Ovidanie Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 Din neatentie, ieri am dat foc sarcinii artificial, un rezistor tubular, cred ca acea vreo 200W. Asadar in viitorul apropiat trebuie sa construiesc Sau sa improvizez ceva, va rog sa-mi dating idei Sau sa-mi aratati cun ati rezolvat voi treaba asta. Link to comment
modoran Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 Cum sa rezolvi ? Cumperi altul cu puterea dorita. Astea se montează pe radiator de obicei, eventual împreună cu ventilator pentru răcire. Link to comment
maxente Posted July 3, 2024 Share Posted July 3, 2024 Sarcina o faci din rezistente de grill de la cuptoarele cu microunde. Daca pui 7 rezistente din alea in paralel, faci una de 4 ohmi si un pic, cu o putere de peste 3kw. Si sa vrei sa o arzi si nu ai cum. Link to comment
okean Posted July 4, 2024 Share Posted July 4, 2024 M-am uitat de curiozitate, pretul la o rezistenta de grill de la cuptoarele cu microunde pleaca de la cca 40lei... Link to comment
validae Posted July 4, 2024 Share Posted July 4, 2024 Dar la un REMAT le-ați căutat ? Ori căutați nichelină de 0,3-0,5mm la metru, o spiralezi pe o sârmă lungă și o conectezi după dorință pentru a obține valoarea dorită. Link to comment
spirica Posted July 4, 2024 Share Posted July 4, 2024 Si de la prajitoarele de paine se poate recupera ceva. De obicei se intrerupe nichelina pe un perete. Link to comment
misuraelectronic Posted July 4, 2024 Share Posted July 4, 2024 in nici un caz de la prajitoarele de piine , pt ca sint extrem de proaste dpv calitativ ... Link to comment
maxente Posted July 4, 2024 Share Posted July 4, 2024 Acum 3 ore, okean a spus: M-am uitat de curiozitate, pretul la o rezistenta de grill de la cuptoarele cu microunde pleaca de la cca 40lei... Eh, bravo ! Pai tu crezi ca eu am fost atat de prost incat sa le iau noi si sa dau atatia bani pe ele ? A spus bine @validae , le-am recuperat din cuptoare aruncate la fier vechi. Nichelina nu e buna din cate am masurat-o eu. Cand e rece are o rezistenta si daca o rosesti si o masori imediat, e deja in balarii, ii creste rezistenta de poti sa o arunci. La astea de la cuptoru cu microunde au alt material. La rece au 27 de ohmi si dupa ce o duci la incandescenta mai creste putin, pana in 30 ohmi din cate am masurat eu. Link to comment
misuraelectronic Posted July 4, 2024 Share Posted July 4, 2024 Acum 46 minute, dorian 70 a spus: De pe FB de la nea Epure: sper sa nu ma insel prea tare , dar rezistentele aurii par sa fie din seria de 50w ... avem carevasazica urmatoarea manevra ginecologica ... 1-- sa luam , spre exemplu drept fabricant firma ARCOL , made in UK ... ei au in fabricatie la ora actuala 10 tipuri din seria aurie , care la ei incepe cu HS ...minimul este HS10 ...si maximul este HS300... 2-- in datasheet-ul acestei serii HS scrie negru pe alb cum ca raportul intre Pd la 25 grade cu radiator adecvat si Pd la 25 grade fara radiator este minim minimorum 2 , la seria HS10 ... si creste pina la maxim 5 la seria HS300 ... 3-- daca nu ma insel foarte tare , cred ca in poza este 1 ohm / 50w , astfel incit rezistenta finala s-ar dori a fi de 4ohmi / 200w ... concluzia finala este ... avind in vedere ca sursa aia ATX de la care s-a folosit doar carcasa are o tabla de conserve , apai se poate baza utilizatorul final la cel mult 60w --- cu racire activa cu tot si HS50 X 4 bucati inseriate --- asta pe termen lung ... daca se doreste maximul de la HS50 X 4 bucati , adica 200w curati --- sau un pik peste 200w cu racirea activa enabled ---, atunci mai trebuie trintit acolo un radiator baban ... Link to comment
Marian Posted July 5, 2024 Share Posted July 5, 2024 Ce are Epure acolo e ok pentru perioade scurte de test, maxim 1-2 minute, sa vezi reactia circuitului la sarcina. Pentru teste de anduranta e nevoie de ceva serios, iar eu am asta: Sunt convins ca nu arata academic dar va asigur ca cu greu se arde asa ceva. Nichelina pentru ea este ieftina si usor de gasit ( din cea de 2kW ). Link to comment
djlove Posted July 5, 2024 Share Posted July 5, 2024 Eu mi-am facut asa: Rezistentele sunt de 100/4ohmi cate 8 bucati pe fiecare parte prinse pe radiator si conectate paralel/serie Intre timp am mai adaugat inca 4 bucati si pe capac pentru alte configuratii Am in plan sa ii fac si o carcasa similara cu cea pe care am facut-o pentru transformatorul de test de mai jos, cu prize banana si posibilitatea de a pune serie/paralel cu punti, dar nu e prioritar acum. Link to comment
maxente Posted July 6, 2024 Share Posted July 6, 2024 Parerea mea e ca, tot mai buna e varianta cu rezistente de cuptor cu microunde, ca nu se modifica rezistenta cand e calda decat foarte, foarte putin si nu ai nevoie sa o racesti cu nimic. Si la o putere de peste 3kw, cat ajunge un grup de 7 rezistente in paralel, e complicat sa le prajesti Eu le mai combin cu o sarcina electronica atunci cand mai testez cate o sursa in comutatie. Link to comment
validae Posted July 6, 2024 Share Posted July 6, 2024 Până la urmă fiecare face după posibilități și buget. Link to comment
Recommended Posts