Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bucatarie vara - mutare fire aeriene in subteran


Recommended Posts

Ca inginer de telecomunicatii, IT-ist si radioamator, am ajuns sa am prea multe fire in aer intre cladiri in interiorul proprietatii (Antene, CCTV, retea calculatoare etc...)

 

As dori sa le mut in subteran si as incepe cu mutarea firelor vechi de aluminiu aeriene de alimentare energie electrica intre casa si o bucatarie de vara in subteran. Bucatarie de vara are tablou electric propriu cu 2 disjunctoare: 6A lumina(4 becuri led) si 16a prize(cel mai mare consumator ar fi un aparat de sudura de 200a folosit ocazional).

 

Se poate executa in regie proprie sau sunt nevoie de ceva autorizatii? Eu m-as racorda in punctul de intrare in casa la firele ce vin din BMPM cu un CYABY-F 2x1.5mm2, pe care l-as duce ingropat vreo 20cm (poate in viitor 30-40cm ca intentionez sa pun dale/pavaj) direct in tabloul electric al bucatariei de vara (va urca pe peretele exterior in "aer" vreo 2m). Conform fisa produs 2x1.5mm2 ar trebui sa reziste la 20a. Bucataria de vara are impamantare separata. Daca se poate as evita sa citesc tot normativul I7 pt. aceasta lucrare. Ar ma fi ceva chestiuni de care ar trebui sa tin cont?

 

 

IMG_20240619_141632_6.jpg

IMG_20240619_141642_0.jpg

Link to comment
  • Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Conform fisei tehnice atasate in AER max 21A, in PAMANT 30A pt 2x1,5. 

 

Din ce am vazut si in normativul i7 Anexa 5.10 atasata rezulta 19.5A montate pe perete.

 

As dori sa invat de unde vin cei 5-6A per mm2? Nu de altceva, dar m-am ars acum cativa ani cu calcule de calorifer gen 50w pe metru cub, rezultand unele de peste 200 cm lungime, pe cand inlocuindu-le  si cele de 40 cm fac fata cu brio.😃

Screenshot2024-06-19152943.thumb.png.0b53e890551e6eaeaaf49d35de6b4ccf.png

Apropo, firele de cupru de 1.5mm2 de fapt sunt in jur de 1.17mm2, ca producatorii garanteaza doar rezistivitatea pe kilometru nu si sectiunea.

ICME CYABY fisa tehnica.pdf

Link to comment

Diferențele între încărcări funcție de mediul de poziționare sunt de la răcirea firelor.Un fir aerian bătut de soare se încinge mai mult decât unul îngropat...aerul fiind prost conductor de căldură.

Link to comment

Aia 5-6a/mmp vin din calcule, totul e cât de mult accepți sa se încălzească acel cablu fara a se topi izolația și cât de mult accepți o cădere de tensiune pe o anumită distanță .

 

Mergi pe 2.5mmp și gata. Daca tot îți plac normativele și calculele, ia măsoară curentul in primarul invertorului de sudura, o sa vezi că depășește 30A ( din ăla true rms sa fie clampmetrul )

 

 

Pe distanță mică merge și 1.5, poate și 1 la nevoie și pe timp scurt. Permanent nu.

Edited by modoran
Link to comment
Acum 18 minute, anti77 a spus:

m-am ars acum cativa ani cu calcule de calorifer gen 50w pe metru cub, rezultand unele de peste 200 cm lungime, pe cand inlocuindu-le  si cele de 40 cm fac fata cu brio.😃

Tine si de conditiile spatiului de incalzit nu doar de volum.

Tip perete , grosime , izolatie suplimentara , pereti exteriori , tavan la exterior ,tip si calitate ferestre etc .

Scuze de offtopic .

Ai cerut sfaturi ca sa ne contrazici cu argumente din tabele ?!

Poti pune ce vrei , dar pe riscul tau .

Edited by antonvasileeee
Link to comment

Bineînțeles că tot prin calcul s-au obținut diverse încărcări funcție de mediul de pozare, dar în esență răcirea dă diferența.

De consultat normativul I7 nu poți scăpa dacă vrei un lucru ,,ca la carte,, și mai ales sigur. Că nu cred că vrea cineva cu bună știință să-și dea foc singur la casă....exceptând cazurile patologice.Și ignoranții...

Link to comment

https://www.challenge.ro/ro/info-calculator.html

valabil pentru conductor masiv

Si un exemplu

Cadere tensiune 3% , aerian ,material Cu ,putere 4kW , sarcina de lunga durata 17,39 A , 30 m .

Rezultat :

Secţiunea nominală a conductorului: 4 mm ²

Diametrul conductorului fără izolație: 2.3 mm

Căderea de tensiune: 6.26 V

Pentru o medie de jumatate consum (2kW) ajunge la ce am spus eu .

Edited by antonvasileeee
Link to comment

Problema nu se pune cât ”duce” cablul ăla ci ce se întâmplă când el se scurtcircuitează . Normal ar trebui să declanșeze siguranța din amonte . Dacă aia este siguranța de 32A (probabil) din BMP atunci cablul  corespunzător este de 4mmp chiar dacă în mod normal el alimentează doar un bec. S-a mai spus, repet. Rolul siguranțelor este să împiedice cablurile să ia foc. De aceea corelația se face strict între secțiunea cablului și curentul nominal al siguranței care le protejează (din amonte).

Am rezerve despre plecarea unui cablu neprotejat de o siguranță distinctă dar asta e deja altă discuție. 

Link to comment

D-nule @anti77, probabil că d-voastră aveți alimentată acum bucătăria de vară prin conductor de Al de 16 mm pătrați. Și deasemenea, foarte probabil că nu ați avut vreo problemă până acum. Deci, eu unul aș folosi pentru alimentarea nouă conductor de minim 4 mm pătrați. Siguranța de 16A nu s-a declanșat niciodată până acum când ați folosit invertorul de sudare? Dacă nu, probabil că aveți un invertor de calitate.

Link to comment
10 hours ago, UDAR said:

Rolul siguranțelor este să împiedice cablurile să ia foc.

Rezulta ca nu ma pot racorda direct la BMPM (are d. diferential de 24A). Exista in tabloul casei un disjunctor de 16A pt. acea bucatarie de vara de unde pornesc firele in pod apoi iese in acel stalp aerian, deci tot la acel disjunctor va trebui sa ma racordez. Invertorul de sudura nu a declansat sigurantele niciodata.

 

Acum legat de sectiunea cablului nu as vrea sa supar pe nimeni, dar cred ca orice sugestie trebuie sustinuta si cu argumente, fise, normative etc. - initial si eu as fi mers pe 2x2.5 dar nu am gasit pe stoc CYABY-F 2x2.5 ci doar cu 3x2.5 (nu e bine sa leg impreuna impamantarea celor 2 cladiri dar asta e alt topic). Tot acel calculator mentionat mai sus am folosit si eu: pentru 4kw, 5%, 20m ingropat rezulta 1.5mm2. Caderea de tensiune de aproape 2x11v nu ar fi o problema la sarcina, ca oricum e in jur de 248V cam tot timpul. Pe bucatile pe unde iese din pamant, va fi montat aparent pe soclu de piatra, nimic in zona ce poate lua foc, nu va fi in soare niciodata. Ma indoiesc sa se incalzeasca vreodata pana la cei 70 de grade mentionat in fisa tehnica, tot acolo scrie ca ingropat 2x1.5 suporta 30A, sa nu-i cred? Asa ca am cumparat CYABY-F 2x1.5 la 4.5RON, CYABY-F 3x2.5 ar fi fost 7.5RON, acum pt. 20m 60 lei diferenta nu era semnificativa. E la moda sustenabilitatea si reducerea pierderilor, nu ar trebui sa ne straduim sa alegem strictul necesar pentru a atinge scopul? E si mult mai usor de lucrat cu cablu mai subtire...

 

A mai ramas deschisa intrebarea daca trebuie ceva autorizatii pentru aceasta lucrare? Daca dau jos acel stalp si firele sigur se vede de pe strada...

 

 

Link to comment

Ce e în curtea ta e treaba ta, deci responsabilitatea lucrarii îti revine.

Poți chema un electrician autorizat sau faci cu mâna ta...

Alta e situația in clădiri ce deservesc mai mulți locatari...

Link to comment

D-nule @anti77, în mod clar domnia voastră decideți.

 Eu vă doresc mult spor și o lucrare cât mai reușită.

 Deasemenea, să reușiți o încadrare cât mai bună în ceea ce doriți; trenduri, sustenabilități, sau ce considerați domnia voastră.

 Numai bine!

Link to comment

Îmi cer scuze pentru că intervin din nou.

 Nu știu dacă v-ați gândit și ați luat în calcul faptul că energia electrică transformată în energie termică și disipată de către conductoare în mediul înconjurător este contorizată și plătită de către d-voastră. Și cam cât costă în timp.

Ca să nu mai vorbim și despre toate celelalte neajunsuri și chiar riscuri ale folosirii unui conductor cu o secțiune calculată la limită și practic fără rezerve.

 Dar oricum, d-voastră cunoașteți cel mai bine situația concretă și sunteți cel care decide.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines