union Posted April 2 Author Share Posted April 2 On 4/1/2025 at 8:05 AM, CornelM said: Ce fel de incinta vreti sa abordati? Inchisa, bas-reflex, linie de trransmisie...? Eu am ales SB Acoustics SB13PFC25-8, nu este foarte mare diferenta de cel propus de dumneavoastra. Incerc sa fac o incinta TL, imperecheat cu Dayton Audio DC28F-8. Personal mie imi place acest difuzor. Iertare...am vazut mai tarziu postarea, nu stiu de ce... Nu stiu care e diferenta intre inchisa si bas reflex. Stiu ca inchisa e...inchisa, iar bas refle are un rezonator, o gaura.Am inteles ca astea bas reflex ar fi mai mari, dar nu sunt sigur. Am lai vazut pe un site de calcul incinte, ca inchise sau bas reflex, depinde de caracteristicele difuzoarelor.Nu e o preferinta anume. Daca inchisa inseamna mai mica incinta, prefer mai mica, insa nu cred sa fie o diferenta de gabarit semnificativa, Daca sunt diferente auditive sunt numai ochi si urechi . Linie de transmisie ce inseamna ? Incinta TL ... ce inseamna ? Link to comment
union Posted April 2 Author Share Posted April 2 11 hours ago, CornelM said: Cred ca sunteti in mare eroare. Cele din tabla sunt considerate cele mai proaste sasiuri, creeaza nu stiu ce rezonante... Daca ascultati un difuzor cu sasiu din tabla si un difuzor cu sasiu din "plastic" nu o sa simtiti nici o diferenta. Pana la a avea pretentii din ce material este construit sasiul difuzorului mai este cale lunga. Difuzoare din plastic am vazut pe Logan...Logan masina lowcost....sau poate nu sunt din plastic din considerente de cost ci pentru a fi mai usoare...apoi cand am vazut SB Acustic, din plastic iar cele mai scumpe metalice atunci m-am gandit ca plasticul e pentru reducere de costuri. Poate fi un plastic rezistent, nu ar fi problema....dupa ce am gandit toate astea, am vazut un filmulet pe instagram...de ce nu mai canta muzica....si se desprinsese magnetul ipreuna cu o bucata din sasiul difuzorului....VW.........de asta m_am oprit si la detaliul asta....probabil daca voi alege SB Acustic, nu cred ca va ceda plasticul. Link to comment
union Posted April 2 Author Share Posted April 2 On 3/31/2025 at 8:36 PM, Shambala said: Nu vreau sa va descurajez ci sa va fac constient ca rezultatele finale depind 99% de cunostinte si 1% de munca de tamplarie. NU luati exemplul meu. A fost mai degraba o scapare de orgoliu. Daca va deranjeaza, fac curat in topic si sterg off-topicul pe care l-am postat. Eu am fost pasionat de high-end inca de acum 50 de ani, din adolescenta, si nu mi-a trecut (Am consumat foarte mult timp si resurse pt asta. ) Acum sunt mai batran si consider ca timpul meu este extraordinar de valoros, asa ca nu mai concep sa il folosesc decat pt proiecte care imi plac (si la care oricum m-am gandit ani buni). Nu fac boxe la comanda, nici macar proiecte modeste. Mai fac cate un proiect avansat, sau chiar cate o pereche de boxe, cu difuzoare destul de bune ca sa nu imi fie rusine cand (sau daca) sunt comparate cu altele de fabrica de zeci de k euro. Visaton a fost primul meu proiect de boxe cat de cat "reusite", am mai scris despre ele. 3 cai, 2 x W200SC + W130SC + G20SC Poza este de 20 de ani, acum au alta fata, imbracata in piele, cu muchiile rotunjite si media mult mai apropiata de tw Boxe "cat de cat reusite" inseamna ceva din care am scos tot ce s-a putut (si am eliminat toate greselile). Calitatea sonora este cam la nivelul unor boxe sh la 700-800 euro (pe piata de acum). De ex. KEF Reference Series Model 104/2. Boxele cu Visatoane suna mai bine pe bas. Am ales intre difuzoare de la Visaton, Usher, Ciare si inca cateva. Usherurile suna mai basos dar mai "dark" cumva. Ciare mi-au placut mai mult cum sunau, dar pt un bas satisfacator pt mine trebuia macar un 10", daca nu 12", si atunci voiam niste incinte coloana mai zvelte. Acum am niste PMS-Excel (cu alt tw) pe care vreau sa le modific in 4 cai. Am vazut boxele dumneavoastra de acum 20 de ani, daca am inteles bine, le-am vazut pe telefon ca laptopu de munca nu vede poze atasate. Sunt frumoase. Si nu doar frumoase, sunt inguste si inalte. Eficientizeaza spatiul ocupat. Un volum marisor pe o suprafata mica. Frumos.... Link to comment
Costa Posted April 2 Share Posted April 2 1 hour ago, union said: Linie de transmisie ce inseamna ? Incinta TL ... ce inseamna ? TL=transmission line=linie de transmisie https://audiojudgement.com/transmission-line-speaker-design/#:~:text=Find the length of the,path can take different shapes "Linia de transmisie doar preia undele din spate generate de difuzor, inversează faza lor și le aruncă înapoi în fața difuzorului, pentru a se combina cu undele frontale." (folosesc google translate...) Vedeti o varianta de TL populara pe forum numita VTP aici https://www.elforum.info/topic/157321-incinte-vtp-realizate-cu-difuzoare-tb-w8-1808-proiect-ing-aurelian-mateescu/page/2/ Link to comment
Costa Posted April 2 Share Posted April 2 1 hour ago, union said: Nu stiu care e diferenta intre inchisa si bas reflex. Boxa inchisa (closed,sealed) este mai usor de facut,complet inchisa. Boxa bas-reflex (ported,vented) e mai spectaculoasa cu castigul de bas. Sunete emise de spatele membranei dif in interiorul boxei ies prin tub ,doar fr la care e acordat tubul este in faza-pt aceasta sunetul va fi mai puternic . https://www.youtube.com/watch?v=nLMDDlTyeLs Simplu spus ,calculul boxei se face pt dif de bas.(woofer) Link to comment
union Posted April 2 Author Share Posted April 2 52 minutes ago, Costa said: TL=transmission line=linie de transmisie https://audiojudgement.com/transmission-line-speaker-design/#:~:text=Find the length of the,path can take different shapes "Linia de transmisie doar preia undele din spate generate de difuzor, inversează faza lor și le aruncă înapoi în fața difuzorului, pentru a se combina cu undele frontale." (folosesc google translate...) Vedeti o varianta de TL populara pe forum numita VTP aici https://www.elforum.info/topic/157321-incinte-vtp-realizate-cu-difuzoare-tb-w8-1808-proiect-ing-aurelian-mateescu/page/2/ Am inteles despre ce e vorba....labirint....e complicat pentru mine...am citit ceva de frecventa proprie de rezonanta, formula de calcul...insa e prea complicat. Link to comment
Shambala Posted April 2 Share Posted April 2 Cand am spus sa nu luati exemplul meu nu m-am referit nici o clipa la incintele cu difuzoare Visaton. Acea poza a fost pt a ilustra mentiunea despre lucrul cu ele. Exemplul de evitat la care ma refeream este cursul / trendul audiofil al lucrarilor DIY pe care le-am tot facut. Probabil sunt persoana [inconstienta] de pe acest forum care a cheltuit cei mai multi bani pe lucrari DIY. Nu imi permit sa recomand nimanui aceasta cale audiofila ("microbul audiofil"). Link to comment
Costa Posted April 2 Share Posted April 2 1 hour ago, union said: ....e complicat pentru mine... Pe subiectul de pe forum precizat puteti vedea concret cum arata un VTP Abordarea e alta discutie ,n-are legatura cu ce doriti dvstra. Link to comment
CornelM Posted April 3 Share Posted April 3 Din cate stiu eu incinta inchisa este cel mai usor de abordat, mai ales pentru incepatori. Chiar daca sunt greseli nu influienteaza foarte mult rezultatul final. La bas reflex aveti un mare castig in parte de jos a graficului. In schimb este mai complicat dpdv al calcului, de realizat fizic nu este mare diferenta, doar se adauga portul. Acea gaura cu acel tub, rotund sau dreptunghiular de o anumita lungime. Eu folosesc WinISD pentru a calcula volumul incintelor, este gratuit, se gasesc multe tutoriale de unde puteti sa aflati cum se foloseste. Link to comment
union Posted April 3 Author Share Posted April 3 9 hours ago, CornelM said: Din cate stiu eu incinta inchisa este cel mai usor de abordat, mai ales pentru incepatori. Chiar daca sunt greseli nu influienteaza foarte mult rezultatul final. La bas reflex aveti un mare castig in parte de jos a graficului. In schimb este mai complicat dpdv al calcului, de realizat fizic nu este mare diferenta, doar se adauga portul. Acea gaura cu acel tub, rotund sau dreptunghiular de o anumita lungime. Eu folosesc WinISD pentru a calcula volumul incintelor, este gratuit, se gasesc multe tutoriale de unde puteti sa aflati cum se foloseste. Un difuzor e proiectat anume pentru un anumit tip de incinta? Un calculator online de incinte in functie de datele introduse ale difuzorului recomanda tipul, incinta inchisa sau deschisa. Insa facea calcule si pentru inchisa si pentru deschisa, pentru acelasi difuzor. Un producator spunea despre un anumit difuzor ca e recomandat pentru incinta inchisa, insa nu am vazut la toti producatorii precizat lucru asta. Si de asta intreb. Si acel sait online de calcul furniza volumul, nu si alte dimensiuni. Sa inteleg ca volumul este cel important ? Am mai gasit recomandari de genul sa se evite forma cubica, e mai bine ca fetele sa nu fie paralele...Insa la incinte mai mici, pentru difuzoare mai mici, gen 4" , 5", e valabil acelasi lucru? Am mai desfacut de-a lungul timpului incinte si nu am gasit in interior decat fete paralele, colturi...adica pur si simplu, cutii; nimic sa disperseze undele, sau sa le devieze cumva, insa erau incinte ieftine, care sunau bine pentru necunoscatori. Link to comment
CornelM Posted April 3 Share Posted April 3 Acum 23 minute, union a spus: Un difuzor e proiectat anume pentru un anumit tip de incinta? Efficiency Bandwidth Product (EBP) Daca acest EBP:- este mai mic de 50 difuzorul se preteaza doar pentru incinta inchisa; - este intre 50 si 100 difuzorul se preteaza si pentru incinta inchisa dar si pentru bas reflex; - este mai mare de 100 difuzorul se preteaza doar pentru bas reflex. EBP=fs/Qes al difuzorului. Nu stiu daca termenul ''bas reflex'' este cel mai potrivit, in engleza ii zice ''vented box''. Acum 27 minute, union a spus: Sa inteleg ca volumul este cel important ? Da volumul interior al incintei. Fara volumul ocupat de difuzor sau bretele pentru ramforsarea cutiei. Trebuie sa intelegeti ca la fiecare incinta sunt compromisuri, nimic nu este perfect. Se castiga pe o parte si se pierde pe alta. Link to comment
Costa Posted April 3 Share Posted April 3 (edited) Regula dif legat de un anumit tip de incinte este des incalcata ,unii experimenteaza si nu tin cont de asta,uneori au rezultate bune. Difuzor de bas=woofer sau midwoofer si poate sa fie chiar un full range. ,deci e mai nuantat. Pt subwoofer de care pomeneati sunt woofere speciale ,n-au nevoie sa presteze decat jos 25hz-300hz pt ca oricum filtrul taie restul de banda de sus. Pe langa volumul boxei Vb conteaza si frecventa boxei Fb care se obtine tot acolo cu acel calculator . Fb dorita se obtine alegand un dif cu Fs egal sau mai mic decat Fb si ajustand Vb . Pt alegere dif sunt multi parametrii care conteaza ,unii tehnici altii legati de preferinte. Marimea ,volumul unei camere corespunde cu un dif de o anumita marime pt rezultate bune. Edited April 3 by Costa corectie Link to comment
Costa Posted April 3 Share Posted April 3 3 hours ago, union said: Insa la incinte mai mici, pentru difuzoare mai mici, gen 4" , 5", e valabil acelasi lucru? Lucrand acasa ca amator nu se pot obtine performantele unui profesionist. Regulile e bine sa fie cunoscute apoi adaptate la ce poate fiecare,recomandabil cat mai putine compromisuri... Pe google puteti cauta pe forum astfel : difuzoare site:elforum.info . Unii au la vanzare dif recuperate din subwoofere ,sisteme de PC si multe altele. Link to comment
union Posted April 4 Author Share Posted April 4 On 4/2/2025 at 3:40 PM, Costa said: Va rog sa acceptati cateva sfaturi ca sa nu repetati greselile mele. Sper sa nu fie cu suparare ,intentia este sa va ajut. Evitati descrieri lungi ...scrieti, recititi, modificati sa ramane doar esentialul, apoi postati . Exprimarea scurta si clara constituie un mare avantaj ,multi sunt f ocupati ,nu vor citii. Unii (nu eu!) se inflameaza repede la utilizarea gresita repetata a unor termeni,de evitat... Titlul subiectului si primul post nu prea au legatura cu sistemul 5.1 . Cei care citesc trebuie sa inteleaga cu cine discuta in sensul abilitatilor, cunoasterii ,dotarilor Si asta pt ca subiectul sa aiba o finalitate ,sa obtineti raspunsurile dorite. Multumesc de sfaturi. Incerc sa ma adaptez.Nu am de ce sa ma supar, sper ca eu sa nu supar pe altii, sa pot extrage cat mai multe informatii utile...iar daca nu ajung la un rezultat nu va vina nimanui de aici. Sunt inginer electronist din 2007. Mi-am mai pierdut din abilitatile de electronist, care la vremea lor au fost modeste. Lucrez in automatizari industriale. Am abilitati de executie in ceea ce tine de electrica, electronice, mecanice... Link to comment
Shambala Posted April 4 Share Posted April 4 D-le Union, daca sunteti ing. electronist va va fi MULT mai usor sa intelegeti observatiile si recomandarile, caci aveti o baza teoretica din facultate. Din pacate acolo nu s-a predat [mai] deloc subiectul asa incat trebuie sa cititi intai si intai despre notatiile si semnificatia lor - in acest domeniu. Ca inginer veti intelege mult mai usor modelul matematic al unui difuzor dinamic si veti ajunge sa lucrati usor cu Qe, Qm si Qt. Cand ati intrebat depre VAS m-am gandit ca sunteti incepator din cei fara pregatire tehnica, deci o persoana careia la inceput ii va fi greu sa inteleaga mai toate explicatiile. Unii parametri, gen VAS, adesea sunt mai greu de inteles pt o persoana cu pregatire in alte domenii, dar ar trebui sa fie mai usor pt un inginer automatist. Incercati sa faceti analogii cu sistemele pneumatice, poate ajuta. Dl Costa are pregatire in domeniul umanist, si a fost greu sa se deprinda cu partea de difuzoare (si electronica), dar a dovedit o mare pasiune si rabdare. Link to comment
Recommended Posts