg H30R1602 ...

din  punctul  meu  de  vedere , dupa  ce  am  studiat  comparativ  12  parametri  importanti  pt  ambele  tale  tranzistoare  , am  gasit  asa ... acesta  din  ultimul  citat  are  5 plusuri  si  3  minusuri  fatza  de  originalul  din  plita  ta  cu  inductie ...

la  capitolul  minusuri  avem  asa ... Ciss typic , si  fall time typic si  la 25  de  grade  , dar  si  la  175  de  grade ...

concluzia  mea  este ... 

daca  il  ai  cumva  deja  pe  acesta  pe  stoc , atunci  va  merge  perfect  ca  si  echivalent  pt  originalul  tau  ...  daca  nu  il  ai  fizic  deja , atunci  eu  nu  as  merge  pe  aceasta  solutie , pt  ca  STRICI  ORZUL  PE  GISTE ...nu  ai  nevoie  acolo  de  un  igbt  de  1600v , care  precis  este  mai  scump  decit  fatza  de  unul  de  1200 ...1350 volti  si  nici  cei  312w  fatza  de  310w  ai  originalului  nu  sint  ceva  de  speriat ... sincer , eu  as  merge  pe  un  igbt  de  500w ...👽

Posted (edited)

Multumesc  pentru răspunsuri.

Acum 10 ore, misuraelectronic a spus:

eu  as  merge  pe  un  igbt  de  500w ...

Care este acela, care sa poată fi condus de circuitul de comanda al porții? Acolo an totem_pole cu 2 tranzistoare cam firave, 2N3906 și S8050. Poate că aș putea să le schimb cu BD130 și BD140…..

Problema o vad așa...daca pun același IGBT că și original, nu fac nimic, pentru că cel original s-a ars odată, împreună cu puntea redresoare si siguranța...

Daca pun unul mai puternic, nu poate fi deschis repede de tranzistorii de comanda, avem pierderi in comutatie, așa că dacă se deschide lent ..se va arde și asta...

Speram să găsesc defect  condensatorul  care oscilează impreuna cu bobina de inductie, astfel avea motiv și IGBT-ul sa se ardă...dar acel condensator pare bun

Edited by ionutdragos
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

Am înlocuit IGBT-ul cu H25R1202, acum plita funcționează, dar am o problema cu afișajul.

Am acolo un led driver IC marcat cu EUP_KY_F și afișajul led marcat cu HGC403HRK-1, nu am găsit data sheet  informații despre acestea.

Poate pot înlocui acel led driver cu ceva din sera CDB sau poate alt echivalent care îl găsesc. Cum pot proba afișajul in sine, că să găsesc ce este defect, acesta sau driverul?

17488491565444477824886458336968.thumb.jpg.8d3d3e55bf5c1f180fdfb31de643e238.jpg

1748849201703309404615324911220.thumb.jpg.e5522024ca99753defb29c14e92b21ef.jpg

17488492582027940356406207119506.thumb.jpg.df44d7b252db053bb53c08f16b7f4190.jpg

Edited by ionutdragos
validae

Afișajul cu leduri e foarte improbabil să fie defect, dacă afișajul nu e comandat direct de controller ci de un driver dedicat, atunci e driverul defect sau nu are alimentare.Dacă e comandat direct din controller, nu prea ai ce-i mai face.

Este comandat de driverul ăla pe care scrie EUP_KY_F. Nu am găsit informații despre acest CI

validae

Urmărește traseele de alimentare și vezi dacă mai primește alimentare acel driver.

Apoi, prin excludere poți afla care sunt pinii de date și de comandă.Se poate verifica apoi simplu dacă ai semnal multiplex pe pinii de date, cu o simplă cască.Dacă ai alimentare și semnal multiplex, driverul e defect.Afișajul se verifică simplu, cu o sursă de 3V și un rezistor de limitare înseriat, circa 220 Ohmi.Se dă fie plus fie minus comun după tipul de afișor (catod comun sau anod comun) și cu celălalt fir atingi pe rând segmentele, care trebuie să se aprindă dacă afișajul e bun.

În afară de afișor, restul ledurilor indicatoare se aprind ? Vezi cine le comandă și pe ele.

Posted (edited)
Acum 18 ore, ionutdragos a spus:

afișajul led marcat cu HGC403HRK-1

Ai mancat o cifra ,este HGC4033HRK-1 ,pe siturile rusesti se vorbeste ca ar avea si registrele de deplasare incluse in el.Pdf ...nicaieri!

Cel mai bine demontezi si vezi daca poti sa aplici ce zice Validae.

HGC4033HRK-1.thumb.jpg.8da636fcf8667fc7f28a734650766e58.jpg

LE

Un exemplu de utilizare a afisajului HGC4033HRK-1 din plita cu inductie ALASKA IC-1800

HGC4033HRK-1schema.jpg.thumb.jpg.6a2d7edf14ba523f88af2679f760e98f.jpg

In poza in coltul din dreapta jos ,se mentioneaza разрядный 7-ми сегментый индикатор с драйвером adica (cu google translate) Indicator cu 7 segmente și driver

Si cam asta e cu afisajul asta!

Edited by nel65
Posted (edited)

Mulțumesc pentru răspunsuri, într-adevăr, plita mea este ALASKA. Pe cipul meu nu scrie SN 74 H....., scrie doar EUP_KY_F

In afara de afișor, mai am câteva leduri care se aprind. Am incercat sa fac o poza cu plita în funcțiune în care se vede cum arată afișajul. In partea stângă a plitei funcționează ok, in schimb partea dreapta nu... Plăcile de comanda nu sunt la fel, deci nu sunt interschimbabile.

Ar fi posibil deasemenea sa dezlipesc afișajul  și să-l probez  in partea care functioneaza...

Deasemenea am câteva circuite logice, de exemplu MMC4511 sau alte circuite din seria CDB. Dar nu știu ce este acel EUP_KY_F

Edited by ionutdragos