Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Valoare de condensator electrolitic necunoscuta


Recommended Posts

Buna seara. Doresc să schimb niste condensatori electrolitici dar nu au scris pe ele valorile exacte. Sunt de la un amplificator Akai din anul 1978. Sunt de culoare albastra Sanyo 703M ,1/10 sau 1/16. Mă poate ajuta cineva? Nu sunt cunoscător doar incep să învăț. Fiți îngăduitori. Mulțumesc!

Link to comment
  • Replies 9
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

De ce schimbi acei condensatori ? Știi sigur că sunt afectați ? Ai cumva un ESR-capacimetru ? Trebuie măsurați, nu schimba toți condensatorii la întâmplare.

Pune eventual o poză cu unul din ei, în care să se vadă exact marcajele.Sau măcar o poză cu placa în care să se vadă clar acei condensatori.

Poza o pui pe un site extern, aici pui doar link spre ea..

Cred că după inscripție, au capacitatea de 1uF și tensiunea de lucru 10V sau 16V

Ceva de genul celor de mai jos ?

https://www.badcaps.net/filedata/fetch?id=2251482

https://www.electro-tech-online.com/attachments/20210327_095414-jpg.130585/

image.png

Link to comment

Mulțumesc pentru răspuns! Sunt exact ceea ce am descris. Știu , că fiind vechi sunt uscați și ar trebui înlocuiți. Mă sfătuiești sa nu îi înlocuiesc. 

Link to comment

Trebuie verificați înainte, nu toți condensatorii vechi sunt devalorizați sau cu ESR mărit.Am găsit unii condensatori de firmă de prin anii 90 cu caracteristici mai bune decât chinezăriile cu care voiam să-i înlocuiesc.Bineînțeles că i-am lăsat la locul lor.Dacă vrei să faci astfel de recondiționări, cumpără-ți un ESR-capacimetru ce poate măsura în circuit. Te va scuti de muncă aiurea și cheltuieli inutile...

Link to comment

Mulțumesc pentru răspuns! Desigur că ai multa dreptate. Așa voi face. ESR capacimetru pe circuit nu am . Am doar un  ESR TC1 care măsoară condensatorii . 

Link to comment

Din ce am văzut pe net, e bine realizat, dar singurul lucru ce nu-mi place la el e că nu măsoară simultan și capacitatea.Erau colegi pe forum care făceau astfel de aparate, de exemplu @Marele Savant ori @vcdec sau @taxdoru.

De la primii doi am câte un aparat și sunt foarte mulțumit de ele...unul e acasă și unul la serviciu.Mai am și unul analogic, făcut de mine, pe care-l foloseam la serviciu dar acum e rezerva.Acela merge cu un singur element de 1,2V.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines