informer Posted February 10 Share Posted February 10 Va salut. Am o nelamurire ce nu-i chiar legata de incintele acustice traditionale dar totusi in domeniul asta. Trebuie sa fac o sirena folosind un traductor piezoelectric, cu un singur ton si trebuie s-o fac "sa sune" cat mai puternic. In legatura cu amplitudinea si frecventa semnalului de comanda sunt lamurit (discul are diametrul de 35mm, frecventa de rezonanta in jur de 2.6kHz, tensiunea de excitatie max. 30Vpp). Ce nu mi-e insa clar cum trebuie s-o fac este "incinta" in care ar trebui sa plasez discul. Din ce sirene/buzzere am mai desfacut am constatat ca discul este fixat pe circumferinta, cu un adeziv elastic intr-un spatiu care sa-i permita sa vibreze/deformeze iar respectivul spatiu are la partea din fata o deschidere in general mult mai mica decat diametrul discului piezo. Intrebarea mea se refera la cotele A si B din imaginea de mai jos... credeti ca sunt importante? Deasemenea este oare necesar sa acopar partea din spate a discului cu un "capac"? (discul este plasat oricum intr-o carcasa inchisa insa distanta pana la peretele din spate este mare) Multumesc! Daca aceasta postare credeti ca n-are ce cauta in acest topic, puteti s-o stergeti... nu-i nici o suparare. Link to comment
antonvasileeee Posted February 10 Share Posted February 10 Poti utiliza un traductor de la un UPS sau detector de gaze , sunt deja montate in carcasa . Am un detector ce tocmai a fost inlocuit si pot sa trimit traductorul cu tot cu carcasa de rezonanta . Revin cu foto deseara . Link to comment
informer Posted February 10 Author Share Posted February 10 Acum 6 minute, antonvasileeee a spus: Poti utiliza un traductor de la un UPS sau detector de gaze , sunt deja montate in carcasa . Am un detector ce tocmai a fost inlocuit si pot sa trimit traductorul cu tot cu carcasa de rezonanta . Revin cu foto deseara . Va multumesc! Din pacate trebuie sa fac un produs in mai multe exemplare si mi-ar fi foarte de folos (din motive de etanseitate si spatiu) sa "integrez sirena" daca se poate in carcasa dispozitivului. Link to comment
validae Posted February 10 Share Posted February 10 Ambele cote sunt importante, fiindcă aparțin de camera de rezonanță ce se creează în fața discului piezo.Funcție de frecvența sunetului se pot calcula dimensiunile, există formule pentru acest scop.M-am jucat destul cu astfel de difuzoare piezo acum ceva ani, făceam sirene de marșarier și la fel, voiam să sune cât se poate de tare.Eu am ales metoda testării practice prin montarea în diverse capace de ambalaje de plastic și ajustam cele două cote până suna tare.Asta fiindcă matematica din spatele calculelor mă depășea... Adăugarea unui căpăcel concav la mică distanță in fața găurii amplifică sunetul, fiindcă el creează un mic ,,difuzor cu compresie,, sau o ,,pâlnie inversată,,.Ceva similar sirenelor auto....de acolo te poți inspira. Ansamblul ce te interesează intră în categoria ,,rezonatoarelor Helmholtz,,. Ca să nu pierzi timp, poți comanda astfel de difuzoare cu cameră rezonantă și cu frecvența dorită, nu sunt scumpe.Caută ,,Buzzer pasiv AT3040,,. Link to comment
mihaiaurul Posted February 10 Share Posted February 10 2 hours ago, informer said: Intrebarea mea se refera la cotele A si B din imaginea de mai jos... credeti ca sunt importante? M-am chinuit si eu acum ceva vreme sa amplific pasiv. http://www.mouser.com/pdfDocs/design_hemholtzchamber.pdf Dar nu am obtinut mare lucru asa că am pus un tub rezonant, cum fac chinezii prin jucarii. Am avut spațiu. Link to comment
validae Posted February 10 Share Posted February 10 Niște incinte cu difuzor piezo ,,de-a gata,, și ieftine se pot recupera de la ,,alarme de fereastră,,. Se găsesc ieftin și sună foarte tare.De exemplu la Tehnoelectric e 6 Lei una. Au construcția unui ,,difuzor cu compresie,, miniatură, cu căpăcel plasat în fața fantei de ieșire. Folosesc așa ceva când construiesc buzzere alimentate la baterie, chiar sună teribil. Link to comment
informer Posted February 10 Author Share Posted February 10 (edited) Va multumesc pt. raspunsuri! Avand cam multe variabile in ecuatia asta cred ca am sa merg si eu pe calea experimentala. Am sa printez o camera asemanatoare unei sirene care "suna bine" (eventual 2-3 usor diferite) si am sa modific parametri semnalului de atac pana o sa obtin o intensitate a sunetului cat mai mare (tot am luat un device de masurat asa ceva pe care nu l-am folosit inca niciodata... da` cred ca merge si cu un telefon + app). Edited February 10 by informer Link to comment
validae Posted February 10 Share Posted February 10 E cel mai ușor și practic să modifici frecvența semnalului până devine egală cu frecvența de rezonanță a incintei.E imposibil să nu obții cel mai amplu sunet astfel... Link to comment
informer Posted February 14 Author Share Posted February 14 Sa vedem (de fapt sa auzim) daca si suna... . Link to comment
Recommended Posts