Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

power pack 7s4p DENTSPLY


Recommended Posts

Va salut,

Va cer ajutorul/sfatul cu urmatoarea problema.

O baterie de acumulatori folosita la un echipament de stomatologie care are configuratia 7s4p. Acumulatori LG HG2 18650.

Cateva poze am pus in link-ul https://imgur.com/a/EOHgNo8

Bateria este folosita doar in momentele in care se muta acel echipament dintr-un loc in altul(miscare nu cred sa dureze mai mult de 15 minute).

in restul timpului este conectata in echipament si teoretic este la incarcat tot timpul. Deci la mutarea echipamentului(care se face poate zilnic o data) bateria ar trebui sa fie complet incarcata.

Acum ceva vreme(poate de vreo juma de an), a ajuns la mine bateria si am desfacut-o presupunand ca acumulatorii sunt dusi. I-am incarcat pe rand fiecare rand de 4 acc in paralel si teoretic din cei 12.000 mAh cat ar fi trebuit sa aiba, aveau cam 8-9000mAh. Toate bune si frumoase.. acum dupa juma de an ajunge inapoi la mine si verificand tensiune pe fiecare celula de 4P tensiune era 2,9V pe aproape toate celulele de 4P. Ma gandesc ca circuitul de incarcare a considerat ca a scazut prea mult tensiunea pe ele si a oprit tot.

Acum le incarc din nou pe toate si ramane totusi intrebarea oare care este problema? Sunt acumulatorii dusi sau circuitul de incarcare are o problema. 

Cu incarcatorul cu care le incarc acum, am posibilitatea sa verific si rezistenta interna a acumulatorilor(din pacate doar pentru cate  4 acc in paralel de fiecare data, fiind sudati). Pentru o "celula" de 4 acumulatori in paralel imi arata 130 mohmi ceea ce mi se pare enorm fata de cat spune datasheetul lui LG HG2, parca vreo 17 mohmi pentru un singur acumulator. Daca erau buni, ma gandesc ca trebuia sa fie 17/4 mohmi, nu? Poate circuitul de incarcare sa sesizeze aceasta rezistenta interna a acc si sa nu ii mai incarce?

Circuitul de incarcare are si ceva comunicatie seriala si nu cred ca am eu vreo sansa sa identific ceva pe el ca defect. Nici macar nu da tensiune pe bornele de iesire daca bateria este scoasa din echipament. Probabil si incarcarea este decisa tot prin comunicatia seriala...

Ideea e ca dupa incarcare lor manuala, sa zic asa, de acum juma de an, bateria a tinut la mutarea echipamentului deci cred ca cel putin in sensul asta a mers. Doar ca in timp s-a descarcat de tot, cel putin asta presupun eu.

Ce parere aveti? 

As schimba acumulatorii insa as vrea sa mai aflu daca cineva s-a mai intanit cu baterii de genul asta si cu probleme de genul asta.

Fiind 28 de acumulatori in baterie si LG HG2 3000 mAh/20A nu-s chiar ieftini. Nu as vrea sa arunce cu banii aiurea si sa nu rezolvam nimic.

Omul are doua baterii in aceeasi situatie.

Multumesc

 

PS: daca un admin considera ca trebuia deschis topicul in alta parte, imi cer scuze, si rog sa-l mute unde considera ca trebuie.

 

Edited by dan_b11
adaugat PS
Link to comment
  • Replies 3
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Tensiunea pe fiecare grup de elemenți în paralel era egală ? Ar fi bine să separi prima dată grupurile serie și să le testezi cu o sarcină modică, în timp ce măsori tensiunea pe fiecare din elementele aflate în paralel.Dacă ai un grup căruia tensiunea îi scade mai repede, pe aceeași sarcină, înlocuiești acel grup.

De obicei nu cad toți acumulatorii, ci unele grupuri, iar capacitatea totală depinde de cea mai slabă verigă..

Link to comment

Tensiunea pe grupurile de acc in paralel varia intre 2,8 și 3 volți. Fizic nu le pot separa, mai ales ca încă aparatul de sudură în puncte nu e gata. Insa le pot pune o sarcina sa văd la care scade tensiunea mai mult și mai repede pentru ca am borne la fiecare grup de 4 acc in paralel. Așa le am și putut încărca separat. 
 

Link to comment

Dacă nu aveți aparat de sudură, tăiați lamelele de conexiuni fix la jumătate, astfel încât să le puteți relipi cu cositor dacă e nevoie.Cum scriam, puneți sarcină pe pachet și urmăriți care grupuri ,,mor,, primele și pe acelea le înlocuiți, dar nu neapărat cu unele noi.Trebuie sortate neapărat după capacitatea reală (testată) și rezistența internă.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines