Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

1126 caractere pe minut

Ovidanie

Recommended Posts

Codul morse, prieteni, codul morse!!!

Hai sa lasam religia si politica si sa ne intoarcem la abilitatea specifica oamenilor numita "receptie cod morse viteza".

Si ca sa readuc trenul din deraiere inapoi pe sine, propun intrebarea referitoare la cea mai buna metoda de antrenare a unei "urechi de tabla" in limbaj popular pentru a decoda semnale morse.

Opinia mea este ca "muzicalitatea" codului morse este mai degraba o detectie de anvelopa, ceva gen punctul are un varf mic iar linia are un varf mare intr-o analogie cu varfuri de munte (nu gasesc acum descrierea dar am intalnit-o in cotrobaiala pe net) iar fiecare caracter are o "amprenta sonora" unica si lucreaza exact cu abilitatea lingvistica a omului. Asa s-ar explica faptul ca unii operatori prefera strict o anumita frecventa a sunetului (side-tone cred ca-i zice)  la receptie potrivit cu "dialectul" personal. Deconstructia pe linii si puncte este o procesare auditiva si vizuala pe cand identificarea aceste anvelope este doar o procesare lingvistica pur auditiva scurtand drumul la identificare/decodare. Faptul ca se asociaza un act motor fiecarui caracter prin scrierea acestuia pe hartie intr-o forma asemanatoare stenografiei creeaza un reflex conditionat intre sunetul auzit si reflexul motor al mainii sarind peste partea vizuala care scurteaza si mai mult decodarea informatiei.

Ca fapt divers, procesarea vizuala a informatiei dureaza cam 0,25 secunde (procesarea completa pentru ca se pare ca detectia este undeva la 0,05s) adica, in teorie, maximum 240 caractere pe minut. Punand inca vre-o 0,3 secunde scrierea si vre-o 0,02 secunde decodarea audio se ajunge cam la putin peste 100 semne decodate prin deconstructie vizuala in linii si puncte. Daca se sare peste partea vizuala se ajunge la aproximativ 188 semne pe minut. Daca se "scrie" pe ecranul mental viteza poate fi cu mult mai mare, asa cum este la acel pustan de 12 ani. Uzual, memoria de lucru este de 7 caractere asa ca se incadreaza exact in cele 6 caractere ale indicativului. O remarca este ca exista studii care ar indica o viteza mai mare de procesare auditiva la frecvente ridicate si asta poate mari pragul de receptionare.

Sunt o gramada de scurtaturi de la sunetul codului morse pana la scrierea caracterului pe foaie. Ca memorare a caracterelor se pot memora ca muzicalitate, exact ca intr-o inregistrare audio sau se pot memora vizual pe "ecranul mental" si asta depinde de constructia mentala a fiecarui individ.

• Replies 175
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• mihaiaurul

39

• Marele Savant

23

• The Stressmaker

20

• Ovidanie

13

Deocamdată stam pe bară.  Încă se dezbate percepția codului Morse. 

Amuzant este că o fac unii care au recepționat și transmis de parcă ar fi diferit de la un individ la altul. 

Toți cei care știu codul îl aud în același fel,  nu știu ce ar mai fi de dezbătut la capitolul ăsta...

Mai băgară și o maimuță în ecuatie cu tot cu Darwin. :)

Poate codul este acelasi dar fiecare individ il decodeaza in "dialectul" propriu. Nu toti il percep la fel pentru ca nu exista o metoda universal valabila de invatare. Sunt de acord cu dv. la un singur lucru, toti aud aceleasi sunete. Dar decodarea lor este specifica individului asa cum este si limbajul si asta se face in mod automat odata cu practica. Sa nu uitam ca in versiunea audio, codul morse nu difera foarte mult de limbajul vorbit mai ales ca exista deja un set de reguli bine pus la punct, sa-i zicem "gramatica codului morse". Si ma refer la discutia anterioara cu abilitatea creierului de a lucra cu anvelopa semnalului pentru a-i da o forma "muzicala" care poate fi incadrata intr-un tipar. Da, sunt teorii dar pana se demonstreaza mai dureaza. Asa cum nu este teorie faptul ca creierul uman lucreaza cu tipare de gandire si acesta incearca sa gaseasca tiparul cunoscut intr-o mare de zgomot.

Chiar daca se dezbate inca metoda de decodare a limbajului morse in creierul uman asta nu inseamna ca nu putem teoretiza aici.

Sa luam de exemplu cifra 3. Ce auziti cand este transmisa in format audio?

Pana la urma care-i treaba cu maimuta? stie codul morse? poate invata codul morse? Nu? atunci face parte din alt film...

PS: Sa luam alt exemplu. Asa arata engleza in Africa, seamana a engleza cu sunet de manipulator clasic daca ascultati partea despre litera "c". Si totusi este decodabila chiar daca este un alt dialect. Daca eu aud doar partea in engleza, un nativ african aude ambele limbaje sau mai exact limbajul combinat care poate transmite o alta informatie decat partea in engleza..

dupa sutele de ore de antrenament, urechea era legata direct de mina, nu statea nimeni sa se gindeasca! se intimpla uneori ca unul dintre colegi sa adoarma! o data locotenentul ne-a facut semn sa nu-l trezim pe respectivul si ne-a transmis sa urmarim ce scrie respectivul in somn! omul scria absolut corect, fara nici o greseala, numai ca mina nu se mai misca pe pagina, scria in acelasi loc, ajungind sa gaureasca pagina cu creionul! apropo, se scria numai cu creionul HB1. Cred totusi ca nu se realizeaza ce pot insemna cele 6-8 sau chiar 10 ore pe zi de antrenament!

Posted (edited)

Cand e vorba de invatat telegrafie, fiecare incepe cum poate. Unii incearca sa-si imagineze linii-puncte, altii incerca sa recunosca grupari de sunete, dar cu putin exercitiu, creierul face ceea ce trebuie: Automatisme. Dupa un timp decodarea devine "hardware", in creier neuronii se cableaza in asa fel ca totul se face automat, nici macar nu-ti dai seama. Exact ca mersul pe bicicleta: pedalezi, balansezi corpul stanga-dreapta, etc, si faci toate astea fara sa  gandesti. Daca stai suficient timp pe bicicleta, reusesti sa mergi "fara maini" sa mananci inghetata si sa te uiti dupa gagici. 

Eram la Frasin, la Casa Alba, la pensiunea regretatul Corneliu Petreanu, (PECO) YO8TU, eram mai multi radiomatori in restaurant, la masa, iar in mansarda, Adrian ZAIŢ (YO8OW) lucra ceva in telegrafie. La un moment dat, in mijlocul unei propozitii, fara nici o legatura cu subiectul discutiei,  YO8SS zice:  " Ia uite iepurasul, lucreaza un american". ZAIŢ, in rusa, inseamna iepure. YO8SS, in timp de vorbea cu noi, observa cum palpaie lumina, "vedea" traficul. 

Totul devine automatism. Trebuie doar exersat suficient.  

Unii se nasc cu "ureche muzicala" adica aud tonul si percep ritmul. Altii percep doar ritmul, dar este absolut suficient pentru telegrafie. Aceste persoane, datorita abilitatilor innascute, vor invata mai usor telegrafie.  Restul vor invata si ei, dar mai lent, trebuie sa exerseze mai mult.   

Edited by Ovidanie
Acum 6 ore, Ovidanie a spus:

ZAIŢ, in rusa, inseamna iepure

nu prea!

11 minutes ago, Marele Savant said:

nu prea!

AI zice așa:

„Ну, погоди!” (Nu, pogodi!). Acesta este un serial clasic de animație rusesc, similar cu „Tom și Jerry”, unde personajele principale sunt Lupul (Волк - Volk) și Iepurele (Заяц - Zaiats).

Lupul încearcă mereu să-l prindă pe Iepure, dar acesta scapă de fiecare dată. Replica celebră a Lupului este „Ну, погоди!”, care înseamnă „Las’ că vezi tu!” sau „Stai că-ți arăt eu!” în română.

Acum 21 ore, Marele Savant a spus:

nu prea!

Eu așa știam, zaieț înseamnă iepure. Bunicii mei mi-au spus, pe linie maternă  mă trag din neam de ruteni, am crescut vorbind ucraineana și româna.

Mai multe amănunte aflu mâine, Suceava e plină de ucraineni refugiați.

Deci ZAIŢ nu inseamna iepure, nu inseamna nimic de fapt!

Кролик este iepurele.

P.S. stiu, ma leg de fleacuri!

Acum 55 minute, mihaiaurul a spus:

AI zice așa:

Trebuie intrebat ''AI'' orice fleac, trebuie ''gugalit'' pentru orice chestie pe vremuri stiuta de toti copii din fata blocului?

12 minutes ago, Marele Savant said:

Trebuie intrebat ''AI'' orice fleac, trebuie ''gugalit'' pentru orice chestie pe vremuri stiuta de toti copii din fata blocului?

Nu știu alții cum sunt, dar mie unul îmi face plâcere să descopăr noile culmi ale progesului.
Uneori întreb AI și când consider că știu.
Mereu am descoperit că nu știam chiar totul ! Este uman. Creierul este limitat în a acumula cunoaștere. Mai intervine și uitarea ...

Edited by mihaiaurul
29 minutes ago, Marele Savant said:

Кролик este iepurele.

AI zice așa:

Кролик – se referă, de obicei, la iepurele domestic (crescut de oameni).

Заяц – desemnează iepurele sălbatic.

De la maimuță ați trecut la iepure. 

Asa e la ruși, iepurele are două denumiri.  Un fel de operațiune specială :rade: 

Sau șoșoi...

Acum 18 ore, Ovidanie a spus:

in timp de vorbea cu noi, observa cum palpaie lumina, "vedea" traficul. 

Totul devine automatism. Trebuie doar exersat suficient.  

Am mare respect pentru radioamatori, majoritatea sunt oameni de toată isprava dar unele povești seamă cu poveștile pescărești. :rade:

De ureche muzicală și antrenarea ei (a creierului de fapt) am auzit dar niciodată de ochi "muzical".