Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertizor defect, musai tre să-l repar


Recommended Posts

La un utilaj important s-a stricat un convertizor de frecvență. Prima dată a sărit siguranța. L-am alimentat folosind mufa de la un convertizor vecin cu el și identic;  de data asta nu a mai sărit siguranța, ci a scos el fum :((

La prima vedere, pare că a scos fum un condensator ceramic pe care scrie HVCA 203 1KV, acolo e înnegrit. Întrebările mele sunt:

- ce capacitate are și unde aș putea găsi condensatorul? Poate se vede undeva pe schemă?

- dacă îl schimb, sunt șanse să repar convertizorul? Sau condensatorul a pocnit din cauza unei alte defecțiuni și îl schimb degeaba că va pocni din nou?

- este cineva disponibil să mă ajute, să mi-l repare, contra cost desigur? Este urgent 😬

Nu se mai fabrică modelul și nici nu l-aș putea înlocui cu un convertizor de la orice alt producător, fiindcă e comandat de un CPU; utilajul folosește o unitate de comandă mai complexă, cu touch screen șamd. Aici am pus foto cu rezoluție mai mare https://we.tl/t-OgEgOFjcDH 

Mulțumesc!!!

-20240527_165426.jpg

-20240527_165338.jpg

-20240527_165256.jpg

-20240527_151246.jpg

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

In cazul sigurantei arse eu as fi verificat toate tranzistoarele de putere, inclusiv cel din sursa interna unde pare a fi situata piesa arsa.

Pentru schimbarea convertizorului, chiar daca aveti unul identic va trebui sa aveti lista cu parametrii programati. Studiind aceasta lista puteti gasii unl nou care sa il inlocuiasca.

Sfatul meu este sa contactati firma producatoare a utilajului unde este montat si ei va vor oferii solutiile tehnice cele mai bune.

Link to comment

E clar că este condensator. S-a întâmplat să intre in scurt. Taie terminalele condensatorului, pune o siguranță și riscă-te să alimentezi din nou convertizorul. Dacă pare că pornește, ai noroc, e doar condensatorul ăla.

Link to comment

E mai bine sa fie scos si curatit placa acolo, posibil sa fie carbonizata, va conturna la aplicarea tensiunii si defectul se poate extinde, o scurta masuratoare nu strica. daca e ceva in scurt nu  are sens alimentarea pana nu se rezolva.

Link to comment

Un MARE MULȚUMESC tuturor! Mulțumesc pentru sfaturi și opinii! Mai mult de schimbat un condensator nu mă pricep, am un pic habar de ce face fiecare piesă dar cam atât; am fost, când eram pionier, membru al cercului de electrotehnică de la Palatul Copiilor, dar nu mai mult. Tot off the record: convertizorul controlează doar un biet motor de angrenare a benzii de alimentare cu bucăți întregi a unui porționator de carne https://www.marelec.com/industries/fish/portioning/portion-cutter-portio-3/ (extrem de scump btw). Dar fără el, nimic nu merge. Aș putea să îl înlocuiesc cu un convertizor normal, simplu, dar nu pot fiindcă acest Lenze e controlat de un PLC care setează viteza șamd., îmi trebuie convertizor care să citească parametrii trimiși de plc.

Am vorbit la reprezentantul Lenze RO, a rămas că încearcă să mă ajute cu o eventuală reconfigurare a unui convertizor nou, dar nu promit nimic desigur. Ei nu repară convertizoare :((

Părerea mea este să:

- încerc cu un condensator nou. De unde să îl iau, de pe Maica Domnului? Că online nu îmi apare nimic relevant, iar piesa pare să fie un pic mai rară;

- dacă nu merge, să îl trimit la reparat, poate îl repară cineva. Cine anume?

 

Mai există și soluția: dacă condensatorul face parte din sursa internă a convertizorului, să alimentez cumva convertizorul cu 24V ca să își facă treaba procesorul lui, indiferent de alimentarea părții de inverter în sine, presupunând că partea de convertizor de frecvență propriu-zisă nu este afectată, ci doar alimentarea procesorului lui intern. Zic și eu, habar nu am dacă nu aberez.

Mulțumesc mult încă o dată!!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines