Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare depasire Xmax

union

Recommended Posts

La 14.10.2021 la 20:47, darius_bv a spus:

Cert este ca nu merg construite "la ghici". Cum mentionam anterior, difuzorul este esential in proiectarea incintei, altfel pot aparea probleme mari, precum depasirea Xmax si distrugerea difuzorului. 

Iertare...

ce greseli trebuiesc evitate pentru a nu se ajunge la depasirea Xmax ?

Un difuzor in aer liber care primeste acelasi semnal ca atunci cand se afla intr-o incinta corecta, la putere mare, se distruge? Sau cu alte cuvinte...un difuzor care canta la putere mare, maximul admis si e scos din incinta, se distruge?

Multumesc de raspuns.

Nota moderatorului - am mutat aici intrebarea dvs din topicul despre constructia incintelor VTP.

Acum 9 ore, union a spus:

Un difuzor in aer liber care primeste acelasi semnal ca atunci cand se afla intr-o incinta corecta, la putere mare, se distruge?

Buna intrebare...mai ales ca mai nou netul e plin de " Open Bafle " .....( cateodata am impresia ca unii fac economie de timp/bani /materiale/munca...)  oricum nu as face asa ceva pt bas....

Acum 13 ore, union a spus:

Un difuzor in aer liber care primeste acelasi semnal ca atunci cand se afla intr-o incinta corecta, la putere mare, se distruge? Sau cu alte cuvinte...un difuzor care canta la putere mare, maximul admis si e scos din incinta, se distruge?

Are toate sansele. Incinta are si rolul de a amortiza membrana difuzorului. De aceea sunt difuzoare cu Xmax de 1mm (de ex. Lowther) si de peste 10mm. Producatorul difuzorului de regula da informatii si despre incinta potrivita. 

4 hours ago, darius_bv said:

Are toate sansele. Incinta are si rolul de a amortiza membrana difuzorului. De aceea sunt difuzoare cu Xmax de 1mm (de ex. Lowther) si de peste 10mm. Producatorul difuzorului de regula da informatii si despre incinta potrivita. 

Multumesc mult de raspuns...insa prima parte a intrebarii era un pic mai importanta.  Ce greseli sa evit in constructia de incinte pentru a nu ajunge sa se rupa membrana?

Intuitia imi spune totusi ca inainte sa se rupa membrana zgomotele zgarie urechile. 

Una cred ca ar fi o incinta supradimensionata sau cu un rezonator prea larg, facand ca difuzorul sa mearga ca si cum ar fi in aer.

Ma gandesc la niste unde care se reflecta, se insumeaza si se suprapun pe miscarea difuzorului...adica atunci cand iese membrana in fata sa mai vina si din spate niste unde reflectate, insumate si atuici membrana se rupe;

Depășirea x-max vine la pachet cu distorsiuni mari...

Sunt doua tipuri de construcție a difuzoarelor.

Primul caz când bobina este mai înaltă de cat piesa polara, cel mai utilizat caz și cazu doi când bobina este mai mica de cat piesa polara.

Băbește spus diferenta dintre înălțimea piesei polare ai înălțimea efectiva a bobinei este caracterizata ca x-max.

La depășirea x-max impedanta dif o ia razna și este solicitat mecanic.

2 hours ago, sonic11 said:

Depășirea x-max vine la pachet cu distorsiuni mari...

Sunt doua tipuri de construcție a difuzoarelor.

Primul caz când bobina este mai înaltă de cat piesa polara, cel mai utilizat caz și cazu doi când bobina este mai mica de cat piesa polara.

Băbește spus diferenta dintre înălțimea piesei polare ai înălțimea efectiva a bobinei este caracterizata ca x-max.

La depășirea x-max impedanta dif o ia razna și este solicitat mecanic.

Multumesc de raspuns...nu am priceput ce greseli de constructie a incintelor face difuzorul sa depaseasca Xmax, dar stiu ca distorsiunile vin inainte...

Nu stiu ce e aia piesa polara. Am desfacut/stricat cateva difuzoare si am vazut ca e o bobina intr-un magnet, un miz fix in bobina, un intrefier...

Am prapadit cand eram adolescent un difuzor, nu era al meu si trebuia sa repar...din cauza basului s-au imprastiat spirele de la bobina...sau de la caldura...l-am desfacut, am reusit sa gasesc sarma identica, am bobinat, la fel, am lipit cu o rasina si surprinzator, a functionat.

Sunt doua piese polare....boltul din mijloc și flanșa de este prinsa de coșul difuzorului.

Greșelile de construcție.....sunt multe și subiectul este destul de stufos.

Documentați-vă cu privire la parametri ts ai difuzorului, ce inseamna acești parametri și cum se tine seama de iei.

Mai sus este un topic unde se discuta fix de acești parametri.

La o incinta acustica se tine seama de acești parametri care sunt legați uni de alții...doar cu ajutorul lor poți face difuzorul "sa se simtă bine" în incinta acustica și sa și sune corespunzător.

Fără calcule și fără a înțelege acești parametri construcția devine doar o lada cu difuzoare.

2 hours ago, sonic11 said:

Sunt doua piese polare....boltul din mijloc și flanșa de este prinsa de coșul difuzorului.

Greșelile de construcție.....sunt multe și subiectul este destul de stufos.

Documentați-vă cu privire la parametri ts ai difuzorului, ce inseamna acești parametri și cum se tine seama de iei.

Mai sus este un topic unde se discuta fix de acești parametri.

La o incinta acustica se tine seama de acești parametri care sunt legați uni de alții...doar cu ajutorul lor poți face difuzorul "sa se simtă bine" în incinta acustica și sa și sune corespunzător.

Fără calcule și fără a înțelege acești parametri construcția devine doar o lada cu difuzoare.

Acum citesc la ei... :)