Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preamplificator tranzistori A. Mateescu

tiptronic

Recommended Posts

Crezi ca un etaj diferential cu discrete va performa mai bine decat un OP amp ? Eu nu ! 

Are un avantaj montajul totusi, tensiune mare de alimentare ce permite un headroom mai mare decat un operational normal.

Acum 12 minute, silmicii a spus:

Incercati-o si ne spuneti si noua cum e!

Cautam o scurtatura...

Acum 7 minute, djvas a spus:

Crezi ca un etaj diferential cu discrete va performa mai bine decat un OP amp ? Eu nu ! 

Am tot facut cu OP, incerc si cu discrete, ma apuc de treaba, deja sap in cutia cu tranzistori.

Fac alimentarea asta:

[email protected]

Respectati alimentarea originala daca doriti rezultatul corect oferit de varianta discreta, altfel pierdeti vremea.+-24v nu e suficient.

Schema e dupa o varianta ruseasca (publicata in revista "Radio" in anii "80),realizata si ea  dupa schema preamplificatorului  mm de la amplificatorul Yamaha A1; pe net gasiti schema completa inclusiv sursa de alimentare originala si partea de amplificare mc.

Integrate vechi , gen HA12017, functioneaza si azi foarte bine (ha 12017 merge alimentat pana la +/-24v) o implementare buna o gasiti in schema lui Hitachi HA-06.

Preamplificatorul functioneaza foarte bine, are un "headroom"/supramodulare suficient, tensiunea de alimentare pentru o comportare decenta e de min.+/-24-25V; la un alt preamplificator din anii "70, Sansui, tensiunea de alimentare era  +/_50V....

@ex.escu Am testat toate variantele folosite de Hitachi cu HA12017 cu jfet pe intrare sau fara, am si HA1457, foarte similar.

Varianta cu jfet in fata HA12017 este net superioara, dar sincer am ajuns sa prefer operationale moderne cu jfet in intrare pt ca nu mai au nevoie de alimentare mare, au revenirea din hardclipping si overload  de ordinul 100...600ns.

Ce e important insa este sa le asiguri o retea riaa de impedanta cat mai mare mai ales ca zgomotul de curent o permite astfel incat slew rate- ul lor natural sa fie de folos.Cred ca mai am vreo 10 bucati...

https://imgur.com/a/oLzJzds

Daca va place ha-6  , recomand totusi folosirea unei  retele ca a  lui Nelson Pass, de impedanta mai mare pt a usura actiunea de compensare la castig unitar cand se ajunge aproape de clipping si slew rate- ul incepe sa isi arate coltii in banda utila, altfel Forte 40 si Nakamichi CA-5E sunt gandite bine de tot dupa parerea mea.In plus se alimenteaza la +-24 V 

Screenshot_20250426-155540.png

Screenshot_20250426-155459.png

Edited by silmicii
Acum 8 ore, silmicii a spus:

Respectati alimentarea originala daca doriti rezultatul corect oferit de varianta discreta, altfel pierdeti vremea.+-24v nu e suficient.

Trebuie sa fac rost de un transformator mai mare...

Shambala

Cand alegeti transformatorul tineti seama ca aceste preuri ar trebui alimentate cu tensiune f. bine filtrata si stabilizata.

Exact.Poate folosi un dublor de tensiune si doua regulatoare gen lm317/337 si ajunge la ce tensiune doreste.

Corect, stiu, nu m-am zgarcit niciodata cand a fost vorba de alimentare. Dealtfel, toti "greii" electronicii, in special audio, mai ales dl. Mateescu, recomanda surse supra-dimensionate.

Posted (edited)

Cu riscul de a starni o dezbatere care va tine toata noaptea, scurt si la obiect, ce parere aveti: tranzistori vechi recuperati sau tranzistori noi cumparati?

L.E. @silmicii Cunosc schemele, le-am luat in calcul, multumesc!

Edited by tiptronic