Costa Posted March 27 Share Posted March 27 2 hours ago, Ovidanie said: Asta este schema, exista zeci de variatiuni pe acesta tema. Multumesc ,asa este,am gasit si eu aseara multe variante . Niste casti mai am ramase de la baiatul cel mare ,Jabra parca,nu-s la indemana acum. A fost necesar un soft dedicat pt utilizare. Link to comment
Guest Posted March 27 Share Posted March 27 (edited) Incearc-o pe asta. Mare atentie la proiectarea cablajului c-o dai de gard imediat, o sa sune ca la nunta. Schema este de aici. Edited March 27 by Alic Link to comment
silmicii Posted March 27 Share Posted March 27 Ptiu drace! Hai ca m-ai dat gata! A luat vreun premiu la gala celor mai complicate montaje audio facute vreodata? 1 Link to comment
Guest Posted March 27 Share Posted March 27 (edited) Daca a luat, nu stiu, dar il trecem la Oscar. Daca are multe pese inseamna ca e si bun... Edited March 27 by Alic Link to comment
Shambala Posted March 27 Author Share Posted March 27 A incercat cineva vreun amplificator cu tranzistori, eventual o clasa A ? Sau ceva inspirat dupa topologia "diamond buffer" ? Link to comment
Guest Posted March 27 Share Posted March 27 (edited) Je, Sapphire de pe diyaudio. Colegul Caragea il are pe masa , daca nu cumva l-a vandut pe bani. @carageae treci la raport. Edited March 27 by Alic Link to comment
silmicii Posted March 27 Share Posted March 27 Acum 31 minute, Shambala a spus: A incercat cineva vreun amplificator cu tranzistori, eventual o clasa A ? Sau ceva inspirat dupa topologia "diamond buffer" ? Da...dar nu este nici un avantaj real, audibil, fata de buffer- ul clasic cu compensare cu diode in loc de tranzistori si am realizat chiar toate variantele posibile topologic, inclusiv cu driver in baza comuna.Lumea asta audiofila e plina de mofturi.Totusi, absolut accidental, dintr- o proiectare proasta, am facut la un moment dat sa fac ca operationalul din fata sa lucreze la idle de 40mA, noroc ca avea radiator lipit si mi- am dat seama atingandu- l ca ceva e in neregula dupa vreo 10 minute de auditie.Comparat cu clasa B pura avea un psrr mult mai bun.Cand am biasat iesirea operationalului la doar 5 mA atunci am realizat ca suna mai corect, rejectia alimentarii era mult mai buna ca la clasa B pura, dar sunetul nu mai era la fel de placut, altfel suna absolut corect.Orice operational modern poate fi biasat atat de agresiv la 30...40mA si va suna super fain, dar nu se stie cat va tine si cum foloseam operationale de 10 dolari bucata a trebuit sa renunt la idee. Cat despre clasa A pura am facut multe montaje pt multe feluri de casti, unele chiar modele comerciale extrem de scumpe, dar am ajuns un adept total al clasei B optime, unde etajul final complementar este biasat exact cu valoarea unei diode masurata de un multimetru chior,dar folosesc o dioda de detectie extrem de rapida si sensibila, acolo unde abia incepe a se deschide sau cu doua diode, dar cu rezistente de emitor relativ mari care tin finalul tot in clasa B optima. Daca operationalul este rapid si puternic invinge orice inertie a etajului final datorata fie unor capacitati mari sau unei biasari sub optimale.De fapt cu multi ani in urma, mai bine de un deceniu de fapt, pe acest forum, un inginer deosebit mi-a atras atentia asupra acestei dileme, ca viteza si puterea driver- ului sunt mai importante decat etajul final si ii pot da dreptate suta la suta .Cu driverul corect si tranzistori cu FT de 1Mhz suna foarte bine si masoara perfect. Link to comment
silmicii Posted March 27 Share Posted March 27 1 oră în urmă, Shambala a spus: Sau ceva inspirat dupa topologia "diamond buffer" ? https://imgur.com/a/LMS1q9g Link to comment
carageae Posted March 27 Share Posted March 27 Da, Sapphire il am acum pe masa, nu cred ca o sa-l vand, suna foarte bine si imi place. Momentan lucrez la carcasa si nu l-as arata pana nu e gata. Acum arata prea improvizat. Acest amplificator pare cel mai precis din ce am facut pana acum si este bazat pe o tehnologie Diamond Buffer, dar reallizat cu tranzistoare discrete. Nu am acum timp sa raspund la fiecare topic interesant de aici, promit sa revin zilele urmatoare. Am facut multe amplificatoare, inclusiv cu tranzistoare si mosfet in clasa A...am in lucru si un generator de armonici pare....care dupa unii strica sunetul, altii zic ca suna mai cald. Ramane sa ma conving si eu. @Alic stie bine ce e cu amplificatoarele in clasa A si cu generatorul H2, e complice la proiectarea cablajelor si la realizarea lor cu ajutorul micului popor chinez. Am incercat sa si vand cateva amplificatoare, nu au fost prea multi interesati, desi suna toate foarte bine. Sapphire e o exceptie, nu pt. ca vreau sa vand doar amplificatoare proaste nu il dau, dar a fost mult prea costisitoare realizarea lui, insa toate tranzistoarele sunt imperecheate la sange....am cumparat din trei locuri tranzistoare ca sa reusesc asta. Foarte important, pt. clasa A cu mosfeti, cautati mosfeti cu capacitatea de grila cat mai mica, altfel nu veti avea maximul de claritate....multi mosfeti "industriali" au capacitati de grila de ordinul a 2....10nF, inacceptabil pt. un amplificator de casti in clasa A. Eu am folosit niste IRF510 NOS, produsi de International Rectifier prin anii 90....cele din comertul actual, pe acelasi amplificator suna cu inaltele diminuate vizibil, as zice vreo 20%. HD330 Superlux nu au nicio treaba cu Beyerdynamic, chiar daca asemanarea de design e neintamplatoare....mai degraba cu DT880, dar da, sunt casti bune, cu conditia sa schimbi din start pad-urile, fie cu din alea de Beyerdynamic, fie cu unele de pe Aliexpress...eu am adaptat unele pentru Beyerdynamic DT700 cred, jumulind suportul de plastic, e un material foarte fain, un fel de alcantara, textil, habar n-am, dar suna cum trebuie si sunt comfortabile chiar si vara. A doua chestie benefica la HD330 e filtrul pasiv de aici, eu l-am realizat cu inductoare din alea mici chiar in cupa castii din stanga si impreuna cu pad-urile de care am zis am obtinut niste casti chiar mai plăcute decat DT880 - le am si pe alea, alaturi de alte vreo 10-15 perechi de casti bune. https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/brand-superlux/hd330/ DT990 au un raspuns exagerat pe inalte, cine zice ca suna foarte bine ori are probleme cu auzul - dupa 50 de ani nu e ceva anormal - ori prefera sunetul V-shaped, cu bas si inalte mai accentuat. Depinde ce vrei de la casti...eu prefer varianta neutra - folosesc equaliser doar pt. a ajunge la acest deziderat. Cine chiar vrea sa isi faca sau sa cumpere un amplificator bun de casti este invitat sa-mi scrie in privat si sa lase un numar de telefon, cred ca stiu despre asta mai mult decat am timp sa scriu deocamdata....de vreo 3-4 ani doar asta am studiat.... Din categoria de buget mediu, mult mai bune decat HD330 Superlux eu recomand FiiO FT1, sunt niste casti care m-au surprins cat de bine suna pt. 800 de lei...la AVStore se gasesc. Dar adevarul incepe undeva dupa 1000 de lei....AKG K701 sau 702 suna foarte bine, mie insa mi se par incomfortabile, ma dor urechile de la ele. Din pacate sistemul lor de prindere nu permite folosirea unor pad-uri mai moi. Cel putin nu "out of the box". Cine nu are cap mare (al meu are 65cm circumferinta....) si nici urechi mari poate ca are alta parere si e legitimă. (continuarea in numarul viitor ) Link to comment
Shambala Posted March 27 Author Share Posted March 27 Asa cum ziceam, preferintele sunt absolut individuale AKG K-701 mi se par cele mai comode casti pe care le am. Si am si eu capul mare De la BeyerDynamic am avut vreo 7 modele, si DT-770, si 880 si 990. Si pe 80 de ohmi, si pe 250 ohmi si pe 600 ohmi. Prefer DT-990 pt ca sunt deschise, nu imi plac castile inchise, nu ma simt bine cu ele. Acum am o pereche DT-990 pe 250ohmi si le consider usor basoase, dar inaltele nu imi par mai accentuate decat la AKG K-701. Dimpotriva, mi se pare ca 701 ar fi mai "tipatoare" pe inalte. Link to comment
Ovidanie Posted March 27 Share Posted March 27 @carageae, știu că stai prost cu timpul, dar dacă este posibil pune link-uri, cine este interesat va studia pe cont propriu. Treaba asta cu generatorul de armonici pare, acum o aud. Vreau link, pare ceva interesant. Acum 34 minute, carageae a spus: ...Foarte important, pt. clasa A cu mosfeti, cautati mosfeti cu capacitatea de grila cat mai mica, altfel nu veti avea maximul de claritate....multi mosfeti "industriali" au capacitati de grila de ordinul a 2....10nF, inacceptabil pt. un amplificator de casti in clasa A. Treaba asta cu capacitatea de grilă a mos-feților am discutat-o chiar zilele trecute, telefonic, cu un coleg forumist. În mod greșit colegul sustine că acea capacitate nu se face simțită în audio. Schemele simpliste de amplificatoare hibride, lampă + mos-fet, au această problemă: lămpile, de ex o triodă din 6N6P, nu poate comanda corect un mos-fet. Link to comment
Guest Posted March 27 Share Posted March 27 1 oră în urmă, carageae a spus: ma dor urechile de la ele. Ai urechi de elefant? Si eu am capul mare si urechi de English Springer Spaniel dar nu am probleme. Sigur iti pui castile cum trebuie pe cap? Link to comment
Guest Posted March 27 Share Posted March 27 Acum 47 minute, Shambala a spus: Dimpotriva, mi se pare ca 701 ar fi mai "tipatoare" pe inalte. Da, multi se 'plang' de asta dar fara inalte soundstage-ul e pustiu. Unii au pus tot felul de filtre prin casti, eu prefer sa articulez amplificatorul . Altii spun ca n-au bass. Au destul incat sa simti ca vibreaza cupele pe urechi. Link to comment
Shambala Posted March 27 Author Share Posted March 27 Am niste casti Marshall Monitor One mari si vechi - cred ca au peste 30 de ani. Cupele sunt cu cel putin 1cm mai mari decat modelele mai noi. Au in interior (de la mama lor), un filtru amovibil din pasla pt a limita inaltele. Are culoarea gri neutru placut si scrie reliefat frumos pe el "Marshall" Personal prefer sunetul fara acel filtru mecanic, si imi plac acele casti pt calitatea reproducerii mediilor. Inaltele - mai ales pe cele superioare, le-as fi preferat mai accentuate. De AKG K-701 nu ma plang, exprimarea a fost doar prin comparatie. La nevoie am un teanc de egalizatoare cu care pot schimba mult sunetul, dar nu prea le folosesc. Link to comment
carageae Posted March 27 Share Posted March 27 (edited) Acum 2 ore, Alic a spus: ... Sigur iti pui castile cum trebuie pe cap? Sigur....am incercat si invers...masoara-ti caciula si o sa vezi ca nu urechile sunt problema, ci cei 65 cm circumferinta. As fi curios daca are cineva cap mai mare, nu ma laud, ca nu am niciun merit. Doar ca in mod sincer nu am vazut nici macar un altul cu 65. Eu detin doar K601 din seria asta, dar au acelasi "sasiu". Si buretii sunt de 701. *** In primul link la ultima pagina puteti vedea si ce am masurat eu, cu mijloacele pe care le detin. As fi curios de rezultat daca cineva poate dezvolta acest subiect, inclusiv la anumite j-fet-uri mai cunoscute. https://www.diyaudio.com/community/threads/jfet-mosfet-headphone-amplifier-j-mo-3.310544/ https://diyaudiostore.com/products/h2-harmonic-generator https://www.diyaudio.com/community/threads/3-transistor-hp-amplifier-with-low-dist.359267/ Ce e mai sus am construit si studiat, cel de mai jos e doar o lectura interesanta deocamdata. https://www.diyaudio.com/community/threads/all-fet-3t-headphone-amp-with-h2-generator.389718/ A propos de clasa A, ma bate gandul sa incerc un amp de casti cu tranzistoare cu germaniu si traf de iesire...dar as vrea o schema noua, nu ceva din anii "vintage". Poate voi folosi un amplificator cu TPA6120 ca driver, ca sa am armonici pare doar de la finalul pe germaniu, nemodulate de alt tip de distorsiuni armonice. Un amplificator foarte bun - pt. studio, nu pt. ascultat muzica ar fi si acesta, a fost un proiect comun pe forumul https://hobby-electronics.ro/, dar in afara de mine si Adi Biruescu nu stiu sa-l fi finalizat cineva: https://www.diyaudio.com/community/threads/studio-series-headphone-amplifier-construction-thread.402400/ Asta e ce am realizat noi: https://hobby-electronics.ro/viewtopic.php?t=64 Edited March 27 by carageae 1 Link to comment
Recommended Posts