Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tablouri electrice succesive - impamantarea


Recommended Posts

Dintr-un BMPT se alimenteaza un tablou general prin 4 conductori: 3 faze si PEN. In TG are loc tratarea nulului si legarea barei de PE la o impamantare subterana cu 3 tarusi de 1.5 m si platbanda de 3x40. Pentru alimentarea altor constructii din gospodarie, as vrea sa plec cu alimentarea din TG, la fiecare constructie cu cate o faza, nul si PE, fiecare din aceste constructii fiind echipate cu propriile tablouri de distributie.

Intrebarea mea este: Avand in vedere distanta mare (aproximativ 20 m) dintre TG si ultimul tablou de distributie si faptul ca alimentarea pleaca pe un cablu de 3 x 2.5mmp, pot, in zona ultimului tablou, sa mai fac o impamantare si s-o leg la bara de PE din acesta?

Multumesc!

Link to comment
  • Replies 6
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Renunță la 3x2.5 ăla  că e de prost gust,  ca să mă exprim elegant. 

Eu am avut așa,  cu 25ml , intre casă și o dependinta unde am și atelierul. 

Vreo doi ani am tot suportat căderea de tensiune,  că o vedeam pe un panou de prize din dreptul mesei de lucru. 

Am un o chestie cu afișaj electronic montată acolo. 

Am schimbat secțiunea conductorului și acum sunt fericit. 

 

Link to comment

N-am specificat, dar traseul de 25 m este impartit in doua sectiuni aproximativ egale. Prima sectiune este cablata cu 4 mmp, iar din tabloul de la capatul primei sectiuni am plecat cu 2.5 mmp pana la al doilea tablou. Am specificat 2.5mmp pentru ca acolo vreau sa realizez impamantarea, din doua motive:

1. Este la celalalt capat al instalatiei;

2. Zona pentru edificarea impamantarii ma avantajeaza.

Multumesc pentru raspunsuri!

Link to comment

Și la o casă cu etaj nu te duci cu 2.5 până la al doilea nivel. 

Eu n-am făcut niciodată asta..

Spor la treabă. 

Link to comment

Depinde de ce protectie generală ai in BMPT, daca de respectă normativele în viguare trebuie să ai o protecție diferențială, în acest caz NU poți ”lega” o împământare adițională pe bara PE. Nu poți monta instalație de împământare decât în amonte de protecție diferențială!

Link to comment

Daca PE-ul e separat de nul in amonte de diferential, ce legatura are cuplarea la impamantare in aval cu functionarea acestuia? Ma gandesc la faptul ca diferentialul compara campurile electrice de sens contrar dintre faza si nul. Daca impamantarea din aval ar declansa diferentialul, asta inseamna ca s-ar scurge curent prin aceasta, deci, curentul intrat nu mai este egal cu cel iesit, deci diferentialul si-ar face treaba. Daca nu exista scurgeri accidentale prin impamantarea din aval, atunci nu vad niciun motiv ca diferentialul sa declanseze! Gresesc?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines