Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa de sunet(DAC) cu probleme de volum/amplificare

meganitro24

Recommended Posts

Salutare.Am cumparat recent un decodor IIS/DSD,poate decoda si formatul IIS/DSD care este mai bun ca si wav-ul in mai multe privinte,lasand asta de o parte,am vrut sa experimentez mai mult cu un decodor audio,placa deocdeaza prin Fibra Optica direct formatul DSD dar are si un conector serial 5 pini pentru iesire directa DSD.Chipul care face toata treaba este un ES9038Q2M.Placa am alimentat-o la 12V pe diferite surse de alimentare(momentan smps sau adaptoare 12v)e cel mai auzibil zgomotul de fond al surselor de alimentare.Placa foloseste ca,chip de amplificare JRC5532DD.Am avut probleme in sensul ca,primea semnal digital,ascultand prin iesirea de casti,nu se auzea mai nimic chiar si la volum maxim pe iesirea digitala.

Intrarile placii sunt digitale.Apoi am incercat cu un alt chip(OPA2134PA) si cu JRC4558D si 4580DD.Foarte auzibil zgomotul de fond al surselor de alimentare DC,dar volumul pe iesirea digitala cu toate cele 3 chipuri chiar si la maxim aproape inaudibil.Nu stiu exact ce nu ii convine dar nu se aude aproape deloc,decat la 100% volum pe unele piese.Are ca regulator de voltaj L7805 care pare sa fie destul de incins.Nu inteleg exact de ce am sunet asa de slab si ce nu vrea,cablul optic este nou,as fi banuit ca este ceva pe partea de pre-amplificare dar nu.Placa mai suporta sa mearga si pe Dual 15V.Un capacitor a fost umflat in cap(unul de langa chipul JRC) l-am schimbat,dar tot sunetul este extrem de slab spre inaudibil chiar si la 100%.Nu inteleg exact ce se intampla cu placa.Are cateva filtre digitale si intrarile digitale selectabile prin jumperi.Iesirile sunt RCA.Aveti un link catre placa pentru mai multe informatii:https://www.aliexpress.com/item/1005008012080859.html

Asculți pe casti? Daca mai au și 32R nu ai ce auzii, 5532...2134...nu sunt capabile da conducă casti cu impedanta mica.

Încearcă să-l conectezi la un amplificator.

Ba sunt capabile de nivele de auditie relativ ok cu majoritatea castilor de 32 de ohmi, ca nu trebuie sa scoata decat maxim  1 Volt, in jur de  30 mA, si cu alimentare de 5 V SOA intern se descurca.

7805 fierbinte cu alimentare de 12 V inseamna ca ceva este prajit pe placa sau e un scurt pe undeva.

La 5532 se specifica testele cu 600 ohm min , iar la 2134 cu 2kohm si 10 kohm .

Nu prea se preteaza pentru auditie directa cu casti de 32ohm .Nu au fost proiectate pentru sarcini mici .

Acum 2 ore, sonic11 a spus:

Încearcă să-l conectezi la un amplificator.

Dupa aceea mai discutam .

In poze aveti amplificatorul de casti din NEC CD 810 bazat pe upc4570, un integrat capabil de doar 10 mA pe iesire, de 3...4 ori mai putin decat ne5532 sau opa2132/34, alimentat la +-12V, cu 150 ohmi rezistenta serie pe iesire, apoi un printscreen cu un review la acel amplificator de casti integrat in cd- player, apoi un grafic cu capacitatea de iesire a unui NJM5532 alimentat la +-15V functie de sarcina, similara  ca semnificatie cu SOA unui tranzistor.La 32 ohmi poate livra in jur de 2.5 V, deci semnificativ mai mult decat e nevoie.

Ce nu inteleg multi e ca SOA este un termen care poate fi aplicat si tranzistorilor din etajul de iesire al unui operational si ca scazand tensiunea de alimentare creste capacitatea de curent pt ca e vorba practic de puterea disipata care e produsul curent tensiune .Impedanta de iesire a unui operational e oricum de ordinul miliohmilor. Pt niste casti obisnuite de 32 de ohmi nu ai nevoie de mai mult de 1 V pe iesire, ceea ce inseamna un maxim de 30..35 mA la iesire si o putere disipata de aprox 50 mW atunci cand circuitul este alimentat cu 5 V.Alimentat la 12 V va disipa maxim 200mW cand e conectat la casti de 32 ohmi.Integratul este capabil de 500 mW by default.Eu am obiceiul sa lipesc mici radiatoare de la drivere de motoare pas cu pas pe operationale si capacitatea lor de disipare creste serios permitand o functionare mult peste parametrii de catalog.

https://imgur.com/a/Btg6RkD

Cine nu crede n- are decat sa incerce, eu fac asta deja de vreo 7 ani cu operationale ordinare si rezultatele sunt destul de bune.Daca nu va place ne5532 sunt destule  operationale si mai bune pe piata, dar nu ar trebui sa auzi prea incet la un ne5532 daca circuitul este functional.

Nici macar nu stim clar daca ne5532 este folosit ca amplificator de casti in acel circuit si sa- i adaugi o rezistenta de iesire in serie cu sarcina e o practica veche de cand au aparut operationalele...

Edited by silmicii
Acum 11 minute, silmicii a spus:

cu 150 ohmi rezistenta serie pe iesire

Plus castile 32 ohm

Acum 18 minute, silmicii a spus:

Nici macar nu stim clar daca ne5532 este folosit ca amplificator de casti in acel circuit

Este amplificator de iesire de linie , ca in orice DAC , si fiind unul singur asta face , nu este configurat pentru casti .

Edited by antonvasileeee

Eu vorbeam de circuit in sine.Cd- playerul a fost facut intr- o vreme in care castile de 32 de ohmi nu erau prea raspandite oricum, dar e logic ca sarcina va fi formata din casti plus cei 150 ohmi.Alegerea tensiunii de alimentare si a acelei rezistente serie se face functie de calitatile integratului si gama de impedante de sarcina pt care doresti ca amplificatorul sa fie suficient de liniar si sa nu intre in clipping.

Incepand cu clasicul lm386 sau njm4556, e evident ca sunt solutii mai naturale pt casti, dar sustin ca daca circuitul este complet  functional, ceea ce eu nu cred , mai ales ca a fost deja pomenita inlocuirea unui capacitor umflat, circuitul ar trebui sa se auda cel mult " mai incet" decat e nevoie, nu foarte incet, cu brum, etc...

Acum 8 minute, antonvasileeee a spus:

Este amplificator de iesire de linie , ca in orice DAC , si fiind unul singur asta face , nu este configurat pentru casti .

Eu vad 2 mufe de casti acolo...nu stiu ce sa zic.Daca sunt de fapt iesiri de linie folosite pe casti nu pot decat sa dau din umeri .Eu am contrat doar ideea ca ne5532 nu ar fi capabil sa excite niste casti la nivele rezonabile.

Iar se incepe circu cu zgomotu surselor in comutatie bla bla bla...

Voi cand auziti ca oamenii schimba pur si simplu operationale ca pe  piese lego, nu le explicati si lor ca asa ceva nu merge pur si simplu ?

Spuneti-le ca unele operationale sunt mult mai sensibile la decuplari si compensari si apar tot felul de oscilatii.

Ce aude ala acolo in casti sunt oscilatii, nu zgomot de pe alimentari. Altfel zgomotu din surse se auzea indiferent de operational daca era o problema, mao ales de cablaj.

Pe mine ma enerveaza ca nu a pus macar o poza reala top- bottom in conditiile in care spune ca a schimbat deja componente pe ea...sa stam noi sa ne dam cu parerea aiurea- n tramvai.

Acum 2 ore, silmicii a spus:

Eu vad 2 mufe de casti acolo

Mufa portocalie intrare digitala coax , linga ea portul optic , rca L+R , jack 3,5 mm out , jack5525 DCIn .

Nu era mai simplu daca punea doua foto fata spate ale pcb- ului real? Nici macar nu intra sa raspunda...ca nu stii daca nu cumva postarea e facuta la misto sa vada cum se agita pestisorii...

Salut @silmiciiPostarea nu este facuta la mișto,legat de PCB este identic,cu,cel de pe site,mai putin acolo unde a trebuit sa schimb 3 capacitori

Aveți aici poze cu placa si OP-Ampurile folosite:https://ufile.io/f/jo9x6

Posted (edited)

@sonic11Castile le folosesc doar pentru monitorizare,si este normal sa se audă si pe casti suficient de tare.Aveti un link aici pentru problema exactahttps://ufile.io/swc8dzt6

Mai mult nu scot din el(zgomotul de fond este al sursei de alimentare)

Volumul este mult amplificat,dar asa se aude si la volum mic

https://ufile.io/xjhoq508

Mai am o problema si cu o alta interfata(Presonus Firebox,Outdated,Am incercat cu doua placi firewire externe fara rezultat)

O alta problema noua,căreia am sa ii dau altadata de cap: vânzătorul scrie clar pe site ca se poate alimenta la voltaj single sau double 15v deci de la 12v pana la 15v.Am alimentat azi placa la 15v si un capacitor de 25Uf sa dus:(inca mai are sunetul de fond al sursei de alimentare)un led a picat 

https://ufile.io/9zkchkgy

Edited by meganitro24