Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Casti - auditii nocturne sau alternativa (provizorie) la o acustica proasta.

Shambala

Recommended Posts

Dacă se face referire la proiectul 113 al lui Rod, ala chir suna cum trebuie plus ca poate livra putere de ieșire pana la 2200mw.

Ăla e un proiect basic , dacă post să spun așa. 

E simplu de abordat și accesibil  dar nu oferă tot ce ar trebui. 

E doar o părere strict personală. 

Acum 40 minute, silmicii a spus:

Un simplu potentiometru de 10...20k provoaca oscilatii

Nu folosesc potentimetre la intrare.  Ascult cu ampliful conectat la laptop....

Câștigul este mic.

Edited by Alic

Are laptop- ul iesire balansata, ca nu inteleg.Schema originala din datasheet e in configuratie balansata.Adaugati cablurile care sunt veritabile antene pt un integrat cu  banda de 100 Mhz care e si incapacitat de castigul unitar care ii afecteaza raspunsul de faza si slew rate-ul.Dvs puteti sustine ce doriti, dar fara operational la maxim 5 cm de intrarea lui TPA6120 nu scapati nici in versiune balansata nici nebalansata.

Laptopul nu are ieșire balansată.

Tpa6120 este folosit în configurație nebalansată. 

Mă exprim eu aiurea de nu se înțelege?

Va rog eu frumos, puneti un operational gen opa132, 1642,1656 cat de aproape de intrare, aproape L/RIN+ cu castig 1...5X( 5x daca folositi variante mai vechi de operationale, gen njm2068) si o rezistenta de 330ohm de la intrarea L/RIN- la masa pt un castig de aprox  4x! Tpa6120 are un curent de bias semnificativ pe intrare, de aceea impedantele e bine sa fie cat de mici.Mai incarcati iesirea laptop- ului cu 2..10 kohmi inaintea operationalului si ma indoiesc profund ca ce o sa auziti nu o sa va placa.Eu folosesc o alta varianta cu tpa6120 inclus in bucla de reactie a unui operational opa1642, configuratie care mareste slew rate- ul si mai mult si teoretic ar trebui sa il faca si mai instabil, dar instabilitatea provine doar din impedanta de intrare a TPA6120.In plus folosesc masa virtuala dc pt biasarea operationalului si AC cu capacitori pt cuplajul castilor, cu alimentare unica facuta cu un LM7812 si amplificatorul a fost verificat de urechi extrem de fine fara probleme. La integratul asta distorsiunile de intermodulatie scad cu scaderea tensiunii de alimentare.Eventual, daca vreti sa faceti o aroganta luati originalul THS6012...Ati mai putea mari condensatorii de filtraj, daca nu folisiti regulatoare de tensiune.

Chestia e ca nu vreau sa pun nimic inaintea lui 6120. Asta e provocarea.  Cred ca se subintelege ca lucrez cu TSH6120 luat de la Digikey.

Din obisnuinta scriu TPA. 

Rezistentele SMD sunt Dale. 

Deocamdata am o varianta de pcb pe care o chinui in fel si chip pana ajung la o solutie finala.  Pana acum pot spune ca suna acceptabil dar nu pentru mine.  Mai am un pcb care trebuie sa soseasca pe care am configurat o chestie pe iesire. 

Alimentarea este asta pentru ca am deja modulele. Doar cu LM317, doua module din infasurari secundare identice si separate.

Nu agreez deloc LM337. Am eu un fix pe creier, recunosc. .:scarpin

DenoisatorF.png

Edited by Alic

A mai fost un proiect pe forum cu un 6120 cu tot tacamul pe el care a disparut, din cate vad. Am avut posibilitatea sa-l ascult si e dezastru.

In primul rand nu stiu daca au fost folosite componente originale sau luate de pe Ali. 

Multi fac asta...

Edited by Alic
Acum 21 ore, Ovidanie a spus:

..

Ovidanie,  ai niște cablaje cu 6120 de la mine.

O să-ți trimit altele după ce termin de revizuit prima variantă. 

Tutti cado.:cadou

lm78/79xx  sunt semnificativ mai rapide ca LM317 si rejectia riplului e intr- o banda semnificativ mai mare pt domeniul audio decat poate lm317.In acest caz dvs va bazati pe denoiser- ul lui Elvee sa compenseze neajunsurile lui Lm317,  dar si acel denoiser are o banda de raspuns functie de curentul tras din el si TPA6120 are un slew rate f mare ceea ce, in cazul unor oscilatii nedorite, inseamna o suprasolicitare a regulatorului.LM7812/lm7912, preferabil 7805/7905 pt casti si niste condensatori low esr sunt mai buni decat combinatia dvs.

Edited by silmicii

O sa încerc și varianta cu 7812/7912. 

Deocamdată am folosit ce aveam deja. 

Fac repede un pcb și-l trimit la fabrică.

Și nu mă mai lua cu dvs. ca mă apucă nervii. 

Daca tot aveti varianta ths6012, ala e optimizat pt lucrul pe +-5V si lm7805/7905 sunt cele mai rapide si low noise din serie.Folositi ON Semiconductor sau Motorola ca au cel mai mic zgomot.In plus va asigurati ca nu ardeti accidental castile.Pt casti de 600 ohmi ar trebui +- 9 V alimentare, pt 300 ohmi sau mai jos +-5V sunt perfecti.Asa merge si integratul mai rece.Eu am obiceiul sa lipesc cu rasina epoxy   radiatoare si pe operationale , sa tin orice electronica pe cat posibil de rece.Cu TPA6120 poti impinge si difuzoare FR de 8 ohmi, nu doar casti.

Edited by silmicii

Asta este schema, exista zeci de variatiuni pe acesta tema.

https://drive.google.com/drive/folders/1PL1TF2bbphdR3Z43uFxuem0n-ttd3Yyo?usp=sharing   Acum functioneaza cu NE5532.

Am folosit LME49710, NE5532, OPA640, OP07, TL071, TLC071, plus inca unul de la Motorola, nu-mi amintesc seria. Cand o sa am timp si chef voi testa LM308 si arhicunoscutul 741.

Casti recomand astea ieftine:

https://www.flymusic.ro/casti-hifi/8686-superlux-hd-330.html   Cica ar fi copie dupa Beyerdynamic DT-770.

Superlux sunt acceptabile pentru cei care nu doresc sa investeasca multi bani.

Am ascultat diverse modele si pot spune ca ofera destul pentru pretul platit.

Acum 36 minute, Ovidanie a spus:

Asta este schema, exista zeci de variatiuni pe acesta tema.

https://drive.google.com/drive/folders/1PL1TF2bbphdR3Z43uFxuem0n-ttd3Yyo?usp=sharing   Acum functioneaza cu NE5532.

R9, T3,T4, D3...D6 sunt complet inutile, R9 trebuie pus in locul D3...D6., T3 si T4 cu simpli rezistori.La altceva decat la instabilitatea montajului  T3 si T 4 nu ajuta.

Varianta asta incarca si etajul de iesire al operationalului in clasa A si bootstrap- ul ajuta si el pe ramura negativa.

https://imgur.com/a/3ZAHvHq

Edited by silmicii