union Posted March 28 Share Posted March 28 Va salut cu respect ! As vrea sa construiesc doua boxe si as vrea un pic de ajutor in alegerea unor difuzoare, si daca primesc si niste explicatii sa inteleg mai bine...saru' mana ! Am construit acum vreo 20 de ani in sudentie 2 boxe. Bani putini, cunostinte 0. Cele mai ieftine difuzoare de 20cm , Clarion 80w 4ohm 30 lei in 2003. Doua twetere piezo, nu stiu ce putere ca nu scrie nimic pe ele, si ca filtru doua condensatore puse cap in cap pe twetere. Cutiile le-am facut dupa niste boxe de la o combina Aiwa, erau mai mici si am micsorat proportiobal. Dupa urechea mea cea proasta cred ca se aud bine...imereala sau ureche proasta, mie imi place cum suna. TDA 1557Q 2x22W 4 ohm. Aveam si inca am o obsesie pentru bas. Sunt mari. Vreau sa fac altele mai mici sa incapa eventual pe masa...Sa imi redea cat mai bine frecventele joase. Nu vreau neaparat sa imi bata vecinii la usa. Am de ales din cele de mai jos, nu cunosc decat putine caracteristici; 1. https://sbacoustics.com/product/5-sb13pfcr25-4-paper/ 40w, nu scrie interval de frecvente, scrie doar frecventa rezonanta 44Hz; imi place excursia mare 9mm , nu imi place ca e din plastic , dar nici nu stiu daca e vreun impediment. Equivalent volume, VAS 13.4 liters 2. https://www.daytonaudio.com/product/1085/dc130b-4-5-1-4-classic-woofer-speaker-4-ohm 40w, frecventa rezonanta 51.8 Hz, frecventa raspuns 50-5.000 Hz; excursia 2.5mm doar atat??? Equivalent Volume (Vas) 12.3 L 3. https://products.peerless-audio.com/transducer/316 50w, frecventa rezonanta 58 Hz, frecventa raspuns 50 - 1.000 Hz ; doar pana la 1000Hz...nu stiu tweterele pana la cat coboara cu frecventa, inseamna ca necesita si al treilea de medii? Nu imi place.... Chiar scade drastic redarea peste 1000Hz? excursia liniara 7.2 mm . Zice ca e optimizat pentru incinta inchisa (Optimized for Sealed Enclosures) Equivalent Volume Vas 3.94 L poate fi asa mic, sau e gresit...fata de cele anterioare? 4. https://www.visaton.de/en/products/drivers/woofers/kt-100-v-4-ohm 25w, frecventa rezonanta 42 Hz, frecventa raspuns 32–9500 Hz ; Equivalent volume Vas 7.5 l ... un site care ajuta la calcule pentru incinte, filtre etc zice ca merge mai bine cu incinta inchisa (https://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/SpeakerBoxEnclosure/) Ce inseamna Echivalent volum vas? inseamna volumul incintei ? Daca nu e complicat de explicat, de ce nu poate un difuzor sa redea frecvente mai joase decat cele specificate? Sau ce se intampla daca as baga 25 Hz intr-un astfel de difuzor? reda mai incet, reda distorsionat ? Am testat cu un generator sinusoidal din telefon...se misca membrana de la 3 Hz...la vreo 100Hz bazaie lucrurile prin casa... in jur de 30hz se aude ceva harait...la un volum la care muzica se aude serios... Teste cu boxele prezentate la inceput. Nu stiu cum ar trebui sa se auda fiindca nu am avut nici o data o boxa care sa aiba caracteristici de la 20Hz, ca nu imi permit. Are rost sa ma agat de caracteristici cat mai joase in ceea ce tine de frecventa de redare? De obicei ascult muzica si mai putin teste de frecventa... Difuzoarele au date doua valori de putere. Cele mai mici sunt puteri real suportate? Adica, poate suporta 40 w niste difuzoare asa mici? Primele 3 difuzoare sunt cat de cat asemanatoare. Doar ca al doilea are doar 2.5mm Conteaza asta? SB Acoustic imi place ca are cursa mare, nu imi place ca e din plastic, nu scrie intervalul de frecventa redat Dayton Audio are intervalul de redare frecventa acceptabil pentru buget, dar are excursia aia micuta Perless coboara pana la 50Hz dar nu trece de 1000Hz...si e urat ...ciuntit pe margini, nu are calota bombata... Visaton coboara dragalasul pana 32Hz ... cam micut 25w dar ar putea fi suficient daca ii tine pe astia 25w si hertii, si ar putea avea parte de o incinta micuta...adica niste boxe care incap oriunde... Incinta inchisa, deschisa, avantaje, dezavantaje? Conteaza, nu conteaza? Pe care sa il aleg ? Nu cunosc nici o marca, dar vad ca ofera liste de parametri, nu ii cunosc, dar ii ofera... Amplificatoare ? https://www.bitmi.ro/module-electronice/modul-amplificator-audio-clasa-d-120w-12-24v-xh-m543-tpa3116d2-11209.html?customerSubmit=1&formType=newsletter&widget=17&customerEmail=st_ion%40yahoo.com&customerConfirm=1 zice ca duce pana la 120...chiar poate? Am sa cumpar doua, in speranta ca scoate macar 25w clar fara distorsiuni. E plin emagul de amplificatoare de astea fantastite, micute cu puteri extraordinare? Clasa D, supereficiente... Sunt facaturi ? Ar putea fi functionale, macar la puteri mai mici? Unele au niste circuite integrate atat de micute ca ma intreb cati amperi poate sa duca un pin din ala ? Va multumesc mult pentru rabdare si sfaturi. Link to comment
Shambala Posted March 29 Share Posted March 29 Uitati de cumpararea oricaror difuzoare, cumparati o carte despre difuzoare si functionarea lor si inca una despre constructia incintelor acustice. Si dupa ce le veti citi de 2-3 ori, prima constructie va fi tot un esec, dar macar veti intelege raspunsurile si explicatiile primite. Stiu ca suna dur dar ceea ce va scriu este absolut real si corect. Tineti mereu minte ca se gasesc incinte bunisoare la SH, care nu contin erori de proiectare si/sau constructie ci eventual doar compromisuri. Comparati mereu preturile lor cu investitiile intr-o eventual construtie DIY. In al doilea rand, chiar daca DORITI sa construiti, este bine sa cumparati doua incinte de fabrica - bunisoare - pt a avea un termen de comparatie din pdv sonor. Modulele de amplifcare in cl. D sunt extrem de eficiente iar unele - mai scumpe, suna acceptabil. Link to comment
silmicii Posted March 29 Share Posted March 29 (edited) Vazusem chestia asta: https://www.diyaudio.com/community/threads/introduction-to-designing-crossovers-without-measurement.189847/ Edited March 29 by silmicii Link to comment
CornelM Posted March 29 Share Posted March 29 Puteti incepe studiul de aici: https://education.lenardaudio.com/en/ De asemenea o carte foarte buna: Loudspeaker Design Cookbook - Seventh Edition (Vance Dickason). Link to comment
union Posted March 30 Author Share Posted March 30 On 3/29/2025 at 9:37 AM, Shambala said: Uitati de cumpararea oricaror difuzoare, cumparati o carte despre difuzoare si functionarea lor si inca una despre constructia incintelor acustice. Si dupa ce le veti citi de 2-3 ori, prima constructie va fi tot un esec, dar macar veti intelege raspunsurile si explicatiile primite. Stiu ca suna dur dar ceea ce va scriu este absolut real si corect. Tineti mereu minte ca se gasesc incinte bunisoare la SH, care nu contin erori de proiectare si/sau constructie ci eventual doar compromisuri. Comparati mereu preturile lor cu investitiile intr-o eventual construtie DIY. In al doilea rand, chiar daca DORITI sa construiti, este bine sa cumparati doua incinte de fabrica - bunisoare - pt a avea un termen de comparatie din pdv sonor. Modulele de amplifcare in cl. D sunt extrem de eficiente iar unele - mai scumpe, suna acceptabil. Multumesc de incurajari..in prima parte...sansele cele mai mari sa aveti dreptate....din pacate timpul nu mai tine cu mine in ceea ce priveste studiatul. Nu prea as vrea sh, si ma gandesc ca cele DIY ar trebui sa fie mai ieftine decat cele gata facute. Tin totusi sa mi le construiesc singur. Voi improviza ceva incinte cu volum variabil pentru a determina, dupa ureche un volum...voi compara si cu volumul dat de calculele pe anumite saituri, si ceva trebuie sa iasa....am mai citit de-a lungul timpului despre constructii incinte...am citit la un moment dat ca in cazul difuzoarelor de joase, e nevoie de o separatie intre partea din fata si cea din spate....adica intr-o camera fac o gaura si bag difuzorul...ii ramane fundul pe afara si gata-o boxa...dar cred ca depinde si de difuzor;unele se misca prea mult in aer liber si lovesc cu bobila? Extrem de eficiente, ... acceptabil...iar incurajator...si aici aveti dreptate...parca prea frumos, zeci de wati, zeci de lei...am sa ma orientez la un magazin mai serios si retur daca nu e ce trebuie. Oricum incerc sa iau ceva de exmplu, 100W pentru 20...nu ii dau toti voltii la alimentare, ii limitez intrarea, si din 100w sper macar un 30-35w curati si clari. Daca nu clasicele TDA-uri... Va multumesc. Link to comment
union Posted March 30 Author Share Posted March 30 Va multumesc tuturor.... inca ma gandesc ce sa aleg din cele 4 difuzoare... Link to comment
Shambala Posted March 30 Share Posted March 30 Incintele DIY sunt MULT mai scumpe decat cele de fabrica cumparate SH din doua motive: 1 - pretul difuzoarelor noi este mult mai mare comparativ cu cel al incintelor SH (la acelasi nivel calitativ), in plus se adauga costurile cu realizarea incintelor si filtrelor, plus conectorii. 2 - primele incinte DIY sunt aproape intotdeauna un esec, sau in cel mai bun caz contin greseli care nu pot fi rezolvate decat reluand proiectul. In cel mai bun caz, doar pt cutii si filtre. Off-topic: Parerea mea, dupa zeci de ani de construit incinte in regim DIY, este ca merita doar cand sunt indeplinite doua conditii: - vrei doua incinte FOARTE bune si pretul celor de fabrica este FOARTE mare, chiar si la SH (*) - stii FOARTE bine ce faci (*) - pret foarte mare pt mine inseamna cel al unor incinte pe care le consider o referinta acustica [decenta] si pe care mi le-as dori in camera Un exemplu real - Marten Mingus Septet. Acestea sunt incinte de la mijloc de gama dar deja pretul lor mi se pare astronomic. Ideea este ca un amator cu foarte bune cunostinte tehnice si o vasta cultura acustica ar putea realiza ceva similar - sau f apropiat - ca performante acustice. Poate putin mai jos la partea de aspect, comparativ cu cele de fabrica. Si asta cu difuzoare care se pot cumpara (cele din multe boxe de top nu exista de cumparat). Daca nu se fac greseli, costurile unei lucrari Diy la un asemena nivel si performanta ar iesi cam la 1/5 din cel al produsului nou. Link to comment
union Posted March 30 Author Share Posted March 30 22 hours ago, CornelM said: Puteti incepe studiul de aici: https://education.lenardaudio.com/en/ De asemenea o carte foarte buna: Loudspeaker Design Cookbook - Seventh Edition (Vance Dickason). Interesant....printre altele am aflat ca sub 42Hz nu prea exista muzica, nu e nevoie de coborat atat de jos... Link to comment
Shambala Posted March 30 Share Posted March 30 Ba da, este mare nevoie . Pur si simplu ascultati comparativ doua perechi de incinte, una mai modesta, cu raspunsul declarat spre 42Hz si una care coboara [real] sensibil mai jos, spre 28-30Hz Tineti seama ca la ORICE boxa raspunsul in joase este la -10dB sau chiar spre -20dB (fata de 100Hz sau 1khz). -6dB la boxele foarte bune /scumpe Link to comment
union Posted March 31 Author Share Posted March 31 (edited) Domnu...Shambaia...chiar nu vreti sa-mi lasati placerea construirii unor boxe....Daca ziceti ca aveti zeci de ani in constructii boxe....n-am cu ce sa va conrazic.... Nu am buget prea mare pentru asa ceva. Nu am nici urechea prea pretentioasa....Daca muzica se va auzi cum o aud in niste casti Panasonic sau Corsair ( ca si caracteristi sunt bune....ca pret, is ieftine) atunci ma declar multumit. Sunt constient ca nu am si nici nu pot acumula cunostinte in acustica. Dar sper sa imi iasa ceva. Fac una mai mare si pun nisip in ea pana se aude bine....dupa urechile mele.....si apoi redimensionez. Sau apelez la Visaton, daca iau difuzoarele Visaton...poate mi-o taspunde careva si mi-o da un sfat, o parere....Sau alta marca.....sa vad la care din ele ma hotarasc, daca nu imi da nimeni o parere in a alege ceva din acestea.....Mai era un model de la Faital...de 4inch, pe care am uitat sa il scriu in lista. Imi asum si un eventual esec.... 300 de lei dufuzoare, placaj PAL si MDF am...E posibil sa ma apropii ca si cost de un sistem pe care il gasesc la Altex....Am mai desfacut niste boxe de genu asta, nu e mare sfaraiala. Exista la aceeasi marime si putere si boxe scumpe de care nu ma ating. Alea sar din discutie. Sa zicem ca cineva insista sa ii faceti niste boxe cu difuzoare din acea lista....cu ce i-ati face? Va multumesc. Edited March 31 by union Link to comment
Shambala Posted March 31 Share Posted March 31 Nu vreau sa va descurajez ci sa va fac constient ca rezultatele finale depind 99% de cunostinte si 1% de munca de tamplarie. NU luati exemplul meu. A fost mai degraba o scapare de orgoliu. Daca va deranjeaza, fac curat in topic si sterg off-topicul pe care l-am postat. Eu am fost pasionat de high-end inca de acum 50 de ani, din adolescenta, si nu mi-a trecut (Am consumat foarte mult timp si resurse pt asta. ) Acum sunt mai batran si consider ca timpul meu este extraordinar de valoros, asa ca nu mai concep sa il folosesc decat pt proiecte care imi plac (si la care oricum m-am gandit ani buni). Nu fac boxe la comanda, nici macar proiecte modeste. Mai fac cate un proiect avansat, sau chiar cate o pereche de boxe, cu difuzoare destul de bune ca sa nu imi fie rusine cand (sau daca) sunt comparate cu altele de fabrica de zeci de k euro. Visaton a fost primul meu proiect de boxe cat de cat "reusite", am mai scris despre ele. 3 cai, 2 x W200SC + W130SC + G20SC Poza este de 20 de ani, acum au alta fata, imbracata in piele, cu muchiile rotunjite si media mult mai apropiata de tw Boxe "cat de cat reusite" inseamna ceva din care am scos tot ce s-a putut (si am eliminat toate greselile). Calitatea sonora este cam la nivelul unor boxe sh la 700-800 euro (pe piata de acum). De ex. KEF Reference Series Model 104/2. Boxele cu Visatoane suna mai bine pe bas. Am ales intre difuzoare de la Visaton, Usher, Ciare si inca cateva. Usherurile suna mai basos dar mai "dark" cumva. Ciare mi-au placut mai mult cum sunau, dar pt un bas satisfacator pt mine trebuia macar un 10", daca nu 12", si atunci voiam niste incinte coloana mai zvelte. Acum am niste PMS-Excel (cu alt tw) pe care vreau sa le modific in 4 cai. Link to comment
union Posted March 31 Author Share Posted March 31 4 hours ago, Shambala said: Nu vreau sa va descurajez ci sa va fac constient ca rezultatele finale depind 99% de cunostinte si 1% de munca de tamplarie. NU luati exemplul meu. A fost mai degraba o scapare de orgoliu. Daca va deranjeaza, fac curat in topic si sterg off-topicul pe care l-am postat. Eu am fost pasionat de high-end inca de acum 50 de ani, din adolescenta, si nu mi-a trecut (Am consumat foarte mult timp si resurse pt asta. ) Acum sunt mai batran si consider ca timpul meu este extraordinar de valoros, asa ca nu mai concep sa il folosesc decat pt proiecte care imi plac (si la care oricum m-am gandit ani buni). Nu fac boxe la comanda, nici macar proiecte modeste. Mai fac cate un proiect avansat, sau chiar cate o pereche de boxe, cu difuzoare destul de bune ca sa nu imi fie rusine cand (sau daca) sunt comparate cu altele de fabrica de zeci de k euro. Visaton a fost primul meu proiect de boxe cat de cat "reusite", am mai scris despre ele. 3 cai, 2 x W200SC + W130SC + G20SC Poza este de 20 de ani, acum au alta fata, imbracata in piele, cu muchiile rotunjite si media mult mai apropiata de tw Boxe "cat de cat reusite" inseamna ceva din care am scos tot ce s-a putut (si am eliminat toate greselile). Calitatea sonora este cam la nivelul unor boxe sh la 700-800 euro (pe piata de acum). De ex. KEF Reference Series Model 104/2. Visatoanele suna mai bine pe bas. Am ales intre difuzoare de la Visaton, Usher, Ciare si inca cateva. Usherurile suna mai basos dar mai "dark" cumva. Ciare mi-au placut mai mult cum sunau, dar pt un bas satisfacator pt mine trebuia macar un 10", daca nu 12", si atunci voaim niste incinte coloana mai zvelte. Acum am niste PMS-Excel (cu alt tw) pe care vreau sa le modific in 4 cai. Cunostinte 99% tamplarie 1%...cum mi-o fi norocul Pana acum am reusit sa scot de la dumneavoastra ceva apreciere pentru Visaton, ca marca...Visaton face si difuzoare scumpe, de care nu ma ating, dar si ieftine... Inclin sa aleg Visaton-ul de 4" ... zice pe saitul de la mama lui ca reda de la 32Hz...cam dubios, frecventa de rezonanta e ceva mai sus. Cand am testat boxele facute cupa ureche, la 30Hz se miscau membranele, dar ca sunet se auzea ceva harait, iar volumur era tare...volum la care muzica s-ar fi auzit foarte tare. Deci tind sa cred ca orice difuzor isi misca membrana la frecvente joase, doar ca unele la o anumita putere fac si sunet; posibil sa aiba cursa mai lunga a bobinei, sa impinga un volum mai mare de aer...aici vorbesc din imaginatie Visatonul ma ajuta la faptul ca ar putea iesi niste incinte mici, care sper sa cante frumos si clar fara sa deranjez vecini. Am mai gasit un Monacor mititel de 4" (SP-60-4) https://www.monacor.com/products/components/speaker-technology/hi-fi-speakers-/sp-60-4/ Link to comment
union Posted March 31 Author Share Posted March 31 4 hours ago, Shambala said: Nu vreau sa va descurajez ci sa va fac constient ca rezultatele finale depind 99% de cunostinte si 1% de munca de tamplarie. NU luati exemplul meu. A fost mai degraba o scapare de orgoliu. Daca va deranjeaza, fac curat in topic si sterg off-topicul pe care l-am postat. Eu am fost pasionat de high-end inca de acum 50 de ani, din adolescenta, si nu mi-a trecut (Am consumat foarte mult timp si resurse pt asta. ) Acum sunt mai batran si consider ca timpul meu este extraordinar de valoros, asa ca nu mai concep sa il folosesc decat pt proiecte care imi plac (si la care oricum m-am gandit ani buni). Nu fac boxe la comanda, nici macar proiecte modeste. Mai fac cate un proiect avansat, sau chiar cate o pereche de boxe, cu difuzoare destul de bune ca sa nu imi fie rusine cand (sau daca) sunt comparate cu altele de fabrica de zeci de k euro. Visaton a fost primul meu proiect de boxe cat de cat "reusite", am mai scris despre ele. 3 cai, 2 x W200SC + W130SC + G20SC Poza este de 20 de ani, acum au alta fata, imbracata in piele, cu muchiile rotunjite si media mult mai apropiata de tw Boxe "cat de cat reusite" inseamna ceva din care am scos tot ce s-a putut (si am eliminat toate greselile). Calitatea sonora este cam la nivelul unor boxe sh la 700-800 euro (pe piata de acum). De ex. KEF Reference Series Model 104/2. Visatoanele suna mai bine pe bas. Am ales intre difuzoare de la Visaton, Usher, Ciare si inca cateva. Usherurile suna mai basos dar mai "dark" cumva. Ciare mi-au placut mai mult cum sunau, dar pt un bas satisfacator pt mine trebuia macar un 10", daca nu 12", si atunci voaim niste incinte coloana mai zvelte. Acum am niste PMS-Excel (cu alt tw) pe care vreau sa le modific in 4 cai. Am recitit....nu faceti proiecte modeste...nu v-au pasionat probabil.......vorbiti de sute de euro.... Probail ca producatorii renumiti fac difuzoare foarte bune, si scumpe, dar mai fac si de astea mai ieftine, asa pentru amarati...dar fara prea mari pretentii.Sunt difuzoare de 4" de 80 de lei, dar sunt de 4" si de 500 lei... Nu va mai bat la cap... Va anunt cand sau daca iese ceva . Multa sanatate va doresc. Link to comment
Усилитель Posted March 31 Share Posted March 31 La 30.03.2025 la 18:02, union a spus: Interesant....printre altele am aflat ca sub 42Hz nu prea exista muzica, nu e nevoie de coborat atat de jos... The low E-string on a bass guitar is usually tuned to 41.2 Hz, while the lowest note on a standard piano is A at 27.5 Hz. Sound reinforcement systems and PA systems often use one or more subwoofer loudspeakers to amplify sounds in the sub-bass range. Link to comment
franzm Posted April 1 Share Posted April 1 La 30.03.2025 la 16:55, Shambala a spus: Off-topic: Parerea mea, dupa zeci de ani de construit incinte in regim DIY, este ca merita doar cand sunt indeplinite doua conditii: - vrei doua incinte FOARTE bune si pretul celor de fabrica este FOARTE mare, chiar si la SH (*) - stii FOARTE bine ce faci 3. Vrei ceva ce nu exista pe piata (deloc sau inaccesibil portofelului). Link to comment
Recommended Posts