nashu Posted December 26, 2024 Author Share Posted December 26, 2024 Acum 2 ore, Shambala a spus: Nu, randul al doilea de conectori este pt bi-wiring. Nu si pt bi-amping. Ok cu multumiri, am conectat la randul de jos la cele doua mufe negru si rosu randul de sus l.am lasat liber. Deja i.i prind urechile daca incerc mai mult . Sunt puse pe front ( la amplificator) negru la negru, rosu la rosu. Link to comment
Mircea Crisan Posted December 27, 2024 Share Posted December 27, 2024 La 24.12.2024 la 14:20, nashu a spus: cu multumiri! LA PRIMA VEDERE (auditie) se aud mult mai cristalin decat whaderfale, ceva ce nu il pot descrie mult mai placut dar, fara un subwoofer nu ar fi ok. in comparatie, cele vechi au mai mult bas dar mediile sunt mai infundate, inaltele la yamaha sunt cu mult peste. acum vom vedea dupa ceva ore de ascultat cum sunt. tot ce am scris aici este o auditie numai me mudul pure direct si dupa un pick.up sony conectat prin fir nu prin bluetooth. cu multumiri inca odata si va tin la curent dupa ce mai trec niste ore de ascultat. Ai rabdare cu ele fiindca sunt noi. Trebuie sa treaca cateva chefuri peste ele ca sa-si dea drumul basul si media. Eu am avut Jamo S 718 cumparate de noi si cand le-am audiat prima oara am zis ca sunt pocnitori. M-am felicitat pentru achizitie abia dupa un an. Link to comment
alexcore Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 Nu stiu daca sa postez sau nu acest raspuns pt ca n-as vrea ca cineva sa strice vreo componenta daca va incerca. Totusi, cred ca ar putea fi de ajutor asa ca.. Si eu sunt de parere ca dupa rodaj frecventele joase se vor imbunatati (e oarecum firesc) insa asta dureaza destul de mult (cu muzica). Ca sa nu-ti stresezi vecinii si pe toti de langa tine cu volum ridicat zile si saptamani, exista si o varianta mai rapida dar riscanta daca nu stii ce faci si la ce sa fii atent. Rodajul wooferelor se face cu frecvente joase (evident) preferabil in free air (ceea ce aici nu este posibil ele fiind montate in incinte). Totusi, in loc de muzica la volum ridicat, se poate grabi procesul cu ajutorul oricarei aplicatii de tip Tone Generator. Conectezi telefonul la amplificator si din aplicatie cauti frecventa la care incinta nu mai este acordata. Iti vei da seama pt ca wooferele se vor misca mai mult dar mare lucru nu se va auzi. Este important ca frecventa sa fie sub acordaj pt ca in felul asta nu este nevoie de multa putere pt a misca membranele, deci stres mai mic pe amplificator si mai putina caldura in bobine. Bun, sa zicem ca frecventa asta este 25Hz. Lasa 5 minute, la volum mic, doar cat sa vibreze putin membranele si monitorizeaza temperatura amplificatorului. Din experienta, acesta va fi cel mai mult taxat de acest proces. Daca poti sa pui un cooler sa sufle pe el, e perfect. Iar daca totul este ok, mai lasa 10, si tot asa. Poti face pauze, ba chiar cred ca ar fi recomandat ca materialul suspensiei sa mai stea in pozitia initiala timp in care ia o pauza si amplificatorul daca s-a incalzit. Un rodaj in acest fel, timp de minim 2 ore, cred ca ar trebui sa duca la o diferenta sesizabila in sunet. Asadar: volum mic/mediu, nu excursie exagerata a difuzoarelor si atentie la temperatura amplificatorului. Daca aceasta metoda este gresita sau prea periculoasa se poate sterge postarea fara nicio suparare. Link to comment
Shambala Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 Rodajul cu generator de frecvente este ceva uzual si binecunoscut. Facut corect nu implica riscuri pt nici un aparat, singura problema fiind suportabilitatea de catre oameni a zgomotului creat (brum). DAR, folosirea frecventei de 25Hz este periculoasa - se poate depasi f usor limita de deplasare a bobinei wooferului (Xmax); aprecierea vizuala poate fi pacalitoare. In nici un caz nu este treaba pt un incepator. Se foloseste frecventa de 50Hz, cu boxele puse fata in fata (la 5-10cm) si acoperite cu o plapuma pt a reduce deranjamentul fonic. Volumul poate fi intre 30 si 50% din puterea electrica nominala a boxelor - daca nu deranjeaza prea tare. Daca deranjeaza, se foloseste putere mai mica cu lungirea timpului necesar pt rodare. Se poate folosi si muzica simfonica - cea mai buna solutie atat pt suspensii si pt amplificator, cat si daca ai vreun animal in casa [!!] Timpul necesar poate varia in fct. de boxe si puterea folosita, de la 200 la 700 de ore. PS - 2 ore este fix-pix, chiar cu 25Hz. Link to comment
nashu Posted December 28, 2024 Author Share Posted December 28, 2024 cu multumiri ptr raspunsuri dar sincer la cat ma ,, pricep ,, eu, prefer varianta cu cele 200... 700 ore ca este cea mai sigura ptr mine . apropos, cand am cumparat prima oara Wharfedale Crystal 4.3 imi venea sa ma zgarii pe ochi la cum se auzeau ( chiar asa novice cum eram tot aveam ceva ureche) acum dupa trei ani se aud intr-un mare fel. parca imi vine sa le scot de la vanzare si sa le pastrez ptr cealalta camera. deci este total adevarata varianta cu cele minim cateva sute de ore. acum sper sa fie cel putin la fel de mare transformarea la yamaha ns 555 . Link to comment
alexcore Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 Acum 4 ore, Shambala a spus: cu boxele puse fata in fata (la 5-10cm) si acoperite cu o plapuma pt a reduce deranjamentul fonic. Vazusem asta undeva si cred ca una dintre boxe era conectata cu polaritatea inversata pt a se anula reciproc. Link to comment
Shambala Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 Da, corect, legate in antifaza. Dar sa stiti ca un brum de frecventa joasa tot se aude tare si deranjant - pe mine ma scoate din minti. Am incecat odata si dupa cateva ore nu am mai suportat - si erau in alta camera. De asta multa lume prefera sa lase muzica. Iar muzica simfonica este cea mai putin deranjanta cand se aude f in surdina. Link to comment
Recommended Posts