Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Caseta audio de test - reglare viteza

Recommended Posts

Va salut,

Un deck JVC si unul Kenwood functioneaza bine pe casete originale. Viteza pare sa fie buna in cazul ambelor aparate.

Problema e atunci cand inregistrez pe un deck si ascult pe celalalt. Se simte la auditie ca pe unul ruleaza mai incet, iar pe celalalt mai repede.

Nu stiu care dintre deck-uri are buna viteza de redare. E posibil ca ambele sa fie dreglate.

Prin urmare, cred ca imi este necesara o caseta audio de test (am citit pe net ca cele mai potrivite ar fi cele  cu un ton de 3000 Hz) si un soft precum NAK T-100 audio analyzer.

Pe un forum extern am citit ca propunea cineva masurarea a unui metru liniar de banda, se fac niste semne cu un marker si aceasta bucata de banda sa ruleze intr-un anume timp (parca 21 secunde).

Cunoasteti alta metoda de reglare a vitezei de redare la un casetofon?

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• norad

2

• maxente

2

• sesebe

1

• Nostalgic

1

Top Posters In This Topic

Iei o caseta inregistrata cu ceva neimportant.

Masori o lungime de banda cit mai mare si cit mai precis.

Pe acea bucata de banda dai cu un magnet cu atentie sa nu depasesti portiunea marcata.

Faci play si masori exact cit reprezinta in timp de redare acea bucata de banda. Eu pt masuratoare as folosi un oscilosop digital ca sa vad pe ecran exact bucata stearsa si sa pot masura exact intervalul de timp.

Calculezi viteza.

O metodă foarte simplistă.

Viteza corectă de rulare bandă casetofon este de 4,76cm/sec. Măsurați lungimea de bandă pentru 60 secunde cu un sunet de 1000 hz înregistrat  să și auziți cînd s-a  rulat complet. Și asta e , ceva simplu.

Succes !

Edited by Nostalgic

Decat sa te apuci cu carpeli, mai bine cumperi niste casete de calibrat de la neamtu asta. Nu vreau sa ii fac reclama, dar chiar are casetele foarte bine facute pe scula adevarata si , cel mai important, nu sunt scumpe. Consider ca 10 euro pentru o caseta nu e mult.

Am luat eu si de azimut cu 10khz sinus si pentru viteza cu 3khz sinus.

Nu e nevoie sa iei tot setu ala din anunt, vorbesti cu neamtu si iti trimite doar o caseta, pe care o doresti tu.

Pentru wow si flutter exista si o varianta free, care functioneaza bine. http://www.ant-audio.co.uk/Tape_Recording/Service/wfgui_8.zip. Am si Nak T-100 soft. E bine sa ai o caseta de test din sursa sigura , a ta, deoarece la orice modificare sau interventie in deck la partea de alimentare  , mecanica etc.  va fi nevoie sa reverifici viteza. Daca deck-ul are transformator de 220V in mod sigur vei avea tensiuni de alimentare marite uneori periculos la limita condensatorilor din sursa, in functie de schema. De aici probleme de recalibrare incepand cu viteza si continuind cu restul reglajelor.

Edited by iora

Am eliminat discuțiile în contradictoriu, și următorul pas va fi sancționarea offtopicului. 

S-au expus metodele, acum fiecare alege ce îl aranjează, nu trebuie argumente pro și contra. Fiecare știe ce e mai bine pt el. 

Va multumesc.

Am rugamintea la cineva de pe forum, care detine un deck de incredere, cu viteza care trebuie, sa-mi inregistreze o caseta de test cu un ton de 3000 Hz.

Citieam acum cativa ani ca erau niste utilizatori care prezentau niste deck-uri direct drive quartz locked.

Daca e cineva din urbea in care locuiesc ar fi excelent, altfel, o sa trimit caseta si platesc transportul pentru remitere.

Daca nu, o sa aplic metoda cu masuratul benzii si cronometru.

Daca acest mesaj nu se potriveste aici, rog a fi mutat in alta sectiune.

Daca, totusi, nu gasesti pe cineva in apropiere de tine as putea sa iti fac eu, pe o caseta normala un semnal de 3khz pe unu din Sony tc-k750es sau 790es

Amandoua sunt direct drive cu quartz