Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cicluri de incarcare-descarcare celule 18650 cu SkyRC Imax B6


Recommended Posts

Posted (edited)

Va salut!

 

De cateva zile bune tot fac teste de incarcare/descarcare cu incarcatorul Imax B6 si nu inteleg de ce cu acest incarcator practic celule nu se incarca la maxim adica 100% sau macar aproape de valoarea fiecarei celule in parte.

 

In testele mele am folosit mai multe celule 18650, 2 incarcatoare Imax B6 (unul original si unul fake) si un incarcator de acumulatori Li Ion (XTAR Master Vc2 plus). Pe langa aceste incarcatoare mai detin si o lanterna frontala cu incarcare de la un incarcator USB si anume Nitecore HC65 v2.

In testele mele principale m-am jucat cu 2 celule 18650 si anume:

- NL1835HP  3500 mA de la NITECORE (care a venit la pachet cu lanterna frontala de mai sus);

- NCR18650PF 2900 mA de la PANASONIC.

 

Am observant ca incarcatoarele imax B6 incarca celulele doar pana la un 75% si sincer nu stiu daca gresesc undeva pentru ca Imax-ul are setarile default (4,2v la full incarcare si 3:10 la descarcare):

Exemple:

1 - Celula de la NITECORE, care teoretic ar trebuii sa aiba 3500mA, dar nu am urmarit si nu am vrut sa testez persormanta aceasta:

Cu incarcatoarele Imax am facut teste de incarcare/descarcare atat la 0,5 A cat si 1A iar cu incarcatorul XTAR am facut doar teste de incarcare cu 0.5A si 1A (pentru ca nu are optiunea de descarcare). Celula a fost descarcata si apoi incarcata cu Imax si afisajul  imi indica aproximativ 2300 mA la incarcare si 2200 mA la descarcare. Apoi am luat celula si am incarcat-o direct in lantern frontal cu un incarcator de telefon de 0.5A si 1A. Am descarcat-o cu Imax-ul, fix cu aceleleasi setari si mi-a afisat rezulat 3200 mA. Apoi am incarcat-o cu incarcatorul XTAR si iar am descarcat-o cu Imax si surpriza, tot 3200 mA mi-a afisat la descarcare.

 

2 -  La fel si cu celula de la Panasonic. Incarcarea cu Imax-ul afisa 2300mA si 2200mA descarcare.

Incarcata cu incarcatorul XTAR si apoi descarcata cu Imax-ul rezulta 2890 mA.

 

Mentionez ca am dezactivat optiunile Cutoff si Timeroff de pe Imax iar acumulatorii se incarcau cam in 6 ore la 0.5A si in 3 ore la 1A iar cele 2 celule din teste principale au fost noi. Am facut teste si cu alte 3 celule folosite nu noi si la fel am obtinut rezultate.

 

P.S. Am rotunjit un pic valorile obtinute si mai pot sa spun ca diferenta la testele facute intre Imax original si Imax fake era ca cel fake arata cu aproximativ 100mA mai mult.

 

Banuiesc ca aceleasi rezultate le obtin si la incarcarea bateriilor plumb acid de 7.2A . Din cate stiu bateriile care le foloseam pe un navomodel si care erau descarcate se incarcau aproximativ 4000mA. Nu am bagat de seama, dar asta poate la o alta discutie :)

 

Gresesc undeva sau aceste Imax-uri sunt asa concepute??

 

Multumesc.

 

 

Edited by FlorinHi
Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Pe Imax daca folosesti programul de Li-ion atunci nu incarca 100% si nici pana la 4.2V, asa e conceput, opreste undeva pe la 4.1V, pe motiv ca celulele li-ion ar tine teoretic mult mai mult daca nu sunt incarcate full pana la 4.2V. Daca vrei sa incarce celulele li-ion 100% pana la 4.2 atunci foloseste programul de li-po, acolo incarca full.

Link to comment

Nu prea e în regulă, dacă încărcate cu alt încărcător arată o capacitate mai mare decât la încărcarea lui.

Ar fi bine să supraveghezi încărcarea unui acumulator de capacitate foarte mică, astfel ai avea avantajul unui ciclu scurt de încărcare.În principal ar trebui să pui voltmetrul pe bornele acumulatorului și să monitorizezi la ce tensiune finală decuplează încărcarea.E foarte posibil să decupleze la o tensiune sub 4,2V. Nu știu ce meniu au încărcătoarele astea, dar e posibil să aibă o încărcare ,,economică,, de 80% cum au unele telefoane smart ? Se consideră că încărcând la doar 80% se prelungește viața acumulatorului, lucru foarte adevărat.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines