Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Gainclone


Recommended Posts

  • Replies 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest crissir

Salut, Acele gainclone sunt realizate cu LM3875. Acest integrat este destul de bun. Dar problema e ca nu-l gasesti pe la noi, cred! Da si tu un search pe acest forum si vezi opiniile de LM3875. Acest integrat in opinia mea este potrivit pentru sisteme de gen 5.1.. Dar daca vrei cu adevarat performanta, fa-ti unul pe tranzistoare, ceva in genul QUAD405Reborn(schema lui TVicol), Quad 707, kit-uri Vasile... Totul depinde de aplicatie!!

Link to comment

Prima data am vazut niste poze cu sisteme gainclone si mi s-au parut bestiale (nu toate, mai erau si petarde). Nu foarte incarcate si mai ales bine lucrate/finisate (ca d'aia mor pe astia, ca au de toate, inclusiv tabla de aluminiu de toate dimensiunile si grosimile :d ). Din ce am vazut pe forumurile de afara sunt folosite urmatoarele variante LM1875(20w), LM3875 (56w) si mai cu seama LM3886(68w)-cred ca pentru puterea mai mare, dar si pt are ceva functii in plus. Tocmai pt faptul ca au performantze destul de bune - nu sunt chiar asa de scumpe (LM1875 - cam 100.000, LM3886 -220.000 la vitacom), nu necesita ft multe componente aditionale si nici cine stie ce reglaje - cred ca sunt atat de populare. SI de regula sunt lucrate pe stereo. N-am vazut nici un altfel de sistem, dar cred ca un 5.1 se poate face totusi: ala de 68w pe sub si 20w pe restul (asta pt cine se multumeste cu o putere mai mica, dar indeajuns pt o incapere). Cred ca ar iesi o scula buna la un pret bun. Cat despre Quad, sunt de acord ca are ft mare legatura cu calitatea, dar si pretul creste semnificativ, iar finali (originali) mai rar pe la noi!!! (ca sa mai am un motiv de ciuda :d :d ).Ideea era daca sunt si pe la noi amatori de Gainclone si evident daca a costruit cineva un kit din asta ca sa ne impartaseasca si noua. :idea: PS la search pe forumul asta, dupa "gainclone", nu am gasit decat un singur subiect, dar nu mai retin daca era strict sau doar era o referire.

Link to comment

Cu titlul informativ: LM3886 este utilizat de Jeff Rowland Research (USA) pentru modelul Concentra. Faceti o cautare pe Internet si va puteti informa despre preturile si performantele respective. Sunt 6 capsule LM3886 pe canal (cate 3 in paralel si apoi in punte).LM3886 singur bine utilizat (inversor cu reactie T, tub in fata ca buffer) si cu o sursa potrivita suna high-end, ceea ce multe dintre amplificatoarele listate anterior nu ajung, nici chiar quad 405 (fie acesta si modificat) ...Proiectarea cu astfel de integrate de putere, insa, nu este chiar asa de simpla.

Link to comment

Io mmamm luat dupe v310 sam fecut cu LM3886 si mere bine fratilor.Pantru CI e bun. Da constiinta clopoteste ca tat tranzistoru--i baza,nu de alta da cu un cal mai mare poti traje mai bine...si nu asuda(nu se arde)calu.Acuma fiecare cat de ascutita are orechea ,de mare casa si de bolund...Unu-i bolund(in casa lui )de 25 de ori(W), altu de100 de ori(W). :lol: :lol: :lol:.Dictionar: bolund=nebun.Ihaha :wink:

Link to comment

Pt PurpleNu stiu ce tot spui tu acolo cu calu mare si toate alea, dar daca vrei putere mai mare o poti obtine si cu 2 x LM3886 (in punte) sau cu un LM4780 (care, in principiu, e cam tot aia). Iar chestia ca s-ar arde nustiuce, iarasi nu inteleg. De ce sa se arda? Daca respecti indicatiile producatorului (tensiune max, radiator, etc), ce rau se poate intampla? Asta in eventualitatea in care ii dai alta destinatie IC ala (toaster, reseu).P.S. Sau post tau era un exercitiu de limba romana ce se dorea a fi hazliu?

Link to comment

>> De ce sa se arda?Piese contrafacute?Integratul e anemic oricum (amplifica in curent). Eu sunt adeptul tranzistorilor si tuburilor electronice. Iar aici vorbim despre urechea fiecaruia (de regula timpanele mele nu prea suporta "troncaneala" debitata de majoritatea integratelor din seria TDA si poate LM, pentru ca pe acestea din urma nu le-am auzit). Sunetul este rece si sec in comparatie cu amplificatoarele pe tuburi electronice sau chiar cu etaje finale construite cu tranzistori MOSFET.Nu vreau sa descurajez pe nimeni (nu am nici cea mai mica intentie) dar pentru o auditie de calitate, recomand tranzistorii sau (pentru pretentiosi) tuburile electronice. Cam aceeasi recomandare o fac si in spectrul "puterii", dat fiind faptul ca cei 68W (pare-mi-se) ai lui LM in cauza nu prea se compara cu, sa zicem, 30W sinus debitati de un AAF cu tuburi.Intaresc si eu faptul ca nu este nevoie de o putere exorbitanta pentru o camera (oricum, de la un anumit prag, aparatul auditiv nu mai distinge puterea unui amplificator -- sper sa nu gresesc aici).Stima,Alex

Link to comment

Ma temeam de asemenea intrebare pe care as putea-o argumenta doar in stilul celui care a ascultat un amplificator cu tuburi. Dintre toate intregratele pe care le-am ascultat eu (majoritatea din familia TDA) cam toate au sunetul sec si rece. Nimic nu ma "invaluie" cand ascult sa zicem Savage - Fugitive sau Savage - Radio (simple exemple de melodii).Poate fi doar o parere (care poate fi si eronata - m-am pripit facand afirmatii? - deoarece nu am ascultat acest integrat) pe care am formulat-o in legatura cu circuitele integrate in domeniul audio.Dar, dupa cum am spus, alegerea este a constructorului (amator sau profesionist, eu fac parte din prima categorie) in a utiliza integrate sau componentele de la polul opus (care nu cred ca mai trebuie mentionate). Sper sa imi dai dreptate, macar partial... iar daca nu am, imi retrag afirmatia (doar pe forum).Adaugare: cred ca te refereai la textul din paranteza... nu cred ca are vreo importanta / relevanta ceea ce am scris eu in paranteza... ori 25V/6A (un banal exemplu) ori 390V/150mA cam tot pe acolo se ajunge.

Link to comment
Ma temeam de asemenea intrebare

Ha ha ! Buna! Stai usor ca n-am intentii razboinice. Vreau sa inteleg, atat. De ex, eu sunt inca nelamurit in legatura cu "razboiul" asta dintre adeptii tuburilor si restul lumii. Nu am experienta la amplifuri cu tuburi, dar incerc sa gasesc niste parametri masurabili care sa le diferentieze de amplifurile solid state. Inca nu am gasit. Senzatiile subiective sunt extrem de relative si in plus, pot fi polarizate de convingerile ascultatorului. In plus, daca e sa vb de banda de trecere, ma astept ca un amplif pe tranzistoare (bipolare sau MOS) sa aiba banda mai larga decat ala cu tuburi, datorita lipsei trafului de iesire. In intelegerea mea, un traf de banda larga e greu de facut. Mi-e greu sa cred ca un traf poate sa transmita cu aceeasi eficienta 20Hz pana la 20KHz, ceea ce ampliful cu tz si cuplaj galvanic nu ar avea nici o dificultate sa dea in difuzoare. Odata ce ai la dispozitie un amplif de banda larga, cat mai larga, poti sa-i modelezi caracteristica dupa pofta inimii. Mi-am luat de curand o pedala-efect, care are si "amp modelling". Bag pedala in ampliful asta si suna ca toate jivinele padurii. I se schimba timbrul dupa filtrele pe care le baga acolo ca sa modeleze nu-sh' ce amp. In fine, nu sunt audiofil si poate ca perceptia mea e eronata, dar am dificultate in a compara un echipament audio pe baza unor caracteristici nemasurabile. Cum spuneam, senzatiile umane sunt teribil de subiective.

 

imi retrag afirmatia (doar pe forum).

Nu cred ca e necesar sa-ti retragi afirmatia. Aici ne spunem si ne argumentam opiniile. Nu trebuie sa ne convingem unii pe altii. Daca nu cadem la o parere comuna, atunci fiecare ramane la parerea lui. Nu-i nimic rau in asta.

 

cam toate au sunetul sec si rece

Eu am facut un amplif cu LM3886 si pot sa spun ca imi place cum suna. Are joase din belsug si asta imi place. Joasele sunt curate, fara distorsiuni. Am avut ceva probleme la inceput, dar le-am rezolvat. Problemele au fost din cauza utilizarii, nu din cauza integratului. Suspectez ca o multime din cazurile in care constructorii se plang de integratul x sau y ca "e prost", in realitate e ceva legat de constructia propriu zisa.

 

Am dificultati in a intelege caracterizarile sunetului de tipul de mai sus (sec, rece) sau alte epitete pe care le-am intalnit pe forumurile din afara. Pur si simplu nu inteleg. Asa ca daca un suflet nobil ar putea sa traduca termenii simbolici in caracteristica de frecventa, i-as fi recunoscator. Pe bune. :)

 

Cirip

Link to comment

Cirip, the cyborg :))Frate, peste tot ai post-uri tehnice, nu ai cum sa-i intzelegi pe audiofili! (nu ca as avea eu cum...)Si by the way...un amp pe lampi chiar nu poate reproduce toata banda de frevente?!? E prima data cand aud asta si sunt curios daca e adevarat... ca daca e adevarat pentru mine mitul lampilor este "BUSTED"!Daca e adevarat ca nu poti reprodue cu un traf de iesire toata gama de frecevnte atunci tre sa facem sisteme cu filtre active, mai multe amp-uri cu lampi si mai multe trafuri de iesire? Nu vreau sa ma gandesc!

Link to comment

Cirip, the cyborg

Ba s-avem pardon! Cirip za ciripborg!Cat despre trafuri... Da, eu cred ca sunt de banda limitata, in orice caz mai ingusta decat ce ar putea un amplif cu tranzistoare si cuplaj direct. Nu dau ca sentinta afirmatia. Este parerea mea si satu cu mana pe tragaci ( adica pe spais) ca sa o demonstrez. :) Dar cum orice simulare depinde zdravan de acuratetea modelului... e pos sa dau gherla.Are cineva specificatii de amplifuri cu tuburi? Dar nu chestii de gen "Sunet exceptional", ci 20...20000 la 0.000000001dB :) Cirip(borg)EDIT: Atentie, nu sustin ca lampa e de banda limitata, ci traful.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines