Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

CUM FUNCTIONEAZA YALA ELECTROMAGNETICA


mitalimbasan
 Share

Recommended Posts

Buna ziua...tuturor.Am o rugaminte la voi,daca se poate sa ma ajutati....pe scurt,am o usa de intrare la casa pe care doresc sa o BLOCHEZ si DEBLOCHEZ electronic. Am un sistem de comanda cu cifru electronic,si care la o combinatie de taste,va actiona un releu cca 5 secunde.Bun...dar vine buba...imi va trebui o yala electro-magnetica,care sa imi inchida si deschida usa.Pot face asta schimbind polaritatea bobinei? Va rog...explicati-mi cum functioneaza o yala electro-magnetica,inainte sa o cumpar,va dau si datele tehnice mai jos,si eventual alte sugestii daca aveti,poate pot schimba yala cu alt mecanism...Multumesc .Cu stima MITZA

 

http://www.clubafaceri.ro/director/stan ... 010GL.html

 

Prezentare produs

REF-1040GL

(yala cu actionare electromagnetica varianta lunga)

 

- echipat cu shield lung

- memorie mecanica

- deblocare mecanica

- montaj ingropat

- tensiune de alimentare 12VAC

- consum 0,8 A

- toleranta bobina: 15%, rezistenta: 9W

Link to comment
Share on other sites

Din ceea ce vad in fotografie pare o yala ingropata, adica este "clanta" usii, care se monteaza intr-o fanta pe cantul acesteia. Cunosc acest sistem, si iti pot spune ca este deosebit de usor de deschis usa cu o simpla hartie de scris, odata am reusit si cu o hartie de ziar.Punctul slab este acea piesa care realizeaza inchiderea si care se roteste in jurul axei verticale.Iti pot trimite foto cu o astfel de yala daca vrei, pe mail (aici pe forum nu stiu de ce nu merge.)

Link to comment
Share on other sites

Multumesc.....dar atunci inseamna ca yalele electromagnetice,nu sint RENTABILE? Aud ca sint la moda acum,nu imi dau seama cum ar putea sa fie deschise usor,de un eventual hot. Si inca ceva...tot nu stiu exact ce se intimpla in interiorul yalei,atunci cind prin releul meu de la cifrul cu cod,va trece 12 v timp de cca 5 secunde spre bobina yalei.Te rog descrie-mi in mare ce se intimpla inauntrul yalei.Pt ca in final va trebui sa fac o modificare electronica. Ex : la primul impuls de 5 sec yala va fi actionata raminind blocata(incuiata) pina la al 2 impuls de 12v de la cifru, care va debloca(descuia) usa raminind in starea aceea pina la urmatorul impuls..s.a.m.d. Cam asa tre sa functioneze la sfirsit.

Link to comment
Share on other sites

Mai avantajos ar fi broasca cu cartela de proximitate .(blocarea se face la fel ca o broasca cu cheie ,avand inclusa in broasca o baterie de 6v) .Nu cred ca acest tip de broasca (yala) se poate deschide cu o coala de hartie :smt018.Cartela de proximitatate blocheaza si deblocheaza ,mai pe inteles : cheie de yala (broasca) = cartela.

Link to comment
Share on other sites

probabil (unele variante asa functioneaza) iala se blocheaza automat (adica se incuie si ramane inchisa cand inchizi usa) si se deblocheaza prin aplicarea unui impuls de 12V (actioneaza un electromagnet care deblocheaza mecanismul)nu stiu daca e bine sa iti pui prea mare incredere in ea.

Link to comment
Share on other sites

Din cate stiu eu, yalele de genul asta nu se recomanda a fi montate la o locuinta personala pentru ca pot fi descuiate usor. Zavorul care blocheaza usa este extrem de scurt, si daca tocul usii este latit putin cu un dispozitiv special, atunci usa este deschisa. Se foloseste in special la controlul accesului la firme, unde de obicei sunt si camere de securitate supravegheate de cineva.Nu stiu exact ce se intampla in interiorul yalei, insa banuiesc ca exista un electromagnet, care actioneaza schimband pozitia zavorului, atunci cand se aplica tensiune la capetele lui. Memoria mecanica este probabil un latch care mentine zavorul in acea pozitie chiar si dupa ce nu se mai aplica tensiunea.Pentru ceea ce vrei tu (yala la locuinta) iti trebuie o yala care sa aiba si varianta deschiderii mecanice. Altfel, in cazul in care nu e curent la retea si montajul tau nu e alimentat, vei sta pe afara :) Sau daca ii pui o baterie de backup, atunci cel mai bine e sa folosesti un electromagnet montat pe cadrul usii (sunt de 500kgf sau mai mult).

Link to comment
Share on other sites

Astea sint pentru firmele care vor control acces si au paza, nu pentru tinut hotii afara cind nu e nimeni acasa.Yala e normal incuiata. Cind ii dai tensiune se descuie si memoria mecanica o tine descuiata pina cind deschizi usa chiar dupa ce nu ii mai dai tensiune. Mai are un surubel care o poate bloca mecanic pe deschis continuu pentru situatii speciale. Clanta trebuie sa fie fixa pentru ca pe limba se face incuierea (asta ca sa permita sa inchizi usa pur si simplu prin trintire)Tehnic vorbind da e un electromagnet care trage piedica (,) care in mod normal nu lasa sa se invirta piesa mobila. Memoria mecanica tine piedica trasa pina cind se invirte piesa din cauza ca se deschide usa (se poate demonta daca nu se doreste asa ceva - de obicei se doreste ca sistemul de control acces sa tina yala descuiata pina sesizeaza usa deschisa sau trece un timeout - altfel usa ramine descuiata pina cind cineva isi aduce aminte sa intre).

Link to comment
Share on other sites

Intr-devar, acea yala care o pot deschide cu hartia este de tipul "normal inchis", adica are un electromagnet pentru deschidere si un arc care impinge inapoi clichetul de blocare.Am schitat rapid modul de functionare: partea trapezoidala este "limba" clantei din usa si piesa in forma de clichet se afla in tocul usii. Aceasta din urma este electromagnetica. "Limba" clantei este actionata mecanic, in caz de necesitate sau din interior cu manerul clantei.O sa fac in curand un film cu deschiderea yalei si o sa il postez pe youtube.

Link to comment
Share on other sites

Cauta modelul folosit la interfoanele de blocuri, se gasesc ca piese de schimb.O yala clasica se poate modifica, se monteaza electromagnetul in spatele ei si se prinde cu o tija de limba. Insa modelul ales trebuie sa poata culisa limba, nu cele care au un buton de care se invarte.Modelul de yala care se incuie singura cand se inchide, cu limba taiata in unghi .

Link to comment
Share on other sites

La 80 RON gasesti, in Hornbach, yale electromagnetice concepute special pentru o yala de usa de apartament. O sa gasesti modele de sine statatoare sau montate chiar pe un profil ce arata la fel ca fata (partea cu limbile) unei broaste normale, pozitia ocupata de yala fiind cea de sus, partea de jos fiind libera. Mai mult de atat ai sa gasesti si variante normal-inchis sau normal-deschis.Spor !!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines