Ion_Bumbu Posted November 11, 2024 Share Posted November 11, 2024 (edited) Adaug 2 inregistrari de cind aveam injectie 0 in retea, asa cum ar trebui sa faca invertorul cind este noaptea pe batrie lasat. Se vede la ora 12 cum invertorul face net metering si suma puterilor injectate in retea este 0. In aceeasi perioada la mine contorul CERT 3M nu inregistra nici consum si nici injectie semnificativa, cred ca pe 2 saptamini a fost de aprox 1kWh. Am pus si curentul injectat pe fiecare faza, se vede clar ca baga pe toate fazele un curent aproximativ egal desi consumul era doar pe prima faza. Edited November 11, 2024 by Ion_Bumbu Link to comment
elctropan Posted April 30 Author Share Posted April 30 Bună seara, Legat de problema ridicată de mine, care, cu toate luptele cu OD, nu s-au rezolvat, având în vedere că sunt convins că sunt mulţi care folosesc sistem trifazic şi care au mai întâmpinat astfel de probleme sau au argumente solide, vin în faţa dvs. şi pun încă o întrebare şi anume: ESTE IMPORTANT LOCUL(NODUL) DIN REŢEAUA CASEI, UNDE CONECTEZI CABLUL TRIFAZIC CARE VINE DE LA INVERTOR? În situaţia mea, nu am avut un cablu trifazic suficient de lung, în aşa fel încât să ajungă de la invertor până la nişa de intrare în casă, am conectat acest cablu la reţeaua internă a casei, undeva până unde a ajuns, într-un fel de cutie de trecere(văzută ca un nod de racord), de unde sunt legaţi şi consumatorii casei. De la această cutie de trecere, exista deja un cablu care mergea până la nişa de intrare. În nişa de intrare este montat smartmeterul Huawei DTSU666 H, cu reductorii de curent montaţi pe cablul ce vine de la contorul OD(cu sensul corect spre sarcină) şi alimentat cu tensiune trifazică de la acelaşi cablu care vine de contorul OD. Ce părere aveţi, s-ar putea ca diferenţele mari de citiri între smartmeterul Huawei şi contorul OD, ar putea fi influenţate de aprox. 7 metri de cablu(cel care face legătura între cutia de trecere şi nişa de intrare? Credeţi că ar fi necesar să mai cumpăr 7 metri de cablu trifazic şi să aduc astfel cablul de la invertor separat în nişă? Instalatorul care mi-a montat întreaga instalaţie fotovoltaică, a zis că nu contează UNDE legi invertorul la reţeaua casei... Vă mulţumesc. Link to comment
AdR!@N Posted May 1 Share Posted May 1 Salut, Este important ca smartmeterul sa fie montat pe cablul ce vine de la Contorul OD (inainte de orice ramificatie, consumator) si asa inteleg de la tine ca este. Punctul in care este legat invertorul in circuitul casei nu este atat de important, este foarte important sa ai sectiunile cablurilor si protectiile dimensionate corect. Mai exact, conductoarele sau cablul de la punctul in care este legat invertorul si pana la cablul principal ce alimenteaza casa sa suporte puterea maxima a invertorului. Iti recomand sa urmaresti indeaproape in aplicatie sa vezi daca puterile de injectie/consum sunt corecte si deasemenea temperatura cablurilor in perioada cu productie maxima. Numai bine! Adrian Link to comment
elctropan Posted May 1 Author Share Posted May 1 Buna dimineaţa Smartmeterul este montat pe cablul ce vine de la contorul OD. Cablurile sunt suficient de groase şi nu se încălzesc în niciun punct. Ceea ce indică smartmeterul, văzut prin aplicaţia fusion solar, cred că este corect. Din păcate, înregistrările contorului OD SUNT MULT PREA DIFERITE, faţă de smartmeter. De exemplu luna asta, la consum contorul OD a înregistrat cu 30 kWh mai mult decât smartmeterul. Şi, seara, bateria introduce energie şi în sistem, în continuare... Link to comment
modoran Posted May 1 Share Posted May 1 Pai intrerupe si tu seara legatura ce vine din retea manual sa ramai mereu pe baterie, nu merg asa dracoveniile asta ? Link to comment
Ion_Bumbu Posted May 1 Share Posted May 1 (edited) Problema este cum masoara fiecare contor ca in fapt si DTSU tot aia este. DTSU666 este un contor tip net metering, adica e un contabil pe retea, insumeaza toate fazele si da rezultatul ca stie ce sa faca daca apare + sau - la energie consumata sau injectată. Contorul OD poate fi de 2 feluri, "contabil" sau "tolomac", ultimul doar scrie de a intrat si ce a iesit. Problema e de la invertor in fapt, Huawei ktl-m este un "generator de curent", stie sa facă doar un lucru, da aceeași putere pe fiecare faza, nu poate injecta puteri diferit pe faze, aia o fac cele noi tip MAP0. Exemplul clasic, ai un reșou de 900W, pus pe faza R. DTSU da comanda de echilibrare incit sa genereze 900W invertorul. Asta face ce poate, genereaza pe fiecare faza 300W deci total 900W doar ca pe faza R ai nevoie de inca 600W pe care-i ia din retea, dar la general e 0 ca a impins pe S si T cite 300W deci contorul cu net metering face suma si scrie 0, contorul "tolomac" citeste si zice asa, pe faza R -600W pe celelalte + 600W si atita stie, nu mai face bilantul contabil si raporteaza 600W consum si 600W injectie in cei 2 registri 1.8.0 si 2.8.0. Asta n-ai cum s-o rezolvi daca OD nu schimba contorul cu un ce face net metering decit inlocuind invertorul cu versiunea noua MAP0. https://electricup.ro/invertor-on-grid-hibrid-trifazat-huawei-sun2000-12k-map0-12-kw-12000-w-battery-ready-asymmetric/ Mai este un alt aspect la KTL-M, nu merg trifazat offgrid, doar monofazat, la fel in caz de pana de energie desi este baterie, vor merge doar pe o faza. Edited May 1 by Ion_Bumbu 1 Link to comment
elctropan Posted May 1 Author Share Posted May 1 Dl Ion_Bumbu le zice bine pe toate. Dar, odată cu schimbarea invertorului e necesar să schimbi şi bateriile. Invertor on-grid hibrid trifazat Huawei SUN2000-5-12K-MAP0 - compatibil doar cu Baterie compatibilă: HUAWEI Smart String ESS 5kWh – 30kWh. Ultimul aspect sesizat de dânsul este esenţial şi nu este evidenţiat suficient în cartea tehnică a invertorului KTL-M si anume că off grid lucrează DOAR monofazat.Bine că nu am făcut greşeala să mai dau o groază de bani şi pe un backupbox şi să descopăr că la trecerea offgrid(când cade reţeaua stradală) obţin doar tensiune pe o singură fază şi că e necesar să ai instalaţie separată în casă, pentru faza respectivă. @modoran - NU se poate întrerupe seara, decât dacă treci invertorul pe offgrid(dacă ai parola de installer) şi tot degeaba treci că vei avea tensiune DOAR pe o singură fază!!!!Aşa dă minunatul invertor KTL-M!!!! @AdR!@N - mulţumesc pentru răspuns - era important pentru mine. O să continui săpăturile cu problema corespondenţei măsurătorilor dintre cele două contoare(diferenţa este foarte mare, după părerea mea) şi contorul OD a fost deja schimbat şi cei de la OD la solicitarea mea au dat următorul răspuns legat de noul contor montat de ei: Noul contor înregistrează energia electrică activă consumată şi produsă in felul următor: Dacă există o producţie de 1kWh pe fiecare fază (total 3kWh) şi consum 2 kWh pe o singură fază, contorul înregistrează energie de import = 0 kWh, energie de export = 1 kWh. Deasemenea ,dacă există un consum de 1 kWh pe fiecare fază (total 3 kWh) şi o producţie de 2 kWh pe o singură faza contorul înregistrează energie de import = 1 kWh, energie de export = 0 kWh. Deci, aşa cum spun ei, pare că, chiar dacă invertorul nu este model nou, ar trebui să fie bine. Respecte şi multumiri tuturor. Link to comment
Ion_Bumbu Posted May 1 Share Posted May 1 Nu trebuie schimbate bateriile, MAP 0 merge cu Luna S0, alea mai vechi si S1, cele noi de 7kWh. Din punctul asta de vedere nu-i problemă... Link to comment
elctropan Posted May 1 Author Share Posted May 1 (edited) 1 oră în urmă, Ion_Bumbu a spus: Nu trebuie schimbate bateriile, MAP 0 merge cu Luna S0, alea mai vechi si S1, cele noi de 7kWh. Din punctul asta de vedere nu-i problemă... Ale mele sunt LUNA2000-5-E0 şi modul alimentare LUNA2000-5KW-C0. Edited May 1 by elctropan Link to comment
modoran Posted May 1 Share Posted May 1 Acum 2 ore, elctropan a spus: @modoran - NU se poate întrerupe seara, decât dacă treci invertorul pe offgrid(dacă ai parola de installer) şi tot degeaba treci că vei avea tensiune DOAR pe o singură fază!!!!Aşa dă minunatul invertor KTL-M!!!! Si ce daca, nu poti face o automatizare cu contactor sa alimentezi toata instalatia monofazic pe toate cele 3 faze ? Bineinteles, nu poate fi vorba sa functioneze consumatorii pur trifazici, dar nu cred ca folosesti tu din aia pe perioada noptii oricum. Cat priveste faptul ca nu stii parola, daca ai platit trebuia sa o stii ca e echipamentul tau, nu-i inchiriat. Link to comment
Ion_Bumbu Posted May 1 Share Posted May 1 (edited) Parola se reseteaza usor la Huawei, e descris in doc. Bateriile cred ca sint compatibile, daca ajungeti chiar sa va ginditi la schimb, telefon la suport Huawei si va spun ei ce si cum. La pus toata casa pe o faza e simplu, singura problema e ca invertorul scoate puterea mai mica, cred ca spre 1/3 din puterea nominala, poate ceva mai mult dar nu cea nominala. MAP 0 o scoate pe cea nominala pe o singura faza, si aia e o mare deosebire. Edited May 1 by Ion_Bumbu 1 Link to comment
elctropan Posted May 1 Author Share Posted May 1 (edited) Nu ştiu să resetez parola de installer ca să pot să intru prin internet în invertor. Posibil, la faţa locului, să pot intra în invertor, dar, prin internet, nu pot.Încă nu am identificat în manual cum se face asta. Legat de trecerea casei pe o singura fază, mă abţin de la comentarii. Pe crezute, nu prea sunt de acord, o să pun o întrebare la Huawei, dacă îmi vor răspunde, că i-am mai întrebat câte ceva şi nu mi-au răspuns până acum. Să înţeleg că şi MAP0 tot pe o singură fază când intră pe offgrid?!? Nu rămâne trifazic şi offgrid?Rămâne doar avantajul că preia toată puterea cerută de consumator şi nu o mai împarte la 3 cum face cel pe care îl am eu!!!! În acest caz, nu mi se pare suficientă investiţia pentru un MAP0. Mă gândisem să iau unul MAP0 şi să îl vând pe al meu(ca să mai recuperez din bani), care nu are, practic, nicio problemă. Mai caut informaţii, tutoriale, google, youtube, poate mă voi lămuri, poate. Mulţumesc de ajutor. Edited May 1 by elctropan Link to comment
Ion_Bumbu Posted May 1 Share Posted May 1 (edited) Merge bateria de 5/10/15kWh pe MAP 0!! https://solar.huawei.com/en/products/LUNA2000-5-10-15-S0/specs Compatible inverters6 SUN2000-2/3/3.68/4/4.6/5/6KTL-L1, SUN2000-8/10K-LC0 SUN2000-3/4/5/6/8/10KTL-M1, SUN2000-12/15/17/20/25K-MB0 SUN2000-5/6/8/10/12K-MAP0, SUN5000-8/12K-MAP0, SUN5000-17/25K-MB0 Edited May 1 by Ion_Bumbu Link to comment
elctropan Posted May 1 Author Share Posted May 1 Am specificat mai sus, ale mele sunt LUNA2000-5-E0 şi modul alimentare LUNA2000-5KW-C0, nu au S0 la coadă.... Link to comment
Ion_Bumbu Posted May 1 Share Posted May 1 (edited) LUNA2000-5KW-C0 comanda LUNA2000-5-E0 baterie de 5kWh Astea sint modulele, asamblate dau bateria S0 deci e OK, daca va fi cazul se poate face schimbul. Power module LUNA2000-5KW-C0 Battery module LUNA2000-5-E0 Impreuna dau bateria Luna-5-S0 o comanda si 2 baterii E0 dau bateria Luna-10-S0 Asa e notarea la ei sa te bage-n ceata si mai mult. Edited May 1 by Ion_Bumbu Link to comment
Recommended Posts