roby_m Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 Am un AV400, alimentat la 70V, folosit pe sarcina de 4Ohmi, deci teoretic am loc sa ating puteri mari. Intrebare este despre racire, si astept parerile voastre, am 2 variante de racire fortata: 1.cu 2 ventilatoare SUNON 92x92x25 rulmenti DC12V 69.6m3/h 30dBA 2. cu 1 ventilator SUNON 120x120x25 rulmenti DC12V 152.91m3/h 44.5dBA Pe care sa o aleg? Ventilatoarele trebuie sa le comand pana maine. Mentiune: linia verde este unde vor fi montati tranzistorii finali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.L Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 2 de 92 se potrivesc mai bine,parerea mea,da sa vezi ce galagie o sa facapune si un circuit de comanda in functie de temperatura Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipa_maria Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 daca pui 2 ventilatoare care sa bata in radiator asa ... se cam bat cap in cap si cred ca vor face treaba proasta! mie mi se pare mai frumoasa varianta cu unu singur si cu turatie reglabila: viewtopic.php?f=5&t=26685&st=0&sk=t&sd=a&start=30 .... asta merge frumos!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roby_m Posted January 24, 2008 Author Share Posted January 24, 2008 Circuit de comanda voi pune.Pe mine ma intereseaza ca sa fie racirea eficienta. Si bineinteles zgomotul maxim.Apropos, cum se calculeaza presiunea sonora, sau care e valoarea totala generata de cele 2 ventilatoare, fiecare de 30db? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.L Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 oricum zgomotul creste,ca aerul se loveste cu viteza de radiatorventilatoarele se pot pozitiona in cu unghi mare,centrul acestuia fiind la mijlocul radiatorului,atunci nimeni nu se mai bate cap in cap(nici daca sunt puse paralel cu radiatorul nu se bat cap in cap)sa lasi 1-3cm distanta intre aripioarele radiatorui si ventilatoare Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipa_maria Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 eu m-am pronuntat asupra pozei puse mai sus...daca ar fi dupa mine as forma ventilatie tip tunel in amplificator fiindca mi se pare mai eficienta plus ca raceste toate componentele!poza de mai jos e doar orientativa! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roby_m Posted January 24, 2008 Author Share Posted January 24, 2008 2 surse de 35db, ce presiune genereaza in total? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roby_m Posted January 24, 2008 Author Share Posted January 24, 2008 2 surse de 35db, ce presiune genereaza in total?Cu asta m-am cam lamurit. Insumate cele doua ar face zgomot cat cel mare.Ziceti ca e mai bine sa sufli spre radiator aer la temp camerei, decat sa scoti afara aerul cald? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cipa_maria Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 cu presiunea nu stiu calculele exacte si mi-e lene sa caut!e mai bine sa bagi aer rece (si pentru cooler...), dar daca nu face fata poti pune si unu care scoate...in poza atasata de mine ventilatoarele sunt comandate prin termistor: merg la turatie redusa cand e rece radiatorul si se tureaza cand se incalzeste; daca se supraincalzeste decupleaza prin relee iesirile si revine la starea normala dupa ce se raceste(testata de curand)!e bine sa acorzi multa atentie protectiilor fiindca te vor scuti de cheltuieli multe!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zal Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 Ventilatoarele Sunon sint pe bucsa de alama, nu pe rulmenti, asa-zisul ''ball bearing'' e o vrajeala. Mai multe sanse ai sa gasesti ventilatoare pe rulmenti la racitoarele de la procesoarele box. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roby_m Posted January 24, 2008 Author Share Posted January 24, 2008 Eu vreau sa cumpar din magazin. Noi. Am avut impresia ca astea Sunon ar fi mai bune; cineva le-ar fi recomandat. Dupa ce as putea sa ma ghidez pt o buna alegere? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.L Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 ventilatoare de pc,nidec si vantec recomand eu,majoritatea sunt balloricum testeaza-l la cumparare,daca e ball,se invarte mult dupa ai inpins palele Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roby_m Posted January 24, 2008 Author Share Posted January 24, 2008 ventilatoare de pc,nidec si vantec recomand eu,majoritatea sunt balloricum testeaza-l la cumparare,daca e ball,se invarte mult dupa ai inpins paleleSa vad ce gasesc prin magazine maine. Daca nu risc si cumpar Sunon de la Metrafo, altele nu au si oricum am de facut o comanda acolo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ionioni2000 Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 ventilatoare de pc,nidec si vantec recomand eu,majoritatea sunt balloricum testeaza-l la cumparare,daca e ball,se invarte mult dupa ai inpins paleleSa vad ce gasesc prin magazine maine. Daca nu risc si cumpar Sunon de la Metrafo, altele nu au si oricum am de facut o comanda acolo.Cauta la PC coolers AKASA portocalii sau NEXUS cu pale albe sau, daca ai lova ia-ti Arctic Cooling sau Panaflo. toate sunt ball-bearing si au intre 18..24dB. Eu le folosesc la racire PCuri. Am AKASA cu petale portocalii subturate la 9V, nu le aud de la 15cm.Apropos - Sunon sunt destul de nashpa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zal Posted January 24, 2008 Share Posted January 24, 2008 Ca sa recunosti un ventilator pe rulmenti, fara sa-l desfaci, tragi de elice in afara si nu trebuie sa iasa deloc. La cele cu bucsa, elicea iese in afara chiar si 3-4mm. Explicatia e ca axul e fixat in rulmenti, pe cind la bucsa joaca liber.Un alt indiciu ar fi marimea gaurii de sub eticheta, cu cit e mai mare, cu atit e mai sigur sa fie cu rulmenti. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts