Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconstruirea minicomputerului Cobra cu circuite moderne ?


Recommended Posts

  • Replies 121
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Acum 22 ore, cristi7521 a spus:

Se pare ca exista deja implementari pentru ZX Spectrum pe diverse microcontrollere (STM32F407, ESP32..)

https://github.com/ukw100/STECCY

https://github.com/EremusOne/ESPectrum

https://github.com/AtlasFPGA/zx

Multumim, e adevarat ca exista, insa asta duce discutia putin off-topic. Noi aici recunoastem direct din titlu ca e un soi de nebunie ce facem, adica un proiect de nisa, cu motivatii si obiective atipice. 

 

@roadrunner eu unul sunt curios ce se poate face cu CPLD, cat timp ramane ceva usor de asamblat, ex capsule PLCC in socluri through-hole. Te rog sa ne tii la curent daca incepi asa ceva, subiectul ar merita propriul thread.

 

Ce nu ma pasioneaza deocamdata e Z80 emulat, dar cine stie, in timp, daca devine greu de gasit, se schimba povestea.

Link to comment
Acum 28 minute, nustiunimic a spus:

eu unul sunt curios ce se poate face cu CPLD, cat timp ramane ceva usor de asamblat, ex capsule PLCC in socluri through-hole. Te rog sa ne tii la curent daca incepi asa ceva, subiectul ar merita propriul thread.

daca tii neparat sa lipesti circuite e alta treaba nu are legatura cu proiectarea de circuite digitale.

Revenind la subiect, treaba asta cu retro are multe arome (flavours) unii sunt nucleul dur vor sa reproduca chestii vechi cu ttl si circuite originale lipite cu mana, altii la polul opus vor sa emulteze in software, unii in mijloc rescriu in limbaj de nivel inalt procesosre/periferice care nu mai sunt de gasit si li se par lor interesante. Toi au dreptatea lor si motivele lor de necombatut.

Complexitatea la proiectarea digitala nu e la lipituri e cu totul in alta parte. (uite aici un video unde explic exact asta (ti-am trimis pe mesaj privat sa nu poluez thread-ul asta cu cobrele)

RR

Edited by roadrunner
Link to comment
Acum 26 minute, roadrunner a spus:

daca tii neparat sa lipesti circuite e alta treaba nu are legatura cu proiectarea de circuite digitale.

Revenind la subiect, treaba asta cu retro are nulte arome (flavours) unii sunt nucleul dur vor sa reproduca chestii vechi cu ttl si circuite originale lipite cu mana, altii la polul opus vor sa emulteze in software, unii in mijloc rescriu in limbaj de nivel inalt procesosre/periferice care nu mai sunt de gasit si li se par lor interesante. Toi au dreptatea lor si motivele lor de necombatut.

RR

 

Nu m-am exprimat clar, am vrut sa zic ca-s curios ce poti tu face cu logica programabila in subiectul Cobra.

Inteleg bazele lucrului in Verilog/VHDL, dar nu am mai mult de experienta unui hello world (blinking led).

Ce nu stiu despre ce se poate face, e chestiunea de scara de integrare, de exemplu.

Cate macrocelule trebuie pentru intreaga schema, etc. Cum alegi ce cip folosesti, in final cum faci sa fie abordabil ca pret.

 

Daca pornesti un asemenea proiect, ar putea fi extrem de interesant, si ar merita sa aibe un thread dedicat.

Daca publici codul Verilog/VHDL, ar fi un material didactic foarte util celor care vor sa invete.

 

 

 

 

Link to comment
35 minutes ago, nustiunimic said:

am vrut sa zic ca-s curios ce poti tu face cu logica programabila in subiectul Cobra.

Eu cred ca se poate face un Cobra cu un Z80 si un singur FPGA. (evident plus memorie RAM/ROM).
FPGA care sa faca partea de periferie, inclusiv video. (ba chiar poate sa fie si memorie RAM sau chiar ROM pentru Cobra).

Link to comment

Partea cu RAM/ROM e ce mai simpla e destul RAM pe fpga-rile ieftine de azi pentru amandoua (si ma refer la FPGA-uri mici de 20-30$) - toata logica de access la memorie (ca mare lucru nu e) nu pune probleme mari. Decizia daca Z80 il faci in FPGA sau pui unul extern e doar o decizie (evident incepi cu un Z80 extern ca sa testezi toata partea care nu e Z80)

 

Din pacate cam toate calculatoarele personale derivate din spectrum sunt masiv ineficiente in felul cum lucreaza cu memoria video (spre deosebire de C64 de exemplu) pentru ca au fost construite sa fie ieftine nu eficiente, din cauza asta nu pre ai ce invata din schemele lor (decat "nu faceti ca ei")

RR

 

PS - acu o sa-mi sara in cap toti spectrumistii dar asta e nu poti schimba lucrurile si decizile de hardware luate acum 40 de ani.

 

@validae cand ai timp fa te rog curat ca le-am stricat oamenilor povestea la topicul asta.

Edited by roadrunner
Link to comment
Acum 8 minute, nustiunimic a spus:

Ar fi buna o sectiune de forum pentru retro computere. Deocamdata exista doar vintage audio.

 

In sectiunea ''Sugestii si reclamatii'' poti face aceasta propunere.

Link to comment

De acord cu orice implementare moderna a calculatorului dar hai sa il diferentiem de CoBra anilor 80 din respect pentru cei ce atunci au creat o arhitectura care rezista si azi. Ii putem spune oricum doar sa il diferentiem de Batranul CoBra

Link to comment
Acum 31 minute, Ovidanie a spus:

Spuneai in celalalt topic ca ai inlocuit cu sram , si V 3.17 are un singur eprom. Cat de mult s-a micsorat cablajul? 

vezi pe cobrasov.com

nu sa micsorat , ARE MODIFICAREA DE 80 K PE BAZA 

URMEAZA O NOUA PLACA CU SRAM , LUCRAM LA PARTEA VIDEO 

Link to comment

Jumatate din PCB-ul ala e RAM si inca 30% sunt numaratoare pentru accessul al ram (la partea video)

Din pacate marea suferinta la calculatoarele din geratia de atunci e arbitrajul pentru accesul al memorie si faptul ca memoria video nu separata de memoria de lucru. 

Partea de afisare are nevoie de access aproape continuu la memoria video si CPU nu mai are access cand vrea si cum vrea. Asta a fost un compromis facut pentru cost, in ziua de azi nu mai exista bariera de cost (e mult mai mica) si se poate separa mai usor parte de afisare fara sa manance din bandwidth la CPU.

Comodore a atacat problema cu memoria video mult mai destept pentru ca au folosit un controlor video dedicat cu suport bun pentru jocuri (sprites) la fel si pentru sunet si au avut un avantaj enorm cu un increment de pret nu foarte mare. 

Nu au reusit sa decupleze total memoria de lucru de cea video decat in mod text (color) unde folosea un ram separat pentru caractere (1K) si pentru atribute de culoare (1K). Deci in mod trext era foarte eficient iar in mod grafic era ajutat de procesorul video dedicat. (avea si un rom pentru generatorul de charatere la modul text - procesorul nu facea mai nimic pe partea de afisare.

 

Daca faci colaps la partea de access la RAM si la RAM-ul insasi (si ROM evident) totul se poate pune pe un FPGA de 20-30$ si devine foarte mic dintr-o data.(la fel cu partea de VGA timing etc.)

 

RR

 

 

Edited by roadrunner
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines