mih1 Posted March 27 Share Posted March 27 Am cateva panouri pentru uz personal, nu sunt prosumator, nu am contor bidirectional. Acesta inregistreaza ca si consum si energia furnizata in retea? Link to comment
validae Posted March 27 Share Posted March 27 Dacă tensiunea din invertor e mai mare decât cea din rețea, contorul nu ar trebui să mai înregistreze consum.Dar erau unele modele mecanice care înregistrau și invers....deci probabil răspunsul e da. Link to comment
ionut120v Posted March 27 Share Posted March 27 Contoarele electronice obisnuite inregitreaza energia injectata ca si consumata, si o ptesti ca si cum ai fi consumat-o. Identificarea energiei cosumate sau injectate se face prin produsul algebric dintre tensiune si curent, acest lucru se poate face atit numeric prin achizitionarea de esantioane de tensiune si curent si inmultirea lor cu ajutorul unui microcontrollerm sau direct analogic utilizand un multiplicator analogic gen AD633. Produsul algebric dintre tensiune si curent integrat in timp reprezinta energia activa. Link to comment
mihaiaurul Posted March 27 Share Posted March 27 (edited) 1 hour ago, ionut120v said: Identificarea energiei cosumate sau injectate se face prin produsul algebric dintre tensiune si curent Ce-mi mai place când văd folosirea de termeni matematici pentru a exprima o simplă scădere a două valori. Inginerește, este corect. Dar pentru a face diferența dintre puterea consumata și cea injectată, termenul de "produs algebric" este prea ... elevat. Pentru mine cel puțin. Edited March 27 by mihaiaurul Link to comment
ionut120v Posted March 27 Share Posted March 27 (edited) Iata exemplificat cu o simpla foaie de calcul in care am facut exact ce am spus, am inmultit doua sinusuri in faza, in functie de semnul curentului care este o conventie (il putem defini cum dorim) produsul ia doar valori pozitive sau doar valori negative, iar integrala in timp a acestor curbe este energia injectata respectiv consumata. Semnul curentului si tensiunii le definim noi chiar si in practica deorece putem inversa semnalul provenit de la cititorul de tensiune sau de curent dupa cum avem nevoie, fie analogic fie numeric in urma achizitiei. Evident cu foaia de calcul putem simula orice situatie, putem adauga defazaje si sau armonice, sau orce alta functie arbitrara. poza1 sinusoide in faza sau antifaza PF=1 valorile instantanee ale tensiunii si curentului acceasi sinusoida, valorile instsantanee ale puterii, se obseva clar semnul care distinge intre consumat si injectat, acelasi lucrul il puteti masura la iesirea unui multiplicator analogic cu osciloscopul. poza 2 am adaugat un defazaj de 1 radian, se obseva ca puterea instantanee ia atit valori pozitive cat si negative, dar daca integram in timp este diferit de zero, avem putere activa si respectiv reactiva. poza 3 am adaugat un defazaj de pi/2 radieni adica 90 grade, se observa ca integrand in timp se obtine zero, adica energia activa este zero, avem doar energie reactiva. Contarele digitale obisnuite nu tin cont de semnul produsului, ele masoara orice energie activa ca fiind consumsata. In unele cazuri rata de achizitie e mica si da erori importante la factori de putere mici sau curent modulat cu frecventa mare(surse in comutatie), bine inteles in favoarea distribuitorului. Edited March 27 by ionut120v Link to comment
Recommended Posts