Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce se intimpla cu unitatile optice de citire?


wwilly
 Share

Recommended Posts

Intrebarea mea corect formulata este: Ce se intimpla cu unitatile optice de citire cand "se defecteaza"? Am folosit ghilimelele, pentru ca as dorii sa stiu daca ele intradevar se defecteaza definitiv, si atunci defapt ce s-a defectat la ele?, sau sunt doar decalibrate? Am pus aceste intrebari deoarece in ultima vreme aud de la tot mai multa lume "a picat laserul". Am si eu acasa defecte una bucata CD-rom , una bucata DVD writer, un dvd player, plus am avut o problema cu un dvd recorder samsung defect de nou. Interesant ca probleme se instaleaza treptat: face mofturi la unele cd-uri, refuza sa citeasca cd, dar merge dvd... etc. pana la urma nu mai citeste nimic. Ce se defecteaza defapt la ele?

Link to comment
Share on other sites

Buna intrebarea! Si eu la fel am patit, nu o data. Si sunt curios. Problema pare a fi ori de la dispozitivul de focalizare, ori senzorul/amplificatorul de citire. Curios, la combo, vede DVD si NU vede cd-uri de nici un fel decat total aleator. Cineva luminat ne poate lamuri?Bafta!Costel

Link to comment
Share on other sites

Raspuns concret eu nu am avut norocul sa gasesc. Referiri, pareri... As dorii un raspuns concret de la cineva care chiar stie despre ce este vorba. Deci unitatile optice cu probleme, sunt defecte, sau decalibrate? In al doilea caz se mai poate face ceva?

Link to comment
Share on other sites

Unitatile optice sunt prea ieftine ca sa fie reparate. Nu sunt depanator profesionist dar am observat ca:1. Cel mai frecvent se murdaresc lentilele de praf. Asta se pote sterge simplu.2. Se ard integratele corespunzatoare diferitelor drivere - motoare, focalizare, control diode laser, etc. Nu merita efortul sa le cauti si sa le inlocuiesti sau sa improvizezi ceva.3. Scade puterea diodei/diodelor laser. Unele au un semireglabil pe capul optic dar gaselnita este foarte sensibila si mai ales nu tine mult. Pana la urma tot moare dioda. Nu merita timpul pierdut cu tatonarile.La momentul defectarii probabil deja exista un model mai destept la care oricum vroiai sa faci upgrade, asa ca defectarea este un motiv numai bun pentru un upgrade.Mai este si regula cat dai atat face. Eu am CD-RW TEAC 40x si merge de muuulti ani desi am tras cateva mii de CD-uri cu el.Nu stiu la ce te referi cand spui decalibrare: mecanica sau putere dioda?

Link to comment
Share on other sites

In mod normal cand face log-in, capul face o focalizare in zona ATIP, de unde incearca sa citeasca ceva informatii despre disc, ce fel de, capacitate, etc. Genul de informatii pe care le afiseaza orice programel. Se face deasemenea si o autocalibrare, tot in zona aceea. In functie de ce se citeste se activeaza total/partial/deloc algoritmul de corectie al erorilor si pre-compensare. Aici e buba, de regula. Raman la parerea pe care nu o pot dovedi, ca nu am cu ce, ca de vina sunt fie (pre)amplificatorul de citire fie dispozitivul de focalizare. Asta e conceput in general pe principiul unui motor liniar, si deci supus erorilor ca orice stepper. Plus ansamblul dioda/receptor, care se pot descentra mecanic sau intern. Cu semireglabilul acela, daca ai un puct de test se poate regla acuratetea trenului de impulsuri, cu un osciloscop. Sunt proceduri de test, dar nu accesibile noua. Poate sunt automatizate in faza de montaj...Cazul cel mai enervant apare cand sunt unitati combinate. Ori nu merge cd si dvd da, ori vede cd dar nu le scrie....Cineva chiar s-a lovit de problemele astea? Nu punem in discutie varianta de schimbare/upgrade, nu face obiectul acestui topic. Daca postam gresit in continuare, rugam un moderator sa puna discutia la locul ei.Bafta!CostelP.S. - faza cu moartea diodei e cu cantec. In cazul asta ar trebui dat un numar de ore de functionare minim, ca la becuri... Nu sunt facute la noi, iar aceleasi unitati sunt vandute si in State. Acolo daca nu-i dai durata de viata minima la un laser/cd in cazul cand este perisabil, esti pasibil de proces, indiferent ca esti un concern monstru!

Link to comment
Share on other sites

Chiar ca moartea laserului se intampla foarte des , nu stiu ce vrei sa spui cu numarul minim de ore de functionare , un bec prost se poate arde imediat :smt003 . Oricine lucreaza la un service de CD playere , DVD-uri poate confirma , iar cand defectul se instaleaza lent , mai intai face figuri cu unele discuri , e clar. Se schimba tone de blocuri optice prin atelierele de garantii , asta e , calitatea laserelor nu este foarte buna. Bineinteles ca sunt si alte defecte , dar primul suspect este laserul insusi .

Link to comment
Share on other sites

Prin decalibrare am vrut sa spun ca unitatea respectiva nu se defecteaza subit, ci defectul se instaleaza progresiv (in majoritatea cazurilor). De aceea am deschis acest topic, pentru ca am banuiala ca unitatile respective nu sunt defecte, doar ca parametrii de fuctionare o iau in deriva, parasind marja de eroare admisa. Daca s-ar defecta subit, nu as avea banuieli. As zice ca asta este, dar majoritatea functioneaza, dar functioneaza cu "mofturi".Stiu ca prin serviceuri se schimba unitatile cu sutele, si ca nu merita sa-ti bati capul cu ele, dar avand in vedere amploarea fenomenului, eram curios ce se intampla, sau ce se poate face pentru a prevenii.

Link to comment
Share on other sites

@Depanatorul

Scuze te rog, m-am exprimat gresit. http://www.datasheetarchive.com/pdf/1161101.pdf La parametrul MTTF ma refeream. Stiu ca sunt blocuri optice care se schimba in service. Nu sunt lamurit daca se schimba pentru ca s-a degradat laserul, sau pentru ca sunt alte probleme, eventual la sistemul de focalizare/ preamplificator. Si cum ramane cu combo care face jumatate din treaba? E acelasi ansamblu optic, deci e alta problema. Cred eu. De aceea intreb, poate cineva care s-a lovit de problema ma lumineaza. De principiu, nu cu amanunte si detalii.

 

Bafta!

 

Costel

Link to comment
Share on other sites

@DepanatorulScuze te rog, m-am exprimat gresit. http://www.datasheetarchive.com/pdf/1161101.pdf La parametrul MTTF ma refeream. Stiu ca sunt blocuri optice care se schimba in service. Nu sunt lamurit daca se schimba pentru ca s-a degradat laserul, sau pentru ca sunt alte probleme, eventual la sistemul de focalizare/ preamplificator. Si cum ramane cu combo care face jumatate din treaba? E acelasi ansamblu optic, deci e alta problema. Cred eu. De aceea intreb, poate cineva care s-a lovit de problema ma lumineaza. De principiu, nu cu amanunte si detalii. Bafta!Costel

Sa lamurim un lucru , blocul optic nu contine preamplificatorul sau sistemul de focalizare ( sau in general componente electronice active ) , numai motorasele de focus si tracking , semireglabilul si poate cateva rezistente si condensatori. Deci nu e nimic de reparat . Restul explicatiei a dat-o RoGeorge .
Link to comment
Share on other sites

Pe blocul optic sint dioda laser, bobinele care misca ansamblul optic, matricea de fotodiode care culege semnalul reflectat de disc, semiregabilul (doi pt. dvd) si vreo rezistenta sau condensator ratacit. Din toate astea dioda laser e cel mai des defecta (uzata sau pur si simplu defecta - am vazut dioda din dvd putin folosit care mergea bine vreun minut sau doua si cind se incalzea scadea brusc puterea fasciculului - dadeai un pic cu aer rece si mergea din nou).Nu prea cred ca are rost sa incerci sa repari ceva din toate astea, asa ca daca vrei dvd ieftin (mai nou sint modele cu 90 de lei care stiu divx) vezi sa aiba doi ani garantie.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc pt raspunsuri... Eram doar curios, de ce se intimpa. Am deja prin casa cateva epave, care au fost inlocuite, dar inca nu au fost aruncate.As mai avea o intrebare pentru cei ce lucreaza in astfel de service-uri: Din experienta lor, marcile de renume sunt mai rezistente decat jucariile de 90 RON, sau totul depinde de noroc?Intrebarea asta o formulez in ideea ca am de gand sa achizitionez un dvd recorder cu HDD si ma ingrozeste ideea fiabilitatii scazute. Pretul de achizitie la un aparat de marca ( nu mentionez marca, nu vreau sa fac reclama),depaseste 700-800 RON, deci nu mi-e chiar tot una.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines