Guest Posted February 2, 2008 Share Posted February 2, 2008 Ce se intampla daca pui 2 rulmenti pe un ax? Obtii un motor electric... aaa... sau termic, nu stiu. Desi explicatia functionarii este plauzibila imi vine greu sa cred ca functioneaza. Vad ca articolul este preluat dintr-o revista aparuta in Aprilie. Sper sa nu fie pacaleala. Are cineva tupeu sa incerce practic? http://www.electricstuff.co.uk/bbmotor.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
zal Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 1/10000000000..... sa obtii un efect diferit de un scc. :smt003 Vrea sa fie un fel de motor cu inductie primitiv, spirele fiind inlocuite cu placutele alea. :smt021 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 Nu te contrazic dar acolo pare ca placutele alea sunt doar din intamplare. Ziceau ca trebuie sa bagi curentul direct in rulmenti.Din ce am vazut in desenul de mai jos de la explicatii, erau 2 rulmenti bagati fortat pe un ax metalic. Daca puneai un curent foarte mare pe partile exterioare ale rulmentilor si miscai putin axul, jucaria incepea sa se tureze puternic pentru cateva secunde.Ma enerveaza ca nu gasesc un ax cu 2 rulmenti pe el... ca sa incerc :soc: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.L Posted February 3, 2008 Share Posted February 3, 2008 cam orice rotor de la vre-un motor are 2 rulmenti pe axdemonteaza aspiratorul :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
d2134 Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 E o smecherie care s-ar putea sa functioneze dupa multe incercari si injuraturi.Ideea autorului este urmatoarea:- rulmentii se prind intr-o mengiha si inelul exterior se ovalizeaza- in momentul in care o bila ajunge in zona in care distanta dintre cele doua inele, exterior si interior, este minima prin ea trece un curent mare si se incalzeste- incalzindu-se se dilata si exercita o forta asupra inelelor- datorita faptului ca un inel este oval si unul este rotund intre tangentele la inele in punctele de contact cu bila apare un mic unghi- forta de apasare a bilei incalzite asupra inelelor se descompune dupa acel unghi si rezulta si o mica forta tangentiala (F*sin(alfa))- aceasta forta creaza momentul de torsiune la axul motorului- dupa ce bila nu mai apasa (intra in zona unde diametrul ei este mai mic decit distanta dintre inele) curentul care trece prin ea scade- bila se raceste si poate relua ciclu in urmatorul punct de distanta minima intre inelele rulmentului- placutele de PCB au rol de a izola bacurile menginei si de a transmite curentul la inelele rulmentilorIn concluzie avem de a face cu o masina termica unde agentul de lucru sunt bilele, caldura se introduce in ciclu in zona in care rulmentii sunt strinsi si se evacueaza in zona in care prin bile nu mai trece un curent semnificativ.Este o idee buna pentru un "science fair" la nivel de liceu.Daca ai de gind sa experimentezi foloseste o sursa de alimentare cu posibilitate de lucru cu curent constant, o mengina de 150 mm si rulmenti serie medie cu alezajul pentru arbore de 17 - 25 mm cu joc radial marit (terminatia C5 sau C4), un ampermetru si un turometru fara contact. Rulmentii trebuie montati pe arbore cu stringere, pentru bun contact electric. Curentul sa aibe valori moderate ca altfel "sudeaza' bilele de inele. Principalele necunoscute sunt: curentul, marimea rulmentilor, forta de stringere. Aici se vede tot o masina electro-termica dar cu un randament putin mai bun... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zal Posted February 4, 2008 Share Posted February 4, 2008 Poate ca ar trebui facuta o cerere la ''Distrugatorii de mituri'' sa verifice ei daca e adevarat sau nu, eu ramin la parerea mea. :snakeman: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marele Savant Posted February 5, 2008 Share Posted February 5, 2008 Wax albina cavaler pasta ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
icar Posted February 8, 2008 Share Posted February 8, 2008 Da, explicatia este in concordanta cu legile fizicii dar fortele care apar ma tem ca sunt prea mici pentru a invinge forta de frecare. Si daca ma gindesc ca articolul a aparut in aprilie..... :smt039 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ranga Posted February 8, 2008 Share Posted February 8, 2008 cine are un pistol de lipit, cu ansa este rugat sa faca urmatorul experiment:Apropierea firelor de la ansa pana obtine un 'U' cu laturile la distanta de 1-3 mm si apoi pilite putin ca sa poata face contact. Putin fludor pe la jumatatea 'U' -ului si cand apasam 'tragaciul' minune!!! fludorul fuge spre varful ansei !!!! In cartea de fizica sau de masurari electrice de clasa a-X-a parca era explicat fenomenul si se numea cumva dar nu mai tin minte cum... O sa-mi amintesc in curand. Pe principiul asta functioneaza Rail-Gun'ul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
icar Posted February 11, 2008 Share Posted February 11, 2008 Forta Lorentz. Datorita curentului ce circula prin spira (ansa in cazul tau, dar atentia ansa trebuie sa fie intrerupta la virf, circuitul fiind asigurat de cositor) ia nastere un cimp magnetic puternic (curentul fiind foarte mare). Forta Lorentz este perpendiculara pe cimpul magnetic creat in conductor si pe directia de "deplasare" a curentului in conductor, de aceea cositorul topit este aruncat inainte. Ca sa faci o arma redutabila pe acest principiu ai nevoie de curenti imensi! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ranga Posted February 11, 2008 Share Posted February 11, 2008 [...] dar atentia ansa trebuie sa fie intrerupta la virf[...]Nu neaparat! Am experimentat si am vazut. Nu stiu daca este din cauza rezistentei mai mici ca circuitului de cositor fata de ansa ramasa, sau altceva dar merge fara intrerupere. Merci de completare! a trecut mult timp din clasa a X-a pana acum! :prayer: :prayer: Link to comment Share on other sites More sharing options...
MifTy Posted February 12, 2008 Share Posted February 12, 2008 cine are un pistol de lipit, cu ansa este rugat sa faca urmatorul experiment:Apropierea firelor de la ansa pana obtine un 'U' cu laturile la distanta de 1-3 mm si apoi pilite putin ca sa poata face contact. Putin fludor pe la jumatatea 'U' -ului si cand apasam 'tragaciul' minune!!! fludorul fuge spre varful ansei !!!! In cartea de fizica sau de masurari electrice de clasa a-X-a parca era explicat fenomenul si se numea cumva dar nu mai tin minte cum... O sa-mi amintesc in curand. Pe principiul asta functioneaza Rail-Gun'ul.care railgun????la din quake??? :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 28, 2010 Share Posted October 28, 2010 Mintea romanalui a de pe urma, cred ca mai degraba este un motor homopolar , nu unul termic cum sustine autorul articolului.Cred ca jucaria merge pentru ca impreuna cu campul magnetic terestru formeaza un motor homopolar. Forta Lorentz actioneaza asupra intregii bucle de curent dar din toata bucla numai partea cu bila este mobila. Daca forta Lorentz trage de bila iar rulmentul este prins in menghina atunci se va roti axul!Neaparat trebuie sa experimentez dracia asta sa vad daca am dreptate sau nu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
remus68 Posted October 30, 2010 Share Posted October 30, 2010 Neaparat trebuie sa experimentez dracia asta Credeam ca ai experimentat deja... au trecut doi ani si jumate de atunci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.