Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Crossover "line level"?

alexcore

Recommended Posts

E simplu, dar tot mai bine faci filtre active de ordin 3...4 cu operationale pt ca in felul asta nu te complici mult cu banda proprie a difuzoarelor.Pana la urma tot constructia boxei in sine e cea mai mare problema, dar in mod clar scapi de multe probleme in felul asta.Uite un calculator online bun  pt filtre active:

https://robots.wa4dsy.net/active-filter-calc

Eu as taia la 150hz si 8 khz, dar depinde de ce difuzoare am.

Filtrele de acest tip se folosesc de mult. Ideal ar fi ca acestea sa fie reglabile nu fixe dat fiind faptul ca amplificatoarele nu sunt perfect liniare. Un exemplu este miniDSP.

Se evita filtrele pasive din boxe ( asta ca avantaje) dar apar alte probleme legate de reglajul lor mai laborios, de nivelele de semnal la iesiri. Rezultatul poate fi surprinzător. Am avut ocazia sa audiez un astfel de setup cu boxe ce aveau cate un amplificator pt bas si altul pt medii sau înalte. Este foarte interesant sa poți modifica după „urechea ” ta sunetul audiat.

Edited by barbulescuorlando

Amplificatoarele sunt liniare, SPL- urile diverselor difuzoare  trebuie aliniate prin volumul corect al fiecarui amplificator.Mai bine cumperi un crossover specializat ca e plina piata de ele, altfel e ceva munca sa realizezi unul cu filtre  reglabile.

https://www.muziker.ro/behringer-cx2310-super-x-pro-v2?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA5pq-BhBuEiwAvkzVZS5CgHAQFuI_vXbHxGa6nddjN9yrv25UMcKVwclzw6dCwoMSme141xoCYxkQAvD_BwE

Multumesc pentru raspunsuri! Intentionez sa folosesc filtrul intr-o boxa portabila amplificata. Asadar, cu cat este mai usoara, componente mai putine (spatiu limitat) si cost mai mic, cu atat mai bine. Stiu de MiniDSP insa vreau ceva mai simplu si analogic, sa evit pe cat posibil conversiile. Nu stiu in ce masura va afecta nivelul semnalului, dar e bine de stiut ca exista si o varianta activa care inteleg ca poate oferi si o separatie mai abrupta intre frecvente.

Un minidsp poate fi inlocuit doar cu un egalizator parametric multibanda( de regula 4 benzi sunt suficiente), sau unul clasic cu 10...30 benzi, dar asta inseamna sa adaugi oricum un eq care are mai multe benzi decat folosesti tu difuzoare.