Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Casti - auditii nocturne sau alternativa (provizorie) la o acustica proasta.

Shambala

Recommended Posts

Lasă-mă cu germaniu și traful vieții. 

E pierdere de timp. Asa cum am pierdut eu o grămadă de timp, nervi și bani cu lămpile. 

Bine ca mi-a trecut prostia vintage pe bază de tuburi electronice. 

Nici macar nu stii exact ce voi folosi....te asigur ca nu-s recuperate din radio Gloria, nici tranzistoarele nici trafurile de iesire :)

Daca nu canta frumos, asta e....am incercat. De fapt tocmai asta e ideea, sa cante frumos, nu sa amplifice exact....pt. asta avem alte agregate.

Iar despre lampi si OTL pt. casti vorbim in alt episod. Acolo e mult de spus...

Am mai facut si ceva clasa a dupa JLH....nu suna deloc rau, dar nu m-a convins. Insa ala e bun pt. scuturat casti greu de condus....eu l-am ascultat de test si pe doua difuzoare recuperate din ceva TV pleznit....scotea lejer vreo 2W in 8 ohmi.

Si da, si TPA6120 se poate folosi ca desktop amp pe 8 ohmi...acum asa merge si la mine pt. ca nu am loc pe masa pt. ampliful de dekstop folosit uzual....

La 26.03.2025 la 18:22, Shambala a spus:

Nu probati casti de impedanta mare pe telefoane sau MP3 playere portabile, rezultatul poate fi pacalitor.

Cu o exceptie: LG V30. Un telefon absolut surprinzator...depasit ca telefon, dar are DAC-uri de la Bang and Olufsen si conduce acceptabil si casti de 300 de ohmi daca au peste 100dB SPL. Exemplu Sennheiser HD650. Am si playere portabile de la FiiO, bune si ele, dar FiiO M6 are ecranul prea mic pt. "ochiurile" mele. Un telefon LG V30 folosit ca media player e ceea ce folosesc de mai bine de un an ca dispozitiv portabil, inclusiv in masina, prin modulator FM-Bluetooth.

Am auzit ca si modelele vechi de Sony au iesire buna de casti...dar nu am testat. Insa cu LG V30 - care ar trebui sa fie sub 500 de lei SH, ca noi nu mai sunt de mult - nu veti da gres daca vreti un media player audio portabil ieftin si bun.

Atentie: V40 sau alte modele NU sunt la fel de bune! Doar V30 sau V30+ intra in discutie...

Si inca ceva despre casti: daca Hifiman Edition XS vi se pare scump, incercati Hifiman HD400SE. Au un sunet extraordinar si merg relativ ok si pe telefoane. Sunetul e destul de precis, analitic chiar, dar putin obositoare, ca si Edition XS. Eu le-am luat - Ed. XS - cand erau 500USD, acum s-au ieftinit, dar suna foarte bine, insa pe mine ma obosesc daca ascult mai mult de 2-3 ore cu ele. Nu in sensul comfortului, sunt poate cele mai ok pt. cap mare, ci au un "sound fatigue" care oboseste urechea. Asta cred ca se poate spune despre majoritatea castilor planare, dar inca nu le-am incercat pe toate :) 

FiiO FT1 de care am spus mai sus insa, au difuzoare de celuloza, un fel de hartie chiar, au bas si mai pronuntat ca Hifiman si cu astea, desi sunt casti inchise, pot asculta si o jumatate de zi fara probleme. Evident, la un volum moderat.

Acum 8 ore, Ovidanie a spus:

@carageae

Treaba asta cu capacitatea  de grilă a mos-feților am discutat-o chiar zilele trecute, telefonic, cu un coleg forumist. În mod greșit colegul sustine că acea capacitate nu se face simțită în audio. Schemele simpliste de amplificatoare hibride, lampă + mos-fet, au această problemă: lămpile, de ex o triodă din  6N6P, nu poate comanda corect un mos-fet.

6n6 p are o capacitate maxima de curent in catod de 45 mA, dar are primul sweet spot la 16 mA deci poate incarca si descarca 32 mA in clasa A  fara sa fie prea fierbinte.Cel mai lenes si ieftin mosfet gen IRF540 are un maxim de 1.2 nF capacitate.Aplica formulele si o sa vezi ca ai nevoie de maxim 1.25v/uS si  12 mA ca sa ai un swing de 10V pk la 20 kHz .Pt majoritatea castilor e mai mult decat suficient.6n6p duce de 4 ori mai mult curent decat are nevoie poarta IRF540 si totusi exista mosfeti cu capacitati semnificativ mai mici in toate gamele de tensiune .IRF 510  are o capacitate de intrare de 6 ori mai mica decat IRF540, deci 6n6 p este de 24 de ori mai puternic decat este nevoie pt a obtine slew rate- ul ideal la 20 khz, adica poti scoate si 240V pk la 20kHz cu IRF710, totul e sa- i auzi...

Altfel teoria electroacustica dezvoltata la Quad spunea ca nu trebuie sa reproduci mai mult de 8 khz perfect, de aceea si Crown facea testele cu step signal  la 10 kHz si asta inseamna ca, la 16 mA idle class A , 6n6 , daca ar putea lucra la tensiuni asa mari, ar fi  capabil sa incarce si descarce poarta unui IRF710 la  360V pk la 10 kHz sau 180 v la 20 khz, sau poarta unui IRF5/740 cu 60 V pk la 10 kHz si 20V pk la 20 kHz. 

Ce- i drept 6n6 p nu poate livra tensiuni atat de mari, exista alte tuburi care pot sustine un curent similar la 400v, insa in domeniul amplificatoarelor audio cu tranzistori chiar de 50w/8 ohmi nu are deloc probleme.

Ce doresti mai mult de atat?

Edited by silmicii
Acum 13 ore, Alic a spus:

Je, Sapphire de pe diyaudio.

Colegul Caragea il are pe masa , daca nu cumva l-a vandut pe bani. :freaza:🤑

@carageae  treci la raport. 

De mult am prezentat acest amplificator.

Este excelent!

Atata munca pt 10 mw in 60 ohmi cu 0.001% thd? In 2025 exista operationale smd capabile de distorsiuni de 30 de ori mai mici la puteri instantanee de 1w. Daca faci ca RME ADI- 2 PRO si pui 3 capsule smd stereo in paralel si trantesti si un radiator pe ele dai discoteca pe FR...

Eu m-am vindecat de chestii de astea si pot zice ca am incercat tot felul de fantezii, chiar ascult muzica pe fantezii, inclusiv cu germaniu, dar nu indemn pe nimeni sa munceasca atat cat am facut- o eu pt ceva ce putea fi obtinut simplu cu doua operationale de 10 dolari bucata.

Daca citeam de un factor de distorsiuni audibil mai intelegeam ca e ceva unde se cauta coloraturi, audiofilii, chestii, trestii...dar asta promite distorsiuni inaudibile fara feedback global, ca Sziklay e un feedback local, dar cu o galagie de tranzistori care dau mandria constructorului ca i-a imperecheat in 5 saptamani si doua zile...Distorsiuni  inaudibile cu sau fara feedback sunt tot inaudibile.

Edited by silmicii
Acum 7 ore, Alic a spus:

Bine ca mi-a trecut prostia vintage pe bază de tuburi electronice. 

sau nu te pricepi sau nu ai avut  2 transformatoare de fabrica....

Și una și alta.

Când o să-ți comenzi primul traf de iesire de la firma aia cu L sau cealaltă cu T sa ma anunți.  De lămpi nu mai zic.

În afară unei pasiuni de a construi cu lămpi,  consider acest lucru o pierdere de timp datorită faptului că nu aduce nimic în plus. 

Da, au un farmec anume, recunosc, și parcă aș mai  'aprinde' niște lămpi,  dar dpdv tehnic am spus stop joc și pe bună dreptate. 

Nu vreau sa isc polemici aiurea  dar nici să-mi vâre cineva pe gat calitățile de neatins ale lămpilor. 

..............

@carageae  te susțin în ce privește germaniul.  

Adică te ajut cu ce știu eu sa fac mai bine,  sau aproape bine.

Acum 21 ore, silmicii a spus:

Mai incarcati iesirea laptop- ului cu 2..10 kohmi inaintea

În serie cu întrarea sau paralel?

Acum 8 ore, Alic a spus:

Lasă-mă cu germaniu și traful vieții. 

E pierdere de timp.

Acum 23 minute, Alic a spus:

@carageae  te susțin în ce privește germaniul.  

Adică te ajut cu ce știu eu sa fac mai bine,  sau aproape bine.

aaaa....da...ba nu...ba da...

Mie cu germaniu mi- au iesit chestii super functionale, reci si economice in clasa B, dar nu o sa intreci performantele unui operational care e biasat tot in clasa B si ofera distorsiuni imposibil de masurat, poti doar sa obtii distorsiuni inaudibile si circuite care functioneaza cu tensiuni cu 0.4 v mai mici decat siliciul, ceea ce in foarte putine cazuri mai conteaza, chiar si amplificatoarele in clasa d moderne merg cu tensiuni f mici pt ca au intern un charge pump cu care isi maresc artificial propria tensiune de alimentare de poti asculta la casti de 600 ohmi pe telefoane alimentate cu 3.7V.

Daca vrei sa faci distorsuri sau compresoare a la Jimi Hendrix, ok, dar simulatoarele moderne iti fac digital si sunetul ala dintr- un buton...

Acum 7 minute, Alic a spus:

În serie cu întrarea sau paralel?

Depinde de configuratia etajului urmator, daca e pe intrarea inversoare e incarcare in serie, daca e pe neinversoare, e in paralel, la masa.Si evident ca poti incarca iesirea si paralel la masa cu o intrare inversoare care descarca laptopul intr- o masa virtuala.

Edited by silmicii

Ok, diseară îl pun. Dacă nu mai scriu pe aici înseamna ca am ajuns în Nirvana. 

..........

Dă-i o schemă lui @carageae pe germaniu,  măcar s-o vadă.  :)

Pe niște forumuri rusești cred ca am văzut ceva cu tranzistoare de ale lor. 

Acum 12 minute, Alic a spus:

Dă-i o schemă lui @carageae pe germaniu,  măcar s-o vadă.  :)

????Am vreo obligatie fata de cineva pe aici si nu stiu?

IMG_5788.jpeg

AC 187/AC188 in final ,imperecheati (scheme de pe diyaudio )

IMG_5786.jpeg

Edited by Barbaro
Acum 16 minute, Barbaro a spus:

IMG_5788.jpeg

AC 187/AC188 in final ,imperecheati (scheme de pe diyaudio )

IMG_5786.jpeg

Astea chiar sunt faine, puteti pune un link?