Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzor pebtru medii

barbulescuorlando

Recommended Posts

Buna ziua. As dori sa utilizez difuzorul Visaton WS 13 e pentru frecvențele medii. Va fi intercalat între Tonsil GDN 25/80/1 taiat la 6-700 hz și Tonsil GDWK 10/80/26 media taiată la 4800Hz pt acest tweeter. Ce parere aveti de acest difuzor de medii?  Mulțumesc frumos pentru răspunsuri

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• barbulescuorlando

7

• Shambala

4

• laur+

1

Shambala

Am folosit fratele lui mai vechi W 130SC, care este un difuzor chiar bunisor. A fost pus ca medie alaturi de W200SC si G20SC. (A mers f bine chiar alaturi de 2 x W200SC si un G20SC.)

Cum insa tendinta este ca difuzoarele sa fie din ce in ce mai "castrate" de calitati pt a fi produse mai ieftin, ar trebui sa il ascultati intai, sa va dati seama daca va place timbrul sau.

M-am uitat la  multe difuzoare  mai ieftine dar nu au asa liniaritate pe la 5000hz. Unele cad brusc pe la 4000 altele au cocoase mari chiar pe la 4500. Aolo mai rezolv cu filtre notch dar în rest poate numai seria discovery de la scanspek mai are dif liniare de medii ce pot urca până la 4800 unde trebuie sa il tai pt înalte. Am încercat monacor MS 130 care suna bine dar sunt mai scumpe.

Am sa comand unul, îl încerc, pun si microfonul pe el sa vad cum arată în incintă. Am deja un filtru generic scos în afara incintei pt probe.   Mulțumesc de sfaturi

ms 130.jpg

Shambala

"Liniaritatea" din graficele publicate este extrem de relativa, nu trebuie sa aveti prea multa  incredere in ea.

Nicaieri nu scrie ce factor de netezire are graficul. 

Eu consider timbrul difuzoarelor mai important decat multi alti parametri. 

Oricat de bine ar arata pe hartie / in pdf,  daca mie nu imi place cum suna, nu e bun. 😁

De exemplu difuzoare FR vechi (si celebre), cu un timbru absolut minunat, de la basul superior / mediile inferioare, pana in zona inaltelor.

Eu zic sa te mai gândești, 4000 hz e cam mult pt un difuzor de 13 cm 

Graficul ăla e cam mincinos

Te vei convinge după ce-l masori.

Posted (edited)

Până să îmi scrieți dvs dl laur, mă orientasem deja catre Visaton mr 130-8. Are fs=500,  mult mai sus decât WS Trebuie sa vina.

Edited by barbulescuorlando
Shambala

D-le Barbulescu, una din regulile de proiectare a filtrelor pt incinte acustice spune ca un difuzor trebuie taiat cu o octava deasupra Fr si cu o ocatva sub breakup.

Daca Fr este 500Hz, ar trebui lasat sa cante de pe la 1000Hz, adica deasupra primei armonici a Fr.

In general marile probleme de sunet ale difuzoarelor sunt exact acolo - in prima octava dupa Fr si cu o ocatva (sau macar o 1/2 de octava) sub breakup.

Din acest pdv WS 13 E se potriveste mai bine cerintelor expuse in primul post.

M-am grabit în apreciere. M-am gândit ca având un fs mai ridicat va putea fi taiat mai sus. Am uitat de regula de aur pe care ați exprimat-o de atâtea ori. Am anulat comanda și re-comandat WS13 e de pe TME. Mulțumesc pentru sfaturi.

Shambala

Nu este chiar o "regula de aur" ,  ci mai mult o sugestie serioasa de a analiza f atent raspunsul fiecarui difuzor la capetele benzii reproduse.

Uneori "regula" nu poate fi respectata si se folosesc filtre Notch pt a compensa eventualele sunete nedorite sau prea atenuate.  (Cu toate neajunsurile implicate - schimbari de faza, intarzieri, cresterea distorsiunilor,  etc.)