Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pentode conectate ca diode.


d2134
 Share

Recommended Posts

Teoria spune: Cind o pentoda se conecteaza ca dioda, toate grilele se leaga la anod.Insa, buna parte din pentode au G3 conectata intern la catod. Aceste pentode se pot conecta ca diode? Adica numai cu G1 si G2 legate la anod.

Link to comment
Share on other sites

Si mi se pare ca oricum, mai mult decit curentul anodic normal al lampii, nu ai cum sa scoti, mai putin insa e sigur. Ca sa strici o lampa si sa faci o dioda de cel mult 100-200mA... mi se pare cam mult, cind se rezolva mai simplu cu diode normale, cu Si, sau cu redresor cu seleniu.

Link to comment
Share on other sites

Da, dar uite ce faina e chestia asta:

"Chestia" aceea este rezultatul unei "filozofii"...Cineva mai cunoscator decat mine in acel domeniu si mai apropiat de acele vremuri, mi-a povestit despre o situatie din vremea razboiului (al 2-lea mondial). Germanii au construit atunci un echipament radio ce utiliza un singur tip de tub (acelasi) pentru toate etajele aparatului, tub care in plus se putea inlocui extreeeem de usor de catre oricine (adica de catre persoane fara vreo pregatire speciala), pe teren. Scopul era acela de a simplifica la maximum problemele legate de intretinerea si repararea statiei radio de catre soldati "pe teren" (adica inclusiv in transee si alte locatii sau situatii "neortodoxe"), nefiind nevoie decat de un tub de rezerva la statie.Cam aceeasi este si "filozofia" schemei de mai sus: acelasi tip de tub, unul singur, peste tot. Altfel, nu-i nimic deosebit.
Link to comment
Share on other sites

Nici vorba sa reziste :soc: , curentul anodic este 7,5mA , disipatia 1,8W , tensiunea de izolatie catod-filament 120V , tensiunea maxima anod-catod 200V ( atunci care este G1-catod :smt005 ?). Tu ai nevoie de lampile originale special concepute , nici un EL34 nu rezista :goodman:

Link to comment
Share on other sites

Nici vorba sa reziste :soc: , curentul anodic este 7,5mA , disipatia 1,8W , tensiunea de izolatie catod-filament 120V , tensiunea maxima anod-catod 200V ( atunci care este G1-catod :smt005 ?). Tu ai nevoie de lampile originale special concepute , nici un EL34 nu rezista :goodman:

Nu as fi chiar asa de sigur, nici "originala" RV12P2000 nu ar fi cine stie ce, daca o judecam tot dupa datele de catalog, si nu se compara nici pe departe cu EL34 car ar putea fi ceva cam prea "mare si tare" acolo. Daca am face comparatie numai dupa datele accesibile in foile de catalog, ar rezulta ca un 6J9P este chiar pe aproape de "originala", si ea deloc "special conceputa" pentru regim de redresare...Este discutabil daca, cum, si cat timp :yawinkle: ar merge acolo ca redresor 6J1P, probabil ca 6J1P este "candidat principal" din motive legate de pretul lui redus si de disponibilitate. Insa atata vreme cat regimul de lucru este unul total nerecomandat/nedocumentat, este dificil de estimat. In cel mai rau caz, o dioda/tub redresor se pot gasi, dar daca este neaparat "pornit" pe ideea de "all pentode", atunci se pot gasi unele pentode destinate ca amplificatoare de videofrecventa sau de RF (pana la urma si RV12P2000 este destinat tot pentru RF), care pentru ca nu sunt cautate de amatorii de audio sunt (inca) destul de accesibile. Oricum, din momentul in care se pune (de exemplu) un soclu noval, exista suficiente optiuni, si atunci tuburi inclusiv din seria pentodelor sovietice 6J(x)P merita a fi considerate, iar la nevoie chiar si 6P15P sau EL83 nu sunt chiar foarte scumpe sau foarte greu de gasit.Este un receptor cu (super)reactie ?!
Link to comment
Share on other sites

Este un receptor cu reactie produs de Siemens imediat dupa razboi, 1945-1947, cu lampi din stocul armatei.Intradevar, 6J1P este la indemina, cu soclurile stau mai rau.In schema de mai sus alimentarea se face cu 220V, judecind dupa rezistentele de balast inseriate cu filamentele si tinind seama ca RV12P2000 se incalzeste cu 12.6V/75mA.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines