CornelM Posted April 1 Share Posted April 1 Ce fel de incinta vreti sa abordati? Inchisa, bas-reflex, linie de trransmisie...? Eu am ales SB Acoustics SB13PFC25-8, nu este foarte mare diferenta de cel propus de dumneavoastra. Incerc sa fac o incinta TL, imperecheat cu Dayton Audio DC28F-8. Personal mie imi place acest difuzor. Link to comment
Shambala Posted April 1 Share Posted April 1 Nu mor de apreciere pt Visaton. Nu as mai lua a doua oara aceleasi difuzoare, care nu sunt dintre cele scumpe ci din gama medie de pret. Le-am cumparat atunci cand eram [relativ] incepator, la sugestia unui dealer care credea ca imi face un serviciu, sa nu ma lase "sa arunc banii" pe niste difuzoare mai scumpe. Nu a fost asa, la doar cateva satamani am cumparat Seas-urile, difuzoare din cu totul alta liga. Apoi dupa doar cativa ani am cumparat si cateva Revelatoare de la Scanspeak, concurentele directe si permanente ale Seas-urilor. De la Visaton - din toata gama de difuzoare produse - as lua [poate] doar TIW300 ca woofer si B200 ca dif de banda larga. (Nu pt acelasi proiect) Dif de medii as lua de la Scanspeak iar tweetere ... nu stiu, sunt mai multe optiuni. As fi foarte curios sa incerc un timp tweeterele Seas T29D002, dar acum nu mi le permit. Revenid la proiectul dvs, nu pot decat sa va sugerez sa mai cititi - macar putin - cateva saptamani, despre difuzoare. NU EXISTA difuzor de 4" care sa reproduca 32Hz cu o atenuare mai mica de probabil -20dB. (Fiecare -3 dB inseamna de 2x mai incet fata de reperul anterior.) Sub Fr aproape ca nu se va mai auzi nimic din dif. Poate ar fi bine sa cititi integral topicurile despre boxe ale d-lui Costa. Link to comment
Costa Posted April 1 Share Posted April 1 Propun dlui shambala un experiment, discut ca intre incepatori cu initiatorul , intervin cei care doresc cu corecturile necesare . "Orice difuzor pus in orice boxa la intamplare cumva tot canta"-redau aprox ce am citit. Se poate obtine o boxa repede sau cat mai bine gandit depinde de initiatorul subiectului. Daca pasiunea si focul sunt prea mari se pot potolii cu ceva facut in graba. Apoi daca se mai vrea se poate trece la proiectul serios mai bine gandit. Nu se cumpara difuzorul inainte de a avea cat de cat un plan . Pt a se putea calcula o boxa trebuie ales un difuzor la care sa se cunoasca parametrii tehnici Adica marimea in inch, Fs,Vas,Qts ,SPL,impedanta,material con,...etc ,recomandari producator pt tipul si volumul boxei ,grafice SPL si impedanta . Nu e complicat ,orice magazin serios ofera aceste date. Sunt preturi mici si mari ,alegerea va apartine, calitatea obtinuta va fi corespunzatoare. Alegerea difuzorului e f importanta si se face dupa multe criterii . Marimea camerei de ascultare este doar unul dintre ele. La bloc unde se asculta incet sau la casa altul ,in incapere sau afara in aer liber altul,etc Acceptati discutia ? Astept un raspuns si va ajut bucuros cu ce stiu plus corectiile celor cu experienta. Daca-i graba puteti avea niste boxe acum pana de sarbatori,depinde de dvstra. Link to comment
CornelM Posted April 1 Share Posted April 1 De ce nu se poate face treaba cat mai buna din prima? Ceva facut in graba este pierdere de timp si bani! Link to comment
Shambala Posted April 1 Share Posted April 1 Acum 2 ore, CornelM a spus: De ce nu se poate face treaba cat mai buna din prima? Ceva facut in graba este pierdere de timp si bani! + 10 _ . _ . _ . _ . _ D-le Costa, banuiesc ca propuneti discutia catre initiatorul topicului Eu nu am de ce sa fiu impotriva, cand tocmai am sugerat omului sa citeasca topicurile dvs. @ D-le union - dl. Costa a fost un incepator care a muncit enorm pe partea de documentare - cu "suturile" de rigoare din partea forumului (si in mare parte a mea) si in cateva luni a ajuns la un nivel de informatii si cunostinte la care nici nu cred ca visa in primele zile Dumnealui poate acum sa va spuna daca toate eforturile pt documentare au meritat sau ar fi fost mai fericit sa ii se spuna ca "e bine asa" cu "un difuzor aruncat intr-o cutie" Link to comment
union Posted April 1 Author Share Posted April 1 9 hours ago, Shambala said: Nu mor de apreciere pt Visaton. Nu as mai lua a doua oara aceleasi difuzoare, care nu sunt dintre cele scumpe ci din gama medie de pret. Le-am cumparat atunci cand eram [relativ] incepator, la sugestia unui dealer care credea ca imi face un serviciu, sa nu ma lase "sa arunc banii" pe niste difuzoare mai scumpe. Nu a fost asa, la doar cateva satamani am cumparat Seas-urile, difuzoare din cu totul alta liga. Apoi dupa doar cativa ani am cumparat si cateva Revelatoare de la Scanspeak, concurentele directe si permanente ale Seas-urilor. De la Visaton - din toata gama de difuzoare produse - as lua [poate] doar TIW300 ca woofer si B200 ca dif de banda larga. (Nu pt acelasi proiect) Dif de medii as lua de la Scanspeak iar tweetere ... nu stiu, sunt mai multe optiuni. As fi foarte curios sa incerc un timp tweeterele Seas T29D002, dar acum nu mi le permit. Revenid la proiectul dvs, nu pot decat sa va sugerez sa mai cititi - macar putin - cateva saptamani, despre difuzoare. NU EXISTA difuzor de 4" care sa reproduca 32Hz cu o atenuare mai mica de probabil -20dB. (Fiecare -3 dB inseamna de 2x mai incet fata de reperul anterior.) Sub Fr aproape ca nu se va mai auzi nimic din dif. Poate ar fi bine sa cititi integral topicurile despre boxe ale d-lui Costa. Banuam ca 32Hz din 4" sunt dubiosi...poate vreo gresala a producatorului. In conditiile in care nu am vazut astfel de frecvente la difuzoare mai mari si mai scumpe. Si sunt convins ca se aud destul de incet, daca se aud... Deci pentru joase care sa se simta putin e nevoie de ceva mai multa putere decat pot da niste difuzoare de 4". Link to comment
Shambala Posted April 1 Share Posted April 1 Acum 40 minute, union a spus: Banuam ca 32Hz din 4" sunt dubiosi...poate vreo gresala a producatorului. In conditiile in care nu am vazut astfel de frecvente la difuzoare mai mari si mai scumpe. Si sunt convins ca se aud destul de incet, daca se aud... Deci pentru joase care sa se simta putin e nevoie de ceva mai multa putere decat pot da niste difuzoare de 4". Nu este o greseala, trebuie sa va obisnuiti cu formularile producatorilor. Adica trebuie sa invatati sa intelegeti specificatiile, ce inseamna ele si cum au fost facute masuratorile. 32 Hz poate se pot auzi din acel difuzor - in liniste absoluta (0-10dB), si numai daca i se aplica semnal de 32Hz cu puterea maxima pe care o poate suporta difuzorul. Orice alt sunet suprapus peste cei 32Hz ii va acoperi complet. Atenuarea reala a sunetului reprodus la 32Hz este aproape sigur de peste 30dB. Adica de 30 de ori mai incet decat sunetul scos la 200 sau la 1000Hz Pe semnal muzical cu greu se va auzi un bas de 60Hz, mai probabil spre 70Hz. Pt un bas jos nu de putere este nevoie ci in primul rand de un difuzor cu diametrul mai mare. Pt niste boxe care sa aiba cat de cat bas trebuie sa va orientati spre woofere de min 6,5" Link to comment
union Posted April 1 Author Share Posted April 1 1 hour ago, Shambala said: Nu este o greseala, trebuie sa va obisnuiti cu formularile producatorilor. Adica trebuie sa invatati sa intelegeti specificatiile, ce inseamna ele si cum au fost facute masuratorile. 32 Hz poate se pot auzi din acel difuzor - in liniste absoluta (0-10dB), si numai daca i se aplica semnal de 32Hz cu puterea maxima pe care o poate suporta difuzorul. Orice alt sunet suprapus peste cei 32Hz ii va acoperi complet. Atenuarea reala a sunetului reprodus la 32Hz este aproape sigur de peste 30dB. Adica de 30 de ori mai incet decat sunetul scos la 200 sau la 1000Hz Pe semnal muzical cu greu se va auzi un bas de 60Hz, mai probabil spre 70Hz. Pt un bas jos nu de putere este nevoie ci in primul rand de un difuzor cu diametrul mai mare. Pt niste boxe care sa aiba cat de cat bas trebuie sa va orientati spre woofere de min 6,5" Buna informatia ! Intuiam asa ceva, insa nu eram prea sigur. Deviez putin discutia, insa ma ajuta sa inteleg. Am un Pacific (Radio cu pick-up). Difuzor de 3w/4ohmi...mare nu il am la indemana dar cred ca are 10x15cm membrana, e oval...rasuna casa de la el cand eram mic. Acum am o boxa portabila cu difuzor de 3w/4ohmi, 3 sau 4cm diametru. Incape in magnetul de la Pacific. Canta, da senzatia de de galagie. Nu am avut ocazia dar o sa fac o comparatie. Insa zic dinainte. Nu cred ca se compara. Link to comment
Shambala Posted April 1 Share Posted April 1 Pacificul reproduce tare niste medii. Acolo unde urechea este extrem de sensibila - vedeti curbele Fletcher-Munson. Nu este deloc cine stie ce de capul lui. Daca doriti niste boxe din clasa "petarde", nu au sens intrebarile pe acest forum. Link to comment
maxente Posted April 1 Share Posted April 1 (edited) Acum 5 ore, Shambala a spus: Pt niste boxe care sa aiba cat de cat bas trebuie sa va orientati spre woofere de min 6,5" O parere din partea mea, ca un habarnist in ale boxelor, dar ascultand zi de zi 90% in surdina la boxe cumparate, nu as recomanda boxe de bas mai mici de 25cm. Si eu tot asa as fi de parere ca mai bine cumperi ceva sh sau chiar noi decat sa pierzi timp si bani sa faci niste laditze cu difuzoare. Mai repede as recomanda sa construiasca un amplificator de la zero, daca tot a chef de mestereala. Edited April 1 by maxente Link to comment
Costa Posted April 1 Share Posted April 1 @shambala Atunci am ales sa incerc o treaba serioasa ,fata de altii nu am reusit mare lucru. Recomandarile nu sunt usor de dat ,pot sa implice si o oarecare responsabilitate . Nu sunt in masura sa ofer dlui @union solutia ,doar opinii . Se pot obtine boxe cu oricare dintre dif specificate in postul 1 . Nu cu un bas impresionant si mai trebuiesc completate cu un tweeter. Prima mea incercare a fost cu Visaton w130s de 5" plus un tweeter ieftin Nu a durat prea mult pana am dorit altceva. Apoi am incercat cu dif de 6.5" ,ultimele cu 8" . Boxele mai mici pot sa fie completate cu un subwoofer ,depinde de preferinte . Softuri pt calc vol boxa sunt multe ,unele online . Pt sistem de operare windows : WinISD http://www.linearteam.org/ Box modeling -necesita office- foi de calcul-se descarca de aici https://audiojudgement.com/how-to-design-a-sealed-subwoofer-box/ Online prin browser : https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/SpeakerBoxEnclosure/ Link to comment
union Posted April 1 Author Share Posted April 1 1 hour ago, Costa said: @shambala Atunci am ales sa incerc o treaba serioasa ,fata de altii nu am reusit mare lucru. Recomandarile nu sunt usor de dat ,pot sa implice si o oarecare responsabilitate . Nu sunt in masura sa ofer dlui @union solutia ,doar opinii . Se pot obtine boxe cu oricare dintre dif specificate in postul 1 . Nu cu un bas impresionant si mai trebuiesc completate cu un tweeter. Prima mea incercare a fost cu Visaton w130s de 5" plus un tweeter ieftin Nu a durat prea mult pana am dorit altceva. Apoi am incercat cu dif de 6.5" ,ultimele cu 8" . Boxele mai mici pot sa fie completate cu un subwoofer ,depinde de preferinte . Softuri pt calc vol boxa sunt multe ,unele online . Pt sistem de operare windows : WinISD http://www.linearteam.org/ Box modeling -necesita office- foi de calcul-se descarca de aici https://audiojudgement.com/how-to-design-a-sealed-subwoofer-box/ Online prin browser : https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/SpeakerBoxEnclosure/ E posibil ca lumea sa nu fi inteles in totalitate ce anume doresc. Fi-miu asculta muzica, foarte rar ,sau are ca si sursa de sunet difuzoarele de 2w ale monitorului. Am vrut sa ii fac o mica bucurie si anume un sistem 5.1 sau 7.1 pentru un anumit joc. Nu este nevoie de cine stie ce putere. Mai am o boxa portabila, a costat pana in 50 de lei. Surprinzator se aude foarte bine. Din punctul meu de vedere. Are in ea doua difuzoare de 5cm de 5w. Gsesc in comert difuzoare identice cu acestea. Cred ca as putea sa reproduc niste incinte micute avand boxa asta ca model. Treaba nu e asa simpla pentru ca boxa are si un radiator pasib, o membrana. Dar, am incredere in mine ca pot sa fac vreo 6-7 boxe micute sa le dispun in juru. Si hai sa fac si un mic subwoofer. Am intampinat probleme cu calculatorul in sensul ca nu pot sa fac sa scot semnal in 8 canale...doar stereo. Am realizat ca pana la urma 5.1/7.1 e un moft...nu am filme cu asemenea efecte, muzica nici atat...Aceste boxulite mici, daca le fac, daca vor functiona vreodata in sistem 5.1 sau 7.1 , vor functiona experimental. Pana la urma vor fi prinse pe un profil L si vor forma o bara de sunet. Soundbar...Ca su subwoofer. Nu imi place ideea de piesa nepereche. Si atunci am decis sa fac doua subwofere. Care ar fi problema daca in loc de o cutiuta sub masa vor fi doua una langa alta. In functie de Forma lor finala vor sta fie sub masa, fie de o parte si de alta a monitorului, fie in perete. Si pot primi si niste twetere. Nu e musai sa functioneze in acelasi timp cu bara de sunet. Vor fi sisteme independente. Ajungand la subwofere am avut de ales intre mai multe tipuri de difuzoare, fiecare cu mici neajunsuri. De genul ca unul e cu sasiu din plastic, altul are frecventa superioara prea mica, altul ca are cursa prea mica... si tot asa...pana la urma fiecare isi face treaba in felul lui. Asta e scopul intrarii pe acest forum...sa fiu ajutat sa aleg intre niste difuzoare. Stiu ca un difuzor reda basul cat mai bine cu cat este mai mare in diametru. Al probat niste difuzoare de 16cm, fara incinte, erau niste difuzoare mai vechi insa se simtea foarte placut...imi imaginez cum ar fi sunat si intr-o incinta pe masura. Am ascultat muzica si la sisteme cu subwoofer de 10 sau 12,5 cm...erau acceptabil. Bineinteles ca nu se compara cu un difuzor mai mare. Intrand pe Altex, am vazul cele mai ieftine boxe 800lei, difuzoare de 10cm...sistem de 750 lei, subwoofer + soundbar Samsung, JBL 1300 lei. Ma incadrez sub aceste preturi. In plus e si satisfactia produsului facut de mana mea, chiar daca nu iese cel mai stralucit. Financiar, pot sa cumpar un sistem sa stea mata-n coada (pisica, dar nu am diacritice), insa, nu mai am pofta sa stau sa ascult muzica...sotia nu prea suporta, fi-mi nu e asa pasionat inca de muzica...mai sunt vecinii....asa ca bani prea multi in sisteme de sunet nu isi au rost...momentan. Daca va iesi ceva jalnic si va fi totusi nevoie de ceva instalatie de sunet...recalculam, cumparam....dar momentan ramane placerea realizarii in regim propriu. Va spun o idee ce mi-a venit. Sa nu radeti prea tare... Citeam ca cea mai proasta idee de incinta e cubul perfect, iar incinta ideala are forma sferica, sau de ou. Si ma gandesc ca, daca as face un cub...in interior bag doua castroane...boluri din plastic, cat mai semisferice, unul cu fundul pe peretele opus peretelui in care e difuzorul, celalalt gaurit in fund cu cundul in difuzor, adica difuzorul sa treaca prin fundul decupat. Bolurile nu trebuie sa fie buza in buza. Eventual vopsite cu ceva insonorizant in straturi mai groase. Volumul incintei va fi dat de volumul interior al cubului, iar bolurile au rol de a dispersa undele. Si in felul asta combin ideea de boxa sferica ideala si cubul, care se incadreaza mai bine in camera decat o sfera.Si e mai usor de realizat decat o incinta sferica. Voi reveni cu intrebari pertinente, in speranta ca puteti accepta ca sunt si oameni mai putin pretentiosi in ale audiofiliei. Voi face calculele cu ajutorul softurilor puse la dispozitie de dumneavoastra si apoi vad ce difuzor aleg. Imi dau totusi seama ca daca oricare dintre dumneavoastra ati construiti diferite boxe, insa nu ati folosit aceste difuzoare, va e poate totusi dificil sa dati o parere studiind niste cifre . Orice sfat, orice parere e bine venita. Voi cere ajutor in continuare, daca am nelamuriri. Link to comment
CornelM Posted April 2 Share Posted April 2 Acum 5 ore, union a spus: Ajungand la subwofere am avut de ales intre mai multe tipuri de difuzoare, fiecare cu mici neajunsuri. De genul ca unul e cu sasiu din plastic, Cred ca sunteti in mare eroare. Cele din tabla sunt considerate cele mai proaste sasiuri, creeaza nu stiu ce rezonante... Daca ascultati un difuzor cu sasiu din tabla si un difuzor cu sasiu din "plastic" nu o sa simtiti nici o diferenta. Pana la a avea pretentii din ce material este construit sasiul difuzorului mai este cale lunga. Link to comment
Costa Posted April 2 Share Posted April 2 5 hours ago, union said: E posibil ca lumea sa nu fi inteles in totalitate ce anume doresc. Garantat. Bucuria unui copilul merita orice efort ,va doresc spor. Sistem gen 5.1 au avut si baietii mei din magazin . Ca sa realizeze efecte sonore cutiutele sunt puse departe una de alta. Daca aveti abilitati si unelte de tamplarie ,material ,proiectul devine realizabil . Apoi trebuie sa rezolvati partea de electronica si sa va incadrati in buget. La vanzari pe forum posibil sa gasiti electronica de la sisteme de acest gen . Link to comment
Costa Posted April 2 Share Posted April 2 Acum 16 ore, union a spus: Voi reveni cu intrebari pertinente Va rog sa acceptati cateva sfaturi ca sa nu repetati greselile mele. Sper sa nu fie cu suparare ,intentia este sa va ajut. Evitati descrieri lungi ...scrieti, recititi, modificati sa ramane doar esentialul, apoi postati . Exprimarea scurta si clara constituie un mare avantaj ,multi sunt f ocupati ,nu vor citii. Unii (nu eu!) se inflameaza repede la utilizarea gresita repetata a unor termeni,de evitat... Titlul subiectului si primul post nu prea au legatura cu sistemul 5.1 . Cei care citesc trebuie sa inteleaga cu cine discuta in sensul abilitatilor, cunoasterii ,dotarilor Si asta pt ca subiectul sa aiba o finalitate ,sa obtineti raspunsurile dorite. Link to comment
Recommended Posts