Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec cu led, ilumineaza "opalescent" ("glow")


Recommended Posts

Buna ziua,mi-am cumparat niste becuri cu led,numai la baie lumineaza opalescent cu intrerupatorul deschis,daca inchid intrerupatorul becul lumineaza f bine,

am probat mai multe becuri de aceelasi model situatia este identica,am mai avut si alte becuri cu led la baie de tip mai vechi,dar nu am avut problema asta.

daca poate cineva sa-mi spuna ,ce problema au aceste becuri.Multumesc

bec cu led.jpg

bec cu led pcb.jpg

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Din cauza impedanței foarte mari, față de becurile incandescente, se aprind slab și la curenți extrem de mici cauzați de capacitatea parazită a cablurilor.Se rezolvă simplu, conectând în paralel cu becul (direct la bornele monturii) un condensator de 220-470nF/275Vc.a.

Asta dacă te deranjează cumva acea lumină slabă, deși consumul în acel caz practic nu e contorizat, fiind infim....zeci-sute de microAmperi.

Link to comment

ce spune colegul mai sus, ori poate ai un intrerupator cu lumina de control / bec martor integrat, care inchide circuitul? Impedanta lampii de control e mare, dar becurile cu led pot lumina slab si la curenti foarte mici.

Link to comment

Problema becurilor este ca au limitare serie, asta permite ca sa lumineze pentru ca orice curent parazitar trece si prin leduri.

 

Solutia este sa iei becuri mai bune, care au limitator in comutatie (pe PCB vei vedea si bobine, macar una) - la care un curent parazitar nu ajunge sa puna in functie driverul, ca urmare prin leduri nu va trece curent.

Evident ca astea vor costa mai mult, dar nu trebuie decat sa faci o proba ca sa le identifici, nu este necesar sa le demontezi.

 

Daca insa curentul parazitar este deja mare (cum spunea @Johnny Bravo, in caz de intrerupator cu martor) becurile respective au in componenta redresare si filtrare, asa ca peste un anumit prag de curent va aparea un flicker, adica vor exista flashuri scurte de descarcare a condensatorului, urmate de pauza de incarcare + repetare. Asta este mult mai enervant decat "glow"-ul de la celalalt tip de bec.

Link to comment
  • Dxxx changed the title to bec cu led, ilumineaza "opalescent" ("glow")
Posted (edited)

Intrerupatorul este dublu,pt baie si pentru hol,nu are lumina de control,e ,,original din 1984😀" ,acuma am pus un bec in dulia de la hol.si aceeasi problema lumineaza opalescent.Am pus si intr-o  camera si pe cealalta lampa din hol,astea raman stinse .Ciudata chestie ,am un tester HP-990B,l-am utilizat des pentru verificarea ledurilor de la becuri tipul vechi direct pe pcb,la acest tip nou de  bec nu mai pot verifica la fel ledurile.la 2.85lei per buc,18wati  bec,nu am pretentii

Edited by nelutu
Link to comment

Credeam ca intrebarea este "care este problema cu becul tau" si ti-am raspuns.

 

Testarea care "mergea" acum nu mai merge probabil din cauza ca in capsula ledurilor din acel bec sunt defapt mai multe jonctiuni inseriate, deci nu se mai deschid pe la ~2,5V ci numai dupa 5V pe care probabil nu ii atingi. Jonctiunile pot fi si mai multe de 2, deci se poate ca sa fie 3 jonctiuni si deschiderea sa fie peste 7,5V etc.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines