Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Depanare sursa in comutatie pentru VHS Sony SLV-SE70


Recommended Posts

Buna ziua.

Va rog frumos sa mă ajutați in depanarea acestei surse.

Sursa provine dintr-un aparat VHS Sony SLV-SE70.

Când a ajuns la mine, prezenta următoarele defecte: condensatorii erau curși și MOSFET-ul Q151 era defect, lucru care ducea la arderea siguranței F101.

Conform manualului, MOSFET-ul apare pe schema ca fiind FS2KM dar in lista de piese apare ca fiind 2SK3047. In practica, este monta pe placa un MOSFET de tipul 2SK3047.

Am schimbat condensatorii si MOSFET-ul si sunt in următoarea situație: integratul IC151, de tip AN8028 cticăie in mod continuu și tensiunile măsurate intre pinii 7 Vcc si 5 Ground ai integratului, variază intre 2 si 13.7 V.

Din ce am înțeles din fisa tehnica a integratului, acesta are nevoie de  minim 13.4 V ca sa pornească, având un regim de funcționare de 14.9 V. Deci, tensiunea fluctuând intre 2 si 13.7 V, pornește si oprește integratul.

In plus, am observat, dar nu de fiecare data se si întâmplă așa, daca măsor căderea de tensiune pe dioda D152 cu un multimetru, ticăitul dispare si tensiunile pe pinii 7 si 5 ai integratului se stabilizează. Tensiunile pe pinii 5 si 7 le măsor cu alt multimetru. Cum iau sondele multimetrului de pe dioda D152, fluctuațiile si ticăitul reîncep.

Ce ar trebui sa urmăresc in continuare pentru a găsi sursa acestei fluctuații?

Atașez fisele tehnice ale integratului AN8028 si a MOSFET-ului 2SK3047 si schema electrica a sursei.

Orice ajutor din partea dvs este binevenit, lucru pentru care va mulțumesc anticipat!

 

sursa.thumb.jpg.cb9d912a33ec04f5282de50e79129691.jpg

AN8028-1.pdf

K3047-PanasonicSemiconductor-2.pdf

pag 50 schema sursa.pdf

 

 

 

Link to comment
  • Replies 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ai schimbat toți condensatorii sau doar pe cei vizibil afectați? Dacă nu ai schimbat toți condensatorii, ar fi bine să o faci.Asta fiindcă la vechimea aparatului, e posibil să fie cam uscați cei electrolitici. Verifică și in secundarele sursei să nu ai vreun scurt.Asta ar bloca din start pornirea sursei, cauzând un ,,țăcănit,, ritmic.

Link to comment

Sursa este formata din 2 placi distincte. Partea de primar este pe o placa si cea de secundar pe alta placa. In primar am schimbat toti condendatorii, in secundar nu am schimbat niciunul. Vizibil nu pareau afectati si masurati in circuit, sunt in parametrii.

Ii voi schimba si pe cei din secundar indiferent de parametrii lor.

Condensatorii pe care ii folosesc sunt noi si sunt comandati de la Farnell.

Link to comment
1 oră în urmă, Danpopescu a spus:

In plus, am observat, dar nu de fiecare data se si întâmplă așa, daca măsor căderea de tensiune pe dioda D152 cu un multimetru, ticăitul dispare si tensiunile pe pinii 7 si 5 ai integratului se stabilizează. Tensiunile pe pinii 5 si 7 le măsor cu alt multimetru. Cum iau sondele multimetrului de pe dioda D152, fluctuațiile si ticăitul reîncep.

Cea mai ciudata masuratoare de care am auzit in 50 ani! Pa anodul diodei ai o excursie de tensiune de la 0 la 600V, cum ai detecta caderea de tensiune de 0,7V pe o dioda, si cu multimetrul?

Link to comment
Acum 29 minute, dumitrumy a spus:

Cea mai ciudata masuratoare de care am auzit in 50 ani! Pa anodul diodei ai o excursie de tensiune de la 0 la 600V, cum ai detecta caderea de tensiune de 0,7V pe o dioda, si cu multimetrul?

Ce am vrut sa spun este ca daca pun un multimetru pe dioda, tensiunile se stabilizeaza. Nu comnteaza citirea pe care o am pe dioda. Sincer, nu mai stiu cat indica multimetrul de pe dioda, dar cel de pe pinii 7 si 5 indica o tensiune stabila de peste 14V. Acest lucru nu se repeta de fiecare data.

Acum, ca si background, ca o mica paranteza, electronica este o pasiune pe care am descoperit-o in ultimii ani. Mai mult ca si necesitate, încercând sa repar aparate VHS vechi si neavând cu cine sa mă consult pe plan local. Ca si pregătire, sunt inginer proiectant structuri de rezistenta si încerc sa învăț si sa înțeleg vasta specialitate care este electronica, plecând de la zero.

După sute de ore de clipuri cu reparații si o grămadă de cărți de specialitate parcurse, îmi dau seama ca încă sunt la început.

Știu ca nu am limbajul de specialitate si poate informațiile pe care vi le ofer va fac să ridicați din sprânceană, dar orice sfat constructiv sau critica este un pas înainte.

Întorcându-mă la dioda dinainte, mi s-a părut interesant ca adăugând tensiunea dată de sondele multimetrului diodei, celelalte tensiuni si-au revenit (sau cel puțin asa înțeleg eu).

Link to comment
Acum 38 minute, Danpopescu a spus:

mi s-a părut interesant ca adăugând tensiunea dată de sondele multimetrului diodei, celelalte tensiuni si-au revenit

Ce tensiune da un multimetru la borne? Si cand spui ca ai folosit un multimetru trebuie sa spui de fapt pe ce functie l-ai selectat. Ca un multimetru poate masura multe.

 

Acum 42 minute, Danpopescu a spus:

dar orice sfat constructiv sau critica este un pas înainte.

In 15 ani de forum am dat un singur sfat: sursele in comutatie se depaneaza cu osciloscopul!

Datorita unui fenomen arhicunoscut, 90% din defecte sunt date de electrolitici afirmatia mea a fost contrazisa de multi depanatori. Si au dreptate, cand lucrezi pe bani si eficienta este de baza, nu mai pierzi timpul cu fineturi. Dar 5% dintre defecte tot nu poti sa le rezolvi inlocuind piese la nimereala. Aici intra intelegerea functionarii pana la ultimul detaliu.

Cei care aveti la baza alta meserie si v-a lovit pasiunea pt electronica mai tarziu, abordati poetic problema. Sute de ore de clipuri si gramada de carti ajuta ca apa sfintita uneori. Depanezi o sursa in comutatie, inveti despre ele. Cu ce te ajuta ca ai vazut 20 clipuri cu depanare audio, 10 cu depanare radio, 15 cu incarcare baterii. 

Revenind, eu depanez cu forme de unda. Ca sa te ajut iti cer forme de unda, daca nu mi le livrezi, cum as putea sa te ajut? Orice sursa are un ciclu de start, cu el se porneste. Vezi daca indeplineste conditiile din documentatia integratului si apoi pleci mai departe. 

Link to comment

Te-ai suparat cum fac toti in aceeasi situatie. Ai primit solutii constructive care intra exact in procentul de 90% de care spuneam (electrolitici). Doar ca, ghinion, pari a fi in zona de 5%. Vezi ca nu este suficienta bunavointa? 

Oricum, la sutele (mii?) de postari de la depanare ar fi urmat: inlocuieste optocuplorul si TL431 (AN1431T). Dar s-au plictisit si depanatorii sa dea aceleasi raspunsuri).

Link to comment
Posted (edited)

In semnătura dumneavoastră ați scris: “Forumul nu poate trai la nesfârșit cu aceiași useri. 
Trebuie si "sânge proaspăt". Pe acest forum daca intra si pun o întrebare, sar unii, de obicei aceiași, care le arata imediat unde le este locul”. Tocmai mi-ați arata unde mi-e locul.

In alta ordine de idei, stabilizatorul de tensiune TL431 (AN1431T) l-am verificat. De aici.

Optocuplorul este înlocuit cu unul nou cu aceleași specificații.

Precum am spus înainte, primarul si secundarul sunt pe 2 placi diferite. Primarul si o parte din secundar sunt amplasate pe placa notata SUB BOARD, conectata de a 2-a placa pe care este restul de secundar, prin conectorul CN251.

Pe placa notata SUB BOARD am verificat toate componentele, majoritatea scoase din circuit si sunt in parametrii. Condensatorii sunt noi. Am reverificat C153 si C154  cum mi-a sugerat antonvasileeee

Pe a 2-a placa nu am făcut decât sa înlocuiesc condensatorii precum a sugerat validae.

Toate piesele înlocuite le-am verificat înainte de montaj.

Edited by Danpopescu
Link to comment
Acum 34 minute, Danpopescu a spus:

In semnătura dumneavoastră ați scris

Se vede ca esti nou pe forum. Ce este la semnatura este extras din comentariul unui coleg ce mi s-a parut ca ma viza. 

Nu intelegi ca dupa ce ai epuizat variantele cel mai des intalnite, trebuie sa treci la partea "serioasa"? Si asta se face cu osciloscopul chiar si de profesionisti. Asa poti vedea daca comanda este corecta, daca nu este in limitare de curent. Sunt curios cum gandesti, adica ce am putea sa-ti mai spunem fara informatii din "teren". Asa, sa crosetam in jurul problemei pt a arata ca suntem "de treaba", o putem face. Dar va arata ca emisiunile politice de la tv. Si eu am dorit ca medicul sa-mi spuna de ce ma doare stomacul. Numai ca neseriosul m-a trimis la endoscopie si am ramas fara 350 lei (asta cu decontare CASS).

Link to comment
La 01.04.2024 la 12:17, Danpopescu a spus:

................

Din ce am înțeles din fisa tehnica a integratului, acesta are nevoie de  minim 13.4 V ca sa pornească, având un regim de funcționare de 14.9 V. Deci, tensiunea fluctuând intre 2 si 13.7 V, pornește si oprește integratul.

 

Vezi poate ai ceva în neregulă în secundarul trafului, decuplează consumatorii mai mari și pune-le sarcini cât de cât apropiate.

Link to comment

Asta i-am recomandat și eu, să verifice dacă nu există vreun scurtcircuit după vreunul din secundare.Se poate face in primă instanță verificarea doar cu multimetrul setat pe diode (joncțiuni) și dacă pe un secundar ( între plus și minus)indică o cadere de tensiune foarte mică (zeci de miliVolți) e posibil să aiba vreun semiconductor străpuns.

Link to comment

Multumesc, dar si alti colegi a detaliat in diverse moduri la activitatea pe care o stapanesc. Daca adunati din zecile de postari ale colegului Bumbu veti invata despre sudura ca dintrun curs de specialitate.

Cand aveam un integrat nou intai il studiam fara sa conectez MOS-ul la traf. Ii intelegeam diversele particularitati. Primul care m-a incurcat a fost TDA4605 care nu da tren de impulsuri la iesire in perioada de start iar cu voltmetrul vedeam zero la iesire si-l consideram defect. Cand am cumparat osciloscop dupa 90 am inteles ce face: cand tens pe alimentare atinge o anumita valoare el da un impuls de 1uS si asteapta raspunsul trafului. Daca traful si iesirea sunt in ordine ii vine semnal de intoarcere pe pinul ce citeste secundarul de automentinere si masinaria interna porneste. Circuitele cu oscilator intern dau semnal la iesire in perioada de start, asa ca le poti verifica fara probleme cu drena MOS deconectata.

Multumesc, dar si alti colegi a detaliat in diverse moduri la activitatea pe care o stapanesc. Daca adunati din zecile de postari ale colegului Bumbu veti invata despre sudura ca dintrun curs de specialitate.

 

 

 

image.thumb.png.19559d02e46a590d23a6d9c0232d312f.png

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines