Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme calibrare Multimetru iemi e0304


Recommended Posts

Buna ziua. Am intrat in posesia unui multimetru iemi model E0304 a carui schema nu reusesc sa o gasesc. Cea de 0304-M am descarcat-o dar se pare ca este diferita. Chiar semireglabilul cermet pentru calibrare P ZERO care pt E0304m este 500 ohmi in E0304 este 10Kohmi!. Precizez ca aparatul nu a fost reparat. Nu am remarcat lipituri care sa tradeze reparatii ulterioare iesirii din fabrica. In procedura de calibrare descrisa in manualul pt E0304M, pe DC 200mV surtcircuitare borne de intrare ar trebui sa se poata regla din P ZERO pana la aparitia valorii +- 2000. In cazul meu nu se poate obtine, decat maxim +- 0.50. Cineva care a mai lucrat cu acest model sau care a lucrat la iemi imi poate da un sfat si eventual poate face o lamurire clara a ceeace inseamna terminatia "M" la aparatele produse de IEMI. Nu este singurul produs facut in 2 variante cu si fara terminatia "M". Multumesc.

Link to comment
  • Replies 5
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Din ce am inteles de la AMCistii mai batrani, treaba cu M-ul e cam asa: instrumentele dupa ce au fost puse in productie au suferit adaptari/completari/unele chiar un "face_lift" (cum ii se mai zice azi in romgleza) si primeau in urma "upgrade-ului" M de la Modern / Modernizat.

 

Altfel daca am polemiza pe subiect, probabil erau si perioade cand importurile fiind stopate si totusi trebuia sa "iasa planul" ... cineva era responsabil sa vina cu ceva "nou/inedit" asa ca mai dadeau o spoiala unui lucru deja existent.

 

Si DA, e0304 are o sumedenie de semireglabili comparabil cu altele similare (tot din blocul estic, sa nu sara compatriotii pe mine) de aceeasi varsta, ca de ex Meratronik v560.

Am vazut la un moment dat E-0304 si cu sigla IEMI S.A., semn ca s-au mai fabricat pt. diverse institutii si dupa lovilutie.

Link to comment

Va multumesc pentru raspuns. Sper ca pana la urma cineva care are schema pentru E-0304 fara "M", sa vrea sa o puna la dispozitie forumistilor. Sper sa nu gresesc dar am vazut ca pentru sursa dubla 2x40 exista cartea in ambele variante. Toate cele bune!

Link to comment
  • 2 months later...

In urma verificarilor pe sursa multimetrului, am observat ca cel mai bine este sa elimini preventiv, din start problema condensatorilor. In special cei electrolitici care la analiza "cu ochiul liber arata bine al draq" Prin urmare am schimbat condensatorii 2200uf si 470uf. De asemenea si cel de filtrare (emi) . Pe acesta din urma a trebuit sa-l "inventez" din 3bucati. valoarea lui marcata fiind 0.1uf + 2x2500pf 250 ca. Sper ca aceste informatii sa ajute incepatori ca mine! 

Link to comment

Condensatorul emi 0.1 obligatoriu trebuie inlocuit! Dupa ce am reusit sa explodez unul am avut miros neplacut cateva zile in camera. Vezi ca acesta trebuie inlocuit cu tipul x si y.

Cel de 100nf este x in paralel cu reteaua iar cei 2 y de 2.5 nF sunt intre retea si impamantare. Pe cel original capatul lor era legat la carcasa metalica a condensatorului.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines