Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor , Baterii lifepo 24v inseriate ???

raresci

Recommended Posts

Buna seara Colegi , am o mare dilema , asa cum  poate stiti din celalalt topic al meu (cel cu invertorul care a luat foc)   ,  sunt in  sitoatia in care trebuie sa cumpar un alt invertor, am gasit un Growat spf5000es care ma, atrage insa functioneaza cu baterii de 48v .    Si aici  apare intrebarea / nelamurirea mea , vechiul meu invertor era la 24v , motiv pentru care am deja o baterie lifepo de 24v 100A ,   daca eu as mai  cumpara o baterie  identica si inseriate ar ajunge la 48v 100A  , ar functiona corect incarcarea/decarcarea  avand in vedere ca fiecare dintre baterii are BMS-ul ei  care nu comunica nici intre ele  nici cu invertorul ?  sau voi fi  obligat sa cumpar neaparat doar baterie 48v ?    ( bateriile in discutie ar fii LI TIME  24v 100A din care deja am una cu doar 120cicluri facute)     va multumesc anticipat pentru efortul de a citii si a incerca sa ma ajutati 

• Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• raresci

3

• sonic11

1

• vera

1

• ElectroDobrogea

1

Pai in primul rand vechea baterie nu mai are același regim ca cea noua...dacă vrei sa inserezi doua baterii trebuie ca amândouă sa aivă același capacitate iar bateria care ai tras pe ia nu va mai avea aceiași capacitate cu cea noua.

Vor trebui încărcate separat...cele doua bms-uri se vor incurca reciproc.

Multumesc pentru raspuns .....      Ma gandeam ca vor aparea probleme fiind doua bms fara comunicare intre ele,   am sa mai fac un efort si am sa iau o baterie  48v . Multumesc celor ce au citit / raspuns ....     Subiect inchis!

Daca luam in calcul min. 1000 cicluri garantate, bateria ta s-a uzat cel mult 10%. 

Daca cumperi ac. tip de baterie, eu cred ca o sa functioneze OK (chiar daca nu comunica, cele 2 BMS-uri vor deconecta la Umin si Umax baterie).

Se pot lega! Dar va fi o problema cu incarcarea insuficienta a celei mai noi din baterii.

Practic bateria mai uzata se va incarca prima si BMS va schimba impedanta interna a bateriei, de aici nu se va mai incarca bateria 2.

Daca bateria uzata are 90% capacitate, bateria "noua" se va incarca probabil 80%.

Offtopic: La bateriile Victron legate in serie, BMS permite trecerea de curent catre "cealalta" baterie daca nu se incarca egal. (dar aici: toate bateriile din banc au BMS-urile conectate intre ele.)

Se pot lega in serie daca BMS-urile suporta inseriate, sunt unele care suporta, este specificat clar in fisa tehnica.

Daca nu suporta inseriate trebuie sa te asiguri ca nu vor ajunge in situatia sa decupleze.

Inante de a le inseria trebuie incarcate la fel, fie incarcate complet fie descarcate complet.