Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

1126 caractere pe minut

Ovidanie

Recommended Posts

Acum 3 ore, yo9gcc a spus:

Daca era unitatea de bruiaj era 01640, din '94 am fost și eu acolo.

Eu sunt mai tinerel, am facut mai tarziu.Aveau si unitati de bruiaj, rusesti cred, cu niste antene de domeniul SF, dar nu am observat sa fie folosite, doar le mai scoteau din cand in cand de la naftalina pt diverse aplicatii.Faceam instructie pe aparatura NATO si aia nu prea putea fi bruiata cu sistemele clasice.

In fine...privind retrospectiv ma gandesc la armata ca la un an pierdut degeaba, nu cred ca am invatat nimic util acolo ce sa nu fi stiut dinainte.Mai mult imi placea sa ma joc tintind imaginar cu pistolul mitraliera diverse obiecte de pe caldaram, din gard, dar cum il caram mai tot timpul fara cartuse  era absolut inutil pt ca nu te invatai cu greutatea armei reale.Totusi in armata m-am apucat de electronica, de frica sa nu faca smotru cu mine maistrul daca il sunam sambata seara  sa-i spun ca s-a stricat statia.R1300 a fost prima reparatie in viata...pe bajbaite...doar un fir dezlipit, dar prima interventie.

Edited by silmicii
  • Replies 175
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• mihaiaurul

39

• Marele Savant

23

• The Stressmaker

20

• Ovidanie

13

Acum 7 ore, silmicii a spus:

Totusi nu cred ca un adult peste 18 ani mai poate ajunge la performantele acelor copii indiferent cate ore de telegrafie ar face.Imi pare rau ca nu am facut mai degraba varianta optica decat auditiva.Ar fi folosit poate intr- o situatie reala.Astazi comunicatiile telegrafice  in cod Morse sunt absolut inutile dupa parerea mea si cred ca si atunci erau inutile pt ca se lucra deja pe aparatura NATO moderna.

Ba sa crezi! nici eu nu am crezut ca oameni care in viata lor nu avusesera treaba cu alfabetul morse, puteau ajunge la performante! 6-8 ore zilnic de antrenament, ori 6 luni sau cit era ciclul unu, fara alte griji, fara caprarie, fara griza mincarii, a imbracamintii sau a zilei de miine in general, faceau minuni!

iar pina spre anii 200 telegrafia s-a folosit in draci, chiar daca in anii 80 se foloseau echipamente moderne, aveau si acestea modul de lucru numit telegrafie! pina in 90 cel putin, cum crezi ca comunicau ambasadele din intreaga lume cu tara de origine? Dar vaporele in larg, care aveau chiar ofiter tegrafist! la fel si agentiile de presa, acestea folosind si teleimprimarea si telefoto! stiu ca generatia noua crede ca lumea a inceput sa comunice o data cu aparitia telefoniei mobile sau a satelitilor, dar nu e deloc asa!

11 minutes ago, silmicii said:

n fine...privind retrospectiv ma gandesc la armata ca la un an pierdut degeaba, nu cred ca am invatat nimic util acolo ce sa nu fi stiut dinainte.

Cel puțin ai aflat că anumite lucruri sunt obligatoriu de efectuat.
Ok ?

Acum 13 ore, yo9gcc a spus:

Interesant, chiar sunt curios unde (U.M.) se ajungea la 140 semne pe minut in doar 4 luni de instructie?

Era vorba de cifre 140! cam in toate unitatile operative, nu in cele de caprarie unde transmisionistii erau anexa la cantar si trimisi la cules de barabule, impreuna cu restul unitatii! exemplul meu este um01714 din Pitesti, unde numarul angajatilor civili si militari era mai mare ca cel al militarilor in termeni! Si care exista si acuma!

Acum 15 minute, silmicii a spus:

de frica sa nu faca smotru cu mine maistrul daca il sunam sambata seara  sa-i spun ca s-a stricat statia.R1300 a fost prima reparatie in viata.

Tare asta! ce sa repari la R1300 cind astea erau defecte de la iesirea din fabrica si stateau mai mult in bazale de reparatii! Si eu am lucrat ciclul doi la un laborator radio, unde se faceau si unele revizii si reparatii, dara daca se defecta ceva, era inlocuit chiar si noaptea, cu alt echipament, nu cautam fire rupte noaptea!

Apropo, va dati seama de calitatea jafului de R1300, daca la un echipament de calitate militara, gasea soldatul roman fire dezlipite!

Acum 19 minute, silmicii a spus:

.privind retrospectiv ma gandesc la armata ca la un an pierdut degeaba, nu cred ca am invatat nimic util acolo ce sa nu fi stiut dinainte.

Pai mai jos spui ca te-ai apucat de electronica, orice ar fi insemnind asta, deci iata ceva ce nu stiai! Eu recunosc ca am invatat foarte multe chestii utile, si chiar mi-am schimbat orientarea profesionala pentru intreaga viata, trecind de la automatica la radiocomunicatii!

Viteza la recepție a cifrelor putea să fie peste 120 cifre/minut cănd era vorba de o situație reală.
Ca cea de la radiolocație unde mesaje erau standard, relatic scurte și aveau pauze între ele.
Pe cer nu puteau să fie zeci de ținte. Deși se simulau și astfel de situații.
Planșetiștii se urcau unul peste altul ca să deseneze traseul țintelor.

Acum 24 minute, mihaiaurul a spus:

Cel puțin ai aflat că anumite lucruri sunt obligatoriu de efectuat.
Ok ?

nu eram obligat sa fac armata, tocmai obtinusem o scutire de 4 ani...dar ma certam mereu cu ai mei acasa pt ca eram un prost si nu stiam exact ce vreau sa fac...asa ca am ales cea mai proasta varianta.Oricine lauda armata si rolul ei e un prost, armata are nevoie de foarte multi prosti si prostii se gasesc mereu unii pe altii.

@silmicii: mai tineti minte cum arata automatul ala? sau macar cum se numea? Cam stiu ce facea si poate fi simulat usor dar ma intereseaza detalii reale despre el.

@BRANCA: "caracteristica umana" la cheia normala era ca existau diferente infime la pauzele intre caractere sau semne la fel si la durata semnelor. Acestea erau caracteristice unui operator si se cam copiau de cei care erau instruiti de acel operator. Ca exemplificare, un coleg leat cu mine era transmisionist si receptor de viteza si avea obiceiul sa transmita "din scurt" semnele, metoda de transmisie invatata si de urmatorul operator care a ajuns la aceeasi subunitate. Sa-i spunem un "dialect morse".

PS: daca am uitat majoritatea caracterelor in ceea ce priveste codul morse eu cred ca pot sa il reinvat folosind o metoda actuala asemanatoare cu cea invatata, probabil o varianta Koch-Farnsworth. Cred ca voi incepe cu 110-120 semne pe minut cu pauze mai lungi (Farnsworth, 3 puncte ca pauza) si cate doua caractere per studiu (Koch, cred ca ordinea G4FON, pare mai interesanta). Dupa ce pot receptiona cam 95% (pe hartie, 5 caractere pe grup, cu spatiu normal de 1 punct) trec la urmatorul caracter. Singura necunoscuta este rugina de pe creier si timpul disponibil...

LE: din punctul meu de vedere armata ar trebui sa fie obligatorie macar 2 luni. Prima luna este obisnuirea cu militaria, regulamente, etc apoi juramantul si inca o luna in care se fac antrenamente si trageri dupa care civilie. Atat. Restul este caprarie. Sa stie civilul, in caz de ceva, pe care parte a tevii de la arma pleaca glontul si in ce directie.

Edited by The Stressmaker
Acum 29 minute, Marele Savant a spus:

Era vorba de cifre 140! cam in toate unitatile operative, nu in cele de caprarie unde transmisionistii erau anexa la cantar si trimisi la cules de barabule, impreuna cu restul unitatii! exemplul meu este um01714 din Pitesti, unde numarul angajatilor civili si militari era mai mare ca cel al militarilor in termeni! Si care exista si acuma!

Știu unitatea, am fost și eu pe acolo la cursuri. Tot în unitate operativă am fost și eu, au ieșit și din mana mea vreo 2 generații de telegrafiști, după am făcut tura operativă cu căștile pe cap cel puțin 25 de ani. Deci și pentru care spun că nu se mai lucrează morse...se lucrează destul de mult mai ales cei din est, acum au mai lăsat-o că sunt în război , dar posibil  pun baza pe asta fiindcă știu că majoritatea au trecut la transmisii digitale. As spunea multe dar momentan nu pot ....

Acum 15 minute, The Stressmaker a spus:

@silmicii: mai tineti minte cum arata automatul ala? sau macar cum se numea? Cam stiu ce facea si poate fi simulat usor dar ma intereseaza detalii reale despre el.

LE: din punctul meu de vedere armata ar trebui sa fie obligatorie macar 2 luni. Prima luna este obisnuirea cu militaria, regulamente, etc apoi juramantul si inca o luna in care se fac antrenamente si trageri dupa care civilie. Atat. Restul este caprarie. Sa stie civilul, in caz de ceva, pe care parte a tevii de la arma pleaca glontul si in ce directie.

Nu.

Nu cred ca militaria defineste homo sapiens...

Armata este baza sistemului feudal.

Cui ii place sa serveasca feudalismul sa fie sanatos! Cimpanzeii rad cu curul.

https://youtu.be/qyJomdyjyvM?feature=shared

Acum 35 minute, silmicii a spus:

nu eram obligat sa fac armata, tocmai obtinusem o scutire de 4 ani...dar ma certam mereu cu ai mei acasa pt ca eram un prost si nu stiam exact ce vreau sa fac...asa ca am ales cea mai proasta varianta.Oricine lauda armata si rolul ei e un prost, armata are nevoie de foarte multi prosti si prostii se gasesc mereu unii pe altii.

OK, sint un prost dupa standardele tale! multumit?

Cu tot respectul, armata obligatorie are si partile ei bune doar ca sunt cu mult mai putine comparativ cu partile proaste. Nici mie nu mi-a placut armata dar intre a folosi un PM in aparare ca pe un ciomag si a-l folosi asa cum a fost el construit, prefer a doua varianta. Sper ca sa nu fie nevoie vreodata de aceasta abilitate dar totusi ma uit in jur si aceasta abilitate nefolosita devine din ce in ce mai actuala, in contextul geopolitic actual.

Ca idee, spuneti ca limbajul morse este "o limba moarta". Nu, este doar un mijloc de transmisie a unei informatii. Poti inconjura globul cu cativa zeci de metri de sarma ca antena si un transmitator de cativa watti sau zeci de watti si receptor simplu si nu este nevoie de putere de calcul imensa cum este la transmisiile digitale criptate. O transmisie digitala criptata implica ca ambele parti sa aiba aceiasi parametri de comunicatie, ceea ce face tehnologia respectiva extrem de personalizata. Ca idee, codul enigma nu a fost spart ca urmare a unei greseli in alcatuirea codului ci a caracterului uman al transmisiei mai exact acel salut nazist binecunoscut care era inserat de fiecare data in mesaj sau informatiile despre vreme. Asa a fost spart codul. Altfel, codul enigma rezista pana astazi. Ca idee acest aspect "low tech" a fost preluat si de cateva filme, cred ca "Independence Day" a fost unul din ele ca urmare a decodarii transmisiilor radio clasice de catre "omuletii verzi".

PS: devin din ce in ce mai interesat de transmitatoarele CW simple cu o singura "lampa" cu puteri intre 1W si 20W, se gasesc pe YT inclusiv comunicatii de amator cu aceste transmitatoare. Nu am de gand sa ies pe antena dar tentatia de a folosi o sarcina artificiala exista.

LE: apropos de treaba cu cimpanzeii uite in contrapartida 

Acum 49 minute, Marele Savant a spus:

OK, sint un prost dupa standardele tale! multumit?

De ce? Se da vreun premiu daca spui asa ceva?Scutire la taxe si impozite?Primesc vreo mostenire?

Usurel ...... (ti ti ti ti ti ti) :)

Revenind la morse, chiar daca a fost invatata candva in armata ca acum sa fie considerata o abilitate inutila are cateva avantaje, enumerate in postarile anterioare. Sa nu uitam ca o armata moderna nu inseamna caprarie iar abilitatile celor care vor sa ramana in armata vor face diferenta. Pe vremuri era vorba ca devii barbat daca faci armata altfel ramai baiat, acesta este substratul flame-ului anterior. Acum, nu mai este nevoie sa bagi caprarie cu arma in mana ca sa sustii armata, iti poti folosi abilitatile in civilie cu mult mai eficient decat in armata si pentru acelasi rezultat. Asa ca, din punctul meu de vedere, folosirea maximala a abilitatilor este ceea ce conteaza si nu daca ai sau nu armata facuta, oricum ar fi ea, caprarie sau nu.

Personal, a (re)invata codul morse este mai mult o ambitie de-a mea, ceva gen de a recapata o abilitate pierduta chiar daca momentan nu are nici o valoare practica.

Acum 7 ore, The Stressmaker a spus:

LE: apropos de treaba cu cimpanzeii uite in contrapartida 

Numai cimpanzeii cred ca a rezolvat cubul în 1,26 secunde (timpul necesar pentru a face operatiunile manuale). Tot asa cum cred ca numai datul cu secera si ciocanul este munca.

On topic: Nu sunt nici telegrafist (în armata am fugit de transmisiuni ca dracu de tamîie)  si nici radioamator (decât "cu inima"; în RSR nu am avut voie iar în RFG mi-a pierit pofta), dar ma trezesc deseori ascultând "melodia Morse" în timp ce caut posturi interesante pe unde scurte.