Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare sursa SMPS


Recommended Posts

Buna ziua.

Am cateva aparate cu surse in comutatie, care momentan sunt alimentate din reteaua de 230v CA prin UPS. Deoarece sunt caderi cu catva zeci de minute, UPS-ul nu face fata. Functionarea deviceurilor ar fi ideala sa nu fie afectata de aceste caderi de tensiune. Am intrebarea daca aceste surse de comutatie pot fi alimentate de la o sursa de CC de 220v (asigurat de acumulatori) disponibila in locatia respectiva? Mentionezi ca sursele aparatelor au toate o tensiune de intrare de 100-240v CA.

Link to comment
  • Replies 7
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Primul lucru pe care il face un SMPS este sa redreseze tensiunea... deci va merge bine si cu DC.

Evident ca din 230~ prin redresare si filtrare se vor obtine pe la 320V... insa din 110~ va fi ceva pe la 150V.

 

Oricum trebuie sa faci o proba mai intai, deci conecteaza fiecare consumator pe rand la DC 220V, prin firul lui normal de 230AC... daca poti pune ceva bec pe post de limitator de curent / sau daca ai un limitator de curent pentru tensiunea respectiva ar fi si mai bine.

Daca la inceput ai alimentarea limitata si totul pare OK, poti sa renunti la limitare si poti testa aparatul la capacitate normala, in functionare.

Faci asta cu fiecare individual, pe rand si numai daca toate au trecut testul le poti apoi conecta impreuna.

Link to comment

Ideea e ca:

- sunt controllere ce sunt alimentate prin dioda separta si rezistenta de limitare din partea de AC pentru start , sa zicem ca rezolvi daca alientezi cu DC cu o anumita polaritate

- unele controllere sunt mai "smechere" si detecteaza daca exista AC

- sunt alte controllere in special cele cu functie de PFC ce nu pot functiona daca sinusoida de la retea e prea deformata, daramite in DC prin constructia lor ( doar unele ), exemplu nu merg nici macar din UPS cu "unda modificata".

Link to comment
La 15.04.2024 la 14:47, modoran a spus:

Nu se stie daca se pot alimenta in curent continuu dinainte, depinde de constructia interna a sursei.

Depinde, unele au PFC totem pole si nu pornesc pana nu vede AC, pot avea diferite sisteme pentru detectia AC. unele au rezistenta de start alimentata din AC, pornesc doar cu steckerul intr-o anumita pozitie, daca nu porneste trebuie inversat steckerul, posibil la aceste surse sa se incalzesca si sa se coaca rezistenta de pornire daca sunt alimentate la tensiune ceva mai mare, ex 300vdc.

 

ex incarcator laptop gaming acer nu porneste in dc,

incarcatoare mici pentru routere, telefoane camere e.t.c. merg cu rare exceptii,

televizoare tot ce am incercat a mers

incarcatoare pentru scule electrice trotinete, tot ce am incercat a mers

Incarcator onboard masina electrica nu porneste

 

In general nu face poc alimentata in DC, doar trebuie probat daca porneste, atentie ca echipamentul sa nu aibe circuite auxiliare AC legacy gen  motoare,ventilatore, pompe de ac sau rezistente de forta comandate cu relee.

Edited by ionut120v
Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri.

Aparatele sunt cu surse mici, de tipul acelea cu stecker. este vorba de routere, media convertoare, si swich-uri cu sursa proprie incorporata. Tensiunea nu depaseste 230v CC. 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines