Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

difuzoare pentru sateliti sistem pc


matzah
 Share

Recommended Posts

Rog frumos pe cine o mai fi facut din astea sa ma ajute si pe mine cu o problema. Doresc sa-mi fac un sistem 2.1 pentru calc ca sa faca ce n-am auzit eu la sistemele comerciale. Vreau un bass curat, cu un difuzor capabil sa reproduca 30hz ca atare nu prin artificiile tehnice aplicate unui dif de 8inchi bagat in nush ce incinta. M-am orientat pe 15inchi pentru bass. Nu ma intereseaza volumul, sistemul ca atare va functiona pentru casa, deci am ales dimensiunea asta mai mult de dragul unui difuzor care sa-mi coboare mai mult si mai natural. Problema e la sateliti. Doresc ca functia lor sa fie mai asemanatoare cu fullrange'urile asistate de sub-uri din sistemele de sonorizari, decat ca cele din sistemele conventionale. Un subwoofer cu un dif de 15 inchi, nu are kick-ul acela, incinta e deschisa (vreun neam de bass reflex, nush ce va iesi in final, ramane sa mai vad) din cauza asta vreau ca satelitii sa-mi ofere acel kick intr-o oarece masura. Diametrul lor as dori sa fie de 8 inchi, ele vor fi asistate de twetere, puterea aplicata pe ele se invarte undeva intre 50-70w in cel mai rau caz. Cam ce difuzoare de 8 inchi s-ar preta la asa ceva?. N-am nevoie de acele "woofere" de la alde "dioda" care raspund in medii.., nu, rectific, nu prea raspund deloc.

Link to comment
Share on other sites

Situatia este un pic delicata.Daca vrei kick sa sti ca un difuzor pro de 15" care sa fie si bun de subwoofer este scump, DAR treaba si-o face forte bine. Daca are puterea necesara este foarte brutal. Totusi ai nevoie pentru un astfel de difuzor de ceva putere ca sa reusesti sa misti membrana sa sune destul de bine ( deoarece sunt facute sa reziste la abuzuri aceste difuzoare au din fabricatie membrana foarte rigidia, asa ca ai nevoie de putere ca sa le misti serios ). Ar mai putea fi o solutie, eun egalizator parametric ca sa mai dau un boost in frecvente joase, pt a scapa de acel sunet "pro". Totusi sa si ca au kick adevarat.Pe partea de sateliti este recomandat ca satelitul sa fie capabil sa coboare cu o octava sub frecventa la care se face taierea intre el si subwoofer. Asadar daca il tai la 110 Hz satelitul ar fi bine sa coboare pana in 55 Hz. ( nu ma refer la F3, si la un F6 sau F10 ). Altfel obtii ce ce se obtine si dintr-un sistem HT si anume o gaura in frecventa.Daca o sa folosesti ceva pro atunci un 8" cam iese din discutie, ca alea sunt difuzoare de medii facute sa fie folosite cam de la 90 Hz in sus, asadar nu prea o sa ai kick din ele.O recomandare la ce sa flosesti nu pot sa-ti dau, dar dupa ce se termina sesiunea eu o sa-mi fac o incinta cu faimoasele pa800k si pct300 sa vad de ce sunt in stare. Din ce am auzit ar fi capabile sa se duca pana in 50 Hz fara probleme, asadar nu prea ai avea nevoie de subwoofer.

Link to comment
Share on other sites

puterea nu e o problema ca si de altfel nici spl-ul difuzoarelor. Am optat pentru un subwoofer cu membrana mai rigida si pentru a scapa de bassul armonic exagerat din incintele br inclin destul de mult pe o incinta inchisa. Cu ocazia asta mai rezolv partial din problema kick-ului asta. In incinta inchisa o sa am distorsiuni mai mici insa o sa trea sa car ceva putere sa acoper problema "randamentului" in bass. aproape ca de la o vreme subwoofer si incinta inchisa se bat in cap urat de tot. Intentionez sa pun un filtru activ pe amp-ul sub-ului de unde sa reglez varianta optima pentru frecventa de taiere. Oricum o sa experimentez nitel inainte sa aleg definitiv difuzoarele. Nu intentionez neaparat un sistem in sens conventional ht, unde bassu e taiat destul de abrupt in portiunea superioara. Subwooferul va urca mai sus si prefer sa compensez golul de frecventa prin a aduce dintr-o parte subwooferul mai sus si satelitii ce coboara mai mult in frecventa pe de alta parte. Sateliti la 10-12'' pare totusi cam mult. Incintele ies cam mari, si ca si in cazul sub-ului nu prea ma tenteaza un br nici la astia. 8 inchi mi se pare rezonabil in unele limite, sistemul nu va fi folosit la volum exagerat, doar prin natura constructiva sub-ul va cere multa putere in incinta inchisa (decizia mea e finala referitor la incinta inchisa). Ramane de vazut ce sateliti vor completa sistemul, daca va fi necesara trecerea pe 10''.

Link to comment
Share on other sites

@Bogdi Ms de aprecieri. O sa-ti transmit mai mult ca sigur impresiile ;)@matzah Eu cred ca tu nu ai ascultat o incinta bassreflex facuta cum trebuie. Majoriatea oamenilor considera bassreflexul la moda si de aceea il folosesc pentru aproape orice difuzor; ceea ce ei nu realizeaza este ca ei doar pateaza reputatia acestui tip de incinta. De acolo se obtin cuti in care difuzoarele suna aiurea, cu bas lunggg, sau huruit si de acolo aceasta parere nasoala. Crede-ma ca daca optezi pentru ceva profesional de 15", conceput pt a fi folosit ca subwoofer de bassreflex nu o sa regreti. Incinta inchisa are distorsiuni mai multe decat bassreflexul pt simplul motiv ca membrana de deplaseaza mai mult la frecventele joase, si astfel cresc distorsiunile produse de difuzor. Sa sti ca o incinta bassreflex facuta cu un difuzor capabil de bassreflex ar trebuie sa sune foarte apropiat de una inchisa.Referitor la sateliti eu cred ca ar fi bun ceva de 10". Ca si exemplu ai putea folosi ceva de genu E10-200S care parca merge intr-o cutie de 20 L pt satelit. Daca o sa-l folosesti de la 90 Hz in sus nu va fi nicio problema. Oricum, ar trebui sa coboare cam pana pe la 70 Hz asa ca nu ar fi probleme de kick daca tai subwooferul mai jos.

Link to comment
Share on other sites

eu o chestie nu inteleg. Cum poate un dif sa aiba o excursie a membranei mai mare in incinta inchisa atata vreme cat aerul din incinta opune rezistenta (de-aia e inchisa). Din contra in br datorita faptului ca incinta nu e etansata membrana are excursie mai mare comportandu-se mai aproape de situatia difuzorului in aer liber sau in volum inchis infinit decat de incinta inchisa. Evident fac diferenta intre difuzoarele concepute pentru br si cele pentru incinta inchisa. Daca am sa pun un difuzor conceput sa mearga in bass reflex cu o excursie mare a membranei intr-o incinta inchisa, da , ma astept sa sune prost. In schimb nu prea imi vine sa cred cum incinta bass reflex creaza mai putine distorsiuni decat o incinta inchisa corect calculata. Bine acum ma cam indepartez de topic si vorbesc de situatia unei incinte full range sau similar. La subwoofer se pierd din avantajele incintei inchise datorita domeniului de frecventa reprodus, insa eu o prefer datorita disponibilitatii de a compensa decibeli pierduti cu un plus de putere aplicata. N-am prea avut eu atata treaba cu tipurile de incinte in termeni de eficienta in cifre insa nu prea imi vine sa cred cum un difuzor are distorsiuni mai mare intr-o incinta inchisa din motivul din care excursia membranei e mai mare. Poate doar daca difuzorul era conceput strict pentru bass reflex si eu l-am introdus intr-o incinta inchisa de volum mic sau nu inteleg..

Link to comment
Share on other sites

Am fost (si sunt momentan) ocupat perioada asta. Pt ca scriu de la munca, deeh, nu pot scrie mult. Pt ca vorbeam de subwoofer, tot ce ma intereseaza referitor la incintele astea 2 e faptul ca in cazul asta intr-o incinta br inertia membranei e mai slab atenuata de volumul de aer interior, implicit membrana raspunde mai greu odata cu modificarile de curenti ce strabat bobina. Intr-o incinta inchisa membrana e mai bine atenuata deoarece volumul interior de aer se comprima opunand rezistenta miscarii membranei. Se pierd per ansamblu cativa db insa semnalul reprodus are o mai mare acuratete. De-aia as alege, pt ca asta cred. Referitor la modul general, pai... sincer sa fiu cand am vazut cat de determinat te-ai pus sa ma contrazici chiar ma gandeam sa ma apuc sa citesc cateva sa ma simt mai sigur in a ma contrazice . N-am mai apucat, n-am avut timp dar ce am spus pana acum iau ca pe o certitudine din experienta mea de pana acum cu incintele.

Link to comment
Share on other sites

Nu sunt determinat sa te contrazic.Nimeni nu s-a nascut invatat. Faptul ca incintele bassreflex suna aiurea este o afirmatie gresita. O incinta bassreflex facuta cu un difuzor pt bassreflex suna bine. Nici eu nu am timp sa scriu foarte mult, dar iti spun ca inainte de a afirma ceea ce am scris mai sus m-am documentat destul de bine acuma ceva timp pe aceasta tema, iar aceea afirmatie am luat-o din "Loudspeaker Design Cookbook", scrisa de Vance Dickason, si care este considerata biblia constructorului amator de incinte acustice. Argumentarea am scris-o mai sus.Ca si idee, o incinta bassreflex paote fi privita ca si o incinta pe compresie cu un tub in ea. Nu explic foarte mult dar in mare tubul acela are o frecventa de acordare in funcite de volumul incintei, iar in jurul acelei frecvente de acordare scade deplasarea membranei. De ex acelasi difuzor intr-o incinta inchisa de volum X are o deplasare Y la frecveta de 50 Hz sa zicem. Daca transoformam incinta inchisa in bassreflex si o acordam la 50 Hz atunci controlul membranei cresti si deplasarea scade mult fata de Y. Astfel membrana se msica mai putin iar distorsiunile difuzorului sunt mai mici. Adevarul este ca defazajele sunt mai mari fata de incinta inchisa, dar cum orice boxa e un compromis, alegerea iti apartine.Ca un exemplu iti recomand sa simulezi un difuzor folosind programul WinISD Pro. Simulezi acelasi difuzor intr-o incinta cu acelasi volum, numai ca una o faci inchisa si alta bassreflex. Apoi sa compari deplasarea membranei si sa vezi unde este mai mare. Ca si idee, in realitate deplasarea este mai mica decat e acolo, dar pt comparatie este foarte bun programul.

Link to comment
Share on other sites

multumesc de informatii, pt un subwoofer domeniul de frecventa e destul de larg comparativ cu frecventa in care e acordat acel tub (cu tot cu frecventele ei adiacente),rezonator helmholtz parca ii zicea. O sa incerc sa-mi simulez difuzorul in cateva incinte sa vad per total unde ma aflu. Eu doresc comparatia doar in raport de acuratetea cu care se reproduce semnalul nu si presiunea acustica, nici macar excursia membranei. Problema mea erau totusi acei sateliti. Ca alegere ce difuzoare de 8-10inchi sa se preteze mai bine pentru treaba asta. Nu tin la vreo varianta excentrica pentru ca nu dispun nici de bani nici de timp. Dar pentru bun inceput m-as astepta ca sistemul meu sa reproduca totusi mai mult de juma de banda cat reproduc majoritatea sistemelor comerciale.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines