Blacksmith Posted April 27, 2025 Author Share Posted April 27, 2025 (edited) Acum 5 minute, Stefan a spus: și sunt convins că ți-o poți proiecta după bunul plac Sa stii ca m-am gandit si eu la asta, si chiar ar fi o idee misto, pentru ca ies mult mai ieftin mi-o proiectez cum vreau eu. Dar problema este ca are chip-ul ala care face interfata intre USB si modul, care e pe carcasa din aia nenoricita, fara pini, pe care eu nu o pot lipi... Edited April 27, 2025 by Blacksmith Link to comment
Stefan Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 Astăzi mi-am comandat din China niste modul cu ESP32 care nu au deloc chipul USB-Serial. Lumea la comentarii se vaietă că nu funcționează plăcuțele dar nu le-a trecut prin cap ce-i cu padurile alea pentru RX TX GND (+alții) și unde-i chipul pentru USB. De ce trebuie chip USB direct pe plăcuța? Ii pui un conector fain și cu un "programator" extern îți faci treaba până îl duci la stadiul cum ai făcut cu Raspberry de îl rescrii prin aer. Link to comment
Blacksmith Posted April 27, 2025 Author Share Posted April 27, 2025 Adica modulul ESP32-WROVER-E poate fi conectat direct la USB ? Atunci pe placa ESP32-DevKitCVE, ei de ce mai includ acel chip de USB ? Link to comment
Stefan Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 Nu am spus asta. Recitește cu atenție pentru că am spus ceva de un conector și niște pini. A uitat chinezul să pună chipul? Sau a gândit că nu are rost să tot pui chipuri pe care ulterior le lași să stea degeaba. Link to comment
cristi7521 Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 (edited) Acum 16 minute, Blacksmith a spus: Sa stii ca m-am gandit si eu la asta, si chiar ar fi o idee misto, pentru ca ies mult mai ieftin mi-o proiectez cum vreau eu. Dar problema este ca are chip-ul ala care face interfata intre USB si modul, care e pe carcasa din aia nenoricita, fara pini, pe care eu nu o pot lipi... Se poate folosi circuitul de mai jos care are capsula soic in loc de CP2102N-A01-GQFN28 folosit de espressif https://en.kohacraft.com/archives/make-a-circuit-using-ch340c-for-esp32-writingsuccess.html Sau scoti la un conector pinii digitali si folosesti ca programator un adaptor FT232 TTL (am testat si functioneaza) https://www.instructables.com/Fidi-ESP826632-Wiring/ ESP32-C6 si ESP32-S3 au convertor USB incorporat, nu mai este nevoie decat de mufa USB Edited April 27, 2025 by cristi7521 adaugare 1 Link to comment
Blacksmith Posted April 27, 2025 Author Share Posted April 27, 2025 (edited) Asa mai merge... Mersi, @cristi7521 de idee ! Dar am citit ca la placa originala de la Espressif trebuie sa instalezi niste drivere ca sa recunosca chip-ul ala. La asta cu CH340C o trebui ? Vad ca nu zice nimic chinezul ala despre asa ceva... Poate o instala Arduiono IDE automat tot ce ii trebuie... ? Edit: Uite ce zice AI-ul... Da, ideea ta este foarte buna și perfect fezabilă! Hai să îți explic clar pe pași: Ce folosește Espressif pe DevKitC? Espressif folosește de obicei chip-ul CP2102 sau CP2104 (de la Silicon Labs) pentru conversie USB ↔ UART. Sunt chipuri foarte mici (QFN), greu de lipit manual. Ce propui tu: CH340C CH340C este o alternativă excelentă: Este SOIC = capsulă mare, ușor de lipit manual Are oscillator intern = nu trebuie să adaugi cristal separat E foarte ieftin Arduino IDE îl recunoaște? DA, Arduino IDE nu are nicio problemă cu CH340C. Trebuie doar să instalezi o dată driverul pentru CH340C, dacă nu e deja instalat în Windows. Căutare rapidă: "CH340C driver Windows" — se găsește oficial sau de pe site-uri mari. După instalare, CH340C va apărea ca un COM port normal, exact ca orice alt chip USB-Serial. Ce trebuie să faci ca să funcționeze: Montezi CH340C conform schemei standard: TX → RX-ul ESP32 RX → TX-ul ESP32 DTR și RTS pot fi legate la butoanele EN și IO0 prin rezistențe dacă vrei upload automat, altfel faci manual. VCC, GND, 0.1µF pe alimentare. Driverul CH340C îl instalezi înainte de prima folosire. În Arduino IDE: Selectezi placa ca fiind un ESP32 corespunzător (ex: DevKitC). Selectezi portul COM care apare. Done! Atenție la un detaliu! ESP32-WROVER-E funcționează la 3.3V! CH340C poate funcționa la 3.3V dacă îi dai alimentare corectă. Dacă folosești 5V pe CH340C, atunci trebuie rezistori divizori sau level shifters pe liniile TX/RX! (Sau și mai simplu: alimentezi CH340C cu 3.3V și gata.) În concluzie: CH340C este perfect OK pentru un proiect de amator DIY cu ESP32-WROVER-E. Arduino IDE îl va recunoaște fără probleme, după ce instalezi driverul odată. Edited April 27, 2025 by Blacksmith Link to comment
cristi7521 Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 (edited) Daca Windows nu il recunoaste, instalezi driverul, se gaseste. https://learn.sparkfun.com/tutorials/how-to-install-ch340-drivers/all https://www.wch.cn/downloads/CH341SER_ZIP.html Am folosit CH340E dar nu mai retin daca au fost necesare drivere. Edited April 27, 2025 by cristi7521 1 Link to comment
Stefan Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 De ce nu ți-a dat AI-ul ideea asta și a fost nevoie de forum? Înțeleg folosirea AI-ului pentru cod dar ce depășește granițele astea deja este o dependență ce își va dezvălui efectele in viitor. Noi poate nu o să înțelegem dar cu siguranță generația viitoare va înțelege asta. Link to comment
Blacksmith Posted April 27, 2025 Author Share Posted April 27, 2025 Vorbesc destul de mult cu AI-ul, in fiecare zi, dar mai avem nevoie si de interactiune umana... Link to comment
val Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 (edited) Periodic cumpar de la chinezi module simple ESP32 si pcb-uri de test cu pad-uri pt. aceste module care pot fi adaptate pentru diferite proiecte; am gasit doua variante, 5x7 cm si 7x9 cm. Pentru programare mai tebuie adaugate: un switch (fara retinere) pe I00 catre gnd, inca un switch pe En catre gnd plus o rezistenta de 4K7 de pe En catre 3.3 volti. Desigur si conector legat la pinii RX, TX, Gnd ai modulului ESP32 catre orice adaptor USB / UART cu driver-ul aferent sistemului de operare. Exemplu: Edited April 27, 2025 by val Link to comment
cristi7521 Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 (edited) 1 oră în urmă, val a spus: Periodic cumpar de la chinezi module simple ESP32 si pcb-uri de test cu pad-uri pt. aceste module care pot fi adaptate pentru diferite proiecte; am gasit doua variante, 5x7 cm si 7x9 cm. Pentru programare mai tebuie adaugate: un switch (fara retinere) pe I00 catre gnd, inca un switch pe En catre gnd plus o rezistenta de 4K7 de pe En catre 3.3 volti. Desigur si conector legat la pinii RX, TX, Gnd ai modulului ESP32 catre orice adaptor USB / UART cu driver-ul aferent sistemului de operare. Exemplu: Daca folosesti pinii RTS(Enable) si DTR(boot) nu mai ai nevoie de switch, reseteaza automat Esp32 la programare. Nu sunt necesari tranzistori. Edited April 27, 2025 by cristi7521 1 Link to comment
mihaiaurul Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 1 hour ago, Blacksmith said: Vorbesc destul de mult cu AI-ul, in fiecare zi, dar mai avem nevoie si de interactiune umana... Poți aproxima (procent) cât dintre concepțiile tale sunt datorate AI ? Link to comment
Blacksmith Posted April 27, 2025 Author Share Posted April 27, 2025 Acum 1 minut, mihaiaurul a spus: Poți aproxima (procent) cât dintre concepțiile tale sunt datorate AI ? Tot ce am facut cu Raspberry Pi, sint create cu ajutorul AI. Link to comment
mihaiaurul Posted April 27, 2025 Share Posted April 27, 2025 7 minutes ago, Blacksmith said: Tot ce am facut cu Raspberry Pi, sint create cu ajutorul AI. Teoretic, numai ai nevoie de sfaturile de pe Elforum ! Greșesc când spun asta ? Link to comment
Blacksmith Posted April 27, 2025 Author Share Posted April 27, 2025 E cam 50/50... Da, AI-ul este un instrument foarte folositor. Ma ajuta la munca de jos, imi explica detaliile tehnice, protocoale de comunicare, ma invata toate kkt-urile, ca sa nu mai pierdeti voi timp sa-mi explicati si sa nu mai pierd nici eu timp sa astept dupa voi sa raspuneti, cum se intampla pe vremuri cand toata lumea trebuia sa se roage de Victor sa le spuna cum sa faca amplifuri audio. Acum, AI-ul e oricund disponibil, e inteligent, iti raspunde frumos, nu te ia in ras ca nu stii unele lucruri ca sa para el mai destept, cum fac unii pe forumuri... Dar AI-ul este la inceput si nu le stie chiar pe toate. Uneori mai si greseste... Si nu are experienta reala de viata. E limitat doar de teorie. Asa ca si forumul isi are rolul lui. Am intalnit aici cativa oameni care mi-au dat idei geniale... Printre care: @Bandi Szasz la proiectul de UPS, si mai nou, chiar pe topicul asta, @vghesm cu link-ul de placa audio, @cristi7521 cu ideea de chip USB soic... Si or mai fi, dar nu ii tin minte pe toti... Chiar daca AI-ul e super destept si ne invata multe, totusi sintem oameni si doar un om poate intelege cu adevarat pasiunea noastra pentru acest hobby. Asa ca nu mai fiti invidiosi pe AI, si bucurati-va ca exista ! Link to comment
Recommended Posts